Review: UMTS mobile connectcard in je Mac

Door: Jan David Hanrath - 33 reacties

Juli 2000, de internetbubble spat bijna uiteen en tijdens een veiling betalen zes mobiele operators miljarden guldens voor vijf UMTS frequenties. Het kost een aantal operators bijna de kop. Vijf jaar later begint UMTS, ook wel het derde generatie mobiele netwerk genoemd (3G), gemeengoed te worden.

In dit artikel een review van de KPN Mobile Connect Card. Met deze kaart die in het PC card slot van de 15 en 17 inch Powerbooks past kun je een downstream snelheid van 384kb en een upstream snelheid van 64kb halen. Ofwel 6x de snelheid van ISDN in de trein, de auto en al die andere plekken waar je macosx.nl wilt raadplegen!


Aanbieders
Momenteel zijn KPN en Vodafone de enige UMTS aanbieders in Nederland. Vodafone levert in Nederland voor gebruik in laptops de Option 3G datacard waar ook Apple software voor beschikbaar is. KPN levert in Nederland de Novatel Merlin U530 kaart, zonder ondersteuning voor Apple. Doordat ik zakelijk onder een KPN contract val ben ik uiteindelijk met KPN in zee gegaan. Ik denk dat wanneer je provider keuze vrij is, Vodafone een betere keuze is voor Maccers. Het viel mij in de voorfase op dat zowel bij Vodafone als bij KPN de kennis bij de medewerkers over UMTS onder de maat is. Dit zal veel potentiële gebruikers afschrikken.

Dekking UMTS
UMTS is nog niet in heel Nederland beschikbaar. Het bereik is goed in de randstad en in grotere steden buiten de randstad. In gebieden waar geen UMTS beschikbaar is schakelt de kaart automatisch terug op GPRS, de methode voor datatransport over het GSM (2G) netwerk. GPRS is een stuk langzamer, maar nog altijd snel genoeg om je webmail te checken. Ten opzichte van het dekkingskaartje op kpn.com ben ik positief verrast met de dekking. In de trein van Rotterdam naar Eindhoven viel de kaart maar één keer voor kortere tijd terug naar GPRS.

Gebruik
Voor gebruikers van Windows en voor Maccers met Vodafone wordt met de kaart een zogenaamde dashboard applicatie meegeleverd met de drivers en settings. Voor Maccers met KPN heeft nova media uit Duitsland een universele driver Mobile High Speed for Mac ontwikkeld. Deze driver is via internet met creditcard te bestellen en kost inclusief Duitse BTW EUR 87,00. Erg prijzig voor iets wat KPN gewoon zou moeten meeleveren. De software wordt in het registratieproces aan het mac-adres van je Mac gekoppeld en is dus niet bruikbaar op meerdere Powerbooks.

Wat ik vervelend vind is dat je om een UMTS verbinding tot stand te brengen elke keer Mobile High Speed for Mac moet starten, dat vervolgens op zoek gaat naar een PC card met USIM (simkaart voor UMTS). Wanneer het programma klaar is moet op de knop Activate gedrukt worden en kan een verbinding tot stand worden gebracht via Internet Connect.


De software heeft net de configuratie bepaald


een overbodige popup verschijnt


met internet connect wordt tenslotte een verbinding gemaakt

Het hele proces van verbinden neemt ongeveer een minuut in beslag, komt elke keer nadat je je Powerbook hebt dichtgeklapt terug en kan volgens mij makkelijker. Hopelijk biedt Tiger ingebouwde ondersteuning voor UMTS.

Wanneer je geen PC card slot hebt, dan kun je gebruik maken van UMTS door een Bluetooth verbinding te maken met een moderne 3G telefoon. Hiermee heb ik geen ervaring. Ervaringen van anderen zijn daarom welkom.

Gemak
De mogelijkheid om overal waar je bent online bij je e-mail en bedrijfsagenda te kunnen is geweldig. Het is vergelijkbaar met de overgang van vaste naar mobiele telefonie. De snelheid van 384kb is comfortabel snel. Zelf snel genoeg voor een videochat met iChat, al moet de gene aan de ‘andere kant’ genoegen nemen met 64kb upstream, waardoor zijn ontvangst blokkerig wordt. Zelfs het delen van de UMTS-verbinding met een andere mac via WIFI is een fluitje van een cent en werkt feilloos.

