Preview: Pages – erg benieuwd naar versie 2.0

53 reacties

Gisteren een preview van iPhoto ‘05, vandaag een artikel van hetzelfde soort over Pages 1.0, de applicatie die samen met Keynote 2 iWork vormt. Steve noemde het word processing with style, ik noem het word processing with potential.

Lees verder voor een eerste blik op Pages 1.0…

Installatie en start Pages
De installatie van de iWork-suite (zie fig. 1) verloopt zoals we gewend zijn van Apple: Snel, overzichtelijk en zonder veel toeters en bellen. Even wat vragen wegklikken en installeren maar. Opmerkelijk is dat Apple er (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Mac OS X 10.3 Panther) bij iWork er (weer) voor gekozen heeft om met serials te werken. Niet dat het illegaal gebruik tegengaat (het betreffende nummertje wordt net zo hard als de software meeverspreid), maar Apple zal daar anders over denken. Na de installatie verschijnen de iconen van Pages en Keynote 2 (zie fig. 2) op je scherm.

Het eerste wat opvalt bij het starten van Pages (na het invoeren van je serial en het al dan niet registreren van de software), is een voor een tekstverwerker vrij lege toolbar en een scherm waar je je gewenste template kunt kiezen (Template Chooser). Persoonlijk heb ik liever meteen een lege, blanco pagina voor m’n neus, maar dat is een kwestie van smaak. In de korte tijd dat ik Pages heb getest, heb ik de indruk gekregen dat je verplicht na het starten van Pages (via de Template Chooser) een template moet kiezen, omdat het simpelweg nergens anders kan. Je kunt in de voorkeuren wel instellen dat Pages altijd een bepaalde template toepast op een leeg, nieuw document. Maar, als je dan een nieuw document maakt en je wilt tóch een andere template, dan moet je dus eerst weer in je voorkeuren instellen dat je bij het starten van Pages de Template Chooser wilt zien (i.p.v. een leeg document met een bepaalde template toegepast), zodat je een andere template kunt kiezen. Beetje omslachtig allemaal.

Blanco pagina
Nog een beetje schuchter voor al het “Family Newsletter”-geweld (wie gebruikt zoiets in vredesnaam?) besloot ik te beginnen met een leeg, wit, blanco vel (zie fig. 3). En ja hoor, zie daar: een leeg, wit vlak. Liniaal? Nee. Vakken voor een header, footer en voor mijn brief zelf? Nee. Voor iemand die Word gewend is, is het gebrek aan deze zaken in combinatie met een voor de helft lege toolbar toch wel even schrikken. Gelukkig is de toolbar flink uitbreidbaar (fig. 4) blijken de liniaal en de vakken wel instelbaar via het menu View. Maar waarom worden deze instellingen nou niet bewaard als ik een nieuw leeg document open? Ik kan me voorstellen dat je dat niet wilt als je hoofdzakelijk van de templates gebruik maakt.. Maar als je Pages puur als tekstverwerker gebruikt wil je eerder genoemde layout-vakken waarschijnlijk wél standaard bij elk blanco document zien. Jammer.

Nog zo’n voorbeeld van instellingen die niet bewaard worden is de spellingscontrole. Tijdens mijn test stond de pagina op een gegeven moment vol met rode bolletjes. Dus, rechtermuisknop, Spelling.. taal op Nederlands.. maar na elke ‘Find Next’ of ‘Ignore’ springt de taal weer naar Engels. Kort gezegd niet mee te werken; waarschijnlijk mist er een taalmodule Nederlands ergens.

Templates
Werken met templates is makkelijk. Tenminste, zolang je layout-technisch niet al te veel aan de template wilt veranderen. Tekstje wijzigen, kleurtje veranderen, nieuw plaatje op de templatefoto slepen, geen probleem. In vijf minuten heb je die fantastische familie-nieuwsbrief – hét grote gemis in de tekstverwerkers van vandaag (op Pages na, natuurlijk) – elkaar gezet. Eindelijk!
Maar.. zodra je wat rechthoeken en afbeeldingen (die standaard in de templates staan) gaat verslepen, zonder goed te kijken naar de instellingen in de Inspector (zeer vergelijkbaar met die uit Keynote) dan is de kans vrij groot dat er Word-achtige ongewenste verschuivingen optreden. Maar, eerlijk is eerlijk, na een beetje gepruts onder “Wrap” in de Inspector, is het gewenste resultaat vrij snel bereikt.

