Preview: Keynote 2 – Apple was met Pages een beetje lui

18 reacties

Vandaag de derde applicatie in de serie iLife- / iWork-previews:
Keynote 2. Zoals eerder vermeld komen beide pakketten aanstaande zaterdag, 22 januari, op de markt en zal het hele Mac-publiek haar mening kunnen geven over Apple’s nieuwste software.

Maar nu een preview van Keynote 2 – de intelligentere, en iets knappere broer van Pages – waarin het wellicht duidelijk wordt waarom Pages en Keynote 2 zoveel op elkaar lijken..

Via ‘Lees verder’ bekijk je de complete preview.

Keynote 2
Na de preview van Pages eerder deze week en het zien van Keynote 2, werd bevestigd wat veel Maccers na het zien van Steve’s keynote al dachten: Pages lijkt écht veel op Keynote.
Ineens begrijp je waarom het Apple lukt (naast alle hardware) relatief veel applicaties te bouwen en te onderhouden. Grofweg zijn Apple’s meest bekende applicaties, qua uiterlijk (lees: onderliggend software-ontwikkeltechnisch framework) onder te verdelen in de volgende groepen:

 • iTunes, iPhoto en in mindere mate iCal
 • Pages, Keynote
 • Logic Pro, Motion, Final Cut Pro, etc.

En wellicht passen overige applicaties van Apple ook in één van bovenstaande groepen. Op het eerste gezicht lijken de applicaties alleen qua interface een beetje op elkaar, maar met name bij Pages en Keynote 2 wordt het duidelijk dat Apple objectgeoriënteerd verantwoord bezig is en complete modules in meerdere applicaties gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn de Inspector, Media browser en (uiteraard) een ‘Choose color’-venstertje. Zie onderstaande screenshot (klikbaar) ter verduidelijking.


Grote overeenkomsten tussen Keynote en Pages

Ik denk dat Apple’s software-afdeling dit slim bekeken heeft. Ze gebruiken voor, laten we zeggen, 65% bestaande modules en onderdelen (met name bij het programmeren van een Cocoa-applicatie krijg je als programmeur heel veel functionaliteit cadeau – Recent Items, Spellingscontrole, etc.), voor 35% wordt er daadwerkelijk extra functionaliteit bijgeprogrammeerd (transitions tussen slides), en er is weer een nieuwe applicatie geboren. Natuurlijk wordt dit principe in de hele softwarewereld al veel langer toegepast, maar bij Pages en Keynote 2 zijn de overeenkomsten dermate duidelijk dat Pages wellicht een tikje goedkoop overkomt. Met Keynote 2 kun je namelijk wél een template (al heet het in Keynote een ‘theme’) per pagina (slide) kiezen!
Dus om heel kort te gaan: Keynote 2 kan eigenlijk alles (afhankelijk van hoe je het bekijkt, zelfs meer dan) wat Pages kan. Gelukkig zijn er ten opzichte van Keynote versie 1 wat extra functies toegevoegd.

De hoofdzaken:

 • Geanimeerde tekst
 • Nieuwe themes
 • Uitgebreide export-functionaliteit
 • Presenter Display
 • Slide Switcher

Bij de geanimeerde tekst en extra themes (bijvoorbeeld Water Color) kan iedereen zich wel wat voorstellen, met name de Presenter display en de Slide Switcher zijn waardevolle toevoegingen.
De Presenter display maakt het mogelijk om op het computerscherm van de presentator een wat handige informatie te weergeven (die het publiek dus niet ziet), als daar zijn

 • De huidige tijd
 • De volgende slide
 • Een countdown-timer
 • Notities

Mooi is dat je – naast het aantal seconden dat je over een slide zou moeten doen – zelf kunt instellen wat je wel en niet op de Presenter Display wilt zien.


Instellen van de Presenter Display

Ook de Slide Switcher is elegant geïmplementeerd en vergelijkbaar met de manier waarop je tussen programma’s in de Finder wisselt (appletje-tab). Tik een getal in op je toetsenbord en Keynote gaat meteen naar de dichtstbijzijnde slide, met de Slide Switcher nog in beeld (welke overigens ook door gebruik te maken van een scroll-wieltje getoond wordt). Overigens vind ik ook het on-screen overzicht van toetsencombinaties (oproepbaar door een vraagteken / slash in te tikken) een welkome toevoeging.


Slide Switcher


On-screen overzicht van de toetsencombinaties

Om de exporteerfunctionaliteit te testen heb ik twee redelijk ‘ingewikkelde’ slides gemaakt: één met vormen, een tabel, een grafiek en wat lastig gepositioneerde tekst (de omgang met deze objecten is overigens a peace of cake, ook als je haast hebt flans je – mede dankzij de handige hulplijnen voor positionering – binnen vijf minuten een redelijk professioneel-ogende presentatie in elkaar), en een slide met een videofragment.


