Open-sourcesoftware voor Mac OS X

19 reacties

Een veelgehoord vooroordeel over de Mac is helaas nog steeds dat er zo weinig software voor beschikbaar is. Een totaal achterhaald idee sinds het uitkomen van OS X, en niet in de laatste plaats omdat er heel veel open-sourcesoftware (OSS) beschikbaar is gekomen voor OS X.

Wat is OSS?
Het is begonnen met de Free Software Movement, die het begrip ‘vrije software’ heeft geïntroduceerd. Dit staat voor het principiële ethische standpunt dat software ‘vrij’ moet zijn, namelijk dat de vrijheid van burgers gediend is met software die onbeperkt beschikbaar is, onbeperkt en voor elk doel gebruikt kan worden en die iedereen onbeperkt mag aanpassen en herdistribueren. (Lees meer op www.fsf.org ) De term open-source richt zich in het bijzonder op een praktische consequentie van deze principiële vrijheid van software, namelijk dat de broncode (source) van software openbaar is. De open-sourcebeweging propageert de openbaarheid van de broncode omdat dit zou leiden tot snellere en betere softwareontwikkeling, aangezien het meer mensen is toegestaan de code te bekijken en verbeteren. (Lees meer op www.opensource.org )

Lees verder voor het volledige artikel, geschreven door MacOSX.nl’er Turver


Vrije software staat niet gelijk aan gratis software! Een consequentie van de principes van vrije software is wel dat de maker geen geld mag ‘eisen’ voor zijn software. Hij kan er geld voor vragen. Je ziet vaak dat open-source- of vrije-softwareontwikkelaars donaties vragen om hun software verder te ontwikkelen.

Voordat je denkt dat dit een saaie filosofische verhandeling is over het waarom van vrije en/of OSS, snel over naar de feiten:

Veel open-sourceprojecten (96.176!) staan geregistreerd op http://sourceforge.net. Een ‘OS X’ zoekfilter op alle projecten daar levert 2.960 projecten op. Er zijn er echter nog veel meer, want niet alle OSS-projecten registreren zich bij sourceforge.net of http://freshmeat.net. Twee zaken die je met OSS in de gaten moet houden: soms zie je door de bomen het bos niet meer, zoveel producten zijn er; en je moet het kaf van het koren scheiden: tussen die bijna 3.000 projecten zitten een hoop die al lang niet meer actief zijn, of waarvan het product nog lang geen beta-stadium heeft bereikt. (Veel OSS met beta-status is qua bruikbaarheid en stabiliteit vergelijkbaar met 1.0 releases van merkgebonden software.)

Een lijst met OSS voor OS X
Aangezien de ontwikkelaars van OSS geen geld hoeven te verdienen met het maken ervan, zie je ook weinig reclame- en marketingactiviteiten voor zulke producten. Er zijn veel verborgen softwarejuweeltjes op het internet te vinden. Om het de MacOSX.nl bezoekers gemakkelijker te maken, is een selectie gemaakt uit die bijna 3.000 producten voor OS X eindgebruikers. Het gaat dus om software die een ‘gemiddelde’ Maccer gebruikt om productief te zijn, of het nu voor het werk is of voor thuis. Software die vooral voor ‘geeks’ of ICT-professionals interessant is, is buiten beschouwing gelaten. Wie weet komt hierover nog wel eens een ander draadje…

Criteria die zijn gebruikt om tot onderstaande selectie te komen:

 • 1. De applicatie moet een Grafische User Interface hebben. Dus geen software die je moet aansturen vanuit de Terminal. Alle GUI’s die OS X ondersteunt zijn toegestaan: Web, Carbon, Cocoa en X11.
 • 2. De software moet in sourceforge.net minimaal development status Beta hebben; software die niet op sourceforge staat geregistreerd, moet een actieve community hebben: veel activiteit rondom het maken van de software, een actieve gebruikersgroep via een forum of mailing list, etc.
 • 2a. Als de software Beta-status heeft, dan moet het actiever zijn dan 70% van alle projecten op sourceforge. (Sourceforge heeft een ndicator samengesteld om te meten hoe actief een project is.)
 • 2b. Als de status ‘Production/Stable’ of ‘Mature’ is, is verder niet gekeken naar het ‘activity percentile’.

