Tiger Spotlights: Dashboard

Door: ifeelfine - 65 reacties

Één van Apple’s paradepaardjes bij de presentatie van Tiger was Dashboard. Maar wat is Dashboard nu eigenlijk? Een soort veredelde rommella? Of toch een applicatie die de naam ‘programma’ meer dan verdient?

Dashboard is een applicatie die gebruik maakt van zogenaamde widgets. Een widget kun je zien als een soort miniprogrammaatje dat maar één echte functie heeft. Eigenlijk zoiets als de functie die ‘Rekenmachine’ nu heeft in Panther. Dashboard werkt volgens hetzelfde principe als Exposé. Met F12 wordt Dashboard opgeroepen, dat op een semi-transparante, donkergrijze laag bovenop je Desktop of je openstaande programma komt te liggen. Met diezelfde F12-toets verdwijnt Dashboard weer.

Dashboard vs. Konfabulator

Een widget-applicatie voor Mac OS X bestaat eigenlijk al: Konfabulator. Deze applicatie maakt vooral gebruik van third party-widgets (widgets die door anderen zijn ontwikkeld), waarvan er intussen al zo’n 980 zijn en het aantal neemt wekelijks toe.
Apple lijkt het idee van Konfabulator met de introductie van Dashboard flink te zijn genaderd. Beide applicaties maken gebruik van widgets, beide applicaties werken met een sneltoets (Konfabulator F8, Dashboard F12), beide applicaties werken in een semi-transparante laag over de Desktop heen.
Een verschil bij Konfabulator is dat de widgets ook op de Desktop kunnen worden gezet, terwijl dit bij Dashboard niet mogelijk is. Voordeel hiervan is dat je Desktop niet vervuild raakt omdat jij zo nodig constant de wereldklok wilt kunnen zien. Een ander verschil is dat de widgets van Konfabulator niet multifunctioneel zijn, zoals die van Dashboard. In Dashboard kan de widget met één muisklik worden omgedraaid, waarna de preferences kunnen worden veranderd, terwijl bij Konfabulator de preferences moeten worden gekozen in een menuutje.

Mogelijkheden van Dashboard

Dashboard is een applicatie waarop straks ook third party-widgets moeten kunnen draaien. Of deze widgets aan bepaalde eisen moeten voldoen om bijvoorbeeld een consistentie van de interface van Dashboard te kunnen garanderen, is nog niet duidelijk. Apple biedt via hun eigen website aan developers de mogelijkheid om widgets voor Dashboard te ontwerpen en programmeren. Waarschijnlijk zullen er dus snel na de introductie van Tiger al third party-widgets te downloaden zijn.

Dashboard wordt natuurlijk geleverd met Apple’s eigen widgets standaard ingebouwd. Hier is een korte uitleg van de widgets die met Dashboard mee geleverd worden:

