Wat te doen met de Mac mini?

39 reacties

Bij de meeste computers die je aanschaft weet je wel een ongeveer waar die terecht komt. Je nieuwe PowerMac G5 plaats je onder je bureau, de iMac erop. Maar wat doe je nu met die nieuwe Mac mini? Hij is klein, licht en overal plaatsbaar… en juist dit zorgt voor nieuwe mogelijkheden.

Dus wat doe je met je Mac mini:

Home Media Center
Je maakt er een Home Media Center van. Je sluit je Mac mini aan op je tv. Nu kun je al je dvd’s en filmpjes bekijken. Maar we willen de Mac mini niet alleen als een dvd speler gebruiken. We willen ook tv kunnen opnemen. Dit doen we door middel van een Elgato EyeTV (bijvoorbeeld de Elgato EyeTV 200 of EyeTV USB). En daar wil je natuurlijk ook een afstandsbediening bij. Daarvoor gebruiken we een simpele keyspan remote control of je bluetooth mobiel. Daarnaast willen we ook nog de foto’s uitwisselen met de Mac boven. Hier komt iPhoto te pas (schakel bij de voorkeuren bij delen, deel mijn foto’s in). Wil je ook nog je favoriete series opnemen voor het geval je ze anders mist? Koop er een superdrive op en je brand ze zo op een dvdtje.

FTP Server en Airport Express/Extreme
Je maakt er een FTP server van. Het enige wat je hoeft te doen is een Airport kaartje te kopen of je ethernet kabel erin te stoppen en hem in te stellen (Voorkeuren –> Delen druk op Personal Web Sharing en start apache en FTP toegang). Je kunt de Mac mini zelfs als Airport Express/Extreme gebruiken (door onder andere iTunes streaming, en door Internet sharing te activeren)

Je eigen cluster
Je maakt er een goedkope cluster van. Koop nog wat Mac mini’s en verbind deze met elkaar (misschien dat je ook nog wat kunt experimenteren met Xgrid of Xsan).

Je eigen auto systeem
Je maakt er een auto systeem van. Met software als Route 66 kun je een navigatiesysteem instellen. Voeg er nog een touch screen bij en je kunt al aardig wat met je Mac mini in de auto. Als je ook nog een Airport Express kaartje hebt toegevoegd gaat er een nieuwe wereld voor je open. Zo kun je als je auto vlak bij huis is even ‘syncen’ met thuis en zo zet je er weer al je nieuwe liedjes/foto’s/filmpjes op.
En dan kun je ook even internetten of je mail kijken( of je doet dit bij een ‘hot-spot’ ).

Een desktop computer
Je maakt er gewoon een desktop computer van. Koop een leuk schermpje, een toetsenbord en muis, en je hebt een prima computer om je dagelijkse werk mee te doen ( internetten, emaillen, office documenten, muziek luisteren, chatten, et cetera ).

Een portable desktop
Je maakt er een portable desktop van. Handig, zo’n computertje om makkelijk mee te nemen in een tas.

Van alles wat
Natuurlijk kun je ook functies combineren: Je gebruikt hem als Home Media Center, als FTP server, als Airport Extreme/Express en nog eens als normale desktop. Dit sluit je aan op een mooi LCD/Plasma scherm met een mooie stereo/surround sound installatie ( of een externe digital audio ) voor de Mac mini, en je hebt je digitale hub bereikt.

Hebben jullie misschien nog wat leukere functies in gedachten?… Think different

Reacties

39 reacties
 • Profielfoto
  apenstaartje

  Als ze nou een digital audio uit hadden geplaatst voor dvds, sound etc, dan was ie helemaal ideaal hiervoor geweest.. maarja, ik ga echt niet weer dvds een beetje op stereo zitten te beluisteren..:(

 • Profielfoto
  addyboy

  dat is inderdaad erg jammer.. Zou er niet een oplossing zijn hiervoor.. ik kan zo een twee drie geen external digital out apparaat vinden, maar misschien bestaat het wel?

 • Profielfoto
  joostovermars

  Perfect voor in de boot: past in een goed waterdicht hoekje en scherm bij de kaartentafel: GPS erop en stuurautomaat en navigeren maar. een beetje kaartplotter kost het dubbele! perfecte weerkaarten van het web, even de laatste kaartjes van de zeer veranderlijke rivieringangen van de Engelse Oostkust downloaden en af en toe (maar niet te vaak!) een mailtje nar het thuisfront. en natuurlijk je hele iTunes bieb en favoriete DVD’s mee voor als het hondeweer is.

  wel even airport erin en een haven met hotspot uitkiezen! en na het varen gewoon mee naar huis. wie ontwerpt het eerste handige draagtasje?

