WebPhoto: deel je foto’s via het internet

Door: Lucas Raggers - 24 reacties

Sinds iPhoto 4 is het mogelijk om je complete iPhoto Library te delen. Je vinkt bij ‘Sharing’ in de preferences ‘Share my photos’ aan en je foto’s verschijnen bij alle Macs in je lokale netwerk in iPhoto. Deze mogelijkheid tot delen in een lokaal netwerk zit ook in iTunes standaard ingebouwd.

Deze techniek is geniaal in z’n eenvoud en verbluffend in z’n uitwerking. Maar er kan meer. Zou het niet mooi zijn als je je iPhoto Library kon delen via het internet? Het kan met het freeware programma WebPhoto.

Lees verder voor een introductie van WebPhoto…

Update
Wie het standaard template niet mooi vind, kan ervoor kiezen mijn aangepaste versie van WebPhoto te downloaden. In deze versie heeft het geheel een Apple uiterlijk gekregen.

De techniek
Wil je foto’s op het internet zetten dan kun je dit doen door in iPhoto 5 onder ‘Share’ te kiezen voor ‘Export…’. Op deze manier maakt iPhoto een statische webpagina van je geselecteerde foto’s. Deze dien je vervolgens zelf te uploaden naar je webruimte en na al deze handelingen staan enkele foto’s online, zichtbaar voor de buitenwereld.

Dit is niet de manier waarop WebPhoto te werk gaat. Waar iPhoto een statische pagina maakt die handmatig geĆ¼pload moet worden, zorgt WebPhoto voor een dynamische verbinding tussen de iPhoto Library map op jouw Mac en het internet. Er hoeft dus niks aangemaakt of geĆ¼pload te worden.

Overigens hoef je je geen zorgen te maken over je ‘iPhoto Library’ map. Hier haalt WebPhoto dan wel zijn informatie uit; de map blijft ongewijzigd en wordt niet misbruikt. Het gebruik van WebPhoto is dan ook risicoloos.

De poorten
Om te beginnen zijn er enkele eisen waaraan je moet voldoen om WebPhoto werkende te krijgen. Allereerst moet je beschikken over een vlotte ADSL- of kabelverbinding. Ten tweede dien je een vast IP-adres te hebben en tot slot moet je poorten in je router door weten te lussen naar je computer. Mocht dit laatste een probleem vormen, dan kun je in het forum veel informatie vinden over het hoe en wat van ‘poorten forwarden’. WebPhoto gebruikt standaard poort 8080.

WebPhoto
Wanneer poort 8080 op de juiste wijze is doorgeschakeld, dan is de rest bijzonder eenvoudig. Open WebPhoto, klik op start en je iPhoto Library staat online. Via een brower is hij te bereiken op twee manieren. Op je eigen Mac zul je hem moeten aanroepen via je lokale netwerk, bijvoorbeeld http://localhost:8080. Op een computer buiten je netwerk kun je je foto’s bereiken via: http://je-ip-adres:8080.

<img src=”http://forum.macosx.nl/album_pic.php?pic_id=5834<img src=”

WebPhoto probeert de uitstraling van iPhoto te benaderen waardoor het bijzonder vertrouwd werkt. Links zien we de albums. Daaronder de keywords die je eventueel hebt aangemaakt in iPhoto. Rechts staan de thumbnails. Helaas zijn de thumbails nogal groot (dit komt omdat iPhoto dit formaat hanteert), maar het aantal thumbnails per rij kun je aanpassen in de voorkeuren waardoor het nooit te breed voor je scherm wordt.

WebPhoto kent de nodige handige voorkeuren. Zo kan een bezoeker van de site zelf instellen hoeveel foto’s hij per rij wil zien, hoeveel foto’s per pagina en welke informatie per foto (title, comment, path, updated, file size). Daarnaast kun je als beheerder van de site nog meer nuttige instellingen doen. Bijvoorbeeld:

 • In WebPhoto kun je gebruikers aanmaken met ieder een eigen paswoord. Op deze manier kan niet iedereen zomaar al je foto’s zien.
 • Het is mogelijk om bepaalde albums wel of niet te laten zien. Ditzelfde geldt voor je keywords
 • Het aantal foto’s per pagina is in te stellen, alsmede het aantal foto’s per rij.

