DeX
DeX Nieuws 18 januari 2005

Preview: Pages – erg benieuwd naar versie 2.0

Gisteren een preview van iPhoto ‘05, vandaag een artikel van hetzelfde soort over Pages 1.0, de applicatie die samen met Keynote 2 iWork vormt. Steve noemde het word processing with style, ik noem het word processing with potential.

Lees verder voor een eerste blik op Pages 1.0…

Installatie en start Pages
De installatie van de iWork-suite (zie fig. 1) verloopt zoals we gewend zijn van Apple: Snel, overzichtelijk en zonder veel toeters en bellen. Even wat vragen wegklikken en installeren maar. Opmerkelijk is dat Apple er (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Mac OS X 10.3 Panther) bij iWork er (weer) voor gekozen heeft om met serials te werken. Niet dat het illegaal gebruik tegengaat (het betreffende nummertje wordt net zo hard als de software meeverspreid), maar Apple zal daar anders over denken. Na de installatie verschijnen de iconen van Pages en Keynote 2 (zie fig. 2) op je scherm.

Het eerste wat opvalt bij het starten van Pages (na het invoeren van je serial en het al dan niet registreren van de software), is een voor een tekstverwerker vrij lege toolbar en een scherm waar je je gewenste template kunt kiezen (Template Chooser). Persoonlijk heb ik liever meteen een lege, blanco pagina voor m’n neus, maar dat is een kwestie van smaak. In de korte tijd dat ik Pages heb getest, heb ik de indruk gekregen dat je verplicht na het starten van Pages (via de Template Chooser) een template moet kiezen, omdat het simpelweg nergens anders kan. Je kunt in de voorkeuren wel instellen dat Pages altijd een bepaalde template toepast op een leeg, nieuw document. Maar, als je dan een nieuw document maakt en je wilt tóch een andere template, dan moet je dus eerst weer in je voorkeuren instellen dat je bij het starten van Pages de Template Chooser wilt zien (i.p.v. een leeg document met een bepaalde template toegepast), zodat je een andere template kunt kiezen. Beetje omslachtig allemaal.

Blanco pagina
Nog een beetje schuchter voor al het “Family Newsletter”-geweld (wie gebruikt zoiets in vredesnaam?) besloot ik te beginnen met een leeg, wit, blanco vel (zie fig. 3). En ja hoor, zie daar: een leeg, wit vlak. Liniaal? Nee. Vakken voor een header, footer en voor mijn brief zelf? Nee. Voor iemand die Word gewend is, is het gebrek aan deze zaken in combinatie met een voor de helft lege toolbar toch wel even schrikken. Gelukkig is de toolbar flink uitbreidbaar (fig. 4) blijken de liniaal en de vakken wel instelbaar via het menu View. Maar waarom worden deze instellingen nou niet bewaard als ik een nieuw leeg document open? Ik kan me voorstellen dat je dat niet wilt als je hoofdzakelijk van de templates gebruik maakt.. Maar als je Pages puur als tekstverwerker gebruikt wil je eerder genoemde layout-vakken waarschijnlijk wél standaard bij elk blanco document zien. Jammer.

Nog zo’n voorbeeld van instellingen die niet bewaard worden is de spellingscontrole. Tijdens mijn test stond de pagina op een gegeven moment vol met rode bolletjes. Dus, rechtermuisknop, Spelling.. taal op Nederlands.. maar na elke ‘Find Next’ of ‘Ignore’ springt de taal weer naar Engels. Kort gezegd niet mee te werken; waarschijnlijk mist er een taalmodule Nederlands ergens.

Templates
Werken met templates is makkelijk. Tenminste, zolang je layout-technisch niet al te veel aan de template wilt veranderen. Tekstje wijzigen, kleurtje veranderen, nieuw plaatje op de templatefoto slepen, geen probleem. In vijf minuten heb je die fantastische familie-nieuwsbrief – hét grote gemis in de tekstverwerkers van vandaag (op Pages na, natuurlijk) – elkaar gezet. Eindelijk!
Maar.. zodra je wat rechthoeken en afbeeldingen (die standaard in de templates staan) gaat verslepen, zonder goed te kijken naar de instellingen in de Inspector (zeer vergelijkbaar met die uit Keynote) dan is de kans vrij groot dat er Word-achtige ongewenste verschuivingen optreden. Maar, eerlijk is eerlijk, na een beetje gepruts onder “Wrap” in de Inspector, is het gewenste resultaat vrij snel bereikt.

Naast de Inspector zijn er nog wat andere vensters beschikbaar, waaronder de bekende Font- en Color-vensters. Ook is er de “Media Browser” (fig. 5), een erg trage (ook op een 2 x 2 GHz G5 met 1.5 GB RAM) component waarmee QuickTime-, iTunes- en iPhoto-materiaal in je document verwerkt kan worden. QuickTime-filmpjes kunnen direct in de browser afgespeeld worden (icoonformaat). Ziet er indrukwekkend uit, maar maakt Pages erg traag. Bovendien gebeurt het afspelen met veel gehaper en gestotter – ook op de één-na-snelste Mac die Apple verkoopt.

Importeren en exporteren
Pages’ succes hangt naar mijn mening voor een groot deel af van haar compatibiliteit met Microsoft Word. Slordig gezegd wordt dat programma door de hele wereld gebruikt, en dus dienen kleinere partijen zich aan de passen. En gelukkig, zo ook Pages.
Documenten met hoofdzakelijk tekst (althans, degene ik gebruikt heb voor deze preview) worden vrijwel foutloos geïmporteerd. Ook krijg je een nette error-samenvatting (fig. 6), wanneer er bijvoorbeeld bepaalde lettertypes niet gevonden kunnen worden, of wanneer er iets anders misgaat bij het importeren. Ook heb ik een ERD-diagram, gemaakt in Word (lees: bestaande uit vrijwel alleen shapes met hier en daar wat tekst) geïmporteerd in Pages. Het resultaat mag er zeker zijn: zie figuur 7.
De exporteerfunctie werkt in Pages een stuk minder goed: teksten vallen weg, figuren worden omgedraaid.. Eigenlijk is alleen de export naar PDF-formaat helemaal zoals het originele document (wat je, gezien de mogelijkheden van Preview, mag verwachten). Figuur 8 toont de template die geëxporteerd gaat worden. Kijk en oordeel zelf:

De export naar XHTML is qua code die Pages genereert overigens vrij netjes, zoals je kunt zien maakt Pages een map met een .css-bestand en de afbeeldingen. Daarnaast bevatten de .html-bestanden geen informatie waaruit je kunt afleiden dat je pagina’s met Pages gemaakt zijn.

Conclusie
Pages 1.0 is een redelijke start. Vooral het werken met templates zal de beginnende creatieveling erg aanspreken, met name bij mensen met weinig verstand van computers (Mac) zul je hoge ogen gooien met wat je in enkele minuten voor elkaar krijgt. Misschien dat een pro-user Pages wil gebruiken om (zakelijke) brieven in te verwerken, maar waarschijnlijk zullen veel mensen functionaliteit (die in ‘echte’ tekstverwerkers standaardaanwezig is) missen. Maar aan de andere kant, Apple heeft Pages (nog?) niet in de markt gezet als stevige concurrent voor, met name, Microsoft Word. Bovendien laat de huidige exportfunctionaliteit van Pages nog zeker het één en ander te wensen over. Kortom: een goed begin voor de beginnende Maccer, we kijken uit naar Pages 2.0!

Apple.com: Pages
Screenshots van de previews

Reageer op artikel:
Preview: Pages – erg benieuwd naar versie 2.0
Sluiten