Aangifteprogramma 2004 voor Mac OS X te downloaden

30 reacties

Het programma van de Belastingdienst om elektronisch aangiften te doen is vanaf nu voor Mac OS X te downloaden. Voor het gebruik is minimaal Mac OS X versie 10.3 vereist en een minimale beschikbare schijfruimte van 10 MB nodig.

De installatie van het programma ziet er verschrikkelijk uit. Ze hadden beter geen installatie-programma kunnen gebruiken omdat het niet nodig is geweest. Het gaat om een enkel bestand. Het icoontje in de Dock ziet er slecht uit, het heeft wat weg van een Mac OS 9 icoon vergroot naar een OS X icoon. Maar goed, onbelangrijk verder, als we maar goed onze aangiften kunnen doen.

Voor de rest heb ik het niet grondig getest. Volgens de Belastingdienst gaat het hier om een pilot, meteen om te kijken of de Mac-versie genoeg potentie heeft.

Downloaden & bestellen
Met dank aan Hankie voor de snelle melding!

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  Esquare

  Misschien is een waarschuwing op z’n plaats. Ik lees dit net op nl.comp.sys.mac:

  “Let op waar je het programma bij het uitpakken neerzet! Je verliest het eigenaarsrecht van de folder waar het in terecht komt. Althans, ik liet het programma op de desktop plaatsen. Daarna kon ik namen van files en folders op de desktop niet meer wijzigen, moest ik mijn password
  intikken als ik een bestand wilde weggooien, etc.
  Even gekeken met Get Info en jawel, mijn desktop was niet meer van mij.
  Is gemakkelijk te herstellen, dat wel, maar raar is het toch.”

 • Profielfoto
  Bigs

  Het programma is gemaakt met behulp van wxWidgets. Daarom is het icoontje zo lelijk en voelt de interface niet echt aan zoals een echt Cocoa programma.

  Maar ik vind dat niet iets om over te klagen, ik ben allang blij dat de Belastingdienst dit initiatief heeft genomen:) Ook al heb ik mijn aangifte inmiddels alweer met VPC gedaan..

 • Profielfoto
  araminta

  Ik vind de installer er normaal uitzien. Helemaal op het eind gaat er iets mis met de OK-knop, maar verder ziet het er normaal uit hoor. En dat icoon interesseert me geen hol, als het maar werkt.

 • Profielfoto
  Woziak

  De map waar de applicatie installeert wordt inderdaad “alleen lezen”, vreemd… Niet de mooiste app, maar het begin is er. :D

 • Profielfoto
  Erik Joling

  Het werkt wel grappig. Als je in de Help rondkijkt, kom je de volgende mededeling tegen:

  “Foutcode 1203, 1205 “Er is een probleem met Windows Sockets”

  Deze foutmelding komt als er een probleem is met een onderdeel van Windows (Windows Sockets). Herstart de computer en probeer de aangifte opnieuw te verzenden. Zorg ervoor dat er geen andere programma’s actief zijn.

 • Profielfoto
  wolfje

  Installatieprogramma werkt. Icoontje is leuk. De rest heb ik nog niet gecontroleerd.

 • Profielfoto
  yvinhei

  Ik heb zojuist mijn aangifte gedaan… Het werkt volgens mij goed hoor. Het ziet er inderdaad niet uit maar ach, het kan! Helaas snap ik nog steeds niets van belastingen, maar dat is een ander verhaal;)

 • Profielfoto
  jeff

  Jammer dat het alleen onder OSX10.3 werkt. Daarmee zou je een belangrijk deel van de doelgroep kunen missen (waaronder ik dus – ik sla bij voorkeur een update van het OS over in het kader van het op de kleintjes letten; moet de Belastingdienst toch aanspreken!). Zodat de Belastingdienst achteraf kan zeggen dat er onvoldoende belangstelling voor was.

 • Profielfoto
  rvamerongen

  De installatie van het programma ziet er verschrikkelijk uit. Ze hadden beter geen installatie-programma kunnen gebruiken omdat het niet nodig is geweest. Het gaat om een enkel bestand.

