Preview: iPhoto 5

45 reacties

Zaterdag komt iLife ’05 uit. iLife ’05 bevat de bekende programma’s iTunes, iPhoto, iMovie, iDVD en GarageBand. Al deze iApps hebben in iLife’05 een update gekregen.

Als eerste zullen we iPhoto 5 behandelen. Wat zijn de grootste veranderingen? Is het een waardevolle upgrade? Lees verder voor een korte impressie van iPhoto 5.

Snelheid
iPhoto werd met versie 4 pas echt interessant om grote fotocollecties te beheren. Alle versies ervoor waren eigenlijk te traag om normaal te gebruiken. iPhoto 5 is weer iets sneller dan iPhoto 4. De snelheid is met name te merken bij de filters als Enhance en Sepia.

Ordening
Het grote probleem met iPhoto was vroeger altijd de ordening. Ook dit probleem werd grotendeels verholpen met de komst van iPhoto 4, maar met iPhoto 5 is het eindelijk zoals het zijn moet. Het is vanaf nu namelijk mogelijk om folders aan te maken. Hierdoor kun je veel meer ‘levels’ aanamen en bovendien scheelt het zeer veel ruimte in de ‘source’ kolom aan de linkerkant.
Een welkome functie is de kalender. Hiermee kun je foto’s niet alleen snel vinden, maar je kunt ook foto’s laten zien op dag, week, of maand. Tot slot is er een search balkje ingebouwd. Hiermee kunnen we zoeken op keywords en comments die je mogelijk hebt aangemaakt.

Foto’s aanpassen
Niet iedereen maakt perfecte foto’s en daarom is het fijn dat iPhoto 5 nu extra mogelijkheden biedt om je foto’s wat op te kalefateren. Hiervoor dient een zwart doorzichtig venster (wat we veel in Tiger zullen gaan tegenkomen). We kunnen er de volgende zaken aanpassen: brightness, contrast, saturation, temperature. tint sharpness, straighten (een makkelijke manier om foto’s te kantelen), exposure en levels.

Slideshows
Wie van slideshows houdt kan zijn geluk niet op in iPhoto 5. Niet alleen zijn er mooie overgangen bijgekomen, maar vanaf nu is het ook mogelijk om de overgangen per foto in te stellen. Slideshows kunnen ook bewaard worden. Daarnaast heeft het Ken Burns Effect uit iMovie ook een plekje gevonden in iPhoto. Een leuke optie ten slotte is de mogelijkheid om je slideshow precies even lang te laten duren als een nummer uit iTunes. Het de details die het hem doen.

Overige verbeteringen
– Raw formaat wordt volledig ondersteund.
– Nieuwe boeken en nog makkelijkere manier van samenstellen.
– Afdrukken van foto’s is goedkoper.
– Filmpjes van je digitale fotocamera hebben nu ook hun plek in iPhoto.

Conclusie
iPhoto 5 is weer beter geworden haar voorganger. iPhoto 5 is sneller, handiger in het organiseren en vriendelijker in gebruik; precies de eigenschappen die tellen bij het beheren van fotocollecties.

iPhoto 5 is onderdeel van iLife ’05. iLife ’05 kost 79 euro.
iPhoto screenshots

Reacties

45 reacties
 • Profielfoto
  maceddy

  5x sneller vind ik een aardige verbetering:D

  Gaat lekker hoor;)

 • Profielfoto
  Snakeman

  Nu vergeet je één van de belangrijkste verbeteringen: RAW formaat ondersteuning. 12 tot 16 bits bestanden vanuit een (semi-)professionele camera kunnen nu rechtstreeks ingelezen en weergegeven worden door iPhoto. Deze hoeven dus niet meer te worden omgezet naar JPEG en lijden dus niet aan verlies van kwaliteit (12-16 bit bestanden bieden nu eenmaal veel meer kleurinformatie)

 • Profielfoto
  XP-01

  Werkt erg lekker het programma, Pages heb ik ook al helemaal in gebruik:D

 • Profielfoto
  Jordan_D

  Oh nog een extra bijkomstigheid. Je kan nu ook je filmpjes die je heb gemaakt met je digitalecamera in iPhoto kwijt. :D

 • Profielfoto
  mvexel

  Vijf sterren liefst. Fraai zeg. Dat suggereert dat er geen ruimte meer is voor verbetering?

 • Profielfoto
  evkruining

  Filmpjes en (sub)folders zijn hele goede nieuwe features. Ik zoek alleen nog een mogelijkheid om simpel één foto fullscreen te tonen zonder eerst een slideshow te maken. Ik kan het niet vinden, misschien kijk ik niet goed. Iemand een suggestie?