Naast de Inspector zijn er nog wat andere vensters beschikbaar, waaronder de bekende Font- en Color-vensters. Ook is er de “Media Browser” (fig. 5), een erg trage (ook op een 2 x 2 GHz G5 met 1.5 GB RAM) component waarmee QuickTime-, iTunes- en iPhoto-materiaal in je document verwerkt kan worden. QuickTime-filmpjes kunnen direct in de browser afgespeeld worden (icoonformaat). Ziet er indrukwekkend uit, maar maakt Pages erg traag. Bovendien gebeurt het afspelen met veel gehaper en gestotter – ook op de één-na-snelste Mac die Apple verkoopt.

Importeren en exporteren
Pages’ succes hangt naar mijn mening voor een groot deel af van haar compatibiliteit met Microsoft Word. Slordig gezegd wordt dat programma door de hele wereld gebruikt, en dus dienen kleinere partijen zich aan de passen. En gelukkig, zo ook Pages.
Documenten met hoofdzakelijk tekst (althans, degene ik gebruikt heb voor deze preview) worden vrijwel foutloos geïmporteerd. Ook krijg je een nette error-samenvatting (fig. 6), wanneer er bijvoorbeeld bepaalde lettertypes niet gevonden kunnen worden, of wanneer er iets anders misgaat bij het importeren. Ook heb ik een ERD-diagram, gemaakt in Word (lees: bestaande uit vrijwel alleen shapes met hier en daar wat tekst) geïmporteerd in Pages. Het resultaat mag er zeker zijn: zie figuur 7.
De exporteerfunctie werkt in Pages een stuk minder goed: teksten vallen weg, figuren worden omgedraaid.. Eigenlijk is alleen de export naar PDF-formaat helemaal zoals het originele document (wat je, gezien de mogelijkheden van Preview, mag verwachten). Figuur 8 toont de template die geëxporteerd gaat worden. Kijk en oordeel zelf:

De export naar XHTML is qua code die Pages genereert overigens vrij netjes, zoals je kunt zien maakt Pages een map met een .css-bestand en de afbeeldingen. Daarnaast bevatten de .html-bestanden geen informatie waaruit je kunt afleiden dat je pagina’s met Pages gemaakt zijn.

Conclusie
Pages 1.0 is een redelijke start. Vooral het werken met templates zal de beginnende creatieveling erg aanspreken, met name bij mensen met weinig verstand van computers (Mac) zul je hoge ogen gooien met wat je in enkele minuten voor elkaar krijgt. Misschien dat een pro-user Pages wil gebruiken om (zakelijke) brieven in te verwerken, maar waarschijnlijk zullen veel mensen functionaliteit (die in ‘echte’ tekstverwerkers standaardaanwezig is) missen. Maar aan de andere kant, Apple heeft Pages (nog?) niet in de markt gezet als stevige concurrent voor, met name, Microsoft Word. Bovendien laat de huidige exportfunctionaliteit van Pages nog zeker het één en ander te wensen over. Kortom: een goed begin voor de beginnende Maccer, we kijken uit naar Pages 2.0!

Apple.com: Pages
Screenshots van de previews

Reacties

53 reacties
 • Profielfoto
  beammeup

  Toch maar kopen?!

  :)

 • Profielfoto
  Erwin vd Leeden

  Jammer dat pages een beetje tegenvalt. Ik vond bij het zien van de keynote al een beetje raar dat ze zo doorhamerde over die templates. Als ze dan toch de concurentie met microsoft word willen aangaan zullen ze zich meer moeten richten op tekstverwerking! Gelukkig bevat iworks ook keynote 2.0 die mij die 79 euro zeker waard is, maar toch jammer.

 • Profielfoto
  Fonzie

  Hey,

  Ik heb net een beetje zitten spelen en heb ook last van de wel heel lege lege pagina. Het maken van een nieuwe (eigen) template verhelpt dit probleem. Beginnen met een lege pagina, bij weergave toon linialen en toon lay-out aan zetten en bewaren als sjabloon. Bij voorkeuren kun je Pages zelfs direct bij het opstarten laten beginnen met dit sjabloon. Blijft natuurlijk het “probleem” met het wisselen van template/sjabloon. Misschien dat dit een beetje helpt met de overstap van Word.

  Grt, Fonz

  Ik heb trouwens geen problemen met de spellingscontrole, maar mijn menu taal van Pages is ook Nederlands, misschien dat dat er iets mee te maken heeft….?