Testslide 1


Testslide 2

Het exporteren naar PDF ziet er precies uit als de originele presentatie, alleen zonder animatie. Het exporteren naar QuickTime idem, maar dan met animatie (van wat lagere kwaliteit). Het exporteren gaat overigens niet altijd goed..


Fouten bij het exporteren

Het exporteren naar Flash is redelijk netjes opgelost, na exporteren heb je een .swf-bestand met (zij het wat blokkerige, “klungelige”) animatie en ‘klik: volgende-slide’-functionaliteit. Het exporteren naar Microsofts Powerpoint gaat een beetje als exporteren naar Word-document in Pages: de grote lijnen (kleuren, vlakken, objecten) kloppen, maar je moet niet raar opkijken als er wat tekst of een complete pagina verdwijnt (de pagina met videofragment was in de test na exporteren verdwenen – vreemd genoeg was er wel een map met media voor PowerPoint aangemaakt met daarin het betreffende .mov-bestand) .


Over Keynote..

En over de rest kan ik vrij kort zijn. Het werkt zoals je verwacht, met wat extra’s. Keynote 2 brengt mooie en originele overgangen, handige toevoegingen zoals de Presenter Display, het on-screen overzicht van toetsenbordcombinaties en exporteerfunctionaliteit naar Macromedia Flash (al valt, net als bij Pages, bij Keynote 2 het één en ander aan de exporteerkwaliteiten op te merken). De Media Browser is voorlopig nog even traag, maar voor de rest is Keynote 2 een waardige opvolger van Keynote 1.

Apple.com: Keynote
Screenshots Keynote 2

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  LuniX

  Hadden ze van mij wel wat meer tijd in Pages kunnen steken! Daar zat ik eerder op te wachten, Keynote 1.1 deed alles wat ik nodig had. Maar meer is meestal beter:P

 • Profielfoto
  fistkikker

  Jammer dat de Power point exportfunctie nog niet 100% is. Want dan zou ik morgen nog switchen naar Keynote. Nu heb ik Power point dus nog steeds nodig voor uitwisselbare presentaties en om nou twee van dat type programma’s te kopen vind ik ook weer wat overdreven.

  Voor Pages geldt eigenlijk hetzelfde. Het kan Word nog in onvoldoende mate vervangen, dus doe ik dat maar niet. En ook ontbreekt nog een sheets/cells, die goed uitwisselbaar is met excel.

  Jammer. Ik streef naar een M$ vrije werkomgeving.

 • Profielfoto
  Qorne

  Ik snap niet dat Pages zowel Keynote 2 en dan de media browser, bij jullie traag is, op mijn iMac geen enkel probleem, op me PB is het helemaal rap.

 • Profielfoto
  I-think

  ik ben hier wel heel blij mee.
  kan ik lekker men pb meenemen naar school en daar een echt slikke presentatie geven!!:D

 • Profielfoto
  DeX

  @ Qorne, de snelheid van de mediabrowser zal ongetwijfeld afhankelijk zijn van de hoeveelheid media (iPhoto, iTunes, QuickTime) die geladen moet worden.

 • Profielfoto
  Paul

  Beetje illusie is dan verdwenen? Ik had gehoopt op eenvoudige manier Flash dingetjes kunnen maken, maar dat gaat dus niet echt goed begrijp ik? Is hier meer kennis over?

 • Profielfoto
  peterterhark

  Jammer, jammer dat de export naar word en powerpoint niet goed is. Ga pages nu alleen voor de macs van m’n kinderen gebruiken. Dat #@#$#@#$$#@ Office heeft nl een beveiliging waardoor je het niet tegelijk binnen een netwerk kan gebruiken. Iemand een idee hoe je dit kunt manipuleren, want ik ga niet voor gebruik binnen huis meerdere licenties aanschaffen met een netto winst marge van 80%.

 • Profielfoto
  Sad

  ik hoop dat ze die export zaken inderdaad goed krijgen zodat volledige transparantie met PowerTroep ontstaat. Dan wil ik het ook wel gaan gebruiken.

 • Profielfoto
  buurman

  “Voorbeelden hiervan zijn de Inspector, Media browser en (uiteraard) een ‘Choose color’-venstertje.”
  Applewatcher, dat zijn toch onderdelen van het os en de api’s? Geen wonder dat ze hetzelfde zijn. Het geeft een puinhoop als iedere programmeur voor ieder programma opnieuw het wiel (kleurenkiezer) gaat uitvinden.
  Je ziet de inspector, kleurenkiezer en lettertypenkiezer uit het plaatje terug in heel veel programma’s, ook in non-apple programma’s.

