Eindelijk een muis met twee knoppen?

Door: maccnl - 50 reacties

Volgens AppleInsider.com is het eindelijk zo ver: een tweeknopsmuis met het Apple-logo erop!

[textquote]According to sources who have so far filed accurate reports on Apple’s future hardware plans, the company is feverishly working on a two-button wireless optical mouse that it intends to release.[/textquote]
Twee knoppen. Draadloos. Optisch.

De voornoemde bronnen geven niet bloot wanneer we de muis kunnen verwachten. Het kan nog wel maanden duren. Verwacht wordt dat de muis 69 Amerikaanse dollars moet gaan kosten.

[textquote]”Jaws will drop,” said one insider. [/textquote]
Persoonlijk heb ik altijd wel een band gehad met m’n Ć©Ć©nknopsmuis en bovendien nooit problemen gehad met het indrukken van zowel de Ctrl-toets als de muisknop om een menuutje te openen. Maar ja, ik ben ook degene die geen problemen had met de ronde iMac-muis, van alweer zo’n tien jaar geleden. Benieuwd ben ik zeker!

Ik zie nu pas (23:30) dat Sal me allang voor was (zo’n 3,5 uur) in dit forum-bericht. Ere wie ere toekomt.

Reacties

50 reacties
 • Profielfoto
  iPodder

  Ik vind het juist iets hebben, zo’n 1 knops muis. Iets van apple. Soms zit ik nog voor werk achter een pc en zit dan telkens met mijn hand op cd Ctrl-toets:p

 • Profielfoto
  maccnl

  Aan de andere kant zit ik thuis ook weleens met m’n vinger te scrollen, omdat ik op m’n werk wel een scroll-wheel heb.

 • Profielfoto
  Beathoven

  Jammer dat er geen scrollknop op zit, Apple loopt wat dat betreft een beetje achter… wat vreemd is, want OS X ondersteunt het al sinds 10.1.

 • Profielfoto
  PureLogic

  die tweede muisknop interesseert me echt helemaal niets, een scroll optie zou handig zijn!

 • Profielfoto
  pieter010

  ik mis de tweede muisknop eigenlijk ook niet echt.

 • Profielfoto
  Joost van Velzen

  Ik vind het eerder eigenaardig en dwars dan ludiek dat Apple nog altijd geen muis heeft met een tweede knop en een scroll-functie. Het ontbreken van een handige en mooi ontworpen Apple-muis is een kwalijk gemis in het hardware-programma van onze favoriete computerfabrikant.

 • Profielfoto
  O.D.Smolik

  OS X is gebouwd zodat je met 1 knop kunt werken. Dus je hebt die 2e knop in de meeste gevallen HELEMAAL niet nodig. Enige gemis is een scroll functie.
  Ze moeten de 1 knop houden, maar dan de scroll functie als touchpad in de muis bouwen. Volgens mij heeft een bedrijf dat al uitgevoerd, maar die is echt te lelijk voor worden. Apple kan zoiets veel beter!

 • Profielfoto
  basekkers

  Ik heb een Logitech muis. De tweede knop geconfigureerd als twee keer klikken. Scheelt een hoop op een mensenleven. Het contextuele menu gebruik ik gewoon met de Ctrl-toets. En het scrollwheel is geweldig.

 • Anoniem

  Ik ben voor de scroll knop

 • Profielfoto
  iMe

  ben ik er #$%#$%^ net aan gewend, krijgen we dit… vond het wel handing voor m’n zoontje van 4 zo’n eenknops muis

 • Profielfoto
  dennis

  Als er dan ook een scroll functie opzit dan neem ik ‘m:)

 • Profielfoto
  kristo

  Als verstokt Apple 1 knopsgebruiker heb ik een tijd geleden de overstap gemaakt naar een meerknopsmuis van Logitech met scrollfunctie. De scrollfunctie zou standaard moeten zijn op elke muis. EĆ©n knop heeft bij mij de functie van de “backbutton” in Safari, dit ervaar ik tevens als onmisbaar. Heb je Ć©Ć©nmaal een tijdje met een scrollmuis gewerkt dan wil je nooit meer terug. Enkele extra knoppen zijn ontzettend handig als ze goed geplaatst zijn. Qua ergonomie zijn enkele Logitech muizen hier ontzettend goed in. De grootste modellen lijken me daarentegen ontzettend onhandig.