Apple’s widgets
Agenda
Deze widget is gekoppeld aan je iCal. Je ziet in één oogopslag welke dag het is, welke afspraken je vandaag hebt en hoe laat je die afspraken hebt. Scroll snel door de maanden met dezelfde functies die ook in iCal te vinden zijn. Wordt in felrood geleverd, andere kleurmogelijkheden zijn nog onduidelijk.
Rekenmachine
Eigenlijk hetzelfde programmaatje als nu in je Programma’s staat, maar dan mooier en uitgebreid met een geheugenfunctie. Hopelijk is de kleur van de widget aan te passen aan de smaak van de gebruiker.
Aandelenkoersen
Dé widget voor de belegger. Bekijk de stand van je favoriete aandelen (maximaal 6 tegelijkertijd). Internetverbinding is een vereiste voor deze widget. De widget kan volgens de Apple-site tot 20 minuten vertraging hebben, dus voor de professional kan het bekijken van teletekst of RTL Z af en toe geen kwaad.
Dictionary
Deze widget geeft de betekenissen, synoniemen en antoniemen weer van hele woorden en daarnaast kun je ook op delen van woorden zoeken. Een internetverbinding is niet nodig, omdat de widget met bijbehorende woordenlijst, woordenboek en thesaurus volledig in Tiger geïntegreerd is.
Weather
Kijk wat voor weer het buiten is en wat voor weer het wordt, voor alle grote plaatsen in de wereld. Met mooie weer-animaties, zoals Steve Jobs in de laatste keynote al liet zien. De weersvoorspelling is voor maximaal 6 dagen en is inclusief een minimum- en maximumtemperatuur.
iTunes
Een kleine controller voor iTunes. Simpel te gebruiken, eigenlijk net zoals de mini-iTunes versie die je nu tevoorschijn kunt toveren door je in je iTunes op het +-je in de menubalk te klikken, alleen dan mooier.
Adresboek
Gekoppeld aan je Adresboek is deze widget erg makkelijk als je snel een adres of telefoonnummer moet opzoeken. Je hoeft je Adresboek niet meer te openen, want met deze widget vind je het gegarandeerd sneller.
Flight Tracker
Is er een vriend of familielid onderweg van of naar Schiphol en wil je weten waar zijn vliegtuig nu is? Typ het vluchtnummer, de maatschappij en de plaats van vertrek in en Flight Tracker zoekt het voor je op. Je krijgt de plaats van bestemming, tijd van vertrek, geschatte aankomsttijd en huidige lokatie te zien. Bovendien geeft deze widget aan bij welke gate het vliegtuig aankomt en hoeveel vertraging er is opgelopen. Deze widget is waarschijnlijk vooral handig in grote landen als de VS en Canada, waar het vliegen van de ene plaats naar de andere ongeveer even normaal is als het pakken van een trein hier in Nederland.
Unit Converter
Converteer eenheden en grootheden! Deze widget is erg handig voor de scholier en student die dit soort karweitjes liever aan de computer overlaat. Converteer valuta’s, oppervlaktematen, gewichten, lengtematen en snelheidsmaten.
Tegelspel
Een spelletje waarbij stukjes foto door elkaar worden gegooid en jij de stukjes weer in de goede volgorde moet schuiven.
Wereldklok
Kijk hoe laat het is, in elke tijdzone. Open meerdere klokken naast elkaar om de tijden in verschillende tijdzones weer te geven.
Plaknotities
Stickies in widgetvorm. Makkelijker dan iedere keer hetzelfde programma te openen om je notities te bekijken.
Vertaler
Deze widget vertaalt in real time woorden en zinnen van en naar het Nederlands, Engels, Chinees, Frans, Duits, Grieks, Italiaans, Japans, Koreaans, Portugees en Russisch.
Phone Book
Een soort telefoongids waarin alle geregistreerde Amerikaanse (!) bedrijven staan. Zoek op naam of categorie. Wat een standaard Nederlander met alle Amerikaanse bedrijven moet doen, staat niet vermeld.

Van sommige widgets of functies van widgets is het nut mij ontgaan. Hoe vaak bekijk je de tijd voor andere tijdzones? En wanneer heb je het adres of telefoonnummer van een Amerikaans bedrijf nodig? In het begin is het misschien nog leuk als tijdverdrijf, maar waarom Apple de Yellow Pages van de VS over de hele wereld wil verspreiden, is mij onduidelijk.

De meeste widgets hebben echter een daadwerkelijk doel, zoals het hoort. Sommige widgets zijn verbeteringen of uitbreidingen van huidige programma’s, zoals Adresboek, iCal, Calculator, iTunes en Plaknotities. Deze widgets zijn voor het grootste gedeelte gebaseerd op al bestaande functies van Panther en voldoen met hun bestaan in de behoefte van de huidige Mac OS X-gebruiker om zo snel mogelijk alles zonder al te veel moeite te kunnen doen. Een prima idee, als je het mij vraagt. Andere widgets lijken op de scholieren/studentenmarkt gericht: Dictionary, Vertaler en Unit Converter zijn hier goede voorbeelden van. Algemeen bruikbare, nieuwe widgets zijn Weather, Tegelspel en Wereldklok.

Dashboard lijkt een goede feature binnen Tiger te zijn. De meegeleverde widgets zijn waarschijnlijk voldoende om de eerste Tiger-gebruikers tevreden te stellen, en bovendien zullen er snel meer dan genoeg third party-widgtes verschijnen. Het gebruik van widgets zal voor sommige gebruikers misschien in het begin nog even wennen zijn, maar waarschijnlijk zal Dashboard zichzelf snel onmisbaar maken, net als Exposé en andere sneltoetsfuncties binnen Mac OS X.

Apple: Dashboard
Filmpje: Dashboard

All widget-images are property of Apple Computer Inc.

Reacties

65 reacties
 • Profielfoto
  sarasin

  ik zou even het logootje aanpassen.. 2x de Tiger CD is niet leuk.. maak er een dashboard icoon van;-)

 • Profielfoto
  mekker

  ik zie hier absoluut het nut niet van in al deze dingen bestaan al en zelfs beter:(

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  De grote kracht van Dashboard is de snelheid. In een flits heb je je favoriete hulpjes bij de hand.

