Sad
Sad Nieuws 31 januari 2005

Tweaker stopt bijna-complete PC in Mac mini behuizing

Kevin Rose, een tweaker en computerliefhebber in hart en nieren, merkte op dat de Mac mini wel heel erg klein is, en vroeg zich af of er ook een complete PC in hetzelfde doosje zou passen.

Op zijn weblog vertelt hij hoe hij met zo klein mogelijke PC componenten aan de slag ging om een volwaardige PC te plaatsen binnen de 16,5 x 16,5 x 5 cm die de Mac mini groot (klein) is.

Het lukt hem wel en niet. Hij slaagt er in een Nano-ITX moederbord te plaatsen met SATA, ethernet, VGA, geluid, en SODIMM geheugen slots. Hierop een 1 GHz “Nehimia” processor. Een 2,5 inch harde schijf past er ook nog bij, als de koelvinnen van de processor worden afgezaagd.


Past er een beetje PC in een Mac mini?
Helaas heeft de machine slechts een 1 GHz processsor. Deze is stukken trager dan de 1.25 Ghz G4 die in een Mac mini zit. We herinneren ons de MegaHertz Mythe die uitlegt dat 1 Ghz op een Mac meer power biedt dan 1 Ghz op een PC. Ook wordt er SODIMM RAM geheugen geruikt, wat trager is dan DDR SRAM (standaard in de Mac mini). Ook is er geen ruimte voor een CD-speler, laat staan een Combo Drive. Dus booten moet van een externe floppy of CD-speler. Tevens biedt de nieuwe “PC mini” geen DVI aansluiting voor het scherm.

Het is een knappe prestatie van Kevin Rose. Maar zijn streven naar zoveel mogelijk “computing power per square inch” maakt hem -en ons- duidelijk dat Apple een wonderbaarlijk krachtige machine in een wonderbaarlijk klein kastje heeft weten te stoppen. De Mac mini is vooralsnog niet te evenaren in zijn formaat.

Over de prijs wordt niet gesproken, maar in de discussies op SlashDot wordt duidelijk dat Rose een behoorlijk eind boven de $499 uit moet zijn gekomen.

bron: SlashDot.org

Reageer op artikel:
Tweaker stopt bijna-complete PC in Mac mini behuizing
Sluiten