HSL
HSL Nieuws 17 januari 2005

Preview: iPhoto 5

Zaterdag komt iLife ’05 uit. iLife ’05 bevat de bekende programma’s iTunes, iPhoto, iMovie, iDVD en GarageBand. Al deze iApps hebben in iLife’05 een update gekregen.

Als eerste zullen we iPhoto 5 behandelen. Wat zijn de grootste veranderingen? Is het een waardevolle upgrade? Lees verder voor een korte impressie van iPhoto 5.

Snelheid
iPhoto werd met versie 4 pas echt interessant om grote fotocollecties te beheren. Alle versies ervoor waren eigenlijk te traag om normaal te gebruiken. iPhoto 5 is weer iets sneller dan iPhoto 4. De snelheid is met name te merken bij de filters als Enhance en Sepia.

Ordening
Het grote probleem met iPhoto was vroeger altijd de ordening. Ook dit probleem werd grotendeels verholpen met de komst van iPhoto 4, maar met iPhoto 5 is het eindelijk zoals het zijn moet. Het is vanaf nu namelijk mogelijk om folders aan te maken. Hierdoor kun je veel meer ‘levels’ aanamen en bovendien scheelt het zeer veel ruimte in de ‘source’ kolom aan de linkerkant.
Een welkome functie is de kalender. Hiermee kun je foto’s niet alleen snel vinden, maar je kunt ook foto’s laten zien op dag, week, of maand. Tot slot is er een search balkje ingebouwd. Hiermee kunnen we zoeken op keywords en comments die je mogelijk hebt aangemaakt.

Foto’s aanpassen
Niet iedereen maakt perfecte foto’s en daarom is het fijn dat iPhoto 5 nu extra mogelijkheden biedt om je foto’s wat op te kalefateren. Hiervoor dient een zwart doorzichtig venster (wat we veel in Tiger zullen gaan tegenkomen). We kunnen er de volgende zaken aanpassen: brightness, contrast, saturation, temperature. tint sharpness, straighten (een makkelijke manier om foto’s te kantelen), exposure en levels.

Slideshows
Wie van slideshows houdt kan zijn geluk niet op in iPhoto 5. Niet alleen zijn er mooie overgangen bijgekomen, maar vanaf nu is het ook mogelijk om de overgangen per foto in te stellen. Slideshows kunnen ook bewaard worden. Daarnaast heeft het Ken Burns Effect uit iMovie ook een plekje gevonden in iPhoto. Een leuke optie ten slotte is de mogelijkheid om je slideshow precies even lang te laten duren als een nummer uit iTunes. Het de details die het hem doen.

Overige verbeteringen
– Raw formaat wordt volledig ondersteund.
– Nieuwe boeken en nog makkelijkere manier van samenstellen.
– Afdrukken van foto’s is goedkoper.
– Filmpjes van je digitale fotocamera hebben nu ook hun plek in iPhoto.

Conclusie
iPhoto 5 is weer beter geworden haar voorganger. iPhoto 5 is sneller, handiger in het organiseren en vriendelijker in gebruik; precies de eigenschappen die tellen bij het beheren van fotocollecties.

iPhoto 5 is onderdeel van iLife ’05. iLife ’05 kost 79 euro.
iPhoto screenshots

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Preview: iPhoto 5
Sluiten