Voordat je begint de lijst door te pluizen…

 • Een andere manier om grafische programma’s te tonen in OS X is het X Window Systeem. Dit is een systeem dat door veel grafische Unix en Linux-programma’s wordt gebruikt. Voor Mac OS X is er een speciale versie: X11, bij Apple te downloaden. Je moet wel wat gegevens van jezelf achterlaten om het te kunnen downloaden, of inloggen met je Apple ID als je dat hebt. (Vergeet niet die vinkjes weg te halen als je geen behoefte hebt aan nieuwsbrieven!) Dit X Window Systeem geeft je toegang tot veel software die oorspronkelijk voor Linux of Unix is geschreven.
 • Veel OS X OSS ontsluit Unix en Linux programma’s, vaak programma’s zonder GUI. Soms is het nodig om, als onderdeel van de grafische applicatie die je installeert, ook zo’n Unix programma te installeren. Dit kan heel makkelijk met Fink en FinkCommander.
 • Fink is een programma om Darwin-ports van Unix programma’s op je Mac te installeren, FinkCommander is een GUI om ook dat weer op een makkelijke manier te doen.
 • Als je Fink nodig hebt om een programma hieronder te installeren, is dat aangegeven.
 • Software die een Nederlandse vertaling heeft, is met ‘NL’ aangemerkt.
 • Software die je in het X Window Systeem draait, is met X11 aangemerkt.

En dan nu toch echt de lijst! Zoals al gezegd, OSS brengt met zich mee dat zo’n lijst oneindig is. Weet je dus goede OSS die op deze lijst zou moeten worden toegevoegd, aarzel dan niet om het toe te voegen in dit draadje. Let wel: het moet OSS zijn, dus geen software zonder broncode die toevallig freeware is. En houd ook de criteria hierboven in de gaten. Shiira is bijvoorbeeld best een leuke browser voor OS X, maar een eenmansproject waarvoor al maanden geen activiteit meer gaande is.

Internet
Browser: Mozilla Suite, Mozilla Firefox NL, Camino
E-Mail: GNUMail.app, Mozilla Thunderbird NL, Mahogany (niet erg actief), Hotmail Plugin,
Mac GNU Privacy Guard (e-mailversleuteling en -ondertekening) + GPGMail (OpenPGP-integratie in Apple Mail)
Usenet Newsreader: Mozilla Thunderbird NL, OSXnews
Usenet Binary newsreader: (geen…)
RSS Feeds: PearsOSX
Instant Messaging/Chat: Fire, Psi (Jabber), Adium X
IRC: Colloquy
(S)FTP: Cyberduck NL, Fugu NL (Fugu ondersteunt ook Secure Copy (SCP) en SSH Tunneling.)
P2P: Azureus NL, BitTorrent Client, aMule NL en vele anderen.
Video Conferencing/VoIP: ohphone X

Kantoor
Tekstverwerking: AbiWord, NeoOffice/J Write, Tex for Mac OS X
Woordenboeken: Dict OS X in combinatie met .dict woordenboeken, te installeren via Fink
Rekenblad: NeoOffice/J Calc
Presentatie: NeoOffice/J Impress
Bibliografie: BibDesk for OS X
Financiële administratie: JGnash ((nog) niet geschikt voor bedrijven)

Media
Filmspeler: VLC media player, MPlayer OS X
Geluidspeler: VLC media player, MoreAmp (Erg jong project, maar met potentieel)
Streaming-mediaspeler: VLC media player
Beeldbeheer: EOS Image Manager
Beeldbewerking: The GIMP (X11), InkScape (X11, Via Fink te installeren.)
Filmbewerking: …
Geluidsopname en -bewerking: Audacity, RadioRecorder (internetradio opnemen in mp3)
DVD-ripping: Handbrake

Systeem
Backup: PSyncX
Talenbeheer: Monolingual
Keyboardmapper: uControl
Virtual Desktop: Space.app, Virtue
Betere rekenmachine: Wcalc

Overig
Genealogie: Generation X

Wil je deze lijst aanvullen, doe dit dan in deze discussie in het forum.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Mackapoen

  Best helder, die uitleg :)

  Ik ga zeker eens een kijkje nemen naar wat progjes in de lijst. Sommigen ken -en gebruik- ik al.