  Die sneldheid ontbreekt nu in Panther. Wel eens bijgehouden hoe lang het duurt voordat je Calculator geopend hebt?

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik denk dat de ingebouwde Amerikaanse Yellow Pages widget een goed voorbeeld is voor de Nederlandse Gouden Gids en telefoongids. Als ze slim zijn daar komen ze met hun eigen, op Nederland toegspitste widgets.

  En Mekker: je doet je naam eer aan!:) Je kan Dashboard natuurlijk gewoon uit laten staan, en er zullen genoeg mensen zijn die er wel veel plezier en gebruiksgemak aan ontlenen.

 • Profielfoto
  mekker

  nog geen seconde

 • Profielfoto
  MacBeer

  Nadeel van Dashboard vind ik het ontbreken van een consequente vormgeving van de widgets. Ze zullen hier absoluut over nagedacht hebben maar wat mij juist aantrekt aan Apple is de consequente manier van vormgeving in haar software en hardware.
  Dashboard lijkt een kakefonie van allerlei palletjes, de een schreeuw harder om aandacht dan de ander. Ik zal er dan vermoedelijk weinig gebruik van maken. Konfabulator heb ik twee maal geprobeerd en amper een dag na het installeren er weer vanaf gehaald.

 • Profielfoto
  Turbanus

  4 seconden…..

 • Profielfoto
  Buzz

  Als de widgets gewone programma’s zouden zijn zou ik ze ook te schreeuwerig vinden. Maar omdat ze op een aparte laag staan, en meestal maar voor korte tijd gebruikt worden, vind ik het juist wel heel leuk dat ze zo enthousiast zijn vormgegeven. Hebben jullie trouwens het nieuwe demo-filmpje op de Apple site al gezien? Bij het selecteren van de widget ontvouwt ie zich eerst vanuit zijn dock, en bij het plaatsen brengt ie een rimpeling teweeg op je bureaublad! Ook het omdraaien is erg leuk om te zien!

  Ik vind het dus vooral een erg mooie bijdrage aan het wow-gevoel dat toch ook bij het werken met OS X hoort. En met nog een druk op F12 kan je gewoon weer serieus verder werken.
  :)

 • Profielfoto
  mekker

  ben het helemaal me mcbjorn eens wat betreft de vormgeving en dat konfiboratur geburen lag er bij mij ook na een half uur van af, wat een elende.
  Maar ik heb een beetje het idee dat we zand in onze ogen gestrooid krijgen door een hele grote marketing machine
  Natuurlijk zitten er verbeteringen in het systeem maar als ik de apple site moet geloven is het feit dat je nu RRS feeds met safari kunt lezen een major upgrade sorry maar ik vind dit niet zo spectaculair,
  en zo zijn er meer dingen in deze upgrade waar ik zo m’n vraagtekens bij zet waaronder deze widgeds

 • Profielfoto
  GodzillaPresley

  De grote kracht zit hem inderdaad in de snelheid (zoals lucasraggers al zei), maar ik denk dat in de mogelijkheid om zelf widgets te maken misschien nog wel een grotere kracht schuilt. Voor simpele widgets heb je aan een beetje basiskennis van HTML, CSS en Javascript voldoende en alleen in Nederland zijn er al duizenden mensen die drie talen beheersen.

 • Profielfoto
  mekker

  “Ik vind het dus vooral een erg mooie bijdrage aan het wow-gevoel dat toch ook bij het werken met OS X hoort”

  oh…. men……ik word oud, jij vind zeker autos met spooilers ook mooi?

 • Profielfoto
  The - DDD

  Het leuke van die widgets is dat het ideale webservice endpoints zijn.

  Alle handelingen die je met widgets kan doen zijn eigenlijk voor een groot deel gebaseerd op een zoek criterium met daarbij een presentatie van het resultaat. Sommige widgets doen dit zelf herhaald (weer, flight info, tijd), anderen halen het uit het OS, maar het idee blijft hetzelfde.

  Ik denk dat widgets vooral handig zijn voor van die standaard tooltjes of info die je graag paraat wilt hebben, zonder dat het je normale desktop vervuild.

  Als er eenmaal wat meer van die dingen zijn, dan kun je je eigen favorieten op dashboard zetten en dan kun je er best leuke dingen mee doen.

