Consumentenbond bespreekt Mac mini

Door: Sachin - 28 reacties

De Nederlandse Consumentenbond heeft de Mac mini ook getest. Globaal gezien is de organisatie positief over Apple’s kleine computer. Als pluspunten worden o.a. de gebruiksvriendelijkheid, de stabiliteit en de veiligheid van Mac OS X opgesomd. Het beperkt aantal aansluitingsmogelijkheden, de snelheid en de uitbreidingsmogelijkheden van de Mac mini worden als een minpunt aanzien. Hierbij werd de Mac mini vergeleken met een Dell Dimension 5000. Volgens de Consumentenbond is er tevens minder specialistische software ter beschikking voor de Mac.

Als conclusie schrijft de Consumentenbond:
Voor snelle games en geavanceerde audio- en beeldbewerking schiet de Mac mini tekort, maar voor de overige toepassingen is het een fijne computer die de meeste Windowspc’s in gebruiksgemak ver achter zich laat. Voeg daaraan toe dat de Mac minder last heeft van virussen en andere internetellende en je vergeeft hem dat hij voor de alleszins toegankelijke prijs wel wat kariger is uitgerust dan pc’s in dezelfde klasse. Een lust voor het oog is hij in ieder geval.

Wie geïnteresseerd is kan het artikel hier lezen.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  SnoopDogg

  ze zijn wel wat negatief vind ik.

 • Profielfoto
  JWB

  De conclusie van de meeste van dergelijke tests:
  Prima voor de switcher die wil surfen, mailen, foto’s bekijken en muziekje luisteren en branden.

  Precies waar het ding voor gemaakt is!

 • Profielfoto
  Sachin

  Denk dat het al redelijk positief is. Veel mensen willen nog altijd niets weten over de Mac:(

 • Profielfoto
  Sachin

  @ JWB

  Juist! Enkel jammer dat ze in het artikel niet geschreven hebben dat het toestel juist daarvoor gemaakt is. Daarom is de vergelijking met een Dell die een veel snellere processor heeft niet correct …

 • Profielfoto
  dirk_w

  Over MAC OSX zijn ze erg positief. En terecht! “…een fijne computer die de meeste WindowsPC’s in gebruiksgemak ver achter zich laat.”

  Zo is dat, switchen mensen! :D

 • Profielfoto
  JWB

  Zo word ik ook moe van de volgende conclusie (ook in veel reviews genoemd):

  …en als je hem helemaal volledig wilt hebben dan ben je bijna €1000 kwijt (extra geheugen, BT, AP enz)

  Ja duh..! Dan moet je een iMac kopen!

 • Profielfoto
  MacBeer

  De mensen die weten hoe de Consumentenbond over Apple denkt zullen beamen dat dit artikel toch positief is.
  De conclusie klopt als een bus. Alleen altijd weer dat gezeik over aansluitpunten…. Dit is verdorie een Mac MINI!!!! Als het een Mac MAXI was geweest, ja dan kan je gaan zeuren over het gemis van o-zo-belangrijke interfaces als geheugenkaartje van je cam en 20 USB-poorten die de Aldi PC’s wel hebben…

 • Profielfoto
  MedahOSX

  Wel moet de verloopstekker bij gebruik van een VGA-monitor goed vastgedraaid worden, anders is er geen beeld.

  DOH! beetje zinloze opmerking als je het mij vraagt :)

 • Anoniem

  Hallo dit kan toch niet, je vergelijkt toch geen peren met Apple’s! Sorry hoor bovendien is Nederland een pc land. Ik ken genoeg Amerikanaen die zweren bij Apple geen gezeur. Laatst nog in de trein sprak ik een Amerikaan aan op zijn practiche iBookje 12″ en hij dan ook het volgenede “I’m loving it no pc for me! Pc sucks!”. Goh grappig zelfde mening:p

 • Profielfoto
  Sachin

  Je noemt Nederland een PC land? Hoeveel % is hier Belg? Geen enkele persoonlijke vriend van mij gebruikt een Mac. Helemaal niemand! België is véél erger … Maar mijn zus gaat switchen, helemaal op haar eigen. Heb haar niet aangezet tot een Mac te kopen want haar Dell is nog niet zo oud. Ze heeft gezien hoeveel beter alles gaat op een PowerBook:D

 • Profielfoto
  tijn22

  Gut, dat ze nog bestaan: de consumentenbond. Wat heb je eraan, behalve de maandelijkse kattebak vulling? Niks. Want wie neemt hen nou nog serieus na al die rechtzaken? Je duurbetaalde contributiegeld gaat tegenwoordig rechtstreeks door naar fabrikanten als schade vergoedingen.

