Nieuwe grafische kaart in de iMac G5?

Door: Sachin - 28 reacties

Een tijdje geleden schreven we dat er volgens ThinkSecret binnenkort een nieuwe iMac G5 komt met Mac OS X 10.4 Tiger. Waarschijnlijk wordt de kloksnelheid verhoogd naar 2GHz maar over de grafische kaart zijn er nog geen geruchten. Daarom zet ik even de mogelijkheden op een rij.

Sinds de introductie van de iMac G4 (USB 2.0) in september 2003 beschikt de iMac over een Nvidia GeForce FX5200. Hiermee is de houdbaarheidsdatum van de grafische kaart al lang overschreden in mijn ogen.

Op dit moment zijn er twee budgetkaarten: de ATI Radeon X300 en de Nvidia GeForce 6200. Beide zijn bedoelt als PCI-Express videokaarten maar omdat veel computergebruikers geen moederbord hebben die deze nieuwe interface ondersteunt hebben zowel ATI als Nvidia beslist ook AGP varianten te maken van deze kaarten. Dit is zeer belangrijk voor Apple vermits alle Mac’s beschikken over een AGP interface. Waneer Apple de sprongt neemt naar PCI-Express is nog niet duidelijk.

De Nvidia GeForce 6200 is een goede nieuwe budget grafische kaart die geschikt is om de recente games zoals DOOM 3 relatief goed te draaien. In tegenstelling tot Nvidia hebben de ATI ingenieurs gebruik gemaakt van de bestaande architectuur van de Radeon 9600 om de ATI Radeon X300 (en X600) te ontwikkelen. Dit verklaart waarom de budget kaart van Nvidia het stukken beter doet in PC benchmarks dan de goedkopere ATI kaarten.

Ondertussen is er al enige tijd een AGP versie van de Nvidia GeForce 6200 beschikbaar voor PC gebruikers. De ATI Radeon X300 met AGP interface is nog nergens opgedoken. Alhoewel Nvidia nog geen Mac variant heeft aangekondigd van de GeForce 6200 is de stap erg dichtbij volgens mij. Daarom denk ik dat de hudige Nvidia GeForce FX5200 zal afgelost worden door de GeForce 6200 in de iMac G5 en PowerMac G5.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  de mossel

  Ik ben er tevreden mee. Doe geen spelletjes en de filmpjes die ik maak met iMovie lopen ook goed. Maar ja een gamer wil toch wel iets beter. Nogmaals ik ben een tevreden mens met mijn iMac.
  Ondertussen wel 2 nieuwe Midplanes gehad maar dat mag de pret niet dukken. Daar hebben we AppleCare voor, toch?

 • Profielfoto
  Cornelis

  Wat zijn midplanes?
  Delaatste nieuwe imac is er toch nog geen jaar,
  dan heb je toch ook gewoon garantie?

 • Profielfoto
  Ldd-tje

  Eigenlijk wil ik een Ati X800XT 256 mb in de iMac G5, zonder extra fan en zonder prijsstijging………….wishfull thinking:D
  En die midplanes….. ook ik heb inmiddels 2 midplanes versleten, een andere voeding en 2 nieuwe ramlatten (kinderziektes?).

 • Profielfoto
  iAgree

  heeft die niet 512mb die Ati X800XT ?

 • Profielfoto
  Sachin

  Apple zoekt:
  1. Goedkoopste grafische kaart
  2. Weinig stroom gebruikt
  3. Weinig koeling nodig heeft

  Behalve de Nvidia GeForce 6200 zie ik geen mogelijkheden. Of zou Apple het zien zitten om langer dan 2 jaar gebruik te maken van dezelfde kaart? :O ??? :angry: :sealed:

 • Profielfoto
  Bob Ross

  Ik heb ook die FX5200 in mn iMac G4, wat een baggerding. Tony Hawk 4 die meegeleverd werd met deze Mac draait er niet eens op. RTCW draait er goed op, maar die draaide 3 jaar geleden ook al goed op m’n PC met een oudere kaart.
  ’t Wordt wel tijd dat Apple eindelijk eens wat betere kaarten gaat inzetten, vooral de stap van NVidia naar Ati scheelt.

 • Profielfoto
  Jolla

  Ik ga ook een nieuwe iMac kopen… en mijn voornaamste reden om te wachten was het feit dat ik er graag een wat betere videokaart in heb. De 6200 blijft een budget kaart, maar zou mij tevreden stemmen.
  He, zag ik het kopje van dit artikel en dacht ik dat er ergens weer geruchten boven waren gekomen dat de iMac Rev B. zeker een nieuwe videokaart krijgt… maar tot nu toe blijft het helaas een gok. Al zou ik apple wel voor gek slijten als ze niet gewoon ingaan op deze overduidelijk eis van de consumenten. Bovendien kost de upgrade ze niet veel en geeft het meer het id van een verbeterde computer.
  En om de vraag van Cornelis nog eens te herhalen: wat zijn midplanes? (ik heb onderhand door dat het een zwakke plek in de iMac is… maar WAT is het nou feitelijk? En hoe makkelijk zijn ze te vervangen?)

