Apple Media Centre aan een satellietnetwerk?

Door: ifeelfine - 37 reacties

Apple lijkt (volgens MacOS Rumors) erg geïnteresseerd te zijn in een satellietnetwerk voor het overbrengen van HD-video’s en de markt voor het thuisgebruik van deze media. Weliswaar heeft MacOS Rumors in het verleden laten blijken een redelijk onbetrouwbare bron te zijn, maar het is wel interessant dit idee verder te bediscussiëren.

Hoewel Apple een tijdje geleden het Sirius-netwerk heeft afwezen (het bedrijf Sirius wilde de iPods graag voorzien van satellietradio), is Apple volgens MacOS Rumors wel degelijk op zoek naar mogelijkheden om een eigen netwerk op te bouwen via bestaande satellieten en misschien zelfs binnen een paar jaar een of meerdere eigen satellieten de ruimte in schieten. Het lijkt er dan ook op dat Apple het oorspronkelijke satellietnetwerk-idee voor radio op de iPods niet helemaal heeft laten vallen, maar het alleen heeft omgevormd tot een idee om HD-video’s over te brengen via zo’n netwerk.

Het HD-netwerk zou echter niet alleen via een satellietnetwerk gerealiseerd worden; ditzelfde netwerk zou ook via internet toegankelijk worden. Volgens MacOS Rumors wil Apple zichzelf hierbij dezelfde tussenpersoonpositie toe-eigenen als dat het op dit moment met de iTunes Music Store heeft. Er is dus geen sprake van dat Apple gaat concurreren met bedrijven als Blockbuster.

Media Centre?

Dit HD-netwerk zal de verkoop van Macs moeten stimuleren, maar daarnaast ook een markt creëren voor goedkopere consumentenproducten die moeten functioneren als een soort “video iPod” zonder displayfuncties – deze functies worden overgelaten aan HD-televisies of Apple’s Cinema Displays. Deze producten hebben dus zowel een opslag- als een afspeelfunctie.

MacOS Rumors filosofeert dat de vraag bij Apple lange tijd is geweest hoe deze producten eruit zouden moeten zien. Uiteindelijk is volgens hen de keus gevallen op een systeem dat de nadruk legt op het voorzien in goedkope (of zelfs gratis) High Definition-beelden die niet rechtstreeks via digitale kabel of satelliet-tv te ontvangen is. Op deze manier wordt het beste van het internet en HD-televisie gekoppeld, en, Apple kennende, met een degelijk Apple-sausje overgoten.

De kern van het hele project schijnt het downloaden van de beelden (via HDMI (high definition multimedia interface), Component of S-Video en 5.1 Digital Audio) via een netwerk en het opslaan ervan zonder tussenkomst van andere producten, te zijn.

Reacties

37 reacties
 • Profielfoto
  Sachin

  Erg interessant:) Eerst zien en dan geloven natuurlijk:P

 • Profielfoto
  Spongebob

  hmmmm? klinkt bijzonder futuristish, maar zelf satellieten in de ruimte schieten zie ik Apple toch niet meteen te doen. Dat is ONTZETTEND duur. Bovendien moet iedereen dan over een schotel beschikken om deze sat-signalen op te vangen. En dat zie ik toch niet meteen iedereen te doen. Waarom gebruiken ze niet eerder het internet? Zelf heb ik een schotel en kan ongeveer de hele hemisfeer afspeuren (waaronder ook de Sirius-satellieten), maar ook ik zie niet in hoe Apple via deze weg de hele aarde wil omspannen met EIGEN satellieten (voor de record: een gemiddelde satellietpositie kan ongeveer 800 tv-kanalen en 400 radio-kanalen uitzenden). Of Apple moet een eigen satellietoperator worden zoals Sirius, Astra, Eutelsat, Panasat, enz. Waar ergens is hier eigenlijk meer info over te vinden?

 • Profielfoto
  draaischaap

  Een satelliet de ruimte inschieten is NIET duur. Het kost een gruwelijke hoeveelheid geld, maar dat is iets totaal anders.
  Als je er winst mee kunt maken is het een goede investering. Als iemand het kan (maar vooral graag WIL), dan is het apple die (zoals het oorspronkelijke artikel al zegt) hun lesje geleerd hebben van ‘middleman’ te zijn met iTunes.
  Maar gedurfd is het zeker! (als het waar is, natuurlijk)

 • Profielfoto
  PietjePuk

  Apple die satelieten de ruimte in schiet?
  das er mss net iets over zeker.
  Volgens mij kun je met het geld dat die investering zou kosten veel andere zaken doen.