 • Profielfoto
  Pasav

  een vervangende mac voor een service afdeling …..
  of een testlab bij een bedrijf …. kunnen met een KVM switch prima op mijn buro staan …..

 • Profielfoto
  HSL

  griffin heeft een firewire dolby 5.1 oplossing ..:)
  maakt de digital audio wel weer goed:)

 • Profielfoto
  addyboy

  :) nice.. ik heb het er maar gelijk even bij gezet..

 • Profielfoto
  verriet

  Die van mij komt in de keuken bij de TV te hangen. met een BT-toetsenbord, muis en Airport kan ik zo lekker recepten opzoeken!

 • Profielfoto
  www.project-euh.com

  Ik ga hem gebruiken in kunstinstallaties, hij is zo lekker in te bouwen…

 • Profielfoto
  bommels

  Een cluster? Klinkt leuk, maar leg eens uit hoe je dat wilt gaan doen met Mac OS X 10.3? Of moet je dan bij de goedkope mini een dure licentie voor XServe kopen? Of gratis met linux/beowulf?

 • Profielfoto
  www.project-euh.com

  Cluster moet lukken, die oude G5 supercomputer waren toch ook gewoon desktops. Je moet alleen een supersnelle onderlinge verbinding hebben…

 • Profielfoto
  mvexel

  Een mediahub, daar is de Mac mini nog wel een kleine straatlengte vandaan. Geen video in en geen digitale audio uit. Geen audio in ook. Tuurlijk, op te lossen, kastjes, kabeltjes. Weg charme. Neh.

  Ik denk dat-ie op zijn sterkst is zoals-ie wordt verkocht, zonder opsmuk en extra’s. Een mooie kleine goedkope Mac die geschikt is voor 90% van wat mensen doen met computers. D’r zullen heel wat windowsgebruikers in de verleiding komen.

 • Profielfoto
  mvdbent

  als ftp server lijkt mij perfect. Maar niet met interne ftp server maar met pureftpd manager, remote beheer en klaar is mij FTP mini;)

 • Profielfoto
  Paetor

  leuk stukje! Vooral die auto-suggestie is best cool.. Heb voor starters maar alvast route 66 gekocht.. Als dat werkt ga ik het overwegen.

 • Profielfoto
  addyboy

  dankje :).. Ik was ooit nog een link tegen gekomen van een man die een powermac G4 in zijn lada had gezet. Hij had een heel systeem gemaakt en kon op de computer zelfs zien hoeveel benzine hij nog over had.. etcetera..

 • Profielfoto
  hansenonline

  ftp, mail en webserver media centrum 24/7 niet eens een slecht idee. een goede stereo me dolby ondersteuning via firewire en een firewire of usb 2 videoingang voor het opnemen en afspelen van je favo tv-serie die nog niet in nederland uitgezonden worden. remote desktop erop om ze meteen via internet up te loaden en je kan lekker genieten.

 • Profielfoto
  HSL

  eyehome en eyetv van elgato ernaast..:)
  firewave eronder en klaar:)

 • Profielfoto
  inc

  Ben toch nog niet helemaal overtuigd van het voordeel van de mini boven een ibook in veel van deze voorbeelden..

 • Profielfoto
  JobKuipers

  Is de HD van de mini niet te traag voor in een cluster? Ik heb gehoord dat er een 4200-toeren HD in zit?

 • Profielfoto
  araminta

  Start gewoon remote login (ssh) op, hoef je ook niet het brakke FTP te gebruiken.. Scheelt ook weer ongewenste bezoekers.:-)

 • Profielfoto
  zakalwe

  @JobKuipers: Dat ligt er maar aan wat je het cluster laat doen, bij taken waar veel inputdata is is wellicht de HD en zeker de netwerkinterface te traag. Echter is Xgrid vooral bedoeld voor clustertoepassingen waarbij weinig inputdata benodigd is. Dus je kan er best nuttige dingen mee doen in een cluster.:)

 • Profielfoto
  ISS

  Misschien dat we collectief Mac OS X Server kunnen kopen? Dan heb je voor weinig een prima server draaien…. Ik hou me aanbevolen.

