Fujitsu maakt een 120GB laptop harde schijf

18 reacties

Op CNeT staat te lezen dat Fujitsu binnenkort de eerste 120GB laptop harde schijf zal introduceren. Dit is een doorbraak op het gebied van opslagcapaciteit voor mobiele harde schijven. Vanaf mei zullen laptop fabrikanten deze schijf kunnen integreren in hun toestellen. De harde schijf is uitgerust met nieuwe technologie om de geluidshinder en het stroomverbruik te verminderen. De schijf zal een snelheid halen van 4200 toeren per minuut en beter bestand zijn tegen schokken.

Sinds de upgrade van de PowerBooks levert Apple enkel maar 5400 rpm harde schijven. De kans dat deze grote maar trage harde schijf zijn weg vindt naar de PowerBook-lijn is dus zeer klein. In de toekomst zullen andere fabrikanten ook hun 120GB schijven introduceren, waarschijnlijk komen er dan wel 5400 rpm modellen uit.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  goddevader

  Dit vind ik zeer positief, alhoewel ’t idd spijtig is dat apple nog even de boot zal afhouden.

 • Profielfoto
  addyboy

  hmmm.. ik vind het wel een goed idee als Apple de rpm snelheid niet lager wil doen… Ik bedoel.. dat betekend dus anders kwaliteit voor kwantiteit

 • Profielfoto
  HSL

  laat ze eerst maar es die 100GB zonder problemen maken.. want die schijven die in de powerbooks gaan schijnen heeeeel veel problemen te hebben.

 • Profielfoto
  Uxmal

  Het gaat steeds beter met de powerbooks! :D

 • Profielfoto
  janster

  Wat voor problemen zijn er dan met die 100GB schijfen?

 • Profielfoto
  HSL

  ze maken herrie worden bloedheet en lopen de hele tijd een tikkend geluid te maken..

 • Profielfoto
  Torz

  Liever een 100 op 7200 dan een 120 op 5400/4200.

 • Profielfoto
  hanzwillem

  kijk je niet blind op rpm. De bits zijn bij deze nieuwe schijven veel dichter op elkaar gezet, zodat bij 1 omwenteling veel meer bits ingelezen worden als bij zegmaar een 80 of 40 gig schijf. Natuurlijk blijft de accestijd nogsteeds gelimiteerd aan de omwentelingsnelheid.
  4200 omwentelingen per seconde betekent dat 1 omwenteling 14ms duurt (11ms bij 5400rpm). Dit zou je toch moeten wachten voordat het juiste bit onder de leeskop langskomt…
  Het continu doorlezen van data kun je verwachten dat zon nieuwe 120gig schijf met hogere bitdichtheid op 4200rpm sneller is dan een 40gig 5400rpm.

 • Profielfoto
  Wallinator

  hanzwillem, je zegt wel dat er meer bits ingelezen worden omdat ze dicht op elkaar zitten, maar is dat wel de bedoeling? Ik neem aan dat de bits die je nodig hebt niet altijd naast elkaar staan. (ik heb er verder ook 0,0 verstand van hoor :D)

 • Profielfoto
  hanzwillem

  Dat is in zeker zin ook zo, maar informatie wordt in clusters van x kilobyte op rij weggeschreven. En mits de schijf niet al te gefragmenteerd is worden bestanden zelf ook aan 1 stuk weggeschreven. Zolang de schijf bezig is met 1 bestand schrijven zal dat in 1 lange burst gebeuren.
  Als je meerdere bestanden tegelijk wilt lezen of de schijf te gefragmenteerd is dan heb je hier natuurlijk minder profijt van. En ben je meer en meer afhankelijk van de aanzienlijk tragere accestijd van de 4200rpm schijf.

 • Profielfoto
  jmk4

  hier pb met 80 hd en 7200rpm: erg goed/snel

 • Profielfoto
  Sachin

  De prestaties van gelijk welke laptop kunnen ontzettend stijgen door een 5400 of een 7200 rpm harde schijf te gebruiken!

 • Profielfoto
  markclausing

  zie hier hoeveel verschil het daadwerkelijk is:
  http://www.barefeats.com/pb12.html

  7200 is dus niet zo heel veel sneller tov van 5400.
  Komt ook omdat de 80GB 5400RPM schijven in de powerbooks 16mb cache hebben:D

 • Profielfoto
  A

  ach ik vindt het allemaal weg grappig. Als die dingen waar stil zijn vindt ik alles goed;)

 • Profielfoto
  hanzwillem

  http://www.fcpa.fujitsu.com/products/hard-drives/mhv2120at/specifications.html

  hmm, zo te zien valt het wel tegen wat er allemaal vernieuwd is. Hoogstens zal dus de throughput iets hoger uitvallen dan de vorige 4200rpm schijven. Hadden ze nu hier ook maar 16MB cache ingebouwd…
  Erg begrijpelijk dat Apple deze schijf nu nog niet gaat gebruiken.

 • Profielfoto
  Daniel.Benjamins

  Hmmm, in mijn 1 jaar oude laptop zat/zit al een harde schijf van 120GB met 7200rpm!

 • Profielfoto
  Hugo

  dat is waarschijnlijk een 17″ Asus?:)
  Die enorm grote en zware Asus heeft namelijk idd al een tijdje een 120GB 7200tpm, echter is dat een normale 3.5″ hdd, en die passen door het formaat van de rest van de huidige laptops en dus PowerBook’s er niet in.

  We hebben het hier over 120GB 2.5″ schijven

 • Profielfoto
  Daniel.Benjamins

  Ah, op die manier. Het is inderdaad een 17″, maar dan van Acer.