Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 15 maart 2005
Leestijd: 4 minuten

Review: UMTS mobile connectcard in je Mac

Juli 2000, de internetbubble spat bijna uiteen en tijdens een veiling betalen zes mobiele operators miljarden guldens voor vijf UMTS frequenties. Het kost een aantal operators bijna de kop. Vijf jaar later begint UMTS, ook wel het derde generatie mobiele netwerk genoemd (3G), gemeengoed te worden.

In dit artikel een review van de KPN Mobile Connect Card. Met deze kaart die in het PC card slot van de 15 en 17 inch Powerbooks past kun je een downstream snelheid van 384kb en een upstream snelheid van 64kb halen. Ofwel 6x de snelheid van ISDN in de trein, de auto en al die andere plekken waar je macosx.nl wilt raadplegen!


Aanbieders
Momenteel zijn KPN en Vodafone de enige UMTS aanbieders in Nederland. Vodafone levert in Nederland voor gebruik in laptops de Option 3G datacard waar ook Apple software voor beschikbaar is. KPN levert in Nederland de Novatel Merlin U530 kaart, zonder ondersteuning voor Apple. Doordat ik zakelijk onder een KPN contract val ben ik uiteindelijk met KPN in zee gegaan. Ik denk dat wanneer je provider keuze vrij is, Vodafone een betere keuze is voor Maccers. Het viel mij in de voorfase op dat zowel bij Vodafone als bij KPN de kennis bij de medewerkers over UMTS onder de maat is. Dit zal veel potentiële gebruikers afschrikken.

Dekking UMTS
UMTS is nog niet in heel Nederland beschikbaar. Het bereik is goed in de randstad en in grotere steden buiten de randstad. In gebieden waar geen UMTS beschikbaar is schakelt de kaart automatisch terug op GPRS, de methode voor datatransport over het GSM (2G) netwerk. GPRS is een stuk langzamer, maar nog altijd snel genoeg om je webmail te checken. Ten opzichte van het dekkingskaartje op kpn.com ben ik positief verrast met de dekking. In de trein van Rotterdam naar Eindhoven viel de kaart maar één keer voor kortere tijd terug naar GPRS.

Gebruik
Voor gebruikers van Windows en voor Maccers met Vodafone wordt met de kaart een zogenaamde dashboard applicatie meegeleverd met de drivers en settings. Voor Maccers met KPN heeft nova media uit Duitsland een universele driver Mobile High Speed for Mac ontwikkeld. Deze driver is via internet met creditcard te bestellen en kost inclusief Duitse BTW EUR 87,00. Erg prijzig voor iets wat KPN gewoon zou moeten meeleveren. De software wordt in het registratieproces aan het mac-adres van je Mac gekoppeld en is dus niet bruikbaar op meerdere Powerbooks.

Wat ik vervelend vind is dat je om een UMTS verbinding tot stand te brengen elke keer Mobile High Speed for Mac moet starten, dat vervolgens op zoek gaat naar een PC card met USIM (simkaart voor UMTS). Wanneer het programma klaar is moet op de knop Activate gedrukt worden en kan een verbinding tot stand worden gebracht via Internet Connect.


De software heeft net de configuratie bepaald


een overbodige popup verschijnt


met internet connect wordt tenslotte een verbinding gemaakt

Het hele proces van verbinden neemt ongeveer een minuut in beslag, komt elke keer nadat je je Powerbook hebt dichtgeklapt terug en kan volgens mij makkelijker. Hopelijk biedt Tiger ingebouwde ondersteuning voor UMTS.

Wanneer je geen PC card slot hebt, dan kun je gebruik maken van UMTS door een Bluetooth verbinding te maken met een moderne 3G telefoon. Hiermee heb ik geen ervaring. Ervaringen van anderen zijn daarom welkom.

Gemak
De mogelijkheid om overal waar je bent online bij je e-mail en bedrijfsagenda te kunnen is geweldig. Het is vergelijkbaar met de overgang van vaste naar mobiele telefonie. De snelheid van 384kb is comfortabel snel. Zelf snel genoeg voor een videochat met iChat, al moet de gene aan de ‘andere kant’ genoegen nemen met 64kb upstream, waardoor zijn ontvangst blokkerig wordt. Zelfs het delen van de UMTS-verbinding met een andere mac via WIFI is een fluitje van een cent en werkt feilloos.

Kosten
Er zijn twee typen abonnementen. Met datalimiet en flat fee. Wanneer je een Mobile Connect Card voor in een Powerbook neemt, dan is flat fee het meest voor de hand liggend. De datalimiet-abonnementen zijn meer geschikt in combinatie met een 3G telefoon. Kosten voor flat fee bij Vodafone en KPN zijn gelijk: EUR 75,- per maand. Bij Vodafone is de Mobile Connect Card al gratis bij een éénjarig abonnement, bij KPN zit je er dan twee jaar aan vast. De prijs voor UMTS is met EUR 900,- per jaar niet goedkoop, maar voor zakelijk gebruik door mensen die voor het werk veel onderweg zijn heel realistisch.

Conclusie
UMTS is heerlijk om mee te werken als je veel onderweg bent. Geen achterstallige e-mail en taken wanneer je weer achter je bureau zit. De dekking van het UMTS-netwerk wordt steeds groter en de downloadsnelheid is prima. Wanneer het tot stand brengen van een verbinding eenvoudiger en sneller zou zijn en KPN zelf drivers voor de Mac zou leveren, is de UMTS Mobile Connect Card absoluut 5 sterren waard.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Review: UMTS mobile connectcard in je Mac
Sluiten