 • Profielfoto
  Qorne

  Het is een leuk programma, voor de templates idd, maar je kan het zien als simpel DTP prog,
  je gaat ook geen brieftypen met inDesign:P

 • Profielfoto
  Erwin vd Leeden

  Hoe komen jullie aan pages, hij is toch pas 21 januari te koop?

 • Profielfoto
  Nelis00

  2 Erwin: de ‘achterdeurtjes’ van het internet.
  Daarom snap ik eerlijk gezegt ook niet waarom er hier al een review van staat. Of is er een public beta vrij gegeven?

  En nee ik ben niet roomser dan de Paus.

 • Profielfoto
  Elstar

  Hm, eigenlijk had ik dit al verwacht, na Keynote.
  Grafisch wel goed, maar wel dwingend met al die templates. En waar ik me bij AppleWorks altijd aan geërgerd heb, is in Pages dus nog steeds niet opgelost. Documenten worden gewoon niet goed omgezet naar .doc.

 • Profielfoto
  xer

  Zit er nou ook een tekenprogramma bij ??? Ik ben best tevreden met Appleworks.

 • Profielfoto
  macsterken

  Waarom hamert iedereen zo op ‘concurrentie met Word/Office’? Moet Pages dan perse in de markt van pro-wordprocessing? Er is toch ruimte genoeg in de markt voor meerdere wordprocessors, zelfs op de kleine markt van macs…

  Ik zie zeker wel iets in de mix van DTP en word processing voor occasionele gebruikers, die wel eens iets mooi willen maken. Onder Word is het toch maar een gefoefel, om iets mooi er uit te krijgen.

  Zit je in de professionele sfeer waar je word documenten moet uitwisselen, dan moet je maar Office kopen. Perfecte word/excell/powerpoint compatibiliteit, inclusief goeie macro/VBA support, is ronduit onmogelijk te bereiken zonder medewerking van Microsoft. Ze kunnen hun formaat altijd veranderen. Vergelijk het met Real versus Apple. Als Real fairplay kraakt, dan verandert Apple wel iets, en mogen ze opnieuw beginnen.

  Nee, ik denk dat Apple onmogelijk zal kunnen concurreren met iWork tegen MS Office. Simpelweg omdat de kwaliteit van het programma dan geen reet uit maakt. Het betekent natuurlijk niet dat iWork dan waardeloos is. Het moet geen concurrent te zijn voor Word, om toch wel een succesvolle DTP/word processor te zijn.

 • Profielfoto
  Whymme

  Ik mis iets, geloof ik. Ik vind de export naar .doc formaat er uitzien zoals de originele pagina.

  Het klinkt allemaal inderdaad meer als een goedkope DTP-oplossing als een tekstverwerker. Ik heb een half jaar geleden Office voor de mac aangeschaft, en MS Word is gewoon goed. Beter dan MS Word voor Windows. Ik kan me voorstellen dat ik documenten blijf maken in Word, en als ze dan een meer professionele lay-out nodig hebben, ze importeer in Pages om ze daar verder te bewerken.

  Als iWorks AppleWorks moet gaan vervangen, mis ik daar toch de vectortekenmodule en het spreadsheet. Ik kan me voorstellen dat ik MS Word en Excel ga gebruiken, Keynote voor presentaties, Pages voor lay-out, maar dan mis ik toch die vectortekeningen. Een pakket als Illustrator is voor een hobbyist als ik toch veel te duur.

  Whymme

 • Profielfoto
  tennapel

  Over Pages en HTML-export (die is niet goed):
  http://www.webstandards.org/buzz/archive/2005_01.html#a000478

 • Profielfoto
  pbgerard

  iwork is pas in de begin fase je gaat een programma testen op zijn mogelijkheden en niet op zijn onmogelijkheden zo kan je er wel alles aan toe voegen wat een programma voor jou interesant maakt.
  en pages is volgens mij bedoeld om in korte en snelle tijd met een template iets moois te maken en dat heeft steve jobs duidelijk gemaakt niet meer en niet minder
  en zeker voor het geld krijg je iets leuks
  ik kan ook wel een auto kopen zonder iets erop en dan zeggen dat ik alles mis
  en ik zie dat fonzie ook al weer meer ontdekt heeft dus altijd oppassen met te zeggen dat iets niet naar je verwachting voldoet zonder dat je echt de tijd hebt gehad (ik ontdek ook elke keer weer nieuwe dingen in m’n mac
  steve zei dacht ik ook nog dat page het beste met tiger werkt net als ilive ’05
  uiteraard is dit het begin van iwork zelfde als ilive word er elke keer een puzzelstuk(programma) aan toe gevoegd
  gr gerard