Kosten
Er zijn twee typen abonnementen. Met datalimiet en flat fee. Wanneer je een Mobile Connect Card voor in een Powerbook neemt, dan is flat fee het meest voor de hand liggend. De datalimiet-abonnementen zijn meer geschikt in combinatie met een 3G telefoon. Kosten voor flat fee bij Vodafone en KPN zijn gelijk: EUR 75,- per maand. Bij Vodafone is de Mobile Connect Card al gratis bij een éénjarig abonnement, bij KPN zit je er dan twee jaar aan vast. De prijs voor UMTS is met EUR 900,- per jaar niet goedkoop, maar voor zakelijk gebruik door mensen die voor het werk veel onderweg zijn heel realistisch.

Conclusie
UMTS is heerlijk om mee te werken als je veel onderweg bent. Geen achterstallige e-mail en taken wanneer je weer achter je bureau zit. De dekking van het UMTS-netwerk wordt steeds groter en de downloadsnelheid is prima. Wanneer het tot stand brengen van een verbinding eenvoudiger en sneller zou zijn en KPN zelf drivers voor de Mac zou leveren, is de UMTS Mobile Connect Card absoluut 5 sterren waard.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  Quaint

  Ah, geweldig!

  nu hoef ik het niet meer zelf uit te zoeken en dit gebruiken voor toekomstige klanten!
  (Alhoewel ik van mening ben dat mijn werkgever best wat mac-drivers kan maken/leveren!)

  Grtz Aljo

 • Profielfoto
  Spongebob

  ik blijf toch meer verwachten van WiMAX dat grotere snelheden en meer stabiliteit beloofd. We zullen wel zien hoe het loopt, maar de prijs schrikt wellicht heel veel mensen af.

 • Profielfoto
  Hugo

  titel moet niet UMTS zijn? ;)

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  @ Hugo: Thanks… Ik lees het verhaal 3 keer door, maar vergeet de titel… zo moet het beter zijn

 • Profielfoto
  Ijope

  blijf nog veel geld voor iets dat kpn standaard zou moeten leveren

 • Profielfoto
  Quaint

  ljope op dinsdag 15 maart 2005 15:42
  blijf nog veel geld voor iets dat kpn standaard zou moeten leveren

  Huh, wat is dat nou weer voor zinloze reactie? Waarover gaat het? De UMTS verbinding? De UMTS kaart? Het abonnement? De software?
  Alleen wat betreft de software kan ik je gelijk geven….

  Aljo

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  @ Aljo: ik denk dat ljope de software bedoelt.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Zeer interessant, al vind ik 75 nog net iets teveel.

  Het is wel fantastisch dat ik laatst een oneway videochat met Jan David kon houden terwijl hij in de trein zat.

 • Profielfoto
  I-think

  Hier hebben we al umts voor men pa(maar ook heel leuk op de achterbank;) ) en je merkt toch wel duidelijk minder snelheid,maar om gewoon te surfen is het wel genoeg. Helaas kan je niet je normale lijn eruit gooien aangezien het flat free abbo maar 1gb toelaat, en das echt te weinig

 • Profielfoto
  markclausing

  ik wilde altijd al weten hoe het nou precies zou werken zo’n UMTS kaartje.

  Bedankt voor de review!:D

 • Profielfoto
  Groovegans

  mmm 75 euro per maand. toch best duur als je naar de snelheid kijkt. Dit is toch wel zonder datalimiet hoop ik. Lijkt me wel lachen, Runescapen in de trein ofzo, lol.

 • Profielfoto
  Sad

  beter! dan maar eens een PoBo kopen zodat ik ook een PCMCIA slot heb!

 • Profielfoto
  Zweefvliegerke

  Wel spijtig dat er niets in staat over UMTS in Vlaanderen, er zijn toch ook heel wat Vlamingen die hier het macosx.nl (en forum) afschuimen;):P

  Mooi artikel, maar ik ben er niet veel mee als Vlaming…;)

 • Profielfoto
  captainc

  Je zou deze oplossing eens moeten vergelijken met via Bluetooth en een UMTS mobieltje het internet op.

