Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 22 april 2005
Leestijd: 6 minuten

Tiger Spotlights: iChat

Heb je ooit wel eens een zaal vol mensen gezien die zonder gene in extase raakte door wat er op het podium te zien was? Zo niet, klik dan op deze link, klik op ‘watch now’ en ga in de tijdbalk naar 1uur, 35 minuten. Je ziet daar Steve Jobs die tijdens de WWDC 2004 in San Francisco voor het eerst de nieuwe iChat 3 voor Tiger demonstreert in het openbaar. Inmiddels kennen we allemaal de webstreams en screenshots van de multi-video functionaliteit van iChat 3, maar er zitten nog meer handige en leuke nieuwe features in het programma, en dat is maar goed ook want velen onder ons zullen niet eens met meer dan één persoon kunnen videochatten!

Inmiddels zijn de volgende Tiger Spotlights verschenen:
1. Tiger Spotlights: Dashboard
2. Tiger Spotlights: Spotlight
3. Tiger Spotlights: Automator
4. Tiger Spotlights: Mail, iCal & Adresboek
5. Tiger Spotlights: iChat


Audio en video
Laat ik toch maar beginnen met de meest tot de verbeelding sprekende functie: multi-audio, maar vooral multi-videochat. Wie iChat 3 heeft kan in principe met tien anderen audiochatten, en met drie anderen videochatten. Beide functies zijn graphisch erg mooi en functioneel weergegeven. Bij videochats lijkt het alsof de deelnemers met elkaar aan tafel zitten. Bij audiochats staan alle deelnemers met hun afbeelding onder elkaar in een lijst. Als iemand het woord neemt zie je dat door de oplichtende equalizer onder de naam. Dit is erg handig omdat het bij audioconferenties per telefoon nog wel eens onduidelijk is wie er aan het praten is. Nu wordt dat grafisch aangegeven op je scherm.

Buddies waarmee je kan audio- of videochatten hebben in iChat AV (2) een groen icoontje achter hun naam staan. In iChat 3 kunnen jij en je buddies een ‘stapeltje’ van die icoontjes achter je naam krijgen. Dat betekent dat jij of zij mee kunnen doen aan een multiple audio- of videochat. Het opzetten van zo’n chat gaat heel eenvoudig. Je selecteert je buddies, klikt op het knopje voor audio of video onderin je buddylist, en daar ga je. Dat wil zeggen, als je Mac snel genoeg is, want hier komt de grote domper: je moet een redelijk stoere Mac hebben om met meerderen te chatten via audio of video. Sterker nog, volgens de specs die Apple meegeeft, is het niet eens mogelijk om een videochat op te zetten met meer dan één persoon als je een iBook of PowerBook hebt. Je hebt hier namelijk minimal een Dual 1ghz G4 of een G5 voor nodig, en tsja, die maken ze nog (steeds) niet bij Apple. Als iemand anders met een desktop Mac die sterk genoeg is de chat opzet, kan je overigens wel meedoen met je i/PowerBook. Je hebt hier namelijk ‘slechts’ een 1ghz G4 voor nodig. Om sommigen gerust te stellen en anderen hun audiovisuele communicatieve dromen in rook op te doen gaan volgen hier de processor- en bandbreedte-eisen.

Jabber for all
Treur niet, broeders en zusters wiens Mac ook niet geheel meer bij de tijd blijkt te zijn. iChat 3 heeft nog meer verassingen die minder eisen stellen, zoals Jabber ondersteuning. Dit klinkt misschien niet spannend, maar bijna alle iChat gebruikers kunnen hiermee een grote frustratie wegnemen. Bijna iedereen heeft vrienden buiten het Mac OS X platform, en hebben daarom Microsoft’s MSN Messenger nodig om digitaal in contact te blijven met deze mensen. Zou het nou niet mooi zijn als dit niet langer nodig was, en al deze MSN’ers in een apart lijstje in iChat zouden staan? Dat kan nu, zij het met een omweg. Jabber is namelijk een platform waar verschillende messenger- en chatsystemen (zoals MSN, Yahoo en IRC) samenkomen in één Jabber account. Deze account kan je vervolgens in iChat openen, et voila: al je vrienden, collega’s en familie die je nog niet hebt kunnen overhalen om te switchen naar Apple verschijnen in een eigen lijstje, naast je vertrouwde iChat buddies. Dit heb je overigens niet zo maar voor elkaar. Dit is wat je moet doen:

