Partitioneren met DiskStudio

11 reacties

Volgende week zal Micromat op de Expo een voorproefje geven van een nieuw programma, genaamd DiskStudio. Het programma kan zonder dat de harde schijf gewist hoeft te worden heel eenvoudig partities erbij maken en deze ook weer verwijderen.

DiskStudio kan partities toevoegen zonder de harde schijf te wissen, maar reeds bestaande partities (die niet door DiskStudio zijn aangemaakt) kan het niet verwijderen. Reeds bestaande partities kan het programma alleen verwijderen door de volledige harde schijf te wissen. Verder kan het programma zoals gezegd de harde schijf dus wissen en deze in een ander formaat dan HFS+ zetten. Micromat hoopt het in februari te kunnen verschepen voor zo’n $ 50,-, hoeveel het in Nederland zal kosten is nog niet bekend.

Was TechTool Pro 4 bij haar introductie in november 2003 het enige programma dat onder Mac OS X partities kon toevoegen aan een harde schijf zonder deze te wissen, inmiddels zijn er meerdere op de markt. Groot nadeel van TechTool Pro 4 was dat de aangemaakte partitie (ook wel eDrive genoemd) eigenlijk onbruikbaar was voor andere zaken dan als extra nood-reparatiepartitie dienst te doen.

Eind mei 2004 kwam SubRosaSoft met het programma VolumeWorks en eind juni 2004 volgde Coriolis Systems met iPartition, beide programma’s maakten het mogelijk om harde schijven zonder te wissen te voorzien van extra partities, partitiegroottes te wijzigen en/of partities te wissen. Het klinkt allemaal heel eenvoudig, maar ongevaarlijk was en is het veranderen van de schijfindeling nooit, daarom is een goede backup altijd aan te raden.

Op dit moment is het nog te vroeg om een vergelijking te maken tussen VolumeWorks, iPartition en DiskStudio (de eerste twee zijn in MacFan 54 uitgebreid getest), zodra die mogelijkheid zich aandient, zal ik een review schrijven.

Over voors en tegens van partitioneren zie o.a. dit draadje in het forum
Meer info: Micromat.com en Noadis.nl

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Sachin

  Onder Widnows gebruik ik één partitie voor het besturingssysteem + programma’s en één partitie voor al m’n documenten. Voor Windows gebruikers is dit geen overbodige luxe wegens de stabiliteit. Vroeger had ik soms meerdere partities voor de verschillende besturingssystemen op m’n PC.

  Mac OS X is stabieler en bij mijn weten is het niet zo eenvoudig om een dual-boot Mac te bekomen. Toch lijkt het me interessant voor bijvoorbeeld developers om meerdere partities te hebben.

 • Profielfoto
  Bigs

  $50 is wel een beetje veel voor een tooltje dat je misschien maar 1 of 2 keer gebruikt.

  larridon: Je mac laten booten vanaf een andere partitie of schijf is makkelijk.. gewoon alt vasthouden tijdens het booten:)

 • Profielfoto
  JeePee

  50 dollar is inderdaad niet niks, maar blijkbaar verwachten ze dat mensen het er wel voor zullen geven… VolumeWorks is overigens 59,95 dollar (als CD, anders $ 49,95 als download) en iPartition kost 34,95 euro als download.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Interessant. Waar ik op wacht is Partition Magic voor de Mac.

  Beetje slecht leesbaar stukje trouwens. Dit kan echt beter ;). Een zin als:

  “DiskStudio kan partities toevoegen zonder de harde schijf te wissen, maar bestaande partities (die niet door DiskStudio zijn aangemaakt) kan het alleen verwijderen door de harde schijf te wissen, partities die door het programma zelf zijn aangemaakt kan het altijd verwijderen.”

  is veel te lang. Er zit een komma in waar een punt moet (nieuwe zin). Verder moet je het hele artikel 3x lezen voordat je 1x begrijpt wat nu precies de strekking is. Kan aan mij liggen, maar ik vind het erg onduidelijk lezen.

  En wat bedoel je met dat als je een partitie wilt toevoegen aan een harde schijf met bijvoorbeeld 1 partitie erop en nog vrije ruimte? Als ik jouw artikel lees moet ik dan eerst de gehele schijf ‘wissen’ alvorens ik een partitie kan toevoegen. Dit klinkt erg onlogisch, en ik kan me niet voorstellen dat dat klopt.

  Het lijkt me dat je *altijd* partities kunt toevoegen *als* er nog vrije ruimte is. Uiteraard kun je geen partities toevoegen als er geen ruimte is, dan moet je eerst de oud partitie(s) wissen en de schijf opnieuw indelen.

  Wat wordt nu precies bedoeld en wat kan dit tool dat de DiskUtil van Apple niet kan?

 • Profielfoto
  Tomaat

  Kan dit programma ook bestaande (en niet door DiskStudio gemaakte) partities wijzigen? Dus bijvoorbeeld groter of kleiner maken?

 • Profielfoto
  Elger

  Wat moet je nou met partities:P

 • Profielfoto
  Geitekaas

  Ik vond partities wel lekker in mijn windowstijd. iPartition is aardig. je moet echter wel van een cd opstarten als het je opstartdisk betreft. Dat was in de tijd van PartitionMagic wel anders. Ik wil graag oudere games spelen op mijn MAC waar classic niet voor geschikt is. Pro pinball the web wordt niet gezien door classic:-( Maar goed mijn PB kan zowiezo niet os 9 aan!
  Partities zijn lekker als je wat overzicht wilt creeren in je schijf. Bv. filpjes en docs apart en bekups apart. Handig en stabiel om ook met filmediten een aparte schijf te hebben.

 • Profielfoto
  JeePee

  Je kunt gewoon bestaande partities wijzigen, maar de oorspronkelijke partities kun je niet verwijderen, zonder eerst de gehele schijf te hebben gewist. Alleen de met DiskStudio gemaakte partities zijn te verwijderen. Dit heeft waarschijnlijk allemaal met veiligheid te maken.
  Ik heb het artikel even iets aangepast, maar wil er wel