  Die Nova Media applicatie, die ik ook al ken vanwege GPRS drivers, is de meest niet-Mac en autistische applikatie die ik ken. Als je bij Vodafone iets kunt gebruiken waarbij alles automatisch werkt, is dat zonder meer doorslaggevend, want dat Nova Media wil je je toch niet meermalen per dag aan ergeren?

 • Profielfoto
  cjknl

  Een duidelijk verhaal! Bedankt Jan David. Al met al nog wat duur voor een niet-zakelijk gebruiker. Maar dat komt t.z.t. wel goed, hoop ik.

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  @ captainc:
  De connectiemethode van Vodafone is nagenoeg gelijk aan die van nova media. Helaas zullen we maar zeggen.

 • Profielfoto
  Julian

  Weet iemand wat die software van Vodafone doet en of het een beetje gebruiksvriendelijk is? Wat kun je met die software? (bv ook SMS-en, etc)

 • Profielfoto
  davedive

  Enig idee hoe het werkt i.v.m. roaming ? Als je nou naar belgië zou komen, zijn er vergelijkbare akkoorden tussen de providers onderling, en wat betekend dan een flat-fee in deze context?

  Verder is het inderdaad een prima artikel, waar ik idd al een tijdje reikhalzend naar uitkeek.

  Bedankt
  Davedive

 • Profielfoto
  MacUser

  Hallo Forum,

  Als alternatief voor een “all in one UMTS/GPRS oplossing” denk ik dat het wel zo makkelijk is om gebruik te maken van een 3G (UMTS) of 2G (GPRS) mobiel.

  Zelf heb ik zonder enig probleem mijn 2G mobiel (Samsung D500) via BlueTooth kunnen koppelen met mijn Mac met behulp van een GPRS modemscript dat ik hier heb gedownload: http://www.xs4all.nl/~m10/gprs/
  Het werkte echt super en de snelheid is ongeveer gelijk, zo niet beter, aan die van een gewone analoog inbelverbinding.

  Op deze site is ook een UMTS modemscript te vinden. Heel makkelijk is dat je eventuele vragen gewoon in het nederlands kunt stellen.

  Succes, groeten Wim.

 • Profielfoto
  victore

  In reactie op de vraag van ‘davedive’ en in het specifieke geval dat UMTS bij KPN Mobile wordt afgenomen, geldt dat flat-fee in het buitenland (dus bij roaming) niet van toepassing is.
  De flat-fee propositie is uitsluitend geldig binnen Nederland! Daarbuiten wordt in het geval van een flat-fee abonnement € 5,- per MB aanvullend in rekening gebracht. In het geval dat voor bundels anders dan ‘flat-fee’ gekozen is (bv. Internet Everywhere 5, 10, 25 … MB) dan zullen de roaming tarieven aanmerkelijk hoger liggen.

  Voor meer informatie kun je kijken op de website van kpn: http://www.kpn.com trefwoord: UMTS

  Groet,
  Victor.

 • Profielfoto
  reinder@rustema.nl

  Ik heb ook een UMTS PC-card van KPN in mijn PowerBook 15″. Sterker nog, ik schrijf dit nu tussen Breda en Amsterdam, een traject dat ik 4 keer per week afleg. In oktober vorig jaar had ik al zo’n kaart van KPN bij mijn werkgever bedongen omdat alleen KPN toen flatfee aanbood.

  Als ik in de trein zit dan zet ik ook altijd even mijn verbinding open voor anderen in mijn treincoupé die ook internet op willen, dat is het minste wat ik kan doen.

  Ik heb ook de software van Novamedia gekocht en ik irriteer me ook aan die irritante pop-up. Maar vaak werkt het ook om een verbinding opnieuw op te zetten na even mijn PowerBook dicht te hebben geklapt zonder de software van Novamedia opnieuw te draaien. Maar ik hoop ook dat in Tiger UMTS ondersteund wordt, dat zou het leven wel prettiger maken.

  Of je Vodafone of KPN neemt, je bent toch aangewezen op de software van Novamedia. Alleen Vodafone geeft op de UK-website van ze een uitgeklede versie van de software weg die alleen werkt met Vodafone.