 • Profielfoto
  Stof

  Zeer informatieve review!:D

 • Profielfoto
  mtruyens

  Ik heb even zitten experimenteren met Pages, en het viel mij (helaas) op dat er geen Nederlandse afbrekingsroutines (hyphenation) inzitten. Probeer maar: open een template met flink veel tekst, open de tekst-inspector (tabje More) en zet de taal op Nederlands — onmiddellijk verdwijnen de afbrekingsstreepjes in de tekst. Er zijn blijkbaar nog andere talen waar er geen afbrekingen mogelijk zijn.

  Dit vind ik bijzonder spijtig, want het programma zit voor de rest toch wel mooi in elkaar. Het vult zeker een bepaald gat in de markt. Persoonlijk twijfel ik vaak tussen Indesign en Word voor het maken van een layout die nét ietsje meer is dan tekst, maar anderzijds toch ook weer geen volledige brochure is.

  Moesten die afbrekingsroutines er komen, zou ik het programma zeker gebruiken voor dergelijke zaken.

 • Profielfoto
  VOID

  Ik zeg Neo Office. Goed initiatief. Gratis en compatible. Alleen de Aqua-look ontbreekt nog, maar dat lijkt me een kwestie van tijd.

 • Profielfoto
  Laagwater

  Tsja Steve zij dit en steve zij dat.. Een eigenwijs, simpel te gebruiken tekstverwerker die intuiitief werkt zoals apple in staat is te ontwerpen klinkt dit niet. Het klinkt als een snel in elkaar gedraaid progje dat een gat hoopt te vullen in een hongerige markt. Ik werk al jaren met appleworks en wacht nog steeds op een waardige opvolger. Een opvolger die beschikt over spreadsheets, duidelijk en simpel tekstverwerkt etc. Hoeft echt niet zo uitgebreid als Office. Dan moet me toch echt van het hart dat ik een handvol betere alternatieve kan opnoemen dan pages. Dat gedoe met die templates zit ik echt niet op te wachten. Sorry, maar dat is voor mensen met weinig tijd en fantasie. Ik hou de knip voorlopig dicht en als apple ooit nog met iets volwassens komt wie weet.

 • Profielfoto
  suicide

  Erg goed, lekker leesbaar en leuk artikel henk!

 • Profielfoto
  Sharky K.

  Het is mogelijk om nederlandse spelling te gebruiken maar dan moet je dat per stijl of per paragraaf instellen wat beide natuurlijk een rot werk is.

 • Profielfoto
  Sad

  Klinkt als bagger, laten we hopen dat het net zo volwassen wordt als Safari en preview. Die begonnen ook als rare kale programma’s.

 • Profielfoto
  Rogier

  Laten we even wel wezen; de normal.dot van Word is ook gewoon een (lege) template!

 • Profielfoto
  Romanista

  denk juist dsat ze zo op de templates omdat ze juist nmiet willen concurreren met word, maar eht als een aanvulling zien, en aansluiting op het makkelijk iets moois creeeren dat ook in garageband zit… (zo voelt ms zich tenslotte ook niet genaaid en blijft office maken)

 • Profielfoto
  Robert de Groot

  Als oud-windoos user vond ik het tijdens de Keynote al meer lijken op MS Publisher dan op MS Word. Maargoed, Word is (bijna) iedereen mee opgegroeid en Pages denk net vanuit een andere richting. Gelukkig zijn beide compatible!

 • Profielfoto
  SanderQ

  Jammer dat Apple zo’n embryonaal programma op de markt kwakt. Zo wordt de verkoop ervan natuurlijk nooit een succes en blijft MS Word de eerste keus. Een lineaal, een betrouwbare spellingschecker en foutloze exportmogelijkheden mogen in een moderne tekstverwerker niet ontbreken.

 • Profielfoto
  chonazz

  Ik vind het toch jammer dat het niet iets beter is…
  Heb m nog niet kunnen testen, maar aan de reacties te horen is dit eerder nog een beta versie dan een afgewerkt programma.
  Het is waar dat ze misschien niet in Ms hun vaarwater terecht willen komen, maar ik hoopte echt op een ms word maar dan van apple, eentje die simpeler is, maar waar je toch een hele hoop mee kan doen op tekst vlak dan.
  Maar aan office word nu al zo lang gewerkt dat het volgens mij moeilijk word om iets te maken dat beter is, office 2004 (word dan de rest heb ik eigenlijk nooit gebruikt) is gewoon een heel goed programma, jammer dat het van Ms komt, maar word heeft altijd gedaan wat het moet doen, en de vorige versies waren mss een beetje traag, dat kan ik van de laatste versie ook niet meer zeggen, zelfs op mijn G4 350 (die ondertussen toch ook een goeie 5 of 6 jaar oud is) draait het als een zonnetje.