  De bluetoothmuis van Apple is bij dagelijks gebruik onbruikbaar door het grote gewicht (door de interne AA-batterijen). Hopelijk doet Apple hier ooit ook iets aan.

 • Profielfoto
  Undaunted

  Ctrl+Klik blijft een overdreven handeling. Waarom twee handen gebruiken als het met hand kan? Ik heb vanaf het begin (half jaar terug) af aan met twee knoppen gewerkt. Als je dan op een andere Mac met 1 knop werkt merk je pas wat een voordeel die tweede knop heeft. Het systeem ondersteund die rechtermuisknop volledig.

  Overigens: Als je spelletjes op een Mac speelt kun je al helemaal niet zonder 2e knop.

 • Profielfoto
  aux

  Ik heb voor mezelf het idee dat ik op de Apple-muis veel minder geforceerd ben (qua stand van hand en vingers) dan op een standaard PC-muis (2 knoppen en een scrollwiel).
  Maar, ik moet ook wel bekennen dat ik de mogelijkheid tot scrollen vaak wel mis. Al kom je ook wel heel ver met pg-up en pg-down:)

  Als Apple een muis uitbrengt met slechts 2 knoppen en geen scrollwieltje, lijkt het me tamelijk overbodig..

 • Profielfoto
  skeetone

  Ik heb al een aantal apples gehad en nog meer apple muizen, en moet zeggen dat ik altijd de muizen ergens onderin een la ergens stopte en nooit meer eruithaalde of ik gaf ze weg aan iemand die er wel wat mee kon. Zelf wil ik gewoon zoveel mogelijk knoppen op mijn muis om sneller te navigeren in bv. photoshop, cinema4d, sketchup etc. maar ook in de finder voor muziek of dat soort dingen of voor safari zijn er ook altijd wel dingen te vinden die makkelijker worden met zoveel mogelijk knoppen.

  Hoop over 2 dagen een logitech mx1000 te hebben en kan echt niet wachten!! =))

 • Profielfoto
  SnoopDogg

  jezus christus.. je gaat me tog niet vertellen dat iemand 69 dollar betaald voor een Muis??? belachelijk. ik blijf lekker bij mijn eigen muis. ik vind het wel stijl, een knop! een knop is cool.

 • Profielfoto
  Nikita

  @SnoopDogg: Ja het blijft wel Apple he: STIJL ! :D

 • Profielfoto
  awi

  ik gebruik alleen mijn wacom tabletje nog maar

 • Profielfoto
  Missundaztood

  dus de mac wordt lastiger. welke knop moet ik nou indrukken :angry:

 • Profielfoto
  JWB

  …en hem dan in shuffle-modus kunnen zetten, zodat de ene keer de de rechterknop alle functiesh heeft en de andere keer de linker. Zo blijft het natuurlijk wel spannend; de iMouse Shuffle :D

 • Profielfoto
  Groovegans

  wtf heb je ook aan een eenknopsmuis. er zijn zat programmas waar je die 2e knop hard nodig hebt

 • Profielfoto
  Stefan

  Zo te lezen heb ik het zelfde als vele anderen: ik ben een Logitech muis gewend, met een Ć©Ć©n-knops muis mis ik alleen het scroll-wheel, niet de tweede knop. Zou wel humor zijn, als Apple na jaren zeuren met een twee-knops muis komt die geen scroll wheel heeft, kunnen we daar weer jaren over gaan zeuren :D

 • Profielfoto
  levski

  Te stom voor woorden dat er nog steeds geen (scroll)muis is met linker- en rechtermuisknop. Apple hecht toch zo’n belang aan switchers?
  Gisteren heb ik weer iemand geholpen van de PC naar een iMac.
  Echt waar : de eerste reactie: “Hoe moet ik scrollen ?”. Kon haar alleen maar mededelen dat zij nu ook lid geworden is van een strenge (kerk)gemeenschap waar
  dominee Jobs voor ons heeft bepaald dat wij niet dienen te scrollen met de muis. En dat RSI van ondergeschikt belang is aan de zuiverheid van de leer.
  Op mijn aanraden koopt ze nu een muis van de 21e eeuw . . .