  Jan van Novamedia mailde me in antwoord op een vraag van mij (altijd binnen een paar uur antwoord van hem, zelfs in het weekend) dat in maart ergens er ook een feature wordt toegevoegd waarmee het dataverbruik geteld wordt. Daar heb je nu die Windows software van nodig van KPN (werkt niet onder Virtual PC). Dat dataverkeer zou ik graag in de gaten houden, vooral voor wat betreft het verkeer dat ik in het buitenland genereer. Dat zou in theorie bovenop de flatfee berekend worden. Ik weet alleen niet hoe dat exact zit, want ik heb de rekening nog nooit gezien. Die komt ergens bij mijn werkgever binnen, ik weet niet waar.

  Ook in België en Frankrijk werkt het, ik heb laatst in de TGV naar Parijs ermee gewerkt. Alleen op topsnelheid valt de verbinding wel terug naar GPRS, dat was wat matig. Maar dat gebeurt ook op bepaalde stukken in Nederland. Ik ga daarom ook meestal over Rotterdam naar Breda en niet over Den Bosch. Dat is toch een beetje de prairie, qua UMTS-dekking van KPN.

  In de Novamedia software zit een hele lijst met providers waar je uit kan kiezen. Toen ik laatst wat langer in België was moest ik KPN even handmatig selecteerde omdat er verbinding werd gezocht met de Belgische providers. En dat werkt natuurlijk niet met een KPN-kaart. Even KPN aanklikken en het werkt weer.

  Ik ga mijn werkgever vragen om bij het verlopen van het contract over te stappen op Vodafone. Niet alleen omdat KPN een verschrikkelijk bedrijf is (zoek in de nieuwsgroep nl.comp.handheld naar mijn verhaal over dat ze in een Primafoon de politie erbij moesten halen toen ik service ging eisen en dat alleen de politie-agenten begrepen wat ik wilde, zij gaven me nog de beste service en de beste juridische adviezen om KPN aan te pakken, zij waren _wel_ begripvol, maar ik dwaal af).

  Afgelopen weekend belde ik de KPN met de vraag of er misschien iets mis is met de UMTS-mast waar ik vanaf huis verbinding mee heb. Het viel steeds weg of terug naar GPRS. Voor mij is het wel belangrijk omdat ik mijn Chello-verbinding heb weggedaan. Minder facturen, lekker overzichtelijk en goedkopoer. Ik surf en e-mail alleen maar, ben geen leecher. Maar ik vroeg KPN om advies, het wel leek op inbellen bij de Digitale Stad in 1994, 1 op de 10 keer was succesvol. Ze wisten van niks, het lag aan mij omdat er nog geen andere klachten waren geweest en er geen interne meldingen over waren. Nee, daarom belde ik natuurlijk ook. Als het intern al bekend was dan zou het al verholpen worden natuurlijk, toch?

  Toen ik vertelde dat ik niet de KPN-software gebruik werd ik bijna agressief toegesproken, alsof ik een hacker was ofzo. Ik zei nog zo, het ligt niet aan mijn computer of mijn software, die deed het tot voor gisteren prima. Er is iets met deze plek. Geen zinnig antwoord, heel naar gesprek, typisch KPN.

  Vodafone is een internationaal bedrijf, dus daar danken we het aan dat ze het begrip ‘service’ kennen (bij KPN is dat alleen als extra ‘upgrade’ te koop, de standaard is ‘Dutch Service’). Vodafone biedt daarom ook de gratis Mac-drivers die schijnen te werken. En je kan je datagebruik via een webinterface in de gaten houden. Tegenwoordig bieden ze ook flatfee verzekerde een vriendelijke verkoper me een paar dagen geleden. De folders zijn daar niet allemaal duidelijk over, er zijn nog veel folders waar alleen verbruik per Mb in staat.

  Voor wat betreft de Bluetooth in GSM versus PC-card in laptop discussie. Bluetooth verlaagt de snelheid van je verbinding. Die is toch al niet altijd top (maar wel voldoende voor mij), ik zou er niet voor kiezen om daar ook nog eens een extra bottleneck aan toe te voegen. Tenzij je niet veel online hoeft te zijn via UMTS, maar het een leuk extraatje is voor noodgevallen.