 • Profielfoto
  Pbook

  Een van de redenen om over te schakelen op een MAC was de reden dat het gebaseerd was op FreeBSD. Zo’n beetje het mooiste en stabielste wat er te krijgen is. Apple bouwde daar een mooie grafische schil overheen. Na het developers pakket en X geinstalleerd te hebben ligt inderdaad de hele wereld aan opensource voor je open. Nooit meer Windows.

  Pbook

 • Profielfoto
  wavk

  Ik mis het beste open source programma of all! Ik werk er dag in dag uit mee, en verdien er m’n brood, nou ja m’n laptop dan, mee:

  Blender

  Kun je ‘m nog toevoegen?

 • Profielfoto
  BartVB

  “Om het de MacFreak-bezoekers gemakkelijker te maken, […]”

  Foutje?;)

  Maar leuke lijst:) Zodra m’n PowerBook binnen is ga ik eens wat spelen;)

 • Profielfoto
  Xenophon

  Correctie: Abiword bevat standaard een Nederlandse taalmodule. Je kan hem dus eenvoudig Nederlandstalig maken.

  Ik heb al wel gemerkt dat het pakket zeker nog niet bugvrij is. Fouten met opbouw van beeld, en corrupte tekstbestanden.

 • Profielfoto
  Eehhm...

  Over dit onderwerp stelt Vendrik van GroenLinks morgen kamervragen aan het kabinet:

  ——–

  Bedrijven moeten met ‘open source’ software belastingaangifte kunnen doen

  23 februari 2005

  Dit jaar moeten ondernemers voor het eerst verplicht elektronisch hun belastingaangifte doen. Leuk is het niet geworden, maar makkelijk is het ook al niet. De belastingdienst houdt geen rekening met de problemen die ondernemers tegen komen en accepteert geen aangifte via ‘open source’ software.

  Ondanks toezeggingen dat er soepel zou worden omgegaan met ondernemers die bij de elektronische aangifte problemen hadden, blijkt er van begrip weinig sprake. GroenLinks ontvangt brieven van ondernemers die aangeraden werd ‘bij de buren of in het internetcafé hun aangifte te doen.

  De aangifte is alleen mogelijk via computers die gebruik maken van de ‘gesloten’ besturingssystemen Windows en Macintosh en het programma Adobe Reader vanaf versie 6.02. GroenLinks zet zich al geruime tijd in voor het gebruik van open source systemen door de overheid. De regering heeft eerder toegezegd dat de verplichte elektronische aangifte met open source programma’s mogelijk zou zijn. Nu blijkt dat dus niet te kunnen. GroenLinks Tweede Kamerlid Kees Vendrik vraagt met Martijn van Dam (PvdA) schriftelijk om opheldering aan staatssecretaris Wijn van Financiën.

  1) Bent u er van op de hoogte dat bedrijven alleen (verplichte) elektronische belastingaangifte kunnen doen via computers die gebruik maken van de besturingssystemen Windows en Macintosh en dat dit ‘closed source’ software is?*
  2) Bent u het met ons eens dat dit strijdig is met het ‘open source’ beleid waartoe de motie Vendrik (28 600 XIII nr. 30) oproept?
  3) Wat vindt u er van dat de bewindslieden die in de debatten rond het Belastingplan 2003 toezeggingen hebben gedaan om de belastingaangifte ‘platformonafhankelijk’ te maken, dit tot op heden niet hebben waargemaakt?
  4) Is het u bekend dat de Belastingdienst, die eerder klanten verzekerde de aangifte ‘platformonafhankelijk’ te maken, nu ondernemers die niet over een computer met het juiste besturingssysteem beschikken, weigert een papieren aangifteformulier te verstrekken? Zo ja, wat vindt u van deze werkwijze?
  5) Bent u het met ons eens dat deze werkwijze van de Belastingdienst niet overeenkomt met de toegezegde soepele omgang met bedrijven die niet in staat zijn de aangifte elektronisch te doen en dat deze bedrijven in staat gesteld moeten worden hun aangifte schriftelijk te doen? Zo nee, waarom niet?
  6) Wat vindt u er van dat de Belastingdienst bedrijven die niet over computers met het juiste besturingssysteem beschikken suggereert ‘u kunt toch naar de buurman of naar een internetcafé gaan’?
  7) Gaat u er alsnog voor zorgen dat bedrijven en particulieren al dit jaar op een platformonafhankelijke wijze elektronisch aangifte kunnen doen, zoals u vorig jaar hebt toegezegd?