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  Die Consumentenbond vergeet een belangrijk ding: de Mac Mini is helemaal niet bedoeld als apparaat voor geavanceerde audio en videobewerking, daar heb je minimaal de iMac G5 voor nodig of beter nog, een PowerMac G5. Bovendien maken ze een tweede fout door de Mac Mini te vergelijken met een Dell Dimension 5000. Dat apparaat valt namelijk totaal niet in de prijsklasse van de Mac Mini. Als je een beetje Dimension 5000 wilt kost ie je al gauw boven de 1000 euro…

  De Mac Mini is eerder te vergelijken met een Dell Dimension 3000, die ongeveer even duur is. Het enige verschil is de processor, de Pentium 4 in de Dimension is veel sneller dan de eigenlijk allang verouderde G4 in de Mac Mini. En de harde schijf is ook sneller. Hoe zwaar dat allemaal weegt hangt echter uiteindelijk af van wat je er mee wilt gaan doen. De kleine Mac is toch wel bedoeld als low-end en in dat licht zou het niet realistisch zijn om er dezelfde prestaties van te verwachten als een 2.8 Ghz Pentium 4…

 • Profielfoto
  sparkle

  ik ben het met 3 punten niet eens:
  “Bedenk goed wat u wilt, want na aankoop zijn de (interne) uitbreindings mogelijkheden beperkt en alleen in de Apple-winkels te realiseren.”
  – nee hoor. ik koop mijn ram gewoon bij een PC winkel, en een pioneer brander (8x + ondersteund DL) ga ik er binnenkort erin zitten (vanaf een webwinkel).

  “Twee USB-aansluitingen is slechts genoeg voor een toetsenboard en een muis.”
  – ook fout. maar 1 usb port. want muis zit aan toetsenboard USB poortje. (maja ik vind wel 2 usb poorten weinig, maja het klopt niet.)

  “Er is minder software voor Apple, vooral specialistische programma’s en freeware”.
  – juist specialisiche programma’s zijn juist óók op de apple te verkrijgen (adobe, macromedia, quark xpress).

  correct me if im wrong :p

 • Profielfoto
  macpro

  Voor de Consumenten Bond was het toch een positief artikel, ondanks hun poging om er een paar negatieve kanttekeningen bij te plaatsen. Naast de misplaatste opmerking over de VGA adapter was de opmerking over het aantal USB poorten slecht onderbouwd. Want als je een Apple USB toetsenbord aan de mini hangt, dan kun je de muis zo in de USB poort van het toetsenbord prikken. En hou je nog een extra USB poort over. Een feature dat PC toetsenborden nog steeds niet hebben voor zover ik weet.

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  @Sparkle. Die specialistische programma’s die volgends de Consumentenbond niet voor Apple beschikbaar zouden zijn, zijn zelfs begonnen op de Mac. Aan de commando’s in de Windows-versie kun je zien dat het eigenlijk een Mac-programma is. Zelfs programmatuur van een firma als Databecker wordt zo te zien op een Mac gemaakt. Alleen programmeren ze het dan voor Windows, maar ook daar zie je aan commando’s als Control-Q voor afsluiten dat het een Macprogramma moet zijn geweest:p

  Mensen weten zo weinig van de Mac he, maar ze oordelen er wel over en vaak nog negatief ook

  :angry:

 • Profielfoto
  sarasin

  fout nr 20.000:
  “macs hebben minder last van virussen”

  Macs hebben geen last van virussen:)

 • Profielfoto
  sparkle

  ik ben geen mac fanboy, sterker nog heb mijn mac mini nog geen eens. maar ik weet wel meer van de mac mini dan de consumentenbond weet;) ik doe teminste beter onderzoek dan hun doen. en ik heb geen eens een mac mini exemplaar ???

 • Profielfoto
  Pbook

  Wel reeel blijven. Ik zou een iemand die veel spelletjes speelt geen mac aanraden. Binnen een jaar is er ook een virus voor de mac. Kwestie van tijd. Zal alleen veel moeilijker zijn dan wat een script kiddie in elkaar zet. Maar komen doet ie er. Ik zie hier mensen hun mac als webserver aan internet hangen. Zo van, mij kan niets gebeuren. Mis dus. Apache is ook al een paar keer gepatched. Over het algemeen denken maccers dat ze veilig zijn. Helaas, wordt nu eens wakker. Anders ben je vandaag of morgen toch gehacked. De mac is zonder meer superieur aan windows machines, dat wel. Maar niets is onmogelijk.