  Ik hoopte dat apple met een waardige tegenstander zou komen, jammer dat dit niet het geval is.
  Maar ik ga het toch maar aanschaffen, wil weten hoe het er uit ziet en wat je er mee kan doen.

  Misschien komen ze over paar maandjes al met een verschrikkelijk grote update!

 • Profielfoto
  JeePee

  Ik denk dat het met die spellingcontrole wel goed zit, als je tenminste de uiteindelijk uitgebrachte versie hebt. Ik weet niet hoe jullie over de spellingcontrole denken in Teksteditor, Safari, Mail, enz. maar ik ben er tevreden over en het is niet zo moeilijk lijkt me om dat ook te laten functioneren in Pages, dus het zal in dit geval de niet-Nederlandse versie of iets anders zijn geweest, zoals Fonzie ook aangaf.

  Ik had al even spijt dat ik het al besteld heb, maar ik hoef niet een volledige vervanging voor Word, ik red me nu al redelijk met Teksteditor en de extra’s die in Pages zitten komen mij wel van pas. Ik ben heel benieuwd en hoop dat het in ieder geval voldoende gaat bieden om minstens sommige mensen over te halen om Word te laten staan. Jammer dat de upgrade volgend jaar weer het volle pond zal zijn… ???

 • Profielfoto
  wiedo

  Dit programma lijkt mij vooral handig om mijn eigen template (huisstijl) te maken en die voortaan bij elk document die ik maak toe te passen…

  Jammer dat ik over het maken van eigen templates niets lees in deze review.. in de keynote zeiden ze er ook al niets over dus ik vrees het ergste..

 • Profielfoto
  aToMac

  Ik vind dat sommige mensen hier reageren alsof ze de wijsheid in pacht hebben. Fijn dat AppleWatcher alle onmogelijkheden weet te noemen, maar misschien komt dit wel omdat het in zijn beleving niet werkt zoals hij zou willen.

  Dus om na deze review het product als bagger af te schuiven zonder dat je het gebruikt hebt, vind ik toch aardig kuddedier gedrag.

  Ik vind persoonlijk Word gewoon een klote applicatie en ik weet nu al dat Pages voor mij veel beter zal zijn. Kan ik ook een review schrijven en die zal veel positiever zijn.

  Denk even na voordat je meteen iemand zijn persoonlijke mening volgt.

 • Profielfoto
  SanderQ

  @aToMac Waarom is Word zo klote? Wat mij betreft is het enige irritante aan Word dat het zoveel taken vanzelf uitvoert (autom. spelling, paperclip, templates, etc.), maar die kun je allemaal uitzetten. Word is wat mij betreft een volwaardige Mac-applicatie. Pages moet dat idd nog bewijzen, maar ik zal het niet kopen zolang het oordeel van veel eerste gebruikers nog overwegend negatief is.

 • Profielfoto
  aToMac

  Ik werk al ruim 15 jaar met een Mac en ik vind Word GEEN volwaardige Mac applicatie, de interface is gewoon niet helemaal zoals het hoort. Ik kan gewoon geen mooie documenten maken met Word. In MacWrite kan het nog beter.

  Daarbij is het gewoon stroperig, het is traag, vreet een heleboel CPU.

 • Profielfoto
  XP-01

  Heb problemen met de spellingscontrole van Pages. Als ik het naar Nederlands zet schakelt ie automatisch terug naar Engels tenzij ik het hele systeem (gebruikers interface) naar Nederlands zet. Erg irrtant!

  @aToMac
  Dat jij geen mooie pagina’s kan maken met Word ligt toch echt bij jezelf. Ik heb daar totaal geen problemen mee bij het maken van een paper. Word 2004 start vlot op en werkt naar mijn mening zelfs beter dan op Windows, daarbij is de spellingscontrole van Word veel beter dan die van Mac OS X (waar Pages gebruik van maakt) en grammaticacontrole wordt door Pages al helemaal niet ondersteund.

  En hoe weet jij nou dat Pages zo geweldig is? Je hebt het programma nog niet eens! ???