 • Profielfoto
  Hobbes

  héhé een sateliet van Apple. Een grote appel die rond de aarde draaid!

 • Profielfoto
  klaus

  Die site is de moeite niet waard om artikels van over te nemen hoor, die spuwen maar wat in het rond, als het van hen afging waren er vorig jaar al quad powermacs met dual core, etc.

  Beetje jammer dat een dergelijk artikel op macosx.nl wordt gezet, al die geruchten, ben er niet zo aan, en al zeker niet als ik zie van waar ze afkomstig zijn.

 • Profielfoto
  Buzz

  Die dual-core en quad PowerMac geruchten zijn nog ergens op gebaseerd (documenten van IBM en developer tools van Apple zelf).

  Dit gerucht is volgens mij echt volkomen uit de lucht gegrepen. Wishful thinking van iemand die er duidelijk geen verstand van heeft. Als Apple al op grote schaal media zou willen doorgeven via de satelliet, wat me erg onwaarschijnlijk lijkt, dan zijn daar specialistische bedrijven voor, die bandbreedte verkopen op bestaande communicatiesatellieten. Het zou een enorm risico zijn om dat soort satellieten zelf te laten bouwen, lanceren en beheren. Apple heeft niks te zoeken in die branche.

 • Profielfoto
  ikbenynze

  Ik ga met Klaus mee. Gebakken lucht. Het hele verhaal is opgehangen aan het feit dat Apple Sirius heeft _gedropt_, nota bene. Niet macosx.nl-waardig. Roddel en achterklap. Weg ermee.

 • Profielfoto
  ifeelfine

  Waarom zou ik het anders in de categorie ‘Geruchten’ hebben geplaatst? Wel even opletten he!;)

  Voor alle duidelijkheid heb ik het nu maar in de categorie ‘Roddels’ gestopt.

 • Profielfoto
  iljavanroon

  Dan kom snel het moment dat Jobs de eerste Key Note vanuit de ruimte doet!

 • Profielfoto
  klaus

  @ Buzz_d : inderdaad, nu blijken die quad powermacs al dichter te komen, maar iedereen weet dat die er ooit wel zullen komen, alleen schreeuwde die site het vorig jaar al:-)

 • Profielfoto
  iMe

  satelieten de ruimte in schieten om De HD middleman te worden…. yep, net alsof Apple het Internet gebouwd heeft om iTunes te kunnen implementeren…. Ze hebben natuurlijk wel de uitvinder van het internet in hun board of directors zitten:p

 • Profielfoto
  figini

  Er wordt wel een beetje lacherig over gedaan maar zo gek is het nog niet.
  Apple is opzoek naar de opvolger van de iPod, en dan bedoel ik qua succes en financiën. De iPod loopt geweldig nu maar heel erg lang zal dat niet meer duren, en dan valt dus een enorme inkomstenbron weg. Wat dus de iPod voor iTunes is kan natuurlijk het Media Center voor Video worden. Dus een iCinema oid waar de content kunt kopen op dezelfde wijze als waarop je nu muziek koopt. En natuurlijk in HD want dat is nieuw en Apple loopt altijd voorop. Alleen een probleem, hoe lever je die content aan? Een film via 56k binnen loodsen geeft geen Zwitserleven gevoel, maar via een 8 of 16mb adsl(2) verbinding in H.264 wellicht al wel. Dus als ze op een of andere manier hier eenvoudig satellieten voor kunnen gebruiken dan doen ze dat. Maar ik denk niet dat ze zelf satellieten gaan bouwen, dat lijkt me onverstandig en te risicovol. Maar Steve zal wel iets moois bedacht hebben, het is geen videoPod dus dat klopt dan ook met zijn eerdere uitspraken en ook is dit dan het jaar van HD. Kom maar op Steve. :D

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind het FANTASTISCH als zoiets gebeurt! Hebben we eindelijk onze video-iPod of wordt de iPod een multi-mediacenter. Ik heb wel wat ervaring in de mediawereld en het is helemaal niet onmogelijk. Natuurlijk schiet Apple niet zelf de satellieten de lucht in. Die zijn er al en daarop kan gewoon ‘ruimte’ gehuurd worden. Het idee om vergelijkbaar met de Music Store een wereldwijd HD Film/TV net te maken, vind ik heel logisch en zou een slimme volgende stap zijn van Apple. Via een snelle internetverbinding laad je binnen wat je wilt via de iVision Movie Store (leuke naam toch?), je plugt je iPod-Movie (€999) in via Firewire en in een paar minuutjes heb je urenlang kijkplezier erin zitten. Kan een grote stap voorwaarts zijn voor Apple. De ‘gewone’ TV gaat ook die (digitale/abonnee TV) kant op, met meer keus, maar ook meer kosten.

