Upgrade instapmodellen, switchers en Mini-upgrade

26 reacties

Zodra Tiger is gereleased, gaat Apple alle instapmodellen voortaan met 512 MB geheugen verschepen, in plaats van de standaard 256 MB die de instapmodellen nu meekrijgen, zo meldt MacOSXrumors.com. Goed nieuws dus voor alle switchers die van plan zijn om – eventueel na de release van Tiger – hun eerste Mac aan te schaffen. En dat zijn er nogal wat. Volgens een poll op de site van PC Advisor denkt 15,7 procent van de stemmers (913 in totaal) een Mac mini aan te gaan schaffen.

Er zijn echter ook mensen die niet zo blij zijn met de uitrusting van de Macmini. Zo vinden ze bijvoorbeeld dat het kleine computertje met te weinig geheugen is uitgerust, of dat er te weinig schijfruimte in zit. Dan upgrade je hem toch gewoon? Lees dit artikel voor meer informatie over dit soort upgrades. Alvast even een tipje van de sluier: van meer dan 1Gb geheugen wordt de Mini vervelend, maar extra schijfruimte levert veel minder problemen op.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  klaasb

  Die 256mb had wat mij betreft vanaf Panther al gemoeten, dus voor Tiger een 1Gb dimm graag. Voorlopig ben ik nog blij met mijn G4 en 2Gb geheugen, dus die mini moet nog maar even wachten.

 • Profielfoto
  remier

  Je moet er wel bij denken dat de mini echt voor de switchers/niet veeleisende gebruiker, 512MB volstaat prima en er zal uiteraard wel een optie komen om hem te bestellen met een 1GB latje…

 • Profielfoto
  klaasb

  Ik denk hierbij niet alleen aan de mini, maar ook aan de G5. Het eerste wat je volgens mij doet bij de aanschaf van zo’n ding is het geheugen upgraden naar een gieg of 2

 • Profielfoto
  addyboy

  Proficiat met je eerste artikel:)

 • Profielfoto
  PietjePuk

  Te weinig geheugen hier en schijfruimte daar, de mini is er voor onervaren switchers of mensen die nog een kleine computer willen bovenop hun andere.
  Wil je best wat meer, koop dan een iMac of PowerMac.

 • Profielfoto
  macpro

  Mijn plan is om meteen 1 GB in de mini te stoppen, dus of ze er nu 256 of 512 in zetten boeit me niet. Maar het is wel een goede zaak dat Apple eindelijk begint met voldoende geheugen te leveren. Er zijn hier genoeg topics geweest van mensen die met 256 MB werken en klagen dat de Mac niet lekker draait.

 • Profielfoto
  Rnowed

  Wat er op neer komt dat het apparaatje sowiezo zo’n 100 euro duurder is bij aanschaf.
  En dat wil je natuurlijk ook maar gelijk een leuk nieuw beeldscherm erbij…
  iBook-je dan toch maar?

 • Profielfoto
  Buzz

  Als ik het geruchtenbericht op AppleInsider goed lees willen ze bij Apple die 512 MB standaard gaan leveren voor dezelfde prijs als het standaard model nu met 256 MB. Ze verwachten dat de geheugenprijzen nog verder zullen dalen, zodat dat mogelijk wordt zonder al te veel op de winst in te leveren. Gewoon goed nieuws dus lijkt mij.

  De PowerBooks hebben nu ook al 512 MB standaard gekregen eind Januari, en ze zijn er meer dan 100 Euro goedkoper op geworden in plaats van duurder!

 • Profielfoto
  remier

  Ik denk dat de prijs hetzelfde blijft, dit was ook zo met de PowerBooks, deze prijs is zelfs gedaald

 • Profielfoto
  SanderQ

  @ Jenneke

  van teveel geheugen wordt de Mini vervelend

  Wat bedoel je daarmee?

 • Profielfoto
  I-think

  nou lijkt me leuk als het gebeurt!!
  maar denk dat tiger eigenlijk het beste werkt onder 1gb of meer als je een veeleisende user ben.
  Maar ja,daar is de mac mini ook niet voor gemaakt lijkt me………;) :D

 • Profielfoto
  Sachin

  @ Jenneke
  Zelfde vraag als SanderQ …

 • Profielfoto
  Buzz

  Larridon en SanderQ: Dat verwijst denk ik naar dat artikel op macworld.com: De auteur van dat stukje heeft een 2 GB DIMM in de mini gestopt, waardoor deze begon te piepen en niet meer opstartte. In de mini Tech Specs staat dan ook dat deze maximaal 1 GB aankan.

 • Profielfoto
  ifeelfine

  Het verwijst inderdaad naar de 2GB die de gebruiker in de mini heeft gestopt. Tsja, als er toch duidelijk wordt gezegd dat de mini maar 1 GB aankan, moet je er ook geen 2 instoppen:?