 • Profielfoto
  gretver

  aToMac “Ik vind persoonlijk Word gewoon een klote applicatie en ik weet nu al dat Pages voor mij veel beter zal zijn. Kan ik ook een review schrijven en die zal veel positiever zijn.”

  Lekker genuanceerd. Men mag niet nav een review zijn bedenkieingen uiten over een appl. Maar jij mag wel je lof over een prog dat je nog niet hebt gezien spuien. Ga zo door, vooral niet kritisch zijn.

 • Profielfoto
  BenVG

  ik heb hier zo de indruk dat er mensen zijn die niet kunnen verdragen als er een licht kritische blik op apple’s producten wordt geworpen. Geef nu toe die export naar .doc? voormij heeft ie dan al afgedaan die pages.

 • Profielfoto
  Pink Grapefruit

  Zal me ook eens mengen in de discussie…. Word 2004 (en alle versies daarvoor) zijn zo verschikkelijk slecht geprogrammeerd… Het is een verschrikking. Mensen die zeggen dat het een goeie prog is zijn gewend aan de troep van MS. Ook ik kan geen fatsoenlijk document maken. Laatst weer een paper gemaakt. 2 kollomen, 14 pagina’s en een plaatje of 5…. Het document was gegroeid naar 20MB en zo traag als dikke stront door de spreek woordelijke trechter. EN dat is echt niet de eerste keer. De PC versie werkt iig een stuk sneller dan de Mac versie. Het is dezelfde schijt applicatie, maar het is dan iig niet zo traag.

  Het interesseert me vanaf vandaag geen drol meer of mensen mijn documenten kunnen lezen. Ik ga met Pages werken (nee ook ik heb het nog niet gebruikt) en iedereen die een document van me wil kan een PDF krijgen. Steve zei overigens ‘building the succesor to AppleWorks”… of te wel het is een work-in-progress. De conclusie van het artikel is dan ook erg goed, het heeft potentieel, laat versie 2 maar komen. Maar versie 1 is voor mij al meer dan genoeg, want Word is vanaf volgende week passé. En daar ben ik toch wel zo erg blij mee :D :D :D

  PS: Waarom als ik inlog om een reactie te plaatsen, ga ik eerst weer naar de homepage? En waarom wordt mijn login nooit onthouden voor deze site. Maak hem eens ff compatible met Safari!! ;)

 • Profielfoto
  mr.greenish

  Allen door dat het export naar .doc niet vlekkeloos werkt is voor mij al reden om het niet te gebruiken. Jammer want ik kreeg bij de keynote beeld dat de export goed zat maar ja het is een keynote.. Jammer, hoop dat het nog wat wordt. Verder vind ik word en goed programma met een mac feel.

 • Profielfoto
  The_Dude

  Het exporteren naar het .doc is voor mij niet interessant. Als je toch iets opstuurt naar iemand moet diegene het kunnen lezen. Dat kan makkelijk met pdf. Als je toch een document moet kunnen editten kan je beter in OO formaat doen. Dat is gewoon open source.

 • Profielfoto
  XP-01

  Is er eigenlijk een manier om het build nummer te achterhalen??

 • Profielfoto
  macsterken

  Templates en export. Dat is het enige waarover gesproken wordt in de review. Niets over stijlen? Inhoudstabel? Voetnoten? Referenties? Omhang met grote documenten? Snelheid van scrollen? Verneukt het pdfs als je die als tekening importeert? (zoals word en appleworks dat doen, en openoffice die helemaal niets doet). Live word count?
  Ik had een review verwacht van een word processor, maar blijkbaar heeft de reviewer niet veel meer gedaan dan dat ene paginaatje schrijven.

 • Profielfoto
  StevesiLife

  iWork05 en iLife05 komen in de US uit op 22 januari en in de rest van de wereld op 29 januari. Afgezien van developers die templates gaan ontwikkelen voor Pages en Keynote, en schrijvers (uitgevers) van boeken voor deze programma’s kun je nog niet aan een volledige versie komen. De achterdeurtjes van het internet hebben dus naar mijn idee een bèta opgeleverd, waar je natuurlijk foutjes in kan ontdekken. Aan bovenstaande reacties te zien snap ik de strategie van Apple om verspreiders van niet vrijgegeven Apple Software vor de rechter te dagen. Laten we de echte lezers reviews afwachten, en onze eigen ervaring met het programma, alvorens vernietigende kritieken te schrijven.