 • Profielfoto
  Blokkendoos

  Voor het bijhouden van je beleggersportefeuille en de boekhouding. Voor die boekhouding moet je wel wat van boekhouden af weten en het is wat spartaans maar werkt prima en is OSS: GnuCash

  Zie http://www.gnucash.org

 • Anoniem

  hoe doe je zoiets platformonafhankelijk???

 • Profielfoto
  Precarious

  mss domme vraag maar X11 en het ‘gewone’ kan je dat tegelijk gebruik of zijn dat verschillende windowmanagers waartussen je MOET schakelen?

 • Profielfoto
  japser

  Voor geinteresseerden is er dit weekend in Brussel het FOSDEM (Free and Open source Software Developers’ European Meeting) waar een hele boel open source projecten zullen spreken voor wie maar wil komen. Dit is niet alleen voor OSX software maar voor alle soort projecten.

  Ik zal daar onder andere ook zijn aangezien een collega lid van het Camino ontwikkel team aldaar zal spreken.

  En heir het linkje: http://www.fosdem.org/2005

 • Profielfoto
  TLM

  @Precarious, neen je hoeft niet te schakelen tussen ‘het gewone’ en X11. Je zou het een beetje kunnen vergelijken met Classic … behoorlijk transparant dus.

  Trouwens een ‘launcher’ voor GnuCash kan je vinden op de volgende URL; http://homepage.mac.com/elliottmce/gnucash_guide/Page005.html

 • Profielfoto
  Turver

  @jasiek: aangifte platformonafhankelijk doen kan door bijvoorbeeld een webapplicatie in te zetten.

  @wavk: Blender is in het forum toegevoegd; ik kan het in het artikel hierboven niet wijzigen.

  @BartVB: foutje hersteld…, ook alleen in het forum.

 • Profielfoto
  gjvo

  OpenOffice.org? Tekstverwerker, spreadsheet, presenatties, en werkt allemaal zeer redelijk, zij het soms wat traaag.

  Weet iemand overigens waarom de Apple X11 maar een dozijn fonts heeft, die anders zijn dan de Aqua fonts? X11 kent TrueType, het zou dus niet zo heel moeilijk mogen zijn om de mooie Aqua fontcollectie ook binnen X11 beschikbaar te maken, maar mij is het (nog?) niet gelukt.

 • Profielfoto
  dodo

  Ik moet voor mijn studie een project maken in MS Sharepoint. Is daar geen open source oplossing voor?

  En is het sowieso geoorloofd voor een HBO studie zo’n gelimiteerd pakket te gebruiken?

  Ik MOET Windows en Internet Explorer 6 (met SP1) draaien wil het pakket ‘goed’ werken. VRESELIJK!!

 • Profielfoto
  scees

  De dag van Open Source!
  Avans Hogeschool, Academie voor ICT & Media houdt vrijdag 25 februari a.s. (vanaf 13.30 u.) in de Academie voor Kunst en Vormgeving St.-Joost te Breda een uniek symposium over Open Standaarden, Open Source Software en Open Content. Met uitdagende sprekers, veel OSS-demonstraties en een uitgebreide boekenstand. Aanmelding is nog mogelijk via [email protected]. Informatie en toegangsbewijs ontvangt u per omgaande. Toegang gratis!

 • Profielfoto
  BlaH

  Ah shit dat adium roelt zeg haha. Bedankt voor deze lijst veel van deze progjes kende ik nog nie. Handig!:)

 • Profielfoto
  4RN0LD.V4N.R001J

  Goede research! Ik mis nog wat astro-progjes die ik veel gebruik:
  xephem, celestia en stellarium. Stuk voor stuk top programma’s.

 • Profielfoto
  I-think

  ha!
  morgen eens lekker stoeien met wat progjes,zit zeker goede tussen volgens mij.
  Trouwens als je Firefox hebt en dan een spelletje speel gaat hij iets downen voor het spelletjes waarna hij het spelletje op het net niet start,iemand een idee,in safari en explorer word het wel gelijk herkend!

 • Profielfoto
  arieboomsma

  En niet te vergeten: als je als switcher nog wat HP-spul hebt staan, is OS dé oplossing! Mijn HP Scanjet 3300 en de Laserjet 1100 werken weer via de OS pakketen. De scanner werkt zelfs supersnel. Sneller dan op mijn oude Windows-bak! Dus…voor drivers kun je ook terecht op sourceforge.net