 • Profielfoto
  DeX

  @ buurman, ja inderdaad. Alleen lijkt het me dat je, wanneer je een dergelijke API gebruikt, kunt instellen welke onderdelen je wel en niet wilt toevoegen (in bijvoorbeeld in Inspector). Het valt op dat die onderdelen in Keynote en Pages vrijwel gelijk zijn.

 • Profielfoto
  Elger

  Het zier er prima uit. Ik denk dat de mediabrowser het moet hebben van macosx 10.4.
  Het is wel fijn dat diverse applicaties er hetzelfde uitzien (net als het office pakket). Ik wordt een beetje moe van diverse interfaces in hetzelfde OS.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Ook mijn eerste indruk van Pages was: waar zijn de knoppen en waarom zijn de menu’s zo leeg? Na een avondje klooien schieten de tranen in je ogen van schoonheid. Ondanks alle kritiek vind ik Pages een pareltje. Briljant. Ze zouden het alleen moeten bundelen bij ieder Mac. Maar dat komt hopelijk nog.

 • Profielfoto
  JohnTwigt

  (wellicht off-topic, maar goed) Dit is voor peterterhark:
  wat betreft het tegelijk gebruiken van MS office binnen je netwerk. Als je je firewall je poorten laat blokken (behalve dan die voor je filesharing) kun je volgens mij office ook niet de mogelijkheid geven andere exemplaren te detecteren op je netwerk. Ben effe vergeten welke poort precies, maar wellicht dat iemand dat wel weet, dan kun je je firewall gewoon alleen die specifieke poort laten blokken.
  En dat we binnenkort allemaal maar afscheid kunnen nemen van dat treurige M$office…

 • Profielfoto
  XP-01

  Is wel okay, maar ben niet echt weg van iWork ’05 ???

 • Profielfoto
  snipper

  Programma’s van bijvoorbeeld Adobe hebben toch ook zoveel mogelijk dezelfde venstertjes/panels, zoals voor lagen en de kleurenmixers, waarom zou Apple, toch altijd al zo kien op zo eenvoudig/strak mogelijke vormgeving, dat ook niet zover mogelijk doorvoeren?

  Tja, en dat exporteren naar Flash-formaat geen speerpunt is, is niet verwonderlijk. De mogelijkheden/doelen van dat pakket zijn compleet anders. Bovendien zijn ze bij Macromedia zijn ze niet voor niets al zoveel jaar bezig met Flash te perfectioneren.

  Open deurtje, maar blijkbaar nodig: Als je iets in Flash-formaat wil maken, wat verder gaat dan ‘verder klikken’, kun je het beste Flash erbij pakken. Zeg eens eerlijk; Had iemand verwacht dat er een uitgebreide set Flash tools bij KeyNote2 zou zitten?

 • Profielfoto
  Pjotr

  Vindt Pages op de online keynote er uit zien als een opmaakprogramma en minder als een tekstverwerkingsprogramma. Wat is een tekstverwerkingsprogramma nou eigenlijk nog? Die kolommen, spelling en typefonts kan elk programma nou inmiddels wel.
  Pages is de volgende stap voor de consumer. Zoals die groene Appel door die tekst werd gesleept en die tekst actief meegebewoog ;)
  Heel erg gelikt en het ziet er prachtig uit. :D

 • Profielfoto
  Powerpuppy

  ik kan niet wachten totdat ik ze beide heb,
  ik maak al mijn presentaties al in keynote.pages ga ik testen en als dat ok is dan is word dood in mijn bedrijf..ik zit desparately te wachten op een alternatief voor excel…….ja ik heb mariner al, maar ummmmmm, is beter dan excel.maar ziet er niet uit !

  als switcher ( 2 years ago) wil ik eigenlijk gewoon een apple spreadsheet programma..ik wil gewoon helemaal los van microsoft, maar ik heb nog met multiplan en lotus 123 gewerkt……

  ff serieus het zou toch mooi zijn als er een programma als framework voor de mac zou zijn ?

 • Profielfoto
  watchme

  Pages is echt geweldig, ik heb nog nooit zo makkelijk gewerkt. Ik gebruikte eigenlijk alleen Adobe CS en dan met name InDesign, maar dit is een hele gave aanvulling die je in staat stelt om binnen no-time kant en klare pagina’s te produceren. Nu nog een actief template/sjabloon portal zoals Adobe dat heeft en alle pruts nieuwsbrieven en dergelijke zijn definitief verleden tijd.

  Export werkt trouwens helemaal goed naar alle formats, zowel .swf als quicktime gaat als een zonnetje.