 • Profielfoto
  b2xtreme

  De midplane is het moederbord van de iMac.

 • Profielfoto
  Buzz

  Op het midplane zit ook de grafische chipset. En daarom is het misschien nog niet zo goedkoop voor Apple om de graphics te upgraden. Dan is een nieuw midplane ontwerp waarschijnlijk nodig.

 • Profielfoto
  Esquare

  Sinds wanneer zijn ‘voorspellingen’ nieuws? Wordt dit een Nederlandstalige Spymac? ???

 • Profielfoto
  Sachin

  @ Esquare

  Is het niet tof om eens voorruit te denken?

 • Profielfoto
  Stof

  @ Esquare: MacOSX.nl brengt niet alleen nieuws, maar ook opiniërende artikelen. Dit is daar een voorbeeld van. En dan nog wel in de categorie ‘geruchten’ ook;) .

 • Profielfoto
  Zweefvliegerke

  @Esquare: er mogen toch ook ideeën/theorieën van MacOSX.nl’ers (Nederlanders en Vlamingen) de wereld in vloeien…
  Nu vind ik MacOSX.nl meer een vernederlandsing van alle Engelse en Amerikaanse rumor-sites…

  het is zeker een mooi artikel…

 • Profielfoto
  cempa

  gamen doe je niet op een mac, Dus altijd dat gedoe over spelletjes spelen en grafisch kaarten. koop lekker een xbox/ps2

 • Profielfoto
  rubio

  Gamen moet je ook op een mac kunnen:D

 • Profielfoto
  Sachin

  @ cempa

  Je hebt een groot verschil tussen PC of Mac gamers en console gamers. Mij krijg je niet voor een Xbox of Playstation. Niemand van mijn vrienden speelt daar trouwens op.

  Wat ik en veel andere spelen zijn online first person shooters. Dat kan je enkel deftig spelen met een goede optische muis. Vergeet die gamecontrollers van een console …

 • Profielfoto
  Zorcky

  Ik heb ze allemaal gehad, Playstation, Playstation 2 en Xbox en geen enkel heeft me van achter de Mac gehouden om een spel te spelen :p (die zijn ondertussen al de deur uit)

  Dus Apple het wordt hoog tijd dat je de 3Ghz overshreid en dat je ook ons als Mac gebruiker die nog altijd veel geld betalen voor een toch wel goed produkt een top video kaart voorziet. Ik vind het eigenlijk belachelijk dat je bij de instappende Power Mac G5 zo een achterhaalde kaart als standaard meekrijgt!

 • Profielfoto
  macsterken

  Overigens, games is niet het enigste waarvoor je een goeie grafische kaart voor nodig hebt. Core image, core video, quartz extreme hebben allemaal baat bij een grafische kaart met een snelle gpu en veel geheugen op de kaart.

 • Profielfoto
  Ldd-tje

  Cempa: “Gamen doe je niet op een Mac” Huh?…….. ik wel….en velen met mij. Ik wacht -net als al die anderen- op een standaard knappe videokaart. Ik hoop dat Larridon gelijk krijgt, hoewel ik bang ben dat Apple nog niet van plan is om het moederbord van de iMac opnieuw te ontwerpen.

 • Profielfoto
  andries

  dat gezeur over kaarten… mijn imac gaat als een trein..

 • Profielfoto
  Ldd-tje

  De mijne niet

 • Profielfoto
  athens

  Hier ook hoor 20″ inch en geen geklaag. 2 weken geleden aangeschaft;-)

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  Ik verwacht dat de PowerMac G5 als eerste de sprong naar PCI Express zal gaan maken, voor de iMac is dat lastiger omdat die in feite een videokaart gebruikt die eigenlijk in laptops thuishoort. Een dergelijke kaart zit vast op het moederbord en kan niet vervangen worden, een reden voor mij om geen iMac te kopen. Er is bestaat wel nieuwe technologie van nVidia (MXM) die vervangen mogelijk maakt, maar die zie ik eerder opduiken in een te realiseren PowerBook G5 dan in de iMac.