  Ps. Zou Apple nu ook 30 dagen probeer software gaan uitbrengen (misschien in de “members only” folder in de iDisk) nu ze met serials gaan werken? ;)

 • Profielfoto
  Sybren

  Op zich wel een goed review, maar idd niet heel erg diepgaand.

  Ik heb iWork al besteld (vooral voor Keynote). Ik weet zeker dat als er veel problemen zullen ontstaan er snel een grote update komt.

  Ik vind het juist wel beter dat je eerst het “skelet” van een document maakt een dan de inhoud toevoegt. Dat is eigelijk ook de bedoeling met Word, maar daar is het niet gebruiksvriendelijk gemaakt om dat eerst te doen. Bovendien gaan mensen als ze Word starten gelijk wat typen in het wilde weg, terwijl het veel mooier en duidelijker zou worden als je er eerst ff over nagedacht hebt. Zelf doe ik dat ook niet altijd:D , daarom lijkt me pages een prima tekst verwerker waar de dingen er straks mooier en duidelijker gaan uitzien.

  Wel is het jammer dat alle scripts nog niet goed samenwerken, maar goed, hopen op een snelle update!

 • Profielfoto
  aToMac

  @Gretver, mag ik mijn mening hier niet eens uiten. Ik zeg dat IK hem beter vind dan Word, want IK vind Word zo klote dat het naar MIJN MENING niet moeilijk is om een betere applicatie te ontwikkelen.

  Ik ben ook echt wel kritisch hoor, maak je geen zorgen, ik heb al behoorlijk veel naar de feedback pagin’a van Apple gestuurd. Ik ga alleen niet achter een reviewer aan hobbelen die te veel zijn mening in het artikel geeft.

  En tuurlijk zal er nog veel aan te verbeteren zijn. Gelukkig luistert Apple in tegenstelling tot MS naar zijn mensen, en zal Pages 2.0 een gigantische verbetering zijn.

  @XP-01, het zal ongetwijfeld zo zijn dat het aan mij ligt dat ik geen mooie pagina’s kan maken met Word, maar dat zei ik al. Slechte interface, totaal niet intuïtief. Het is wel de standaard geworden om te tekstverwerken, maar dat wil niet zeggen dat het daarom goed is. Dat heeft de geschiedenis toch wel aangetoond…

 • Profielfoto
  justi

  Hoe groot is Pages eigenlijk als losse applicatie eigenlijk in de applicatie map? en Keynote 2.0? Beviel die beter dan 1.1.1? en ook sneller dan 1.1.1? :p

 • Profielfoto
  XP-01

  aToMac:
  Ik zou echt ff bij jezelf blijven ipv het af te schuiven op de “slechte interface”…

  En Microsoft schijnt blijkbaar ook te luisteren want er komt binnenkort MSN Messenger 5.0 uit met vrijwel alle functies die de Windows versie ook heeft, maar dat wist je natuurlijk al! Erg triest hoor al dat anti Microsoft gezeur.

  @justi
  Pages 1.0: 395,8 MB
  Keynote 2.0: 198,5 MB
  iWork Map: 594,4 MB
  iWork CD (in .dmg formaat): 616,3 MB

 • Profielfoto
  justi
 • Profielfoto
  aToMac

  Niks anti-Microsoft gezeur, je moet gewoon een beetje kritisch blijven.

  Whatever, ik kan veel sneller pagina’s opmaken met het oude Appleworks dan met Word. Ik vind het geen fijne interface hebben. Maargoed, we hebben allebei gewoon een andere mening.

  Geeft verder niet, als we beiden maar tevreden onze documenten kunnen maken. Ik hoef jou niet te overtuigen, lukt me toch niet, en jij hoeft mij ook niet te overtuigen, want dat lukt je ook zeker niet.

 • Profielfoto
  BenVG

  Wat Sybren zegt over eerst het skelet maken van de tekst en dan de inhoud ben ik niet mee akkoord. Ik ben van mening eerst die tekst daarop en dan pas de lay-out, hoe kan je nu anders de layout bepalen van iets dat nog geen inhoud heeft.

 • Profielfoto
  Tigertail

  @ xp01 de reden waarom veel mensen antie microsoft zijn (ik ben zelf ook geen liefhebber) , is omdat microsoft aan concurentie vervalsing doet. de programma’s die ze voor de mac uitbrengen hebben hebben veel minder mogelijkheden dan de pc versies , en zijn vaak ook nog van slechtere kwaliteit . ( bijv. mediaplayermac kan dingen niet afspelen die mediaplayer-pc wel kan enz.)
  als microsoftkenner zal je denk ik wel weten dat microsoft bijna officemac van de markt had gehaald omdat ze vonden ddat ze te veel concurentie kregen van (het door iedereen verguisde) appleworks.

  daarom hoop ik ook dat pages later alle mogelijkheden krijgt die de pcversie van msword ook heeft.