  • je begint met het downloaden van het freeware app’je Psi
  • vervolgens volg je de uitleg op deze pagina van xs4all
  • in de voorkeuren van iChat maak je een nieuwe account aan met de Jabber gegevens die Psi voor je aangemaakt heeft

Nu verschijnt er een extra buddylist met alle contacten in je Jabberaccount, of ze nu MSN Messenger, ICQ of Yahoo gebruiken. Ik geloofde het pas toen ik het zelf uitprobeerde, maar het werkt echt! Binnenkort zal op Macosx.nl een artikel verschijnen waar de ins en outs van Jabber ondersteuning in iChat nader uitgelegd worden.

Three more things…
Wat heeft iChat 3 nog meer te bieden? Onder andere betere beeldkwaliteit bij videochats, dankzij H.264. Deze nieuwe video codering, die ook aan de basis van Quicktime 7 ligt, is beter schaalbaar dan huidige codecs. Dit betekent dat deze codering een film zo klein kan maken dat die af te spelen is op je mobiele telefoon, of zo groot dat het High Definition kwaliteit aankan. iChat 3 maakt hier gebruik van. Omdat de codec zo flexibel is kan de kwaliteit van het beeld bij een videochat aangepast worden aan de bandbreedte van je internetverbinding. Het beeld wordt sowieso scherper dan wat je gewend bent bij de huidige iChat. Als je verbinding langzaam is zal het beeld minder schokkerig en blokkerig worden dan nu, althans. dat is de belofte van Apple.
Een simpele maar leuke nieuwe feature zit in de statusline (dat zinnetje onder je naam waarin je kan aangeven of je aanwezig bent, wat je aan het doen bent of wat je huidige gemoedstoestand is). Het was al mogelijk om met een extra app’je in die statusline te laten zien welk nummer je momenteel aan het luisteren bent in iTunes. In iChat 3 zit deze functie standaard ingebouwd, en natuurlijk doet Apple er wat extra’s bij: je buddies die je muzieksmaak delen kunnen het nummer dat jij aan het luisteren bent direct previewen en kopen op de iTunes Music Store met een druk op de knop.
Tot slot is het voor ouders mogelijk om in iChat 3 kwade invloeden van buiten tegen te gaan voor de tere zieltjes van hun kinderen. Je kan namelijk aangeven met wie de koters in hun buddylijst mogen chatten. Alle andere pogingen om contact te leggen met de grote boze buitenwereld worden door het programma automatisch geblokkeerd. Voor menig ouder een geruststellend idee.

Conclusie
Wat kan hier nu uit geconcludeerd worden? Is iChat 3 de moeite waard? Ik denk dat menigeen het met mij eens is dat de multi-videochatfunctionaliteit (aardig Srcrabble woord trouwens) het meest bijzondere is aan de nieuwe iChat. Nu blijkt dat je hier een vrij patserige Mac voor nodig hebt zullen velen, waaronder ikzelf, teleurgesteld zijn. Multi-audiochatten is natuurlijk ook mooi, maar daarmee maak je weinig indruk op je Windows vrienden. Dat doe je ook niet met de tweede grote vernieuwing in iChat 3, de Jabber ondersteuning. Hiermee kan je echter wel makkelijker met je Windows (en dus MSN) gang chatten zonder van je favoriete Mac Instant Messenger af te hoeven stappen, of er een tweede naast te hebben, en dat is ook wat waard.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.