 • Profielfoto
  Bram

  Ik heb voor mezelf het idee dat ik op de Apple-muis veel minder geforceerd ben (qua stand van hand en vingers) dan op een standaard PC-muis (2 knoppen en een scrollwheel).
  Maar, ik moet ook wel bekennen dat ik de mogelijkheid tot scrollen vaak wel mis. Al kom je ook wel heel ver met pg-up en pg-down

  Hier ben ik het dus mee eens.

  En dat RSI van ondergeschikt belang is aan de zuiverheid van de leer.

  Ik vind eerder het tegenovergestelde, met een knop, minder RSI.

  Wat ik het liefst zie, is de scrollwheel op het toetsenbord met daar ook een extra knop om rechts te klikken. (Dus niet met een combinatie van de ctrl EN een muisklik). Dit lijkt mij het meest ontspannende. Maar liever een 1 knopsmuis dan een meerknopsmuis met scrollwheel. Minder = beter. :p

 • Profielfoto
  Adphoto

  Heb sinds enige tijd The Mouse BT van MacMice. Dus Blue Tooth, 2-knops en scroll. Qua ontwerp en ergonomie wijkt ie niet te ver af van de Apple mouse, zodat mijn puristische Appletrekjes niet teveel geweld wordt aangedaan. En het werkt uitstekend, vooral met Safari.:D

 • Profielfoto
  MacNuc

  Naast een muis (die met 1 knop) staat er een ShutleXpress. 5 Knoppen, een scroll ring en een blader knop boven op. Werkt niet alleen met Safari maar met bijna alle programma’s en naar eigen smaak te programeren. GERBUIK HEM BIJNA NOOIT. Je heb een muis met 1 knop en een toetsenbord met alle andere knoppen.

 • Profielfoto
  astroboy

  joh! wat een wereldnieuws! die muis had altijd al twee knoppen en een scrollwheel moeten hebben! koppige Apple is eindelijk overstag gegaan, blijkt die rechterknop toch handig te zijn…. Nu die scrollwheel nog!

 • Profielfoto
  Flipstra

  Wat een hoop onzin reakties van het 1 knops-kamp tegen het twee-knops kamp en de afsplitsing van users met of zonder scrollwielvingerverlangen.

  Stel dat Apple binnenkort het licht ziet en een meerknopsmuis gaat uitbrengen, dan gebruik je je extra knop(pen) toch niet als je graag control indrukt?

  Voor de mensen die wel graag links en rechts klikken zijn er ook legeo opties, evenals voor mensen die graag een scrollwiel gebruiken…
  Binnenkort misschien voor die groep een Applemuis.

  Halleluja…

 • Profielfoto
  astroboy

  stil

 • Profielfoto
  DJP

  Ik hou het het liefste bij mijn logitech muis. Veel knoppen, veel functies in combinatie met usb overdrive. Maar wat mij betreft moeten ze toch echt een scrollwheel, en ook een duimbutton toevoegen. Apple is erg vooruitstrevend met veel dingen, maar met hun muizen zijn ze nog in 1982.

 • Profielfoto
  Nisei

  Waarom noemt iedreen het toch altijd een 2 knops muis? Het scrollwiel kun je ook indrukken. 3 knops muis dus.

 • Profielfoto
  Erik Joling

  @Flipstra: je haalt me de woorden uit de mond!

 • Profielfoto
  yvinhei

  een touchpad met scrollfunctie op de nieuwe muis, gaaf!