 • Profielfoto
  Casper

  Overigens zijn voor een groot aantal nieuwe functies een G4 nodig. Met mijn G3 kan ik bijvoorbeeld alleen maar 90 graden roteren en enkel de helderheid en contrast aanpassen in dat zwarte scherm. Jammer, maar weer een reden voor een iMac G5.

 • Profielfoto
  LoveBug356

  Weer een 5/5 :p
  Wat is Apple toch goed !!!

 • Profielfoto
  Outragemac

  Ben wel benieuwd of iLife 5 als update beschikbaar zal zijn, of dat we gewoon de nieuwe versie moeten kopen.

 • Profielfoto
  iAgree

  Dat word kopen lijkt mij ja maar zo te horen is het het best waard en als je vind van niet dan blijf je gewoon op 04 toch;-)

 • Profielfoto
  tiny

  Geweldig stukje software weer. Mooi artikel HS-L! :D

 • Profielfoto
  buxx

  Moet je deze kopen, of is het een reguliere upgrade die je automatisch kunt uitvoeren vanuit het systeem?

 • Profielfoto
  Rezpack

  Waarom gebruikt niet de hele wereld iView Media Pro. Daar heb je tenminste wat aan. Gewoon een media ordening programma.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  – omdat iView Media Pro 169 euro kost
  – omdat iView Media Pro een hoop overbodige functies heeft
  – omdat iView Media Pro een onoverzichtelijke interface heeft

 • Profielfoto
  yvinhei

  @buxx: Je zal iPhoto toch echt moeten aanschaffen. Maar je krijgt er ook meteen iMovie HD, iDVD5 en GarageBand 2 bij. :D

 • Profielfoto
  StevesiLife

  …”Waarom gebruikt niet de hele wereld iView Media Pro. Daar heb je tenminste wat aan. Gewoon een media ordening programma”.

  iView media pro is een prachtig programma die doet waar het voor gemaakt is. Catalogiseren van media. Maar meer ook niet. De samenwerking tussen iPhoto en de andere iApps en .Mac services is natuurlijk super goed bedacht. Met iLife05 en iWork05 gaat het helemaal de goede kant op. Maar geloof me in Cupertino zijn ze al weer hard aan het werk om de iApps voor 2006 op tijd klaar te krijgen, en om ons weer helemaal te verwennen met nog meer iLekkers! :p

 • Profielfoto
  SnoopDogg

  ik heb iPhoto 5 al:D

 • Profielfoto
  aToMac

  XP-01: Mooi, dat jij Pages LEGAAL in gebruik hebt. ???

  Volgens mij komt hij 22 januari pas uit.

 • Profielfoto
  mvexel

  iView heeft ook een niet-Pro-variant, die aanmerkelijk betaalbaarder is en wat mij betreft een serieuze concurrent voor iPhoto. iView Media (ook niet-Pro) heeft meer mogelijkheden om je foto’s te ordenen en te sorteren – ook op bestandssysteem-niveau. De slideshow-functie is beter te configureren. Het programma is snel – sneller dan iPhoto op mijn Powerbook G4. Het dicteert je niet waar en hoe je je foto’s op je schijf moet ordenen – een vervelende gewoonte van de iApps.

  Dat iView een hoop overbodige functies heeft is een non-argument. iPhoto heeft voor mij een hoop overbodige functies: muziek bij je slideshow, huh? Albumfunctie, wat zal ik daarmee? Ik wil maar zeggen; dat hangt af van je verwachtingen en eisen.

 • Profielfoto
  mtersteege

  Is iLife 05 vanaf zaterdag dan ook bij de mac-dealers beschikbaar. Ik namelijk zaterdag naar Rotterdam, dan kan ik em meteen meenemen:)

  Michiel

 • Profielfoto
  Katmai

  Mjah

  BIj mijn dealer zeggen ze dat het pas 29 januari wordt:-(

  Ik heb ze beiden besteld en betaald, dus ik denk dat het wel niet zo erg is als ik ze alvast even “test” ?

  Wel een beetje traag Pages en iPhoto (PoBo G4 1.5)

 • Profielfoto
  Grrromit

  Zit er ook een Red-Eye button in?
  Ik werk zelf veel in Photoshop, maar zo’n quick red-eye functie is verdraaid handig.

  Grrromit

 • Profielfoto
  Jasper

  En hoe zit het met de bestandsstructuur op je harde schijf? Als je nu op je harde schijf kijkt, zie je allemaal vage mapjes die genummerd zijn. Is dat probleem nu oom over?