 • Profielfoto
  patjo

  Okee, even een bijdrage van iemand die Pages inmiddels WEL heeft gebruikt: wat mij betreft mag het programma iets vlotter draaien – ik heb een PB 1 ghz met 512 mb ram – maar verder is het zeker geen ‘emnryonale rommel’ of zo. Integendeel! Het is een mooie cross over tussen tekstverwerker en dtp-programma. Als je systeem op Nederlands staat installeert Pages in het Nederlands en werkt de spellingscontrole feilloos, en in de voorkeuren is wel degelijk in te stellen dat een nieuw document altijd een leeg document moet zijn. Beter nog, je kunt zelf kiezen waarmee je wilt beginnen, dus ook met een zelfgemaakte lege template met linialen…

 • Profielfoto
  MacMoritz

  @Patjo,

  is de snelheid (of beter: het gebrek eraan) van Pages erg storend? Ik werk zelf met een iBook G3 500 384mb, hoe schat jij de werkbaarheid van Pages in op een dergelijk apparaat? Het gaat mij puur om het verwerken van tekst dus dat is een relatief bescheiden behoefte…

 • Profielfoto
  patjo

  @MacMoritz: Gewoon tekstverwerken gaat prima op mijn PowerBook. Ik ga dat ook nog testen op mijn iMac G3 450, en ik verwacht eigenlijk geen problemen. Maar vooral de mediabrowser, waaruit je foto’s en dergelijke kunt slepen om ze in templates te gebruiken, is niet echt aan de snelle kant. Ik zie vaak een ‘strandballetje’, niet al te lang, maar toch… En het opstarten zou ook wel iets sneller mogen.

 • Profielfoto
  MacMoritz

  @Patjo: klinkt al met al bemoedigend. Bedankt voor je reactie!

 • Profielfoto
  nospam

  Ik heb een bedrijf en gebruik Office. It sucks, of dat nu op de Mac of op de PC is. Als ik met een klant praat over bladzijde zoveel regel zoveel, dan heeft iedereen wat anders (NB, ook tussen PC versies zitten verschillen). Styles werken beroerd (Nisus doet dat wel goed). Plaatjes komen niet waar ze moeten staan, en sommige knoppen kunnen niet worden ingedrukt. Grappig genoeg, op de iBooks van mijn medewerkers is het minder erg (ze hebben net als ik Office 2004. Daar kan ik die tekeningen meestal wel goed krijgen). Tekeningen zijn op mijn computer meestal niet zichtbaar. Ook een als picture geïmporteerde jpeg wordt daarna niet meer als plaatje herkend, en ik mag niet meer op Format drukken. ’t Programma is om gek van te worden. Word kost mij enkele uren per opdracht en ik ben dan ook hard op zoek naar een andere tekstverwerker. Ik heb headers en footers nodig (die heeft Pages), plaatjes en tabellen mogen geen probleem zijn (lijkt goed) en pagina- en regelnummers (moet een beetje in te stellen zijn). Helaas kan Nisus de regelnummers niet goed doen. NeoOffice is best aardig, maar teveel toeters en bellen en een vreselijke PC-interface. Ik heb/had hoop dat Pages het antwoord is.

  Bert

 • Profielfoto
  ego

  Ik ben ook van mening dat MS word sucks..
  Een bestaande tekst in twee kolommen zetten, een tekening verplaatsen…
  Als je een groot document maakt, heb je de kans dat als je er eens door scrolt, dat alles is versprongen, en je kan opnieuw beginnen
  Verder zitten er veel te veel functies in die alles maar ingewikkelder maken (en ja, ik kan er mee werken, al sinds WP is afgeschaft, maar ik was nooit tevreden)

  Ik vraag mij ook wel af of het met pages makkelijk is headers en footers te maken, titels te beheren enzo… Maar voor zo weinig geld is het proberen waard…

 • Profielfoto
  bieker

  Ik heb het programma nu een paar dagen in gebruik en het bevalt mij goed. Moet er wel verder induiken maar de eerste indrukken zijn goed. De problemen die er nog zijn zullen in een eerste release wel verholpen worden neem ik aan.