 • Profielfoto
  Pjotr

  Toetsenbord weggooien, eenknopsmuis ook. Vervolgens twee optische invoerpads welke voor elke vinger twee knoppen heeft. Een pad bewegen voor navigeren, dat andere voor scrollen. Helemaal ideaal voor gamers.

 • Profielfoto
  friturist

  zou eindelijk es tij worden. hoe moet ik in hemelsnaam met rechts een muis vasthouden en dan op mn PB ook nog de miniscule pijltjes aan de rechterkant vh toetsenbord bedienen met linkerhand, is achterlijk. Nooit begrepen dat ik met een Microsoft BT mouse moet werken op een apple. Met 1 hand en een apple mouse valt niet te werken op een mac.
  De mac zit aan de beamer, staat lekker ver weg en steeds moet ik opstaan om ‘open with..’ te selecteren. of met de rechterknop van de MS mouse.
  En het liefst ook eens in een PB kleurtje ipv dat imac wit.
  om maar niet te zwijgen over dat suffe draadje aan de muis dat nog steeds geleverd wordt, schande. apple stond wel heeeelemaaaal achteraan de rij met de release van een draadloos muisje, belachelijk. zo genoeg tirade, ben erg blij met de PBjes en iPods. hoor.

 • Profielfoto
  Bram

  Stel dat Apple binnenkort het licht ziet en een meerknopsmuis gaat uitbrengen, dan gebruik je je extra knop(pen) toch niet als je graag control indrukt?

  Het gaat er ook niet om dat het klikken met ctrl leuker zou zijn o.i.d. Het gaat erom dat een Apple Pro muis gewoon lekker ontspannen werkt: je kan met je gehele hand klikken, met een paar vingers, je kan je hand er uitgestrekt op leggen en klikken, je kan je hand deels opvouwen en nog steeds klikken! Daar gaat het vooral om. Om over de gekke kronkel die je wijsvinger moet maken om het scrollwheel te bedienen maar niet te spreken! Daarom zeg ik: een scrollwheel op je toetsenbord en de ctrl toets gelijk als een ctrl EN klik, zodat je niet ook nog eens je muisknop hoeft in te drukken.

 • Profielfoto
  SanderQ

  working feverishly…

  wat is er zo moeilijk aan het ontwerpen van een twee- of drieknopsmuis? Die had er lang moeten zijn.

 • Profielfoto
  diederik

  Prercies levski als Apple echt zo graag switchers binnen haalt, dan moeten ze snel aan het scrollweel, meerdere button muis.
  Ik merk zelf wel dat scrollen met een wheel RSI gevoelig is.

 • Profielfoto
  lampje

  Waarom Apple altijd eenknopsmuizen heeft gemaakt, is dat uit tests in een grijs verleden bleek dat eenknops (Apple)
  beduidend minder bewegingen in de hand nodig heeft, en dus aktief helpt in het voorkomen van RSI. De ronde muis van Apple was ook bedoeld om niet met je vingers te klikken, maar met de (!) muis van je hand. De huidige Apple muis is bedoeld om met je hele hand te klikken, en veroorzaakt zo erg weinig klachten. (Hoe meer knoppen en wieltjes, hoe meer onafhankelijk van elkaar bewegende vingers (vooral ring- en middelvinger, die een spier delen) hoe meer RSI)

 • Profielfoto
  weazel

  Van mij mogen ze ‘m ook meteen wat zwaarder maken.
  De huidige muis klikt namelijk veel te makkelijk, waardoor je je arm er niet op kunt laten rusten. Niet goed voor je polsen. Maargoed, ALLES is beter dan die muisjes die bij de iMacs zaten.. Die hebben we op school, en dat is gewoon marteling.

 • Profielfoto
  Bram

  Mijn Apple Pro muis kan ik aan de onderkant afstellen, zodat hij zwaarder klikt. Daarvoor moet je het ringetje aan de onderkant helemaal naar rechts draaien (met de klok mee).

 • Profielfoto
  iAgree

  Ik heb het BT setje van Apple , en kan alleen maar zeggen dat het heerlijk werkt , mis de extra knoppen helemaal niet maar ik zie hetwel als ie er is of ik ga switschen ;-).