 • Profielfoto

  ik heb iPhoto 5, iMovie HD, Pages en Keynote 2.0 in gebruik
  Werken allemaal vlekkenloos :p

 • Profielfoto
  staaf

  inderdaad, die bestands structuur is een ellende.. Hoe weet je waar ie staat. Het iPhoto systeem werkt schijfvervuiling in de hand! Maar misschien is het nu voorbij. Voor mij de reden om ‘qpict’ te gebruiken.

 • Profielfoto
  sebasvv

  Jep Red-Eye zit erin, weet niet of het zo goed werkt als in PS

 • Profielfoto
  Roggie

  Weet iemand trouwens of er in iLife nog taalverschillen zijn met België? Of is de NL versie daar precies dezelfde?

 • Profielfoto
  Oopsfotos

  Net als bij de vorige iLife is het ook nu zeker weer onmogelijk om alleen een iPhoto-update te verkrijgen??? Ik doe (nog steeds) niets met alle andere iLife-producten.

 • Profielfoto
  Jlle

  Ik snap niet dat sommige functies niet werken met een G3, nu moet ik voor bepaalde zaken Photoshop opstarten (dat prima werkt op mn g3) om bewerkingen te doen waarvan iPhoto vind dat ze niet kunnen op mn G3…. jammer

 • Profielfoto
  XP-01

  aToMac: ja goed he, iLife ’05 ook!:D

 • Profielfoto
  Joop Vos

  Ik vind het toch wat vreemd … het een upgrade noemen voor een niet-upgrade prijs. Zo ongeveer elk jaar dus rond de 79 euro dokken … voor de gevoelswaarde reken ik nog altijd om … 175 guldens. Das toch niet niks. En het is niet het enige wat Apple regelmatig aan software ‘ververst’!

  ‘k Kan het niet helpen … maar een beetje belazerd voel ik me wel.

 • Profielfoto
  OmeRobbie

  Kun je ook Photoshop opstarten voor bewerken vanuit iPhoto? Werk voor veel deelbewerkingen toch liever met photoshop (sharpening, ruis elimineren etc)

 • Profielfoto
  Triumph

  Mijn digitrale camera (RAW) werkt in iedergeval niet (Olympus E300) met iPhoto verders vind ik het er goe duit zien, zeker met de transparante aanpassen schermpje lijkt wel op Motion.
  Het kenburns effect kan alleen recht toe recht aan en niet zoals bijv, met Still Life en PhotoToMovie. Dus toch nog een ander progje nodig.
  Hopenlijk komen er wel update voor o.a. verschillende RAW camera’s

 • Profielfoto
  MacGyver

  Toch leuk:

  Mircosoft: Nieuwe versie = applicatie langzamer

  Mac: Nieuwe versie = snellere applicatie!

 • Profielfoto
  tarun

  Als je iLife ’04 hebt gekocht kan je voor EUR 19,- een upgrade kopen. Zie de webwinkel van Apple.

 • Profielfoto
  XP-01

  MacGyver: Misschien is er wat met je Mac aan de hand want Microsoft Office 2004 draait errug vlot op de mijne.

 • Profielfoto
  sebasvv

  De kleine lettertjes bij apple zijn kleiner als normaal maar staan er toch echt:D staat toch duidelijk in dat als je een Mac na 11jan. hebt aangeschaft in aanmerking komt voor de upgrade. Das pas balen als je op 8jan. je eerste Mac hebt aangeschaft en dit voorbij ziet gaan.:(

 • Profielfoto
  maulin

  Jammer, met de RAW bestanden uit mijn Canon Powershot G3 kan iPhoto ook niets :(

 • Profielfoto
  hardus

  @maulin: heb je het over iPhoto 4 of 5?

 • Profielfoto
  maulin

  Ik heb het over versie 5

 • Profielfoto
  MacGyver

  @XP-01, had het meer over het verschil tussen windows en macos x.

 • Profielfoto
  Apfel

  Geen rooie oogjes te zien op vissenscreenshot mooi:)

 • Profielfoto
  Mick

  Die functie van de diapresentatie aanpassen aan de lengte van de muziek werkt echt niet helemaal optimaal bij mij… Nadat de muziek is gestopt volgen er zeker nog twee foto’s in stilte…. Jammer

 • Profielfoto
  Dbakker

  Een ander puntje van aandacht is dat je met iPhoto 5 nu ook tegen aannemelijke prijzen foto’s kunt bestellen bij Kodak.
  Weet iemand of de prijzen in iPhoto 4 ook worden aangepast?

 • Profielfoto
  Jonste

  RAW bestanden uit de Canon Powershot G3 kun je geschikt maken voor iPhoto. Zie: http://minimal.cx/2005/02/24/ilife-05-iphoto-501-and-canon-powershot-g3-raw-files/