 • Profielfoto
  thejazz

  Wat ik nou jammer vind is dat hij geen audio-in heeft. :(

 • Profielfoto
  stolichnaya

  Kunnen we ‘m ook als webserver gebruiken voor websites die niet zoveel traffic krijgen?

 • Profielfoto
  mrt_r

  kan een mac mini een resolutie uitvoeren van 852×480 of zelfs het dubbele zodat hij precies klopt met een 16×9 plasma scherm resolutie. Of zit ik dan te kijken naar een uitgerekt beeld van 800×600 ?

 • Profielfoto
  HSL

  tuurlijk kan je hem als webserver gebruiken, en niet alleen voor sites die nietzoveel dataverkeer trekken hoor.. (hangt er helemaal vanaf op wat voor lijn je hem zet):)

 • Profielfoto
  Oopsfotos

  Ik stel voor om voor de Mac mini een stevige rugzak te doen ontwerpen. Een rugzak waarin de mini past en waarbij het mogelijk is deze aan te sluiten middels een of twee prettige, waterdichte klepjes. Waar je ook bent, overal heb je dan je mini bij je en kun je aan de slag mits er een toetsenbord, muis, beeldscherm en een stroomaansluiting voorhanden is.

  En als muis en toetsenbord dan ook nog draadloos zijn…
  En als je dan ook nog draadloos het netwerk op kunt…

 • Profielfoto
  artimachead

  Thin Client? Zeg maar een workstation die alleen maar met de server spreekt en er alleen maar voor dient dat het beeldscherm en toetsenbord aangesloten zit met de server. De voordeligste van bijv. HP is al € 320,00 ex btw. Met de Mac mini kan je tenminste echt wat. Dus een dikke Xserve (relatief voordelig) en een stapeltje Mac minis en je hebt een goed ingericht bedrijf.

 • Profielfoto
  macpro

  Route66 in de auto is absoluut niet aan te raden. Zie mijn verslag “1e ervaring met Route 66 en GPS in de auto” http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?t=23356

 • Profielfoto
  I-think

  ik zou hem wel naar school willen meenemen;) :p
  heb er nog wel wat plek voor!!!

 • Profielfoto
  Elger

  Computer voor op de wc

 • Profielfoto
  Beathoven

  ik ga ‘m op z’n zij zetten voor de ultieme toast experience.

 • Profielfoto
  Arno

  “Je kunt de Mac mini zelfs als Airport Express/Extreme gebruiken (door onder andere iTunes streaming, en door Internet sharing te activeren)”. Dit klinkt erg interessant, maar ik snap het nog niet helemaal. Is er iemand die dit enigzins logisch uit kan leggen?

 • Profielfoto
  addyboy

  Je kunt met elke computer je internet verbinding delen (eerst regel je je internet verbinding dat het werkt op de Mac mini, daarna ga je naar Internet Sharing bij de Sharing voorkeuren en start je. Share your connection from: en dan op Airport.), en je kunt je iTunes library sharen. Er zijn ook nog tig programma’s om iTunes te controleren via een andere computer (bijvoorbeeld browsertunes.

 • Profielfoto
  soulutions

  ik heb al een Mac mini met scherm: Tibook 1Ghz… ;)

 • Profielfoto
  larch

  Home media center?
  Dat wordt dan wel duur:
  € 619 voor mini met dvd-rw
  € 300 voor een elgato bakje
  Voor veel minder geld heb je een deense alles-in-één-oplossing:
  KiSS DP 558
  http://www.divxplayer.nl/ProductenSpecs.php?Product=DP558

 • Profielfoto
  rorooke

  hoe geef je dat ding in de auto stroom?? ook met zo’n sigarenaansteker? Dan is de auto-batterij toch zo leeg???

 • Profielfoto
  kevkoptel

  Dat dacht ik ook even… Zo’n spul neemt wel wat stroom hoor. En dan nog een scherm. Kan er iemand autorijden en tegelijkertijd surfen op het net. :p

 • Profielfoto
  Dimitri

  computer voor in een caravan of camper

 • Profielfoto

  Stroom van je accu kun je ”vertalen” naar 220V en dit is geloof ik best te doen, maar de accu zal het waarschijnlijk niet lang uithouden. Extra accu, kan ook maar ik vind het allemaal een beetje freakgedrag, maargoed.

  Mijn ipod werkt in mijn auto, en ik ben er errug blij mee, voorlopig genoeg mac in mijn auto.