Belastingsoftware voor Mac deels open source

15 reacties

Twee maanden geleden kwam het bericht dat de Belastingdienst haar aangifte software vanaf 2006 compatible zou maken met Mac en Linux systemen.

Gistermorgen verscheen dit bericht op collega-Mac site MacFreak waarin bekend werd dat de Mac versie reeds in maart dit jaar uitgebracht zal worden. Linux gebruikers moeten echt tot 2006 wachten.

In het bericht is te lezen dat men vanwege het gebruik van open source software componenten eerder met een Mac versie kon komen.

Dit roept overigens een interessante vraag op: welke componenten zijn dit, en onder welke open source licentie zijn deze uitgegeven? Indien het de GNU GPL is, is het wellicht mogelijk de sources van de belastingsoftware op te vragen?

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Joor

  leuker kunnen we het niet maken, maccelijker wel!

 • Profielfoto
  Apfel

  Op het voorbeeld zie ik dat Appelaars een boven modaal inkomen genieten.;)
  Die vraag kwam elk jaar terug “waarom is er geen belastingaangifte programma voor de Mac”.

 • Profielfoto
  jan_pb

  heb alles al in gevuld op z’n windo pc ding.:angry: :angry:

  dus volgend jaar maar..:p :p :p

 • Profielfoto
  diederik

  kan je niet al gewoon aangifte doen op internet via je browser?

 • Profielfoto
  wolfje

  Als Mac-er ga ik voortaan enthousiast belastingen betalen;)

 • Profielfoto
  lieven

  in belgië gebeurt het inderdaad via het web.. waarom moeilijk doen als het ook gemakkelijk kan?

 • Profielfoto
  A

  grappig:D werd ook eens tijd voor de mac gebruikers;)

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  De overheid in Nederland loopt altijd jammerlijk ver achter bij de dagelijkse realiteit als het om IT toestanden gaat. De belastingdienst had al jaren geleden de aangifte voor Macintosh geschikt kunnen maken maar de politiek beweerde dat het niet loonde omdat er slechts 10.000 maccers zouden zijn in Nederland…Wat een onzin, zeg, maar goed.

  Staatssecretaris Wijn beweerde onlangs zelfs dat het 300.000 euro zou gaan kosten om de zaak te porten…Het is werkelijk droevig, helemaal als je bedenkt dat het gros van de broncode van het aangifteprogramma open-source is…Dat verhaal van het kost teveel is dus gewoon gebral. Men had in Den Haag kennelijk geen zin om te luisteren naar de burger (in dit geval degenen met Macintosh) zoals vaker het geval is.

  Gelukkig hebben de maccers de druk opgevoerd waardoor we alsnog aangifte kunnen doen via ons Macje. Ik vraag me alleen af waarom het weer allemaal op deze manier moet gaan. Als de belastingdienst het nou eens via internet liet lopen, zoals de banken doen, dan had je dit allemaal niet. Maar goed, we hebben het voor elkaar en dat is het belangrijkste;)

 • Profielfoto
  iRoberto

  Power to the Mac, maare, weet iemand of voor zowel particulier als zakelijke aangifte is gemaakt?

 • Profielfoto
  tarun

  Nou kan eindelijk dat klote Virtual PC met Windows de deur uit. Dan zijn eindelijke de enige windows in mijn huis die met glas erin!

 • Profielfoto
  Sama

  Ik wilde op mijn nieuwe G5 geen VPC hebben.Moest dus dit jaar schriftelijk aangifte doen.Gelukkig heeft onze petitie eindelijk resultaat gehad!:)

 • Profielfoto
  Bert

  @ iRoberto
  Deze aangifte is alleen voor voor particulieren.
  Vooruit lopend op de zakelijke, ik ben m.b.t. zakelijke dienstverlening vollop in de weer met de belastingdienst (IT) en accounttants om een platform onafhankelijke oplossing te gaan ontwikkelen.
  Dit is geen web-app. maar alles heeft te maken met de uitgebreide beveiliging in de elektronische aangifte.

 • Profielfoto
  Anoniem

  Is dit aftrekbaar ?

 • Profielfoto
  bartv

  Ik geloof best dat het porten 300k euro kost; het ‘technische’ stuk daarvan zou best mee kunnen vallen zoals boven wordt gesteld, maar zo’n produkt moet wel helemaal stukgetest worden voordat ze het vrij kunnen geven. Zie je de krantenkoppen al voor je als blijkt dat de Mac/Linux versie van de Belastingdiskette andere resultaten geeft dan de Windows versie?:) Reken maar eens uit wat een klein legertje software testers kost!

 • Profielfoto
  joaquin

  @ diederik
  Zou best moeten kunnen: de Belastingdienst heeft al jaren een volkomen in html en javacript (zogenaamd IE alleen) geschreven programma om een lijfrenteaftek uit te rekenen. Dat kan dus net zo goed voor de hele aangifte, lijkt me. Enig probleem is de privacy en veiligheid, maar als je dit locaal draait en dan een printje ondertekent en opstuurt?
  Bijkomend voordeel: je hoeft het alleen met bepaalde browsers te testen want het is verder volkomen OS onafhankelijk. Als je geen plugins gebruikt doen alleen de “rendering” van de browser en de JavaScript engine van de browser-familie er toe.
  Dit is dus goedkoper voor de Belastingdienst, zie hieronder ook.

  Daarnaast kunnen bedrijven het zo te zien ook met alleen een browser af – die mag ook onder OS X draaien en Safari heten: http://www.google.com/search?hl=en&lr=&q=apple+safari+site%3Abelastingdienst.nl

  Over die kosten van een Mac programma – Bartv hierboven heeft gelijk: Er is een roddel dat de in het verleden gebruikte ontwikkelprogrammatuur van een type was dat meerdere binaire versies kan uitspugen. De reden dat desondanks alleen een Windows versie werd gemaakt was dan alleen om te bezuinigen op de kosten van het testen.
  Dat past natuurlijk heel mooi in de opdracht van de Belastingdienst om zoveel mogelijk geld binnen te halen met zo min mogelijk moeite (kosten). Dit geeft de Belastingdienst ook als reactie bij klachten over hun website. Wat het de particulier kost doet er natuurlijk niet toe, al suggereert het motto van wel.
  Mogelijk dat de kamervragen nu voor de motivatie om wel te testen hebben gezorgd. Dat staat, denk ik, zelfs los van de gebruikte programmatuur want dat geldt natuurlijk net zo hard als er open source basis software gebruikt wordt. Misschien moeten we daar dan blij mee zijn: het mag eindelijk wat geld kosten om onze centen binnen te halen! En volgend jaar zelfs zoveel geld dat ook de Linux gebruikers mee mogen doen. Wanneer volgt BSD?