  Een javadoc widget lijkt mij wel wat:D

 • Profielfoto
  JWB

  Het is vooral een leuke gadget om windows-gebruikers de ogen uit te steken :D

 • Profielfoto
  MacBeer

  Windows-gebruikers steek ik liever de ogen uit met zoiets als Exposé. Dat vind ik veel efficienter en de manier waarop Expose is ontwikkelt is weer puur en onvervalst Apple…..

 • Profielfoto
  Buzz

  Mekker: “oh…. men……ik word oud, jij vind zeker autos met spooilers ook mooi?”

  Waar haal je dat nou weer vandaan? Ik bedoel gewoon dat die visuele extra’s zoals Exposé, het genie effect, de mooie fonts en icons, en in de toekomst dus ook Dashboard, dingen zijn die voor mij het werken met OS X plezieriger maken dan het werken met bijvoorbeeld Linux of Windows.

  Iedereen heeft wel bepaalde features of programma’s in OS X die voor die persoon wat minder interessant zijn. Maar dat betekent toch nog niet dat mensen die daar wel enthousiast over zijn meteen zand in de ogen gestrooid hebben gekregen, of van auto’s met spoilers houden?

 • Profielfoto
  Tuffi

  Ach, het is wel fijn om zo’n beetje compleet Sherlock binnen één seconde open te hebben…alleen ik ben het helemaal eens met MacBjorn.
  Nu ik het zeg, denken jullie dan Sherlock, stickies en “rekenmachine” verdwijnt in Tiger?

 • Profielfoto
  ifeelfine

  Inderdaad. Dashboard is misschien niet het meest innovatieve onderdeel van Tiger, maar Apple laat wel zien dat ze inspelen op de behoeften van veel gebruikers. Door verschillende veel gebruikte features uit verschillende invalshoeken – internet (het weer, flight tracker, Yellow Pages), bureauapplicaties (woordenboek/vertaler, agenda, calculator) vermaak (iTunes, Tile Game) en nog veel meer (Stickies, Klok, Stocks) – bij elkaar te nemen en tot één applicatie te verwerken, laat Apple tenminste zien dat ze weten wat de gebruikers willen. Dat jij (@ Mekker) dan niet zo’n gebruiker bent, is jouw ‘probleem’. Het werkt namelijk redelijk democratisch: waar de meeste gebruikers mee te lokken zijn, wordt gemaakt. Apple is en blijft tenslotte een bedrijf. Een goed bedrijf, dat wel, maar toch, een bedrijf.

 • Profielfoto
  GeertDD

  Volgens mij wordt dat dashboard een uitermate praktische toepassing. Eerst en vooral lekker snel natuurlijk. Verder zie ik ook veel mogelijkheden die dit biedt: even snel een php-functie opzoeken bijvoorbeeld. Allemaal van die kleine dingen die veel tijd kunnen besparen. Boum, boum.

 • Profielfoto
  iRik

  Deze zou ik mischien nog wel gebruiken ??? :
  Rekenmachine
  Vertaler
  Unit Converter

 • Profielfoto
  macmatters

  Ik bekijk op zijn minst 2 keer de wereld klok enwel..

  … hoelaat begint Steve Jobs keynote in de USA!

 • Profielfoto
  Buzz

  Met de winnaar van de Apple widget-ontwerp wedstrijd kan je SMSjes versturen:
  http://developer.apple.com/macosx/tiger/dashboard/
  En er is ook al een widget waarop je de status van het Amerikaanse terrorisme-alarm kan zien:
  http://www.dashboarddev.com/showcase/details.php?wid=114
  Er zal ook wel een tracker-widget voor bestellingen van de Apple Store mogen komen.
  ??? ;)

 • Profielfoto
  Deckard

  Gebruik al geruime tijd Konfabulator, erg mooi qua vormgeving en bijzonder veel handige mooie widgets.
  Dashboard is enorm lelijk en grof, slecht gejat zullen we maar zeggen. Echt een Apple onwaardig produkt.

 • Profielfoto
  Double_UK

  macmatter: “Ik bekijk op zijn minst 2 keer de wereld klok enwel.. … hoelaat begint Steve Jobs keynote in de USA!”

  Inderdaad. Het is jammer dat de internet-tijdaanduiding van Swatch niet echt is aangeslagen. Dus moeten we ons voorlopig behelpen met meerdere klokken.

 • Profielfoto
  Buzz

  Er zit volgens de berichten in Tiger ook een uitgebreide wetenschappelijke calculator, en een grafische calculator voor het plotten van 2D- en 3D-functies. Dus ja, ik denk dat de simpele oude calculator app verdwenen zal zijn. Het lijkt me waarschijnlijk dat ook Stickies als losse app is verdwenen.

