Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 23 februari 2005

Open-sourcesoftware voor Mac OS X

Een veelgehoord vooroordeel over de Mac is helaas nog steeds dat er zo weinig software voor beschikbaar is. Een totaal achterhaald idee sinds het uitkomen van OS X, en niet in de laatste plaats omdat er heel veel open-sourcesoftware (OSS) beschikbaar is gekomen voor OS X.

Wat is OSS?
Het is begonnen met de Free Software Movement, die het begrip ‘vrije software’ heeft geïntroduceerd. Dit staat voor het principiële ethische standpunt dat software ‘vrij’ moet zijn, namelijk dat de vrijheid van burgers gediend is met software die onbeperkt beschikbaar is, onbeperkt en voor elk doel gebruikt kan worden en die iedereen onbeperkt mag aanpassen en herdistribueren. (Lees meer op www.fsf.org ) De term open-source richt zich in het bijzonder op een praktische consequentie van deze principiële vrijheid van software, namelijk dat de broncode (source) van software openbaar is. De open-sourcebeweging propageert de openbaarheid van de broncode omdat dit zou leiden tot snellere en betere softwareontwikkeling, aangezien het meer mensen is toegestaan de code te bekijken en verbeteren. (Lees meer op www.opensource.org )

Lees verder voor het volledige artikel, geschreven door MacOSX.nl’er Turver


Vrije software staat niet gelijk aan gratis software! Een consequentie van de principes van vrije software is wel dat de maker geen geld mag ‘eisen’ voor zijn software. Hij kan er geld voor vragen. Je ziet vaak dat open-source- of vrije-softwareontwikkelaars donaties vragen om hun software verder te ontwikkelen.

Voordat je denkt dat dit een saaie filosofische verhandeling is over het waarom van vrije en/of OSS, snel over naar de feiten:

Veel open-sourceprojecten (96.176!) staan geregistreerd op http://sourceforge.net. Een ‘OS X’ zoekfilter op alle projecten daar levert 2.960 projecten op. Er zijn er echter nog veel meer, want niet alle OSS-projecten registreren zich bij sourceforge.net of http://freshmeat.net. Twee zaken die je met OSS in de gaten moet houden: soms zie je door de bomen het bos niet meer, zoveel producten zijn er; en je moet het kaf van het koren scheiden: tussen die bijna 3.000 projecten zitten een hoop die al lang niet meer actief zijn, of waarvan het product nog lang geen beta-stadium heeft bereikt. (Veel OSS met beta-status is qua bruikbaarheid en stabiliteit vergelijkbaar met 1.0 releases van merkgebonden software.)

Een lijst met OSS voor OS X
Aangezien de ontwikkelaars van OSS geen geld hoeven te verdienen met het maken ervan, zie je ook weinig reclame- en marketingactiviteiten voor zulke producten. Er zijn veel verborgen softwarejuweeltjes op het internet te vinden. Om het de MacOSX.nl bezoekers gemakkelijker te maken, is een selectie gemaakt uit die bijna 3.000 producten voor OS X eindgebruikers. Het gaat dus om software die een ‘gemiddelde’ Maccer gebruikt om productief te zijn, of het nu voor het werk is of voor thuis. Software die vooral voor ‘geeks’ of ICT-professionals interessant is, is buiten beschouwing gelaten. Wie weet komt hierover nog wel eens een ander draadje…

Criteria die zijn gebruikt om tot onderstaande selectie te komen:

  • 1. De applicatie moet een Grafische User Interface hebben. Dus geen software die je moet aansturen vanuit de Terminal. Alle GUI’s die OS X ondersteunt zijn toegestaan: Web, Carbon, Cocoa en X11.
  • 2. De software moet in sourceforge.net minimaal development status Beta hebben; software die niet op sourceforge staat geregistreerd, moet een actieve community hebben: veel activiteit rondom het maken van de software, een actieve gebruikersgroep via een forum of mailing list, etc.
  • 2a. Als de software Beta-status heeft, dan moet het actiever zijn dan 70% van alle projecten op sourceforge. (Sourceforge heeft een ndicator samengesteld om te meten hoe actief een project is.)
  • 2b. Als de status ‘Production/Stable’ of ‘Mature’ is, is verder niet gekeken naar het ‘activity percentile’.