  Trouwens, ik heb nog wel iets vreemds gemerkt. Kletsen via iChat klinkt beter dan via Skype. Bij Skype is de vertraging substantieel. Maar de geluidskwaliteit is beter. Via iChat kletsen is betrouwbaarder (maar de geluidskwaliteit is meer zoals een gewone GSM).

  Verder nog vragen?

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  @ reinder:
  indrukwekkend… KPN is niet boos op mij geweest, maar ik heb ze wel meerdere malen de weg moeten wijzen. Dank voor je aanvulling!

 • Profielfoto
  maarten@bennis.com

  Lucas,
  je zegt dat je een oneway videochat met iemand in de trein kon hebben. Bedoel je te zeggen dat een twoway chat onmogelijk was? Ik overweeg namelijk ook UMTS te nemen, maar alleen als videochat volledig ondersteund wordt. Ik weet dat de uploadsnelheid van UMTS niet voldoet aan de systeemeisen zoals Apple die stelt aan video ichat in comibinatie met iSight. Wat is de praktijk?

  Maarten

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Jan David heeft wel altijd zijn Powerbook bij zich, maar niet altijd zijn iSight. Vandaar dat de test beperkt bleef tot een one-way videochat. Of een two-way videochat mogelijk is, weet ik dus niet.

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  @ maarten en lucas
  En dat weet ik dan weer wel (staat volgens mij ook in het artikel) een two-way videochat is zeker mogelijk, maar upstream is UMTS nog niet zo snel (64kb) hierdoor wordt het beeld sterk gecomprimeerd, blokkerig en minder responsive.

 • Profielfoto
  ISS

  Over Flatfee: betaal je 75 euro voor 1 GB of is er binnen NL geen limiet? Want geen limiet is voor PowerBook bezitters interessant > je internetabbo kun je opzeggen, maar toch overal en altijd internet!

 • Profielfoto
  reinder@rustema.nl

  KPN heeft een flatfee van 75 euro voor 1Gb ‘fair use’. Wat er gebeurt als je er overheen gaat weet ik niet precies omdat ik nooit zelf de rekening zie, maar ik geloof dat boven de 1Gb de rekening begint te lopen volgens het gangbare tarief per Mb. Zelf heb ik alles opgezegd en heb ik alleen nog een GSM-abo en UMTS.

 • Profielfoto
  ISS

  Voor iemand die graag veel download is UMTS niks, maar voor de zakelijke/privé, huis, tuin & keuken gebruiker is het wel interessant. UMTS moet wel rendabel worden (meer klanten nodig), dus misschien (hopelijk) wordt het limiet losgelaten of versoepeld.

  Vodafone heeft idd ook flatfee (net zo duur…toeval?). Zit er nog kwaliteitsverschil tussen de 2 kaarten?

 • Profielfoto
  reinder@rustema.nl

  Wat ik hierboven schreef over de software update van de Mobile Connect Card klopt niet helemaal. De verbinding die ik heb is nog steeds slecht. Tot mijn geluk kreeg ik een kundige en vriendelijke KPN-medewerker aan de lijn toen ik om raad ging vragen. Ik had gelogd op welke tijdstippen de verbinding spontaan werd verbroken afgelopen vrijdag: om 8:50, om 12:39 en 13:31. Dat zijn de piekmomenten in de belasting van het netwerk. Verder schakelde de kaart om de paar minuten even terug naar GPRS voor korte periodes, heel irritant.

  Er staan te weinig UMTS-masten in mijn postcode gebied was zijn stelling. De binnenstad van Amsterdam hebben we het over. Binnenkort komen er 2 bij in mijn buurt zei hij ook.

  De hypothese lijkt te kloppen want in het weekend, ’s nachts en ’s avonds heb ik weinig/geen problemen. Af en toe even naar GPRS terugvallen.

 • Profielfoto
  reinder@rustema.nl

  Ondertussen heeft mijn UMTS-verbinding zich gestabiliseerd. Het werkt weer normaal, geen spontane disconnects of terugvallen naar GPRS. Behalve als ik een gebied in rij zonder UMTS-dekking vanzelfsprekend.

 • Profielfoto
  rtebra

  Is er iemand die weet of er een oplossing is om een Vodafone UMTS card te gebruiken op een G3 iBook? Er schijnen mogelijkheden te zijn via USB maar ik kan er niet goed achter komen hoe/waar/wat.

  Ronald