Toepassingen
Je hebt je verjaardag gehouden en de digitale foto’s van het festijn zijn inmiddels geimporteerd in iPhoto. In plaats van de leukste foto’s te e-mailen of handmatig een site te uploaden, kun je je beperken tot het openen van WebPhoto. Je geeft even aan dat alleen het mapje ‘Verjaardag 2005′ gedeeld moet worden en klaar is kees.

Je hebt geen iPod of usb stickie om je foto’s mee te nemen naar familie? Open WebPhoto en je hebt altijd ter plaatse je fotocollectie bij de hand.

Voordelen en nadelen
De voordelen zijn bekend. WebPhoto zorgt ervoor dat je overal je complete iPhoto Library bij je hebt. Daarnaast biedt WebPhoto voldoende mogelijkheden om je foto’s te beveiligen.
Er zijn ook enkele nadelen. Wanneer je een foto opent, dan is dit meteen de foto in hoge resolutie. Een slideshow’tje geven gaat dus niet makkelijk aangezien de foto’s bij moderne camera’s vaak te groot zijn (zowel in afmetingen als in bestandsgrootte).

WebPhoto is freeware en verdient 4 sterren.
Concurrenten: iPhotoWebShare, MyPhoto

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  bonjorno

  Op zich lijkt dit wel tof, gebruik alleen iPhoto al tijden niet meer…..

 • Profielfoto
  PeterDiertens

  Een variant op het al langer bestaande MyPhoto, dat al een paar jaar bestaat.
  WebPhoto maakt zwaar gebruik van Java, at het niet veel sneller maakt, MyPhto leunt op PHP en de ingebouwde apache webserver en biedt de mogelijkheid voor het tonen van kleinere thumbnails en kleinere ‘grotere’ foto’s, je hikt niet meteen tegen de hoogste resolutie aan. Dat maakt een slideshow mogelijk. Voorwaarde is wel dat je de GD Imagelibraries installeert en een knappe versie van PHP.
  MyPhoto is overigens ook gratis.

 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  Vindt iPhoto ook verre van geweldig.

 • Profielfoto
  jantjeerd

  Volgens mij moet je eigen computer aan blijven staan om een ander je foto’s te laten zien. Ik zelf vond dit te lastig en gebruik nu weer .mac

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Ik vind MyPhoto iets te omslachtig. iPhotoWebShare is wel een aardige, alleen kun je die niet beveiligen.

 • Profielfoto
  I-think

  gewoon op een internetsite plempen lijkt me handiger, maar leuk dat jullie het even vertellen zodat mss anderen er wat aan hebben!!

 • Profielfoto
  Napsju

  Poort 8080… :p Was dat niet dat foutje van Microsoft?

 • Profielfoto
  Ijope

  en als je nu een data limiet hebt?
  of weinig upstream snelheid hebt ?

 • Profielfoto
  sarasin

  hoezo heb je een vast ip-adres nodig? das gewoon onzin met een dyndns.org kun je dat allemaal netjes en gratis oplossen

 • Profielfoto
  153957

  ik gebruik liever JAlbum…

 • Profielfoto
  dommels

  MyPhoto heb ik al een paar keer bekeken en hoewel er meer features in lijken te zitten heeft het nog nooit goed gewerkt met, zo ook met iPhoto5 als je submappen maakt.

  WebPhoto heeft tot nu toe altijd gewerkt, zonder dat je hele iPhoto album wordt verplaatst. ???

  iPhotoWebShare ga ik maar eens bekijken.

 • Profielfoto
  sally

  Voor het laten zien op het internet, hoort zo’n programma toch resize en compress opties te hebben…. (batch)
  Of is dit teveel gevraagd?