 • Profielfoto
  mekker

  ik zou graag zien dat apple zich iets meer met kwaliteit zou bezig houden dan met kwantiteit. er word hier van een muis een olifant gemaakt wat ook geld voor safari, mail ed. maar al ze godver een button d’r in gebouwt hebben waarmee je een foto direct in iphoto kan plaatsen wordt daar over gesproken ofze het volgende wereld wonder hebben verricht. En vervolgens worden de kleuren in iphoto niet goed weergegeven !!!!

  maar laten we hopen dat dit gaat werken en niet zoals sherlock waar je zo ongeveer een beetje hetzelfde kan doen maar wat nooit werkt

 • Profielfoto
  MacAttack

  Ik hoor hier duidelijk een echo uit het verleden. “De iPod mini wordt een flop” :sealed:

 • Profielfoto
  Buzz

  Mekker: Start anders eens een draadje op het forum over wat er volgens jou aan kwaliteit ontbreekt in OS X (dit is denk ik niet de plek daarvoor). Misschien krijg je nog handige tips ook (bekijk bijvoorbeeld je kleurenprofiel in beeldschermvoorkeuren nog eens goed als iPhoto er raar uitziet). Volgens mij ben jij trouwens de enige die de presentatie van Tiger interpreteert alsof het het volgende wereld wonder zou zijn. Ik vind de informatie op de Tiger website gewoon aantrekkelijk gebracht, en ook nog aardig compleet. Dat laatste zie je niet zo vaak meer in reclame-uitingen (wat het natuurlijk uiteindelijk gewoon is).

  Het is natuurlijk wel zo dat er achter de schermen nog veel meer aan het besturingssysteem gesleuteld is (Core Data, Core Image, 64 bit geheugenadressering, gcc 4.0, XCode 2.0, verbeteringen in de Kernel en drivers, etc.). Maar daar verkoop je het niet mee aan de normale gebruiker. Die features als Spotlight, Dashboard en de nieuwigheidjes in Safari en Mail zijn gewoon de krenten in de pap.

  Tot slot nog iets wat ik in mijn eerdere reactie was vergeten te vermelden: Complimenten aan Jenneke voor een erg leuk en leesbaar artikel!

 • Profielfoto
  PureLogic

  @mekker
  Als je dat Tiger zo waardeloos en onspectaculair vindt installeer je het toch niet, ik snap het probleem niet zo. Niemand dwingt je hoor… En wat Buzz_D al zei, die nickname past echt bij je.

  Dashboard is wel grappig, maar het blijft een speeltje. Wat ik een beetje jammer vindt is dat je de widgets niet in een soort grid kunt vast klikken en ze nu beetje los op je scherm hangen. Ik snap goed dat mensen het er een beetje ongeorganiseerd uit vinden zien, dat is het ook wel.

 • Profielfoto
  ThinkApple

  heel belangrijk denk ik voor dashboard is de mogelijkheid om widget toe te voegen (zoals in konfabulator), en zelf te ontwikkelen. En dat dat gratis zal zijn…

 • Profielfoto
  mekker

  Dames, dames ik beschouw mijzelf al een heel normale gebruiker die dit soord rotzooi niet nodig heeft “om z’n vrienden de ogen uit te steken”en het jamer vind dat apple zich tot zo’n niveau verlaagt dat ze een fantastisch systeem moeten verkopen met “grappige speeltjes” zodat alle apple nerts hun vriendjes de ogen uitkunnen steken met een popup calculatortje.

 • Profielfoto
  JWB

  Cool! Ik ben een Apple-nerd! ;)

 • Profielfoto
  JosB

  Die wiggets zijn hetzelfde als de spiegeltjes en kraaltjes waarmee de indianen het bos werden uitgelokt. Over de vormgeving valt natuurlijk wel wat af te doen (ik wil het woord zeiken niet gebruiken) ;), handig lijken ze me wel. Ik hoop wel dat het beter werkt dan Sherlock….

 • Profielfoto
  Freejax

  nou ja zeg,
  Inderdaad wat speels gedoe, maar Tiger heeft heel wat meer onder de kap.
  Maar ik, medium gebruiker, vooral muziek applicaties, ik begrijp daar uiteindelijk toch geen reet van en het interesserd me ook maar matig.
  Ik merk wel dat bij elke update het OS BETER wordt, stabieler, gebruiksvriendelijker etc.
  TOCH, ook voor de ‘kleine’ gebruiker die niet het systeem induikt heeft Apple aandacht, gebruiksklaar, tante truus kan de was doen. Ook dat is Apple voor mij.
  Als op m’n werk weer eens met windows in de weer ben merk ik weer hoe taai en saai dat systeem is.