 • Profielfoto
  Sachin

  Ja maar kan je dat er niet bijschrijven van die 2GB? Trouwens als Apple zegt dat 1GB het maximum is dan is het logisch dat 2GB niet werkt. Dat die “teveel” een referentie is naar 2GB RAM is niet zo duidelijk ???

 • Profielfoto
  Yaris

  Ik schrok me ook een hoedje. Ik heb immers een Mac mini met 1 GB geheugen besteld. Ik dacht even de verkeerde keuze te hebben gemaakt.

 • Profielfoto
  dennis

  Even wat duidelijk maken :

  – In een Mac Mini kan geen 2 GB aan geheugen, maximaal 1 GB (1024 MB).
  – Je kan er wel een grotere harde schijf inzetten (maar hoe zit het dan met de garantie?)
  – De hoeveelheid geheugen die je hebt is niet meteen de snelheid van je Mac.
  – Als je Mac meer geheugen nodig heeft dan je ingebouwd hebt, dan haalt hij dat geheugen van je ‘virtuele geheugen’. Dit geheugen maakt je Mac automatisch aan op je harde schijf. Zo heb je dus eigenlijk dubbel zoveel geheugen.
  – Sinds MacOS X is dit geheugen dynamisch geregeld, in OS 9 (Classic) moest je zelf extra geheugen toepassen aan een programma als deze te weinig had.
  – Virueel geheugen is langzamer dan gewoon geheugen en je hardeschijf is dan ook bezig om dat geheugen te laden wanneer dat nodig is.
  – De Mac mini is daarom ook een stuk langzamer als je niet de volle 1 GB geheugen erin hebt gezet. Dit komt omdat de harde schijf van de Mac Mini niet zo snel is.
  – In de Mac mini gaan de kleinere geheugen modules die ze ook in laptops gebruiken, een gewone module gaat er dus niet in!
  – Als je meer dan 1 GB erin zet zal je Mac waarschijnlijk niet veel sneller gaan, je kan alleen meer programma s tegelijk openen. Alleen de pro gebruiker heeft dus iets aan meer geheugen.
  – Geheugen kopen bij apple zelf is heel duur, ik heb hier geen links momenteel maar je kan beter ergens anders het geheugen kopen en erin laten zetten, dit scheelt veel in je portemonnee.
  – Zelf denk ik dat de poll van PC advisor niet echt veel zegt. Maar het zal zeker zo zijn dat er met de komst van Tiger veel Mac(mini)s worden verkocht!
  – Zelf heb ik maar een G3 500 Mhz met 256 MB geheugen en ik vind OS X opzich best goed draaien, dit heeft ook te maken met onderhoud van het systeem. (Bijv. een nieuwe systeem map met elke grote systeem update werkt zeer goed!)
  – Jaja, binnekort koop ik een nieuwe;-)

  Graag corrigeren als ik iets mis heb!

  Groeten Dennis

 • Profielfoto
  ifeelfine

  Omdat het al redelijk laat was toen ik het artikel schreef, heb ik niet de moeite genomen om het artikel netjes samen te vatten. Het is intussen aangepast in het artikel.

 • Profielfoto
  Jolla

  Dennis, in een mac mini gaat gewoon 200-pins PC2700 DDR (333 MHz) SDram of PC3200 DDR (400 MHz) SDram.

 • Profielfoto
  dennis

  200-pins (pens?) gaat ook in de 12″ PB, en dat lijkt me een kleinere geheugen kaart.?

 • Profielfoto
  Zweefvliegerke

  @Dennis: 1GB is 1024MB;)

 • Profielfoto
  Yaris

  Ik begrijp niet waarom de schrijver van het artikel er zo over bluft dat hij een Mac mini met een harde schijf van 100 GB heeft ? Je kunt hem standaard kopen met 80 GB. 100 GB of 80 GB, wat is het verschil ? En als je echt veel schijfruimte nodig hebt dan hang je er toch gewoon een externe harde schijf van 250 GB aan ?

 • Profielfoto
  dennis

  Iets te makkelijk gerekend 1000 is nu 1024:-)

 • Profielfoto
  A

  ik vindt het geen probleem hoor als de mini ugrade;)

 • Anoniem

  maar geld die update alleen voor de macmini’s
  en vaste modellen
  of ook voor de ibooks en powerbooks.

 • Profielfoto
  Bram

  Geheugen kopen bij apple zelf is heel duur, ik heb hier geen links momenteel maar je kan beter ergens anders het geheugen kopen en erin laten zetten, dit scheelt veel in je portemonnee.

  Meestal is dit inderdaad zo, maar bij de Mac mini is het verschil kleiner of zelfs negatief. De mini heeft namelijk maar 1 geheugenslot, dus als je er na de hand geheugen bij koopt, moet je die van de fabriek er weer uithalen. Of je moet hem verkopen, dat kan ook.