  Niettemin zal er wel een nieuwe videokaart in de komende iMac zitten denk ik. Het kan de GeForce 6200 zijn, maar net zo goed de ATI Radeon 9600XT, al lijkt de eerste waarschijnlijker aangezien de iMac sinds 2002 geen ATI-kaarten meer heeft gehad. De sprong naar PCI Express verwacht ik dit jaar nog in de PowerMac G5, wellicht bij de komende revisie al. Afwachten dus wat Apple gaat doen.

 • Profielfoto
  Sachin

  @ Pleeborstel

  Dat Apple dit jaar nog overstap naar PCI-Express dacht ik ook. Daarom heb ik daar een artikel over geschreven en tijdje geleden. Ondertussen ben ik daar niet meer zo zeker van vermits zowel ATI als Nvidia al hun huidige grafische kaarten zal uitbrengen met een AGP variant. Alle kaarten van Nvidia zijn trouwens nu al te krijgen met AGP slots, enkel ATI komt nog eventjes achter. Daarom denk ik dat de overstap niet zo dringend is. Als de PowerMac G5 een serieuze revisie krijgt dan zal er wel PCI-Express inzitten. Nu denk ik dat Apple zich meer zal concentreren op de G5 processor. Daarvoor is het natuurlijk best mogelijk dat er veel moet veranderen aan het moederbord (wegens dual-core G5’s). In dat geval zal je gelijk hebben:)

  Link: http://www.macosx.nl/?p=showarticle&art_id=1764

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  @Larridon

  Ik denk dat er geen ontkomen aan is wat PCI Express betreft. Vrijwel elk nieuw moederbord heeft het en Apple kan niet achterblijven. Ik heb pas geleden een nieuw moederbord voor mijn Home Theater PC (AMD Athlon 64) gekocht en ook die was voorzien van PCI Express. Het gros beschikt echter nog altijd over AGP, dus die standaard zal nog wel zeker een jaar of drie a vier mee blijven draaien, het zou dom zijn om nu al geen kaarten meer daarvoor te maken.De beschikbaarheid hangt echter af van wat de PC-wereld doet, de Mac-community is te klein om daarin een belangrijke rol te kunnen spelen denk ik.

  Het enige nadeel bij de Mac is dat de keuze vrij beperkt is. Afgezien van de PowerMac G5 is geen enkele Apple echt uit te breiden. Daarom wilde ik ook geen iMac kopen. Die heeft een paar te gedateerde onderdelen: een trage SuperDrive die geen Dual Layer ondersteunt en een oude grafische kaart, beide zijn voor de leek niet te vervangen…Voor mij is de PowerMac dan ook de enige optie, die kan een stuk langer mee dan de iMac en is ook nog eens sneller natuurlijk:)

 • Profielfoto
  iJezz

  Ik vind het ook achterlijk dat er in een computer van rond de 2000 euro nog steeds zo´n achterhaalde videokaart zit.Voor dat bedrag heb je in de pc wereld een aardige high end systeempje.

  En waarom is Apple op zoek naar een budget kaart ? Mag een Mac geen goede videokaart hebben ofzo ?
  De reden dat ze er niet in zitten zal niet aan de kosten liggen want in een iMac of Powermac moet toch echt wel een goede videokaart te douwen zijn zonder dat de kosten te hoog worden.

  Van mij mogen ze er wel een pci Nvidia GF 6600 in doen

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  Het grote probleem is toch wel de prijs denk ik: van PC’s hebben we er een half miljard onderhand, de Macs daarentegen zijn met ongeveer 25 miljoen ver in de minderheid en dat speelt een grote rol. Het loont waarschijnlijk niet voor nVidia en ATI om net zoveel kaarten beschikbaar te maken voor Mac als nu voor de PC. Het aantal Macs wat uitgebreid kan worden is domweg te klein om daarop een goede winst te maken.

  De baten wegen niet op tegen de kosten. De kaarten worden nu vooral op bestelling van Apple gemaakt, los zie je ze zelden en als je ze kunt vinden zijn ze vaak nog onwijs duur ook. Ik verwacht weinig verandering in deze situatie, tenzij er opeens veel meer mensen naar de Mac komen, dan wordt het al wat interessanter. Voorlopig moet je een PowerMac kopen wil je een snelle kaart hebben. Het is eigenlijk heel simpel bij de videokaarten voor Apple: of low-end of high-end, midrange kennen ze er niet helaas.

 • Profielfoto
  MichelB

  Vandaag bij Dynabyte een XFX Geforce 6200A grafische kaart gekocht. Volgens het verkoopbordje en de Dynabyte website werkt de kaart onder Mac OS (incl. OSX) Echter op de doos, op de bijgeleverde Cdrom wordt er met geen woord gerept over Mac ondersteuning.
  Afijn, kaart erin gepropt : niet werken natuurlijk !
  Mac G4 Digital audio