PowerPC 970FX van IBM / Apple draait meer dan 1 operating system

15 reacties

IBM is samen met Apple bezig om een verbeterde versie te maken van de PowerPC 970 processor, die Apple gebruikers kennen als de G5.

De PowerPC970FX -die in 2005 gelanceerd zal worden- zal voorzien zijn van een technologie die “virtualization” genoemd wordt. Met deze technologie is het mogelijk om de harde grens tussen het besturingssysteem en de hardware te overbruggen. Dit wordt al enige tijd gebruikt in IBM’s professionele server systemen en maakt het mogelijk om verschillende besturingssystemen te gebruiken op één en dezelfde processor.

De nieuwe 970FX processor zal daarmee concurrent kunnen worden van de x86 processors zoals de Pentium van Intel en de Opteron van AMD, omdat je meerdere besturingssystemen simultaan kan draaien. De AMD en Intel kunnen dit niet. Ook Apple zal deze processor gaan gebruiken, zo is te lezen op MacNewsWorld.

Deze nieuwe stap zal niet inhouden dat je straks Windows op een Mac kan gaan installeren, maar het zal ongetwijfeld de uitwisselbaarheid van beide systemen vergroten. Daarnaast kan het de markt penetratie van PowerPC processors vergroten.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  boesboes

  De nieuwe 970FX processor zal daarmee compatible worden met de x86 processors zoals de Pentium van Intel en de Opteron van AMD. Ook Apple zal deze processor gaan gebruiken, zo is te lezen op MacNewsWorld.

  Wat wordt daarmee bedoeld? dat je op dat moederbord ook een pc processor kunt instaleren en zo windows er naast kan draaien?

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  ik denk meer dat de hardware die nu voor de windows bakken worden gebruikt compatible worden met deze processor… of heb ik het mis?

 • Profielfoto
  ReneB

  :D:D:D

  Het gaat hier om het simultaan draaien van meerdere besturingssystemen, zonder opnieuw op te moeten starten. Dit kan nuttig zijn bij server toepassingen. Intel demonstreert dit al een tijdje, en daarom kan IBM nu concurreren. Een alternatief bieden is wat anders dan compatible worden met een X86.

 • Profielfoto
  Sachin

  Het is niet x86 compatibel. Dit is een foute interpretatie. Het kan wel meerdere PowerPC besturingssystemen naast elkaar draaien.

 • Profielfoto
  Sad

  Oeps! paar dingen aangepast zodat het wat duidelijker is.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik zou vooral geinteresseerd zijn in een G5 processor die gewoon sneller is, goedkoper is, minder warmte produceert en minder stroom verbruikt. Ik vind 1 besturingssysteem tegelijk al mooi genoeg op mijn computer. Het lijkt me voor de gemiddelde gebruiker nou niet echt een boeiende ontwikkeling, of mis ik iets?

 • Profielfoto
  XP-01

  “Ook Apple gaat dit gebruiken” ja wie anders? Apple is toch de enigste die PPC CPU’s gebruikt? Of zit er nu helemaal naast? Ik snap ook niet helemaal wat het precies inhoudt om 2 system tegelijk te draaien, dan heb je Mac OS X 10.3 op je ene scherm en 10.4 op je tweede en dat alles met maar 1 computer simpel gezegd?

 • Profielfoto
  Elger

  Server toepassingen:)

 • Profielfoto
  Pink Grapefruit

  Juist server toepassingen… Zeker wel interessant dus. Maar niet voor de desktop nee. Alhoewel dit ook zou betekenen dat je tegelijker tijd Linux (debian of mandrake) kan draaien en je dus ook linux applicaties kan starten. Nuttig? Misschien wel, beetje zoals X11 nu ook onder OSX werkt (das geen juiste vergelijking, maar even voor het idee)

 • Profielfoto
  Pjotr

  Momenteel heeft Apple een zeer beperkt markt aandeel. Het lijks alsof we tot een keus worden gedwongen: of Wintel of Apple. Die keus wordt anders. Koop je aan Apple dan draait dat Windoos evenzogoed. Draait even prima als Intel. Verlaagt de migratiedrempel enorm.

 • Profielfoto
  maceddy

  Pff, Windows op mn Mac.. Asjeblieft niet zeg…

  Gelukkig is Mac OS X superieur aan Windows:)

 • Profielfoto
  zakalwe

  Apple maakt al gebruik van de 970FX…bedoelt men hier niet de 970GX? Of 980FX?

  Naast Apple maakt ook IBM gebruik van haar eigen processors, verder wordt PPC gebruikt door een aantal andere fabrikanten (waaronder printer en routerfabrikanten).

 • Profielfoto
  japser909

  het wordt is tijd zeg :angry: djsz

 • Profielfoto
  archivaris

  In mijn Kyocera Mita laserprinter zit een PPC.

 • Profielfoto
  bommels

  Lijkt erg op wat IBM op mainframes en ook in OS/2 had: je kon meerdere virtuele machines draaien, en evt stukken hardware voor 1 machine, proces of user reserveren.

  Ik zie het nut voor desktop gebruikers ook niet zo, maargoed, misschien is dit een oplossing waarvoor het probleem nog uitgevonden moet worden ;)