 • Profielfoto
  GeertDD

  Jeetje, wat een kritische meningen allemaal! En dat over iets dat je nog niet eens in het echt hebt kunnen testen. Laten we eerst maar eens even afwachten tot het zover is. Benieuwd of na een maand Tiger de reacties nog zo negatief zijn. En anders blijf je gewoon van die F12 knop af he.

 • Profielfoto
  Eehhm...

  Het wachten is dan op de Dikke van Dale widget en de NS reisplanner widget (hoewel ik nog steeds erg onder de indruk ben van de reisplanner voor Palm OS (http://www.9292ov.nl/9292OV24.asp), die ik vorige week via MACOSX ontdekte)

 • Profielfoto
  ifeelfine

  Ik denk dat we niet lang op third party-widgets hoeven te wachten. Kijk hier bijvoorbeeld maar eens: http://www.dashboarddev.com , http://www.dashboardshare.com en hier: http://www.dashboardexchange.com . De Engelstalige widgets zijn er dus al; het wachten is nu nog op de Nederlandse.

 • Profielfoto
  robbie8

  Bedankt voor het prima artikeltje. Ik heb geen enkel probleem met de look van Dashboard, maar over smaak…

  Daarom jammer dat er in de reacties zoveel gereageerd wordt op iemand die zo overduidelijk zit te trollen.

 • Profielfoto
  ifeelfine

  Ach, we leven in een democratie hè. Ieder z’n mening (mits correct onderbouwd en niet-discriminerend;) ), dus ook over Dashboard of Tiger. Wat mij betreft ziet Dashboard er best leuk uit. Natuurlijk is er altijd wel iets dat iemand niet bevalt, maar als daar altijd rekening mee zou moeten worden gehouden, zou er nooit een nieuwe OS X-versie komen.

 • Profielfoto
  Erik19

  Wat een reacties weer.
  Ik zit in de internationale handel en dan zijn een groot deel van de widgets voor mij dagelijks zeer handig.
  En met die felle verschillende kleuren grijp je snel wat je nodig hebt.
  Voor mij in iedergeval een waardevolle toevoeging. Maarja als je alleen de hele dag pagina’s in indesign moet opmaken is het wellicht minder nuttig.:-)

 • Profielfoto
  Blokkendoos

  Gebruik al weer een hele tijd konfabulator. Ben het eens met de reacties dat konfab spiegeltjes en kralen _lijken_ door de overdaad. Maar dat is de eerste indruk.

  Als je een poosje met wat widgets hebt gewerkt blijven er een paar over die precies voor jou handig zijn. Dus niet tig widgets op je desktop. Mogelijk slechts een of twee. Die zijn dan wel gekozen uit al die honderden kandidaten.

  Op mijn desktop staan nu:
  what-to-do,
  picture-frame [die dus een greep doet uit mijn totale foto-collectie wat erg leuk is]
  world-clock met de tijd in Chicage [omdat een nichtje daar nu is]
  en lorum-ipsum [handig voor dummy-tekstje bij werk aan websites]

  Verder bepaalt de grootte van je scherm of je de widgets op de desktop danwel een aparte laag zet.

  Kortom, een schitterend idee!

 • Profielfoto
  aToMac

  Mekker misschien moet jij maar eens met MacOS 7 gaan werken.

  Ik heb gewoon niet idee dat jij de gedachte erachter ziet. Bij Safari wordt idd RSS als feature genoemd, en ik ben ook wel met je eens dat het geen wereld feature is. Maar het verkoopt beter dan dat je zegt dat Safari nu bijna 2x zo snel is geworden. Dus ga eens werken met het systeem en vind je weg erin, oordeel daarna pas.

  Ik heb het idee dat jij heel veel als eye-candy ziet. Maar achter die eye-candy zit wel degelijk een gedachte.

 • Profielfoto
  diederik

  De StIjLeN vAn DaShBoarD ZiJn EeN GroTe JaN JAnboEL

  Apple zou beter moeten weten.
  Waarom niet een widget(een design) waar je kan toggelen tuseen alle mogelijk heden van Dashboard? Of een widget waar je meerdere dingen in open hebt.

 • Profielfoto
  lensco

  “Waarom niet een widget(een design) waar je kan toggelen tuseen alle mogelijk heden van Dashboard? Of een widget waar je meerdere dingen in open hebt.”