 • Profielfoto
  ifeelfine

  Wat jullie (figini en MacAanZee) nu zeggen, was inderdaad ook mijn eerste reactie toen ik het artikel op MacOS Rumors las. Vandaar dat ik dit artikel heb geschreven. Natuurlijk wordt er redelijk in het wild gespeculeerd, maar dat neemt niet weg dat het misschien wel tijd wordt voor een echt Apple Media Centre met een bijbehorend netwerk. Natuurlijk gaat Apple geen satellieten de ruimte in schieten, maar aangezien MacOS Rumors dit zo heerlijk dom neerzette, heb ik het lekker overgenomen om het ‘roddel’-gevoel flink aan te dikken.:)

 • Profielfoto
  Zweefvliegerke

  ik wil je niet uit je dromen ontwaken hoor, maar een HD-film eist toch wel wat processorkracht, (hoe wil je het dan op je iPod afspelen?) en wat maakt die supergoede resolutie dan nog uit op een piepklein scherm??

 • Profielfoto
  wiedo

  waarom zou dit niet gewoon op een mac mini kunnen..?

 • Profielfoto
  ifeelfine

  @ Zweefvliegerke: Het gaat er niet om dat het product dezelfde technische specificaties heeft als een iPod, maar dat het een klein device moet zijn met een beperkt aantal mogelijkheden, zodat het redelijk goedkoop gemaakt en verkocht kan worden.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  En als Apple niet zoiets maakt, gaan anderen het doen. Als je met Digitenne met een kleine antenne zomaar TV-zenders van de satelliet kunt plukken, is zo’n satellietnet zelfs denkbaar zonder de internetverbinding – gewoon via eigen antenne. Maar Apple wil natuurlijk de koppeling met de computers in ’t spel houden, omdat dat met de iPod dat (voor Apple eigenlijk onverwacht?) een enorm succes is geworden. Misschien dat de iPod-Multi Media zowel via internet als stand alone beeld en geluid zal kunnen binnenladen.

 • Profielfoto
  captainfuture

  Broodje aap verhaal, inderdaad. Een enkele satelliet laten ontwerpen en in de ruimte laten brengen door NASA, ESA of de Russen kostte in 2002 zo rond de 250.000.000 US dollar. Dan heb je 1 satelliet. Om wereldwijde dekking te hebben, of op zijn minst interessante gebieden zoals Amerika, Europa en Japan/Australië heb je al een vloot nodig.

  Dan is het verder nog de vraag of je meerdere satellieten moet gaan co-locaten op 1 positie zoals dat heet om aan de vraag aan bandbreedte te voldoen (we praten hier over HDTV).

  Een ander heikel punt is het daadwerkelijk verkrijgen van zogenaamde geo-stationaire orbital positions. Deze zijn in de jaren 70/80 op internationaal niveau uitgedeeld aan de verschillende PTT’s. E.e.a. zal nu wel “vercommercialiseerd” zijn, maar zo’n plekje aan de Clarke Belt zal het nodige geld kosten om te pachten of te kopen.

  Dan heb je het nog helemaal niet gehad over de verschillende grondstations over de wereld die je moet gebruiken om de vloot te monitoren en bij te sturen. Kortom een miljardeninvestering.

  Je praat hier dus wel degelijk over gigantische investeringen die ook voor Apple veel te duur zijn en ook niet bepaald hun core business. Ik snap niet hoe je dat niet duur kunt noemen.

 • Profielfoto
  figini

  Als je nu via de astra satelliet al HD tv kunt ontvangen met een ontvangertje van 600 euro dan moet dit mogelijkheden bieden voor Apple. De enorme datastroom komt probleemloos binnen dus dat werkt gewoon. Apple zou dan ruimte op de satelliet kunnen kopen. Maar vraag blijft natuurlijk hoe komt het dan bij je thuis want niet iedereen (ik trouwens wel) heeft een schotel aan de muur. Bedenk tevens dat de bandbreedte de komende jaren alleen maar flink zal groeien. En wil de filmindustrie meedoen, zeer essentieel natuurlijk. De filmindustrie zit met hetzelfde (kopieer) probleem als de muziek industrie en heeft dus met iTunes Music Store mooi de kat uit de boom kunnen kijken. De nieuwste plasma’s zijn tegenwoordig voorzien van een HD scherm dus die kant is ook geen probleem. Ok er zijn nog niet veel hd-schermen verkocht maar Amerika (toch Apple’s #1) loopt hier enkele jaren voor op de Europa. Op de Cebit zag je trouwens dat vrijwel elke grote fabrikant (Panasonic, Sony, JVC) iets met HD, multimedia center, en streaming demonstreerden. Vaak nog prototypen maar de tijd begint te dringen voor Apple.

 • Profielfoto
  Zweefvliegerke

  @ifeelfine: ik had het eigelijk wel bedoeld als reactie op MacAanZee, wij hebben zo goed als gelijktijdig gepost… MacAanZee begon al snel te dromen over iPod-Movie enzo…

 • Profielfoto
  ifeelfine

  @ zweefvliegerke: Aha.. ik begrijp het. Ik begrijp alleen niet waarom iedereen nu opeens denkt dat er iets als een “video-iPod” komt, want als er iets is dat Apple het komende jaar niet gaat uitbrengen, dan is dat het wel. Nee, de “video-iPod” is bedoeld ter illustratie van het artikel. Het gaat erom dat, mocht Apple met een HD home device willen komen, ze een klein, relatief goedkoop en goeduitziend apparaatje moeten maken om een marktsegment te kunnen veroveren. Een iPod heeft de kracht niet om HD video’s af te spelen. Bovendien gaat het erom dat het apparaat in kwestie GEEN display nodig heeft, omdat het aan iets als een HD-TV of een Cinema Display moet worden gekoppeld.

 • Profielfoto
  Sambal

  Het wachten is op de MMMMC: een klein, relatief goedkoop en goeduitziend apparaatje met de kracht om HD video’s af te spelen, zonder een display omdat het aan een HD-TV of een Cinema Display wordt gekoppeld… ik heb t over de Mac Mini-Multi Media Center. De content daarvoor komt er gerust of er nu een extra sateliet voor in de lucht wordt geschoten of niet….

 • Profielfoto
  Yoshimite

  Dat krijg je als je een relatief rommelig artikel schrijft.
  Een media center waar apple mee bezig zou zijn komt in de verste verte niet bij een ipod, dus maak dan ook geen verwijzing naar een ipod-movie oid.
  Dat MacOSRumors in het verleden wat enthousiast is geweest met zijn roddels, wil nog niet zeggen dat ze bewezen hebben een slechte bron te zijn. Ook daar moet je voorzichtig zijn met wat je opschrijft.
  Die quad powermacs zullen heus wel destijds bij apple op het lijstje gestaan hebben. Dat wij dan weer teleur gesteld zijn omdat de geruchten niet uitkomen is precies een van de vele redenen waarom apple niet zelf openlijk over zijn eventuele plannen communiceerd, afgezien van het feit dat het vaak concurentie gevoelig is.
  Om als nieuws site die tevens met de geruchten molen mee doet de andere geruchten site zwart te maken gaat bij mij een beetje ver.
  En om te veronderstellen dat apple het idee van sirius heeft gebruikt om een media center te realiseren berust volgens mij alleen op eigen speculatie en lijkt me zeer onwaarschijnlijk.

  een site als deze zou wat mij betreft wat meer beschrijvender mogen zijn, met de juiste informatie en het liefts zonder eigen fantasie-rijke inbreng. Dan hoef je ook niet vijf keer een reactie te schrijven op je eigen artikel om de boel te verduidelijken…

 • Profielfoto
  jeroenimo

  1 woord : LARIEKOEK!

 • Profielfoto
  Bonte

  Die quadmacs zijn er en zullen er komen maar de vraag is enkel wanneer en onder welke vorm.

  Ik begin die roumor sites beu te worden, vroeger was het leuk om te speculeren en klagen over wat er zou verschijnen. Nu zijn het soms echte bedrijfsintenties die gepubliceerd worden die soms een heel negatief gevolg kunnen hebben. Als dit ook maar gedeeltelijk waar blijkt te zijn hebben andere bedrijven een betere kans om het te counteren of zelfs onmogelijk te maken voor Apple.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  We shall see…. Mij lijkt er aan een zo klein mogelijk portable apparaat meer behoefte dan aan iets wat aan een TV-scherm gekoppeld wordt.
  Dan kun je toch ook een DVD recorder gebruiken. Of ben ik nou zo dom.
  Ik ben niet technisch, maar wel een media/communicatie man. Mensen willen steeds meer dingen meenemen. Klein, makkelijk, handzaam. De eerste die dat ontdekte was Sony in 1975 met de uitvinding van de Walkman – laten we eerlijk zijn. En Apple – lang niet de eerste, wel de beste – heeft nu wereldwijd succes met de iPod. Daar is nu de iPod Photo aan toegevoegd. Je ziet al DVD spelertjes voor in de auto, trein, vliegtuig. De volgende fase is dan toch een apparaatje waarin je het zelf kunt downloaden, meenemen en bekijken. En niet thuis, daar zijn al alle mogelijkheden voor, maar juist overal waar je heen gaat.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  En… staar je niet blind op het HD-element. Op een klein schermpje is dat helemaal niet nodig. Dat is zonder HD al scherp genoeg.

 • Profielfoto
  Esquare

  @MacAanZee: Als we dan toch eerlijk willen zijn: de eerste kleine handzame apparaatjes waren de transistorradio’s van o.a. Texas Instruments (1954!).

 • Profielfoto
  Sambal

  Leuk hoor zo’n beetje fantaseren, filosoferen… Dit ‘nieuws’ hoort inderdaad thuis in de rubriek roddels maar goed:

  Mijn inschatting is dat Apple een service zal opzetten in de trant van iTMS maar dan voor films. Om hiervan gebruik te maken moet je uiteraard passende programma’s hebben welke weer op een macje moeten draaien zodat ze met de verkoop van de content ook een boost kunnen geven aan de hardwareverkoop (denk aan de ipod). Hier zou dus die Mac mini MMC in beeld kunnen komen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De eerste IC Radio van Philips….ach als we terug gaan kijken

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Maar dan nog meer mini-Mini, want hij moet niet groter en dikker zijn dan mijn portefeuille en in de binnenkant van mijn Redskins-jack passen.
  By the way: waarom staat er toch steeds (wis/verander) achter mijn naam. Ik doe niks anders dan regeltjes tikken en op “voeg toe” klikken.

 • Profielfoto
  ifeelfine

  Wis/verander staat standaard achter de reacties die je hier post. Dat maakt het makkelijker om achteraf foutjes te verbeteren of zinnetjes toe te voegen. Je hoeft er verder niets mee te doen als je daar geen zin in hebt!:)

 • Profielfoto
  iJezz

  Een Apple variant van Windows Media Center zal er wel komen , omdat daar nu toekomst in zit. Maar of Apple daar zo´n uitgebreidde service als ITMS bij zal bouwen denk ik niet. Video is toch heel wat anders als muziek. Ik hoef helemaal geen video´s te kopen en dus zal streamen en betere optie zijn.
  Maar wat wil je dan streamen ? Elk programma wat daarvoor in aanmerking zal komen wordt al uitgezonden op tv dus heb je er niet echt veel aan (ja een tv serie kijken wanneer je wilt ,maar wil je daarvoor dokken als het gewoon ´gratis´op tv is?). Het enige wat dan over blijft is dan het verhuren van films : zal er vast wel komen als voldoende bandbreedte is : lekker vanaf de bank via je MC een filmpje streamen ;maar zulke dingen bestonden volgens mij al in de VS alleen is het volgens mij geflopt( zag het een keer in Jules Unlimited )
  Ook zie ik geen videoPod verschijnen. Zoals Jobs zelf al zei : Muziek luister je passief maar videokijken moet je actief doen. tijdens het videokijken kan je dus niet iets anders doen maar je muziek kan je bij wijze van spreken altijd aan hebben.
  Het artikel kondigt wel een logisch vervolg op iTunes aan met de komst van MediaCenters , alleen zal het niet volkomen uniek of origineel zijn: iedereen begrijpt dat er nu zoiets aan zit te komen . Het enige verschil zal zijn dat de Apple versie weer beter is als de concurrenten ( misschien een online Videoland?).

 • Profielfoto
  joaquin

  Er is al eerder beweerd dat Apple plannen met video heeft:
  http://www.pbs.org/cringely/pulpit/pulpit20050120.html

 • Profielfoto
  RuudBerg

  Allemaal leuk en aardig maar doorgaans de videostreams die ik even op mijn mac bekijk blijft pionieren, klein en niet vloeiende beelden, het staat nog echt in de kinderschoenen.
  De digitale revolutie kruipt wat mij betreft vooruit.
  Hopen dat Steve dan eens een leap in de goede richting gaat doen want ik heb ook niet het eeuwige leven