 • Profielfoto
  banaan

  Maak anders gewoon een BananAlbumpje:
  http://www.BananAlbum.net

 • Profielfoto
  ivan.roos

  Ik kan de poorten niet openen…Wie kan me helpen? :angry:

 • Profielfoto
  Berriep

  Ik denk dat vele van ons op een cross platform zitten.. Zelf heb ik linux servertje, iMac en een xp-laptop van het werk..
  In dit geval moetje je toch al snel terug vallen op een php-based programmatje… coppermine is hiervan een goed voorbeeld.. Maar het ik ben nog steeds opzoek naar een beter programma.. Ze hebben vaak een lomp design! En te veel toeters en bellen.. Bestaat de mogelijkheid ook om foto’s te sharen via daapd (of een ander tooltje)?
  Ik gebruik daapd nu voor iTunes via mijn linuxserver…

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Ik heb het idee dat niet iedereen beseft dat WebPhoto iets wezenlijk anders is dan alle gallery-maak-programma’tjes.

  De kracht van WebPhoto is dat je gƩƩn html site maakt om die vervolgens te uploaden naar je webruimte. WebPhoto staat in direct contact met iPhoto en de site die hij genereert wordt vanaf je eigen Mac gehost.

  Dit heeft veel voordelen, maar kent ook enkele nadelen. Een daarvan is het feit dat niet iedereen weet dat je je Mac als server kunt gebruiken, laat staan dat men weet hoe je poorten moet doorlussen.

  Kortom, vergelijk WebPhoto dus niet met apps als BananAlbum en JAlbum. Die programma’s werken op een heel andere manier.

 • Profielfoto
  kpi

  Toch even melden dat ik het ook niet zo moest hebben van iPhoto… tot iLife05 er kwam. Wat een verbetering! iPhoto05 vind ik nu Ć©cht bruikbaar: handig, vlot en snel, kan RAW en filmpjes aan, en vooral: vrijwel alle frekwent gebruikte bewerkingen op foto’s zijn aan boord. Na me een tijd beholpen te hebben met alternatieven (waarbij ik Viewit de beste pictureviewer vind) is iPhoto nu weer m’n standaard programma geworden om foto’s te catalogiseren en bekijken.

  Webphoto nog niet getest: port forwarding met m’n Linksys WRT54G router blijkt een aartsmoeilijke klus te zijn…

 • Profielfoto
  dre

  Op een of andere manier werkt WebPhoto niet als je Iphoto library op een externe schijf staat. Bij de 2 genoemde concurenten werkt het wel.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  @Dre

  Bij de Admin Preferences kun toch aangeven waar je iPhoto Library staat?

 • Profielfoto
  dre

  ja, dat kan wel, vervolgens wordt ook aangegeven dat er een library staat.
  En wordt het “pad” goed aangegeven in het invulscherm, echter vanaf hier gaat het niet verder en staat met rode letters aangegeven dat ik de locatie van de library moet aangeven.

  Ik bedoel dus deze mededeling: It appears that your webPhoto installation is not completely set up. Please make sure the filesystem path to the iPhoto root folder is set properly below.

 • Profielfoto
  martijn888

  Klinkt aardig, ik ga het wel proberen.
  Al zou ik helemaal gecharmeerd zijn in een iPhoto plugin die je toestaat om het .mac layout vanuit iphoto naar je eigen site te krijgen. Ik heb geen .mac, en gebruik nu Galery. De druk-op-de-knop integratie van iphoto met .mac werkt perfect. Of bestaat hier toch al iets…

 • Profielfoto
  Stefan

  Ik zou het ook wel leuk vinden om een eigen vormgeving hieraan te geven. Lucas, kun je vertellen hoe je dit doet. Jouw versie werkt niet omdat je daar jouw wachtwoord moet invullen.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  @Stefan
  Weet je dat zeker? Moet je niet toch gewoon het standaard wachtwoord invoeren, namelijk: [350z] (inclusief haken) Inlognaam: admin.

 • Profielfoto
  Stefan

  Heb ik geprobeerd, lukte niet.
  Ik heb even in de pakketinhoud zitten kijken, maar kan zo gauw geen plaatjes vinden die de vormgeving bepalen. Zou je kunnen verklappen waar die staan?