Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 14 april 2005

The Big Apple financial results

Gisteren heeft Apple via een audio broadcast de cijfers van het afgelopen tweede kwartaal bekend gemaakt, en hoe je er ook naar kijkt, het ziet er allemaal erg gezond uit. Eigenlijk zijn er maar een paar feitjes te vinden van achteruitgang, zoals de opbrengst van de Apple Stores. In vergelijking met het eerste kwartaal (met daarin de topmaand december) ging die met ongeveer 300.000 dollar omlaag. Maar vergelijk je de opbrengst met het tweede kwartaal vorig jaar, dan zie je een stijging van 60%, dus het valt allemaal nog wel mee. Een tweede achteruitgang is de verkoop van Power Macs en Xserves. Hierover later meer.

Dan nu het goede nieuws, te beginnen met de iPod. Hiervan zijn er in het eerste kwartaal 5.311.000 verkocht. Dit is 558% meer dan het zelfde kwartaal vorig jaar. De iPod bracht een opbrengst van meer dan een miljard dollar binnen, wat 284% meer is dan vorig jaar. Dit betekent dus dat de winstmarge van de iPod sterk omlaag gegaan is. De iPod’s en iPod mini’s zijn in prijs gedaald, en de iPod shuffle was al zeer scherp geprijsd. Blijkbaar heeft deze lage winstmarge wel effect want iPods verkopen beter dan ooit tevoren!

Ander interessant nieuws rondom de iPod is het marktaandeel. Nog steeds heeft Apple 70% van de MP3 speler markt in handen, met 90% van de HD spelers. Vroeger bleef het bij deze cijfers, maar nu Apple ook in het flash-based segment meedoet komen er nog meer cijfers, en die zijn bijna niet te geloven: Apple heeft in de maand februari (de eerste maand dat de iPod shuffle overal verkrijgbaar was) 43% van de flash-based MP3 speler markt in handen gekregen! Ondanks deze mooie cijfers valt wel op dat Apple zijn marktaandeel op de MP3 markt stabiel houdt op 70% terwijl het bedrijf een nieuw segment in is gedoken. Hieruit kan je opmaken dat MP3 spelers nog steeds enorm in populariteit toenemen en dat je als aanbieder op die markt wel mee moet gaan met de flash-based markt om je aandeel te behouden.

Je zou bijna vergeten dat Apple ook nog computers maakt, maar geen zorgen, ook daar doet het bedrijf het nog goed. Er zijn 1.070.000 macs verkocht in het afgelopen kwartaal. Dat is zelfs 24.000 stuks meer dan in het vorige kwartaal (nogmaals, met die beroemde decembermaand erin). Sterker nog, in de afgelopen vier jaar is er nog geen kwartaal geweest met zulke hoge cijfers. Opvallend hierbij is dat de Power Macs en Xserves het niet goed doen. Samen vallen ze 19% terug op vorig jaar. Daar staat tegenover dat er 34% meer PowerBooks zijn verkocht. Apple heeft zelf voorspeld dat binnen een paar jaar, de desktop computer zal verdwijnen. Blijkbaar is dat nu al merkbaar in het professionele segment, ondanks het feit dat PowerBook nog steeds niet beschikbaar is met een G5 processor. Hieraan werd overigens gerefereerd in de audio broadcast. De PowerBook G5 werd “the mother of all thermal challenges” genoemd. Het lukt nog steeds niet om de G5 processor voldoende te koelen in een PowerBook behuizing.
Het thuissegment lijkt het erg goed te doen. Er werden 115% meer iMacs, eMacs en Mac mini’s verkocht dan vorig jaar. Natuurlijk bestond de mini toen nog niet, maar dit geeft wel aan dat het kleine Macje het waarschijnlijk erg goed doet. Tot slot werden er 25% meer iBooks verkocht dan vorig jaar.

Al met al leveren deze cijfers het winstbedrag op van 290.000.000 dollar. Apple zegt dat dit tweede kwartaal hiermee het meest winstgevende tweede kwartaal uit de geschiedenis van het bedrijf is. Het lijkt er dus op dat Steve ook dit jaar wel weer een dikke bonus mag verwachten bovenop zijn maandsalaris van $0,08 ($1 per jaar). Daar kunnen de heren van Nuon en Essent nog een puntje aan zuigen!

Reageer op artikel:
The Big Apple financial results
Sluiten