svreeburg
svreeburg Nieuws 27 april 2005

Kopieerheffing op iPods

Als het aan de Stichting De Thuiskopie ligt, dan wordt de iPod flink duurder. Zo meld het Algemeen Dagblad. Na deze zomer wil de stichting een kopieerheffing toepassen op, onder andere, het populairste product van Apple. Over de hoogte zijn de ‘wijze’ heren het nog niet eens, maar het zou wel eens 3 Euro en 28 cent per gigabyte kunnen worden! Op een iPod Shuffle valt dat nog wel mee, maar wie een 60 gig iPod Photo wilt aanschaffen komt van een koude kermis thuis. Dan betaalt de consument maar liefst…

196 Euro 80 extra!

Op alle onbeschreven cassettes, cd’s en dvd’s rust al zo’n kopieerheffing. Dit is ooit bedacht om zo een deel van de gemiste auteursrechten te innen. Vanaf semptember komt de heffing er in ieder geval. Over de hoogte wordt nog flink gediscussieerd. ICT-Office, de brancheorganisatie van de software indrustrie, spreekt van een onacceptabele hoogte van de heffing. Volgens de organisatie heeft de heffing geen enkele zin; ‘Je gaat je iPod gewoon in het buitenland halen’ Aldus Bernd Taselaar, directielid van ICT-Office. Premier Balkenende is ook om een mening gevraagd. Hij is immers voorzitter van het Innovatieplatform. Of dat gaat helpen weet niemand. Stichting Thuiskopie is nogal ontstemd over de toenadering naar de hoogste macht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kopieerheffing op iPods
Sluiten