DeX
DeX Nieuws 20 januari 2005

Preview: Keynote 2 – Apple was met Pages een beetje lui

Vandaag de derde applicatie in de serie iLife- / iWork-previews:
Keynote 2. Zoals eerder vermeld komen beide pakketten aanstaande zaterdag, 22 januari, op de markt en zal het hele Mac-publiek haar mening kunnen geven over Apple’s nieuwste software.

Maar nu een preview van Keynote 2 – de intelligentere, en iets knappere broer van Pages – waarin het wellicht duidelijk wordt waarom Pages en Keynote 2 zoveel op elkaar lijken..

Via ‘Lees verder’ bekijk je de complete preview.

Keynote 2
Na de preview van Pages eerder deze week en het zien van Keynote 2, werd bevestigd wat veel Maccers na het zien van Steve’s keynote al dachten: Pages lijkt écht veel op Keynote.
Ineens begrijp je waarom het Apple lukt (naast alle hardware) relatief veel applicaties te bouwen en te onderhouden. Grofweg zijn Apple’s meest bekende applicaties, qua uiterlijk (lees: onderliggend software-ontwikkeltechnisch framework) onder te verdelen in de volgende groepen:

 • iTunes, iPhoto en in mindere mate iCal
 • Pages, Keynote
 • Logic Pro, Motion, Final Cut Pro, etc.

En wellicht passen overige applicaties van Apple ook in één van bovenstaande groepen. Op het eerste gezicht lijken de applicaties alleen qua interface een beetje op elkaar, maar met name bij Pages en Keynote 2 wordt het duidelijk dat Apple objectgeoriënteerd verantwoord bezig is en complete modules in meerdere applicaties gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn de Inspector, Media browser en (uiteraard) een ‘Choose color’-venstertje. Zie onderstaande screenshot (klikbaar) ter verduidelijking.


Grote overeenkomsten tussen Keynote en Pages

Ik denk dat Apple’s software-afdeling dit slim bekeken heeft. Ze gebruiken voor, laten we zeggen, 65% bestaande modules en onderdelen (met name bij het programmeren van een Cocoa-applicatie krijg je als programmeur heel veel functionaliteit cadeau – Recent Items, Spellingscontrole, etc.), voor 35% wordt er daadwerkelijk extra functionaliteit bijgeprogrammeerd (transitions tussen slides), en er is weer een nieuwe applicatie geboren. Natuurlijk wordt dit principe in de hele softwarewereld al veel langer toegepast, maar bij Pages en Keynote 2 zijn de overeenkomsten dermate duidelijk dat Pages wellicht een tikje goedkoop overkomt. Met Keynote 2 kun je namelijk wél een template (al heet het in Keynote een ‘theme’) per pagina (slide) kiezen!
Dus om heel kort te gaan: Keynote 2 kan eigenlijk alles (afhankelijk van hoe je het bekijkt, zelfs meer dan) wat Pages kan. Gelukkig zijn er ten opzichte van Keynote versie 1 wat extra functies toegevoegd.

De hoofdzaken:

 • Geanimeerde tekst
 • Nieuwe themes
 • Uitgebreide export-functionaliteit
 • Presenter Display
 • Slide Switcher

Bij de geanimeerde tekst en extra themes (bijvoorbeeld Water Color) kan iedereen zich wel wat voorstellen, met name de Presenter display en de Slide Switcher zijn waardevolle toevoegingen.
De Presenter display maakt het mogelijk om op het computerscherm van de presentator een wat handige informatie te weergeven (die het publiek dus niet ziet), als daar zijn

 • De huidige tijd
 • De volgende slide
 • Een countdown-timer
 • Notities

Mooi is dat je – naast het aantal seconden dat je over een slide zou moeten doen – zelf kunt instellen wat je wel en niet op de Presenter Display wilt zien.


Instellen van de Presenter Display

Ook de Slide Switcher is elegant geïmplementeerd en vergelijkbaar met de manier waarop je tussen programma’s in de Finder wisselt (appletje-tab). Tik een getal in op je toetsenbord en Keynote gaat meteen naar de dichtstbijzijnde slide, met de Slide Switcher nog in beeld (welke overigens ook door gebruik te maken van een scroll-wieltje getoond wordt). Overigens vind ik ook het on-screen overzicht van toetsencombinaties (oproepbaar door een vraagteken / slash in te tikken) een welkome toevoeging.


Slide Switcher

On-screen overzicht van de toetsencombinaties

Om de exporteerfunctionaliteit te testen heb ik twee redelijk ‘ingewikkelde’ slides gemaakt: één met vormen, een tabel, een grafiek en wat lastig gepositioneerde tekst (de omgang met deze objecten is overigens a peace of cake, ook als je haast hebt flans je – mede dankzij de handige hulplijnen voor positionering – binnen vijf minuten een redelijk professioneel-ogende presentatie in elkaar), en een slide met een videofragment.


Testslide 1

Testslide 2

Het exporteren naar PDF ziet er precies uit als de originele presentatie, alleen zonder animatie. Het exporteren naar QuickTime idem, maar dan met animatie (van wat lagere kwaliteit). Het exporteren gaat overigens niet altijd goed..


Fouten bij het exporteren

Het exporteren naar Flash is redelijk netjes opgelost, na exporteren heb je een .swf-bestand met (zij het wat blokkerige, “klungelige”) animatie en ‘klik: volgende-slide’-functionaliteit. Het exporteren naar Microsofts Powerpoint gaat een beetje als exporteren naar Word-document in Pages: de grote lijnen (kleuren, vlakken, objecten) kloppen, maar je moet niet raar opkijken als er wat tekst of een complete pagina verdwijnt (de pagina met videofragment was in de test na exporteren verdwenen – vreemd genoeg was er wel een map met media voor PowerPoint aangemaakt met daarin het betreffende .mov-bestand) .


Over Keynote..

En over de rest kan ik vrij kort zijn. Het werkt zoals je verwacht, met wat extra’s. Keynote 2 brengt mooie en originele overgangen, handige toevoegingen zoals de Presenter Display, het on-screen overzicht van toetsenbordcombinaties en exporteerfunctionaliteit naar Macromedia Flash (al valt, net als bij Pages, bij Keynote 2 het één en ander aan de exporteerkwaliteiten op te merken). De Media Browser is voorlopig nog even traag, maar voor de rest is Keynote 2 een waardige opvolger van Keynote 1.

Apple.com: Keynote
Screenshots Keynote 2

Reageer op artikel:
Preview: Keynote 2 – Apple was met Pages een beetje lui
Sluiten