Jef Raskin overleden

20 reacties

Jef Raskin is eergisteren overleden aan kanker. Raskin kwam in 1978 bij Apple werken en heeft de fundamenten gelegd voor de Macintosh.

Zo kwam hij in 1979 met het idee van een goedkope computer die eenvoudig te gebruiken was en bedoeld voor de gemiddelde consument. Met een klein team begon hij deze doelen te verwezenlijken binnen Apple. De McIntosh was zijn favoriete appel en dit werd dan ook (licht aangepast) de naam van de computer.

Tot midden 1981 leidde hij dit project. Na onoverkomelijke meningsverschillen met Steve Jobs vertrok hij in 1982 definitief bij Apple. Laat onverlet dat Jef Raskin een zeer belangrijke rol heeft gespeeld in de beginjaren van Apple.

Jef Raskin is 61 jaar oud geworden.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  JFigaro34

  may he r.i.p.

 • Profielfoto
  suicide

  “Zo kwam hij in 1979 met het idee van een goedkope computer” Is niet zoveel van overeind gebleven:)

  Maargoed wel een van de grondleggers van hetgeen wat wij allemaal gebruiken nu. En dan is het altijd wel goed om even stil te staan…… ok dat was weer lang genoeg.

  Moving on……

 • Profielfoto
  EwaldK

  Kan me herinneren dat hij geen interesse had om mee te doen aan dat boek over de begintijd van de Macintosh…zijn rol was volgens hem groter dan de andere betrokkenen vonden.

 • Profielfoto
  sctemme

  Sigterm: de oorspronkelijke Macintosh kostte $2495. Dat was destijds ongehoord goedkoop voor een 32bit machine. De Lisa kostte $10.000. De originele IBM PC kostte weliswaar slechts $1565 <http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_PC>, maar was een acht bits systeem met slechts 64kb geheugen. De Mac had 128kb en een grafisch scherm!

  De Mac concurreerde in die tijd vooral met werkstations zoals de Apollo’s en Suns die tienduizenden dollars kostten. Mijn pa stopte halverwege de jaren tachtig met het inkopen van rekentijd bij SARA omdat de Macintosh thuis dat werk s’nachts voor hem kon doen.

 • Profielfoto
  Erik Joling

  Een citaat uit “dat boek” (als EwaldK “Insanely Great” van Steven Levy bedoelt):

  “In an industry where the term Renaissance Man is tossed around as casually as a Nerf ball, the man who began the Macintosh project was the real thing. Jef Raskin had degrees in computer science and philosophy. He was a painter whose work had been hung at the Museum of Modern Art. He was a musician, a former conductor of the San Francisco Chamber Opera Company. For five years he had been a professor of visual arts at the University of California at San Diego. He celebrated his resignation by getting in a hot-air balloon and heading toward the residence of the chancellor, blowing melodies on a recorder as he wafted over the house.”

 • Profielfoto
  A

  wat erg zeg

 • Profielfoto
  Uxmal

  Jef bedankt!

 • Profielfoto
  DeX

  Nog nooit van de man gehoord :sealed:

  Maar wel grappig, is dit dus de ├ęchte afkomst van de naam ‘Apple Macintosh’?

 • Profielfoto
  suicide

  sctemme:
  Die hele apple lecture van je doet niets aan het feit af dat apple helemaal niet meer de filosofie volgt van een goedkope computer.
  Zo onduidelijk was ik niet dacht ik…… apple is gewoon smerig duur.

 • Profielfoto
  PW

  smerig duur ? koop je toch lekker een pc bij de Aldi, stuk goedkoper en net zo’n goede kwaliteit…………

  gaat dit nieuwbericht niet over.

  kende de beste man niet, maar zoiets is nooit leuk om te horen

 • Profielfoto
  Hanhart

  Het is altijd jammer als er iemand overlijd.:(

 • Profielfoto
  PietjePuk

  Het allerbeste nog:(

 • Profielfoto
  XyonN

  Ik had tot op heden niet van de man gehoord. Maar als hij de grondlegger genoemd mag worden van de Apple Macintosh, heeft hij per direct mijn respect, ookal leeft hij niet meer.

  Godspeed,
  XyonN

 • Profielfoto
  Sharky K.

  Geweldige man, jammer dat hij ons zo vroeg heeft mogen verlaten. Hij was nog met mooie projecten bezig zoals het ZUI.

 • Profielfoto
  Anpoohone

  @PW,
  Ik vindt het eigenlijk niet zo een toffe melding. Kende de man ook niet maar, Respect!
  En ik denk toch dat er een ferm verschil zit met een pc van bij Aldi en een Mac.

  R.I.P.

 • Profielfoto
  Hugoengels

  en 27 jaar later was er de Mac Mini. goede en goedkope personal computer.

  misschien een eerbetoon…

 • Profielfoto
  araminta

  sigterm: Apple is niet duur. Kost wellicht veel geld, maar duur is iets anders. Dat kun jij een ‘lecture’ vinden of andere onzinwoorden aan wijden, maar het is bovenal een feit. En over je onduidelijkheid: die lijkt me wel duidelijk ja.

 • Profielfoto
  Erick Verlee

  Apple duur??? Wat is duur eigenlijk? Subjectief begrip lijkt me…als je een pc koopt voor 500 euro waar je voor 2000 euro ellende van hebt..is goedkoop ook een zeeeeer relatief begrip..

  Maar als voor jouw begrippen apple TE duur is…koop je toch lekker wat anders….kun je weer es wat viruskillers kopen!

 • Profielfoto
  rrrichie

  Jef: someone who thought different!
  Kijk ook even op http://www.folklore.org . Daar staan verhalen van over Jef Raskin en anderen die aan de wieg stonden van de mac.

  Trouwens net het boek ontvangen Revolution in the Valley geschreven door Andy Hertzfeld. Het is hetzelfde verhaal als op Folklore.org, maar er staan echt gave foto’s en krabbels van de makers in, en veel over Jef natuurlijk.