PodSites: surfen op je iPod

Door: Lucas Raggers - 13 reacties

De iPod is gemaakt om muziek te beluisteren; heel veel muziek. Maar de iPod kan meer. Zo kun je je adressenboek bekijken, je agenda raadplegen, memo’s opnemen, spelletjes spelen en ja, je kunt op de iPod zelfs zien hoe laat het is.

Een van de minst gebruikte functies van de iPod is ‘Notes’. Met ‘Notes’ kun je teksten in je iPod bekijken; het zijn tekstbestanden die je in de ‘Notes’ map op je iPod dient te zetten. Maar er kan meer. De iPod kan dankzij Notes ook zogenaamde PodSites weergeven. Sites op een iPod? Ja en nee…

Lees verder voor een korte introductie in PodSites.

Codes
Het verschil tussen een tekstdocument en een webpagina op het internet zit hem in de codes die gebruikt worden in webpagina’s. Wil je een link maken, dan zul je een bepaalde code moeten gebruiken. Zo zijn er zeer veel codes met verschillende eigenschappen. Dit zorgt ervoor dat het maken van websites vaak niet eenvoudig is.
Dit ligt anders bij het maken van PodSites. Een podsitepagina kent eigenlijk maar één code en dat is de verwijzing (link). Dat maakt het maken van PodSites heerlijk eenvoudig.

Hoe maak je een PodSite
Een PodSite is in eerste instantie gewoon een stukje tekst. Maar aangezien een iPod niet veel tekst in een keer kan weergeven, wordt de pagina dus erg lang. Dit heeft weer tot gevolg dat er flink gescrollt zal moeten worden. En hier is het dat de links bijzonder van pas komen.

In een voorbeeld PodSite heb ik op één pagina 3 artikelen van MacOSX.nl op een rijtje gezet. Bovenaan de pagina heb ik drie links geplaatst naar deze artikelen. Daarnaast heb ik onder ieder artikel een link gezet die verwijst naar het begin van de pagina. Op deze manier is het makkelijk navigeren.

Hoe maak je zo’n link? Heel eenvoudig. Dit doe je met de volgende code:
.
Dit is de link die verwijst naar het artikel ‘Intel mini concept PC’. De tekst ‘#artikel1’ is een markering die je plaatst bij het woord waarnaar je wil verwijzen. Dit doe je door middel van deze code:

Met welk programma maak je PodSites?
PodSites kun je maken in bijna iedere tekstverwerker. Onderstaande voorbeeldenvan PodSites zijn gewoon gemaakt in TextEdit. Één belangrijke opmerking voordat je aan de slag kunt gaan: zorg ervoor dat je de pagina’s van je PodSite opslaat als Plain Text, UTF-8.
Wanneer je een PodSite hebt gemaakt, kopieer hem dan in de map ‘Notes’ op je iPod.

PodSites in gebruik
Hoe kun je PodSites op een praktische manier gebruiken? Dat is een goede vraag. MacOSX.nl bezoeker Jan David heeft twee PodSites gemaakt. De eerste bevat een aantal bijeen gesprokkelde recepten en de tweede is een spoorboekje voor een aantal steden.
Heb jij ook een PodSite, meldt het dan zodat hij hieronder opgenomen kan worden.

Drie PodSites:
– MacOSX.nl
– Recepten
– Reisplanner

Meer informatie over PodSites kun je vinden op de website podSites.com

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Bob Ross

  Ik heb ’t idee dat ik dit eerder al eens gelezen heb.
  Ik zet zo nu en dan de Macosx.nl Expose al op m’n iPod, beetje lezen in de trein:P

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Het is wel handig hoor:) Die Reisplaner is bij mij ook van de pda naar de ipod gegaan.:P Nadeel is alleen nog steeds niet de mogelijkheid om het via wifi of wat dan ook te updaten als je een station oploopt.:D

 • Profielfoto
  iTommie

  Cool, 8)

  Kan dit ook op mijn iPod Mini ??

 • Profielfoto
  Drome

  Ik heb songtexten in mijn ipod mini gezet:)

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  Wil je je eigen stations toevoegen aan de iPod reisplanner? Klik dan op http://www.ns.nl op ‘stationsvoorzieningen’ en typ de naam van het station in. Vervolgens kun je de gele vertrekstaten van het station downloaden als PDF. Neem van deze vertrekstaten het elk uur herhalende patroon over, zoals dit ook is gedaan voor de stations die in de zip-file zitten.

  Succes! Nog ff en we hebben heel Nederland…

 • Profielfoto
  Whymme

  Ik heb lijsten met mijn boeken- en CD-verzamelingen in de iPod gezet. Alfabetisch. Als ik ergens een boek in een tweedehandszaak vind, kan ik snel kijken of ik die al heb.

  Een goed programma om gelinkte aantekeningen te maken is VoodooPad (www.flyingmeat.com). Deze aantekeningen kun je dan via het programma exporteren naar de iPod, en de links zijn automatisch meegenomen.

 • Profielfoto
  Kj3LL

  hmm ik snap dus niet helemaal hoe het moet, dat je egt sites heb op je iPod…

 • Profielfoto
  Kj3LL

  en wat moet ik achter die note zetten als k m opsla. dus test.txt is het normaal.. maar nu dan test. en wat daar achter?

 • Profielfoto
  thijsma

  JA ik heb ook songtexten om mn Ipod maar gebruik het zelden. op de fiets je Ipod lezen?:) geen goed idee. In de trein is wel rilekst

 • Profielfoto
  JDVM

  Ik snap echt niet hoe dit werkt, je slaat een soort van webpagina’s op in je iPod, maar als er nou een link in voorkomt die je niet hebt opgeslagen?

 • Profielfoto
  Heedless

  @kj3LL

  Je maakt gewoon een tekstbestand (een .txt) en dat zet je in je Notes map van de iPod.
  Links kan je maken op de manier die je ziet op de screenshot hierboven.
  Het zijn dus geen ‘echte’ webpagina’s maar puur tekst.

  –edit
  Ik zie net dat het niet per se als een txt op hoeft te slaan. Je kan ook de extentie weglaten. (natuurlijk alleen als het puur tekst is)

 • Profielfoto
  Bor

  Alle afbeeldingen en plaatjes zijn kaduuk! Net als de links. Heeft Lucas z’n XS4All opgezegt?

 • Profielfoto
  jappo

  Heeft iemand de links en plaatjes nog? ???