  Wel dat is Dashboard toch net?! Je zet aan wat je wel wilt, je zet uit wat je niet wilt! F12 en hopsa, weer F12 en byebye.
  Veel gezeik hier idd, ik vind dit een heel interessante vernieuwing, mooi én gebruiksvriendelijk én handig én democratisch… Heb zelf al 3 widgets in mekaar geknutseld..:) Check http://www.dori.com/dashboard/ voor een overzicht van 3rd party stuff.

 • Profielfoto
  4iam

  Op het moment dat bedrijven/instellingen widgets gaan (laten) ontwikkelen wordt het m.i. een zeer nuttige applicatie.

  Al ergens gezien de FedEx tracker.
  verder bv: filemelding voor jouw route, Frequent flyer miles, beltegoed, nautische getijden en stroming, windkracht en richting op bepaalde plaats, sneeuwhoogtes, veilingbots, International SOS country alerts, UV waardes, Planeet verschijningen/zonsondergang etc., concertagenda, allerlei OV planners en vertragingen, pollen counts.

  Zo zijn er nog wel een paar te bedenken. Het mooie ervan is dat je alleen de widgets die voor jou zinnig zijn gebruikt. Maar dat is natuurlijk al zo voor de hele computer/software. En inderdaad de kleur/vorm kan je niet bevallen, maar dan maak je toch zelf lekker jou favoriet.

  Daarnaast is het goed dat ze er allemaal anders uitzien. Nu zie je in één oogopslag wat welke widget is. Als ze allemaal brushed aluminium zouden zijn moet je gaan zoeken naar de widget die de gezochte informatie weergeeft.

 • Profielfoto
  diederik

  ja lesco maar dan heb je allemaal verschillende widget dus met allemaal stijlen dat is wat ik bedoel. Misschien een idee voor een all in one widget;)

 • Profielfoto
  Uxmal

  Prima nieuwe mogelijkheid! :)

 • Profielfoto
  deamon

  Vind maar triestig dat ze zo ondankbaar kopieren. Moet leuk zijn voor die Software fabrikanten die apple trouw zijn en die eens voor weinig geld een deftig programmatje hebben ontwikkeld. ???

 • Profielfoto
  iAgree

  mekker heeft al een tijdje niet meer gezeikd wat een rust zeg heerlijk, mijn bloed begon steeds meer te koken, ik snap niet dat als mensen iets niet intressant vinden dan wel al die tijder instoppen om het af te zeiken, lees het dan verder niet, of zeg gewoon 1 keer ik vind het niet intressant omdat ……, maar doorblijven gaan, jemig zeg , duidlijk veel frustratie aanwezig bij de mekker,end of line.

 • Profielfoto
  Hobbes

  Ik heb nu Konfabulator en vind het een goede app maar vind ze in het algemeen niet mooi. Die van Dashboard mooier. En zal deze app zeker gaan gebruiken. Maar vind het raar dat Konfabulator Apple nog niet voor het gerecht heefd gedaagd ik vind het toch wel plagiaat. Vind dit niet erg hoor maar raar

 • Profielfoto
  Bram

  Het lijkt mij niet echt correct te zeggen dat Apple Konfabulator 1:1 heeft gekopieerd. Ik geloof namelijk dat Apple zelfs als eerste met de naam Widgets kwam, en dat er al iets dergelijks van Apple was als Konfabulator in de classic tijdperk, maar dat zit een beetje vaag in mijn geheugen.

  Het grote verschil tussen dashboard en Konfabulator is dat Konfabulator vooral zo is opgezet dat alles altijd zichtbaar is, bij dashboard niet. Nu is dat ietwat vervaagd, want vlak voordat Apple met een preview van dashboard kwam was er ineens Konsposé, zodat je ook de boel met een druk op de knop kon verbergen. Ik geloof dat de ontwikkelaar van Konfabulator vroeger bij Apple werkte, dus dan vraag je je af of iemand niet dat idee van de ander heeft. Ik denk dat het in dit geval dus niet zo zwart/wit is.

 • Profielfoto
  Missundaztood

  kan je ook een hoek van het scherm gebruiken om dashboard naar voren te toveren? net zoals Expose dus

 • Profielfoto
  trabant

  Kijk wat voor weer het buiten is en wat voor weer het wordt, voor alle grote plaatsen in de wereld.
  Ik kijk voor het weer al veertig jaar uit het raam, dat kost me één hoofdbeweging en heeft me nog nooit bedrogen. :sealed:

 • Profielfoto
  Job.

  Die wereldklok en de vetaler zijn wel grappig maar dashboard maakt tiger nie beter vin ik :sealed:

 • Profielfoto
  MacFeegle

  Ben benieuwd of het tegelspel ook in retromode kan, zodat je het oude mac-spelletje kan doen (voor de switchers: puzzeltje van het Apple-regenboogkleur-logo)

 • Profielfoto
  Hobbes
 • Profielfoto
  D.R.

  Ikzelf heb er weinig aan, maar ik ken mensen die dit wel een heel handige extra vinden. Het bespaart 1) tijd en 2) moeite. Dat is alles wat goed moet zijn van Widgets want voor dit soort dingen moet je toch in no-time en with-no-effort kunnen gebruiken.

 • Profielfoto
  Bonte

  Het leuke aan dashboard is dat het een makkelijke ontwikkel omgeving heeft en de widgets moeten(?) gratis aangeboden worden. Konfabulator is vergelijkbaar maar te duur en veel te zwaar op het systeem voor iets dat louter bestaat uit leuke extra’s. Het zijn gewoon de desktop accessoires van vroeger maar nu open gesteld voor ontwikkelaars.

  Ik vind zoiets perfect om programmeurs te kweken.

 • Profielfoto
  Skillco

  Vertaler
  Deze widget vertaalt in real time woorden en zinnen van en naar het Nederlands, Engels, Chinees, Frans, Duits, Grieks, Italiaans, Japans, Koreaans, Portugees en Russisch.

  Ben ik de enige die zich afvraagt waarom Spaans, de taal die in de meeste landen van de wereld gesproken wordt, in dit rijtje ontbreekt?

 • Profielfoto
  ArjanW

  Misschien een onnozele vraag, maar zal Dictionary ook een Nederlands woordenboek bevatten?

 • Profielfoto
  macsiem

  na het zien van het filmpje: Niet onder de indruk!

 • Profielfoto
  ifeelfine

  Dictionary bevat het woordenboek van de taal waarin je Tiger hebt geïnstalleerd, ben ik bang. Dat wordt dus nog leuk als je per sé een Engelse versie van Tiger wilt draaien:) Ik hoop dat je dat in de preferences kunt aanpassen.

  En de vertaler vertaalt inderdaad niet van en naar Spaans. Erg vreemd. Maar Spaans staat op de derde plaats van meestgesproken talen; eerst Chinees-Mandarijn, dan Engels en dan Spaans.

 • Profielfoto
  pelpinda

  Ik droom nog steeds van een baan in Australie en kijk dus geregeld naar het weer en de tijd daar!:D
  Overigens.. wie kijkt er niet wat voor weer het is in het land waar je naartoe gaat op vakantie?

  Verder gebruik ik vaak de rekenmachine en het kleine venster van itunes. De beurskoerzen is ook mooi meegenomen voor de Apple aandelen! :D

 • Profielfoto
  puccini

  Je reinste flauwe kul, en erg jammer qua vormgeving, dat apple zich laat verleiden tot deze onnodige en lelijke rotzooi !! weg ermee!

 • Profielfoto
  klaus

  Sommige mensen moeten maar eens goed gaan beseffen dat niet alle features door iedereen gebruikt zullen worden. Als jij bijvoorbeeld nooit met foreign currencies werkt, dan zal je alleszins die currency convertor nooit nodig hebben.

  Maar doe niet zo kortzichtig en ga niet roepen “weg met die lelijke rotzooi”, want je bent nou eenmaal niet de enigste waarvoor apple een os moet maken!

  En dat alle widgets een verschillend uiterlijk hebben is toch maar normaal, hoe overzichtelijk zou het zijn als ze allemaal hetzelfde eruit zien? Probeer dan maar eens snel uw info terug te vinden.

  ikzelf gebruik die graph app niet, die nu in Tiger zit, moet ik die nu gaan afzeiken en zeggen dat het niet nodig is omdat ik het niet gebruik?

  Zeg dan gewoon “Ik persoonlijk heb geen nood aan die features, en voegen geen meerwaarde toe aan het systeem”. Dat zal al veel fijner klinken dan dat je hier maar eens alles naar beneden haalt.

 • Profielfoto
  puccini

  Buiten de features, welke een beetje onzinnig zijn ben jij als “designer” wel erg kritiekloos, sorry dat ik het zeg
  Het begint nu wel echt een kermis te worden met die vormgeving !