 • Profielfoto
  NCKRTS

  Wat ik vreemd vind, is dat ik niet zo heel lang geleden nog een bericht las dat Apple een technologie gepatenteerd heeft om met een aanraakgevoelig oppervlak te scrollen op muizen. Daar heb ik sinds dien niks meer van gehoord. Zou wel mooi zijn als ze dat meteen mee zouden nemen bij een nieuwe muis. Dan blijft het design ook gehandhaafd. Want zon echt scrollwieltje is natuurlijk niet echt appelig:-P En ik vind dat ze ook meteen moeten overstappen op lasertechnologie ala Logitech mx1000. En nog iets… een mooi designy ladertje kan ook geen kwaad.

  Apple, make me happy!

  (ik heb nu overigens een apple wireless mouse)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het is toch wel een serieus probleem. Is die Jobs al 30 jaar bezig de computer simpeler te maken, willen jullie het allemaal steeds weer ingewikkelder hebben! Sinds twee maanden gebruik is dus een muis, nadat ik 12 jaar lang alleen op Powerbooks balletjes en later fingerpads had gebruikt. Dat vond ik veel makkelijker en sneller. Dus: waarom maakt Apple niet een klein los fingerpadje (evt. draadloos) voor gebruik bij mijn nieuwe iMac G5?!! Ideetje? Of bestaat het ergens al.
  Voor de rest: een muis met 1 knop vind ik al ingewikkeld genoeg. Nooit geweten dat je met de Controlknop menuutjes kon vinden. Voor mij als heeeeele simpele Maccer (niet gehinderd door enige kennis) is dat mooi genoeg. Als je moeiijk wilt doen, pak je toch een Windowsmachine.
  En die mensen die vreemd gaan met een muis van ander merk vind ik al helemaal raar. Heb je een pracht van een Mac en dan zo’n foeilelijke Logitech muis gebruiken…. Brrrrr…..

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het is toch wel een serieus probleem. Is die Jobs al 30 jaar bezig de computer simpeler te maken, willen jullie het allemaal steeds weer ingewikkelder hebben! Sinds twee maanden gebruik ik dus een muis, nadat ik 12 jaar lang alleen op Powerbooks balletjes en later fingerpads had gebruikt. Dat vond ik veel makkelijker en sneller. Dus: waarom maakt Apple niet een klein los fingerpadje (evt. draadloos) voor gebruik bij mijn nieuwe iMac G5?!! Ideetje? Of bestaat het ergens al.
  Voor de rest: een muis met 1 knop vind ik al ingewikkeld genoeg. Nooit geweten dat je met de Controlknop menuutjes kon vinden. Voor mij als heeeeele simpele Maccer (niet gehinderd door enige kennis) is dat mooi genoeg. Als je moeiijk wilt doen, pak je toch een Windowsmachine.
  En die mensen die vreemd gaan met een muis van ander merk vind ik al helemaal raar. Heb je een pracht van een Mac en dan zo’n foeilelijke Logitech muis gebruiken…. Brrrrr…..

 • Profielfoto
  iRik

  Ik laat het toch bij mijn mooie eenknops-muis:)
  (2-knops muizen is niks voor mij:P )

 • Profielfoto
  A

  ik vindt het wel grappig alleen moeten ze er wel een scrollfunctie opzetten;)

 • Profielfoto
  jeffo

  Ongelovelijk dat er zoveel mensen zijn die nog niet gewend zijn aan scrollen en het gebruiken van de rechtermuisknop! Hoewel Apple stug bleef doorgaan met de Ć©Ć©nknopsmuis zijn er al lang andere muizen te koop die prima werken op de Mac. Iedereen die een weekje met een scrollmuis heeft gewerkt wil nooit meer anders! :)

 • Profielfoto
  andries

  ow wat istie geil

 • Profielfoto
  hardus

  De Apple muis heeft helemaal geen knop want de hele muis is de knop.