  Pbook

 • Profielfoto
  So Klear

  ik geloof niet dat we zo snel een OS X virus op ons dak hebben als we denken. Apple mag dan wel relatief klein zijn maar ze hebben hun OS een stuk beter voorbereid op een groei in gebruik dan oom Bill al die jaren geleden

 • Profielfoto
  Pbook

  Tuurlijk, maar onmogelijk is het niet. Ik bedoel alleen maar dat we ons niet onkwetsbaar moeten achten. Dat is niemand.

  Pbook

 • Profielfoto
  Bob Ross

  Laat ze maar negatief zijn, ik zie tegenwoordig teveel mensen op de Mac :(

 • Profielfoto
  I-think

  hoeze te veel mensen op de mac.
  nog steeds maar 2 magere procentjes doet apple dacht ik.
  De kans op virussen neemt dan wel toe maar is door UNIX minder gevaarlijk dan voor windows.
  Als het onder de 10 procent blijft vind ik het best, en heb je toch veel mensen die kunnen meegenieten!!

 • Profielfoto
  loekjehe

  Onzin. Mac OS X is het veiligste computer systeem op dit moment. Als er ook maar iets van een lek wordt geconstateerd verschijnt er onmiddellijk een security update. Dat kun je van Windows niet zeggen. Ik heb daarom absoluut geen angst dat de Windows ziekers ook maar enige kans hebben op het Mac platform (waar ze ook helemaal geen verstand van hebben) en ben dan ook in het geheel niet bang dat wij last zullen gaan krijgen van virussen of andere Windows rotzooi. Laat Mac maar lekker duur blijven dan hebben we tenminste van het Windows plebs geen last.

 • Profielfoto
  Pbook

  Droom maar lekker. Voor mijn Linux en BSD serverpark komen er bijna dagelijks securityupdates uit. Tussen het ondekken en uitbrengen zit altijd een paar dagen. Ook bij de open source software die Apple gebruikt. Je moet dus altijd uitkijken en er niet vanuit gaan dat je niks kan gebeuren. Alhoewel BSD ( de apple kernel) superieur is aan Windows wil dat niet zeggen dat je onoverwinnelijk bent. Altijd een firewall dus en uizetten wat je niet nodig hebt.

  Pbook

 • Profielfoto
  verbeek.h

  Volgens mij is die kreet over specialistische software een standaardquote die ze bij de consumentenbond ergens in een macro hebben zitten en automatisch wordt toegevoegd bij het gebruik van het woord Apple.
  De eerste Windows-thuisgebruiker die specialistische software gebruikt moet ik nog tegenkomen, voor wat betreft de doelgroep van de minimac.
  Ook die Windozers komen niet verder dan surfen, mailen, Word en het andere algemene repertoire. De rest wordt over het algemeen te moeilijk. Dat is iets wat ze bij Apple in ieder geval wel begrijpen, zie de iLife-suite.

 • Profielfoto
  PiTTS

  Wat ik vooral jammer vind is dat de consumentenbond verzuimd te vertellen wat voor s/w je er nou eigenlijk allemaal wel bij krijgt! De meeste PC’s worden geleverd met een aantal trial of incomplete s/w paketten. Daarnaast hebben ze vaak alleen een WinXP recovery CD. Bij de MacMini (of eigenlijk iedere MAC) krijg je in ieder geval een echte MACOS X cd, en een hele hoop echte, volledige en complete s/w. (de iLife suite, safari, mail, ichat, etc.)

 • Profielfoto
  georg88

  De consumentenbond is een weinig tot nietszeggende organisatie maar met veel impact.
  Ik vaar totaal niet blind op deze organisatie die steeds minder leden krijgt

 • Profielfoto
  neoguri

  Toch weer een slecht recensie van een Apple product door de consumentenbond. Iets waar ik me mateloos aan irriteer: de opmerkingen over digitaal video monteren. Koop maar een digitale camera. Dan een Dell, ga er mee monteren… succes… Koop dan een Mac Mini met iMovie en probeer het nog eens. Mensen die denken dat je alleen op de snelste computers kan monteren, monteren zelf niet. Dit zijn dezelfde mensen die onder de indruk zijn van het aantal transitions in een montagepakket (lees: s*kkels).