Voordat je begint de lijst door te pluizen…

  • Een andere manier om grafische programma’s te tonen in OS X is het X Window Systeem. Dit is een systeem dat door veel grafische Unix en Linux-programma’s wordt gebruikt. Voor Mac OS X is er een speciale versie: X11, bij Apple te downloaden. Je moet wel wat gegevens van jezelf achterlaten om het te kunnen downloaden, of inloggen met je Apple ID als je dat hebt. (Vergeet niet die vinkjes weg te halen als je geen behoefte hebt aan nieuwsbrieven!) Dit X Window Systeem geeft je toegang tot veel software die oorspronkelijk voor Linux of Unix is geschreven.
  • Veel OS X OSS ontsluit Unix en Linux programma’s, vaak programma’s zonder GUI. Soms is het nodig om, als onderdeel van de grafische applicatie die je installeert, ook zo’n Unix programma te installeren. Dit kan heel makkelijk met Fink en FinkCommander.
  • Fink is een programma om Darwin-ports van Unix programma’s op je Mac te installeren, FinkCommander is een GUI om ook dat weer op een makkelijke manier te doen.
  • Als je Fink nodig hebt om een programma hieronder te installeren, is dat aangegeven.
  • Software die een Nederlandse vertaling heeft, is met ‘NL’ aangemerkt.
  • Software die je in het X Window Systeem draait, is met X11 aangemerkt.

En dan nu toch echt de lijst! Zoals al gezegd, OSS brengt met zich mee dat zo’n lijst oneindig is. Weet je dus goede OSS die op deze lijst zou moeten worden toegevoegd, aarzel dan niet om het toe te voegen in dit draadje. Let wel: het moet OSS zijn, dus geen software zonder broncode die toevallig freeware is. En houd ook de criteria hierboven in de gaten. Shiira is bijvoorbeeld best een leuke browser voor OS X, maar een eenmansproject waarvoor al maanden geen activiteit meer gaande is.

Internet
Browser: Mozilla Suite, Mozilla Firefox NL, Camino
E-Mail: GNUMail.app, Mozilla Thunderbird NL, Mahogany (niet erg actief), Hotmail Plugin,
Mac GNU Privacy Guard (e-mailversleuteling en -ondertekening) + GPGMail (OpenPGP-integratie in Apple Mail)
Usenet Newsreader: Mozilla Thunderbird NL, OSXnews
Usenet Binary newsreader: (geen…)
RSS Feeds: PearsOSX
Instant Messaging/Chat: Fire, Psi (Jabber), Adium X
IRC: Colloquy
(S)FTP: Cyberduck NL, Fugu NL (Fugu ondersteunt ook Secure Copy (SCP) en SSH Tunneling.)
P2P: Azureus NL, BitTorrent Client, aMule NL en vele anderen.
Video Conferencing/VoIP: ohphone X

Kantoor
Tekstverwerking: AbiWord, NeoOffice/J Write, Tex for Mac OS X
Woordenboeken: Dict OS X in combinatie met .dict woordenboeken, te installeren via Fink
Rekenblad: NeoOffice/J Calc
Presentatie: NeoOffice/J Impress
Bibliografie: BibDesk for OS X
Financiële administratie: JGnash ((nog) niet geschikt voor bedrijven)

Media
Filmspeler: VLC media player, MPlayer OS X
Geluidspeler: VLC media player, MoreAmp (Erg jong project, maar met potentieel)
Streaming-mediaspeler: VLC media player
Beeldbeheer: EOS Image Manager
Beeldbewerking: The GIMP (X11), InkScape (X11, Via Fink te installeren.)
Filmbewerking: …
Geluidsopname en -bewerking: Audacity, RadioRecorder (internetradio opnemen in mp3)
DVD-ripping: Handbrake

Systeem
Backup: PSyncX
Talenbeheer: Monolingual
Keyboardmapper: uControl
Virtual Desktop: Space.app, Virtue
Betere rekenmachine: Wcalc

Overig
Genealogie: Generation X

Wil je deze lijst aanvullen, doe dit dan in deze discussie in het forum.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Open-sourcesoftware voor Mac OS X
Sluiten