  Huh, het is het standaard instalatie programma, en bij mij werkte het juist.

  Wat berteft de alleen lezen rechten. Het is normaal dat je applicaties in de applicaties map of dieper plaatst, en niet op je desktop. Je hebt waarschijnlijk een paswoord moeten ingeven als admin of root, als dat zo is is het normaal dat je alleen lezen rechten heb. Kijk maar naar b.v de andere standaard mappen in de applicatie folders. Het zou ook niet verstandig zijn om je data in de app map te ( laten ) zetten. Bij een update of zo kan het wel eens zo zijn dat de installer je map overschrijft.

  In elk geval hebben we een aangifte programma.

 • Profielfoto
  fistkikker

  Blij dat zo’n programma er is!

  Bijna jammer dat m’n accountant de aangifte voor me doet.
  Op zich had ik graag positief bijgedragen aan de gebruiksstatistieken.

 • Profielfoto
  MacPower

  Ha, de belastingdienst…

  Makkelijker kunnen ze het niet maken, en mooier blijkbaar ook niet.

 • Profielfoto
  Hobbes

  Werkt het ook voor Belgie?

 • Profielfoto
  LeBigMac

  Jippie!!

  Valt wel mee hoor die lay-out, best ok. En dat boeit mij ook niet zo, zolang het maar werkt.

  Vergeet niet dat dit een eerste versie is die feitelijk door ons ge-bèta-test wordt. In 2006 heeft de belastingdienst weer heel wat geleerd van het werken met Mac OS X;)

 • Profielfoto
  thd

  weet niet of het komt dat ik het belastingprogramma op het bureaublad heb laten installeren, maar ik ben mijn bevoegdheden over mijn eigen bureaublad kwijt, naa deze installatie en krijg ze ook na herstel permissies (nog) niet terug. Pas dus op met dit eigenaardig stukje software.

 • Profielfoto
  Esquare

  @ohho: Is vrij makkelijk te herstellen. Open een Finder-venster, selecteer het Bureaublad in je Thuismap en bekijk info van de map (appeltje-i). In het blokje bevoegdheden (onderaan), moet je ervoor zorgen dat je als ‘eigenaar’ kunt lezen en schrijven in deze map. (Klik op het ‘slotje’ om de instelling te veranderen.)

 • Profielfoto
  RemiroQuai

  Nu nog even een mooi icoontje… heb wel een leuk idee:P misschien laat ik hem nog wel ergens achter.

  Verder… goed initiatief!

 • Profielfoto
  patjo

  Dus het icoontje is niet mooi en de installer ook niet… Hmmm, ik dacht toch eigenlijk vooral tevreden reacties te zullen lezen op het feit dat de Belastingdienst een jaar eerder dan beloofd eindelijk een aangifteprogramma voor ons gereed heeft. Ik ben in elk geval blij! Installeren gaat vlot, en dat eigen achtergrondje in de installer, ach… Ik kan er niet mee zitten. En dat icoontje móet ook niet pontificaal op je bureaublad staan toch? Dus ik zou zeggen: massaal gebruiken, zodat we volgend jaar een nog betere versie krijgen! ;)

 • Profielfoto
  PowerMac

  Ziet er niet uit.
  Inderdaad, mooier kunnen we het niet maken lijkt het devies.
  Eerste keer dat ik driftig begon in te vullen crashte het progje, maar goed.
  Interface heeft iets weg van een vroege versie Limewire, waarbij zogenaamde ronde knoppen toch een vierkant eromheen hebben (zelfde als de Clcok-bug van Apple: tijd in window en dan van digitaal naar analoog gaan).
  Verder wordt het help window niet knoppengekleurd (is dat Nederlands???) en werkt appeltje-W niet om dit window weg te krijgen.
  Ik heb het niet verder ingevuld omdat een consulent dat altijd doet, maar goed, inderdaad, het begin is er, en we kunnen enkel blij zin dat de belastingdienst hun best (?) heeft gedaan.

 • Profielfoto
  Ross

  Installatie ging perfect. Niks mis mee. Het icoon is gewoon van windows, vandaar dat die er niet uitziet. Verder ziet de programma er hetzelfde uit als op een pc, maar toch net ietsje netter. Het is gewoon omgezet. Maakt niet uit. Ik had het al gedaan op de pc, dus ik wacht tot volgend jaar. Iniciatief is zeer goed.:D

 • Profielfoto
  Macteach

  Verknalt inderdaad de rechten van de applications/programmamap, als je schijhulpprogramma draait zie je dat juist de rechten van de applicatiemap moet worden hersteld!

 • Profielfoto
  JosB

  Ik heb het net gedownload en mijn aangifte ingevuld. Bij het verplaatsen van het venster, crashte het programma. Op het laatste scherm na, waren alle ingevulde gegevens bewaard gebleven. De vormgeving ziet er hetzelfde uit als bij windows, althans – wat ik me van voorgaande jaren nog weet. Ben gewoon blij dat het er nu is, ondanks de mogelijke bugs…
  Ik vind wel dat ik dit jaar erg weinig terugkrijg….:(

 • Profielfoto
  lowfi

  icoontje kan je toch heel makkelijk veranderen? En wat maakt het nou voor die ene keer dat je dat programma gebruikt :/

 • Profielfoto
  mar.co

  Inderdaad jammer dat het alleen met 10.3 werkt, ik denk dat er nog genoeg mensen zijn die nog met oudere versies werken.
  Persoonlijk kan het me niet zo veel schelen hoe het er uit ziet; je gebruikt het maar 1 keer per jaar.
  Ik zie liever een versie die ook werkt op “oudere” OS-en.

 • Profielfoto
  RonMac

  Je moet geen macinterface verwachten. Het is puur een kopie van de windowsomgeving. Dat was de bedoeling. Het werkt goed.
  Ik heb mijn windowsbelasting gegevens uit VPC, het sofinummer.ibd bestand, in de map belastingdienst gezet en alle reeds ingevoerde gegevens werden keurig getoond. Dat vind ik toch wel netjes van ze.
  De aangifte is nu al weg maar dat wordt volgend jaar scoren.

 • Profielfoto
  lowfi

  Bij mij heeft het trouwens zonder problemen gewerkt:)

 • Profielfoto
  chris leonards

  Ik heb helaas toch een probleem met de Mac-versie: op het moment van versturen zou je moeten kunnen kiezen voor modem/kabel of flop. Welnu, bij mij wordt die keuze niet gegeven en kun je alleen ‘verzenden’ klikken, waarna het programma probeert te versturen en vervolgens een foutmelding geeft
  Kent iemand dit probleem? Is er een oplossing?

 • Profielfoto
  JanWeijers

  Werkt zonder problemen. Het icoon kan mij ook niks schelen. Mooi dat de belastingdienst eindelijk ook rekening houdt met ons.

  Jan

 • Profielfoto
  martijn888

  ik vind die pagina met uitleg over ‘hoe te installeren’ op de belastingdienst-site wel geestig… veel woorden waar geen uitleg nodig is.
  ik had al met VPC mijn aangifte opgestart. ik heb de bestaande win-aangifte (.ibd file) naar de mac gesleept, en kon de boel gewoon inlezen in het Mac-programma! prima
  VPC kan nu definitief in de prullemand!

 • Profielfoto
  Osiris

  Vorige maand ingevuld met VPC. Nu nogmaals ingevuld met de Apple-versie: geen verschil te zien. Ik krijg nog net zo veel terug;) .
  Overigens blij met deze versie. Makkelijker kunnen ze het niet maken .. .:D

 • Profielfoto
  gbheijden

  Net geïnstalleerd, gaamus ff fijn invullen. Die rechtenstructuur is idd een vervelende bug, maar makkelijk te herstellen