ifeelfine
ifeelfine Geruchten 22 maart 2005

Apple Media Centre aan een satellietnetwerk?

Apple lijkt (volgens MacOS Rumors) erg geïnteresseerd te zijn in een satellietnetwerk voor het overbrengen van HD-video’s en de markt voor het thuisgebruik van deze media. Weliswaar heeft MacOS Rumors in het verleden laten blijken een redelijk onbetrouwbare bron te zijn, maar het is wel interessant dit idee verder te bediscussiëren.

Hoewel Apple een tijdje geleden het Sirius-netwerk heeft afwezen (het bedrijf Sirius wilde de iPods graag voorzien van satellietradio), is Apple volgens MacOS Rumors wel degelijk op zoek naar mogelijkheden om een eigen netwerk op te bouwen via bestaande satellieten en misschien zelfs binnen een paar jaar een of meerdere eigen satellieten de ruimte in schieten. Het lijkt er dan ook op dat Apple het oorspronkelijke satellietnetwerk-idee voor radio op de iPods niet helemaal heeft laten vallen, maar het alleen heeft omgevormd tot een idee om HD-video’s over te brengen via zo’n netwerk.

Het HD-netwerk zou echter niet alleen via een satellietnetwerk gerealiseerd worden; ditzelfde netwerk zou ook via internet toegankelijk worden. Volgens MacOS Rumors wil Apple zichzelf hierbij dezelfde tussenpersoonpositie toe-eigenen als dat het op dit moment met de iTunes Music Store heeft. Er is dus geen sprake van dat Apple gaat concurreren met bedrijven als Blockbuster.

Media Centre?

Dit HD-netwerk zal de verkoop van Macs moeten stimuleren, maar daarnaast ook een markt creëren voor goedkopere consumentenproducten die moeten functioneren als een soort “video iPod” zonder displayfuncties – deze functies worden overgelaten aan HD-televisies of Apple’s Cinema Displays. Deze producten hebben dus zowel een opslag- als een afspeelfunctie.

MacOS Rumors filosofeert dat de vraag bij Apple lange tijd is geweest hoe deze producten eruit zouden moeten zien. Uiteindelijk is volgens hen de keus gevallen op een systeem dat de nadruk legt op het voorzien in goedkope (of zelfs gratis) High Definition-beelden die niet rechtstreeks via digitale kabel of satelliet-tv te ontvangen is. Op deze manier wordt het beste van het internet en HD-televisie gekoppeld, en, Apple kennende, met een degelijk Apple-sausje overgoten.

De kern van het hele project schijnt het downloaden van de beelden (via HDMI (high definition multimedia interface), Component of S-Video en 5.1 Digital Audio) via een netwerk en het opslaan ervan zonder tussenkomst van andere producten, te zijn.

Reageer op artikel:
Apple Media Centre aan een satellietnetwerk?
Sluiten