svreeburg
svreeburg Nieuws 19 april 2005
Leestijd: 3 minuten

Tiger Spotlights: Automator

Automator, de naam zegt het al. Deze nieuwe feature uit Tiger kan van alles voor je automatiseren. Veel Mac-gebruikers werken al met Apple Script, maar waarschijnlijk het merendeel niet. Eigenlijk is Automator, Apple Script voor dummies! Vandaag in ‘Tiger Spotlights: Automator!

Inmiddels zijn de volgende Tiger Spotlights verschenen:
1. Tiger Spotlights: Dashboard
2. Tiger Spotlights: Spotlight
3. Tiger Spotlights: Automator

Lees verder voor de meer over Automator.
Wat kan Automator voor je doen? Wat heb je er aan en is het moeilijk om te leren? Je hoeft je niet enorm te verdiepen om al heel snel je eerste script te maken. Apple heeft dit nu toegankelijk gemaakt voor alle Mac-gebruikers. Wie logisch na kan denken, kan werken met Automator. Apple noemt de nieuwe feature; visual scripting.

Scripts maken
Links in het venster heeft Apple alle programma’s en mapjes neergezet waarmee je iets kan gaan automatiseren. Klik je op één van de onderdelen, dan verschijnt rechts daarvan verschillende acties. Sleep daarna een actie naar het hoofdvenster en je eerste scriptregel heb je al geschreven. Zo simpel is het! Voeg je daarna nog een actie daar aan toe, dan ben je al een volwaardig Apple Script aan het ‘schrijven’. Zonder codes en zonder foutmeldingen omdat je toevallig een punt of een komma bent vergeten. We haten niet voor niets MS Dos! Klik daarna op ‘Voer uit’ en je ziet gelijk of je script werkt. Apple heeft meer dan 100 acties standaard in Automator geprogrammeerd. De combinaties die je zelf maakt kan je ook nog eens e-mailen en het is niet geheel ondenkbaar dat je binnenkort op diverse sites nieuwe Automator Scripts kan downloaden. Ook is het mogelijk om de nieuwe feature Spotlight in Automator te gebruiken. Sleep ‘Zoek Finder-onderdelen’ naar je takenreeks, klik op ‘Voer uit’ en Automator gebruikt de gevonden items. Spotlight is niet de enige nieuwe functie die het programma kan aanspreken. Ook het nieuwe Core Image kun je gebruiken. Onder andere om afbeeldingen groter of juist kleiner te maken. Ook derde partijen hebben inmiddels acties aangeleverd. Onze vrienden van Microsoft en Adobe hebben ook een duit in het zakje gedaan.

Stap voor stap
Elke Actie moet je zien als één enkele handeling. Filemaker-gebruikers die gewend zijn Sriptmaker te gebruiken zullen hier heel veel plezier aan gaan beleven. De enige hindernis waar je tegen aan kunt lopen is het niet pragmatisch kunnen denken. Je moet stap voor stap je Mac vertellen wat hij moet gaan doen en bij ingewikkelde, lange, scripts kan je makkelijk een stap vergeten. Dan werkt je script niet.

De mogelijkheden
Omdat je zoveel programma’s kan aanspreken, zijn de mogelijkheden van Automator eindeloos. Verander bijvoorbeeld de namen van een reeks foto’s in een handomdraai. ?Haal foto’s van een website af, laat Automator een nieuw album in iPhoto aanmaken, een slideshow creëren en laat daarna net zo makkelijk een dvd ervan bakken! Je kan je ‘workflows’(scripts) ook bewaren en later met je rechter muisknop (of controle click) op onderdelen toepassen. Daarmee hoef je niet altijd het programma te starten.

Conclusie
Automator zal je in het dagelijks gebruik niet heel veel gaan gebruiken, maar het is wel leuk om te ontdekken wat dit programma allemaal kan. Misschien kom je wel op mogelijkheden, waar je nog nooit over na had gedacht. Waarschijnlijk duik je in de praktijk alleen in dit programma als je al mopperend 30 foto’s hebt aangepast en dan denkt; ‘Dit moet anders kunnen!’

Apple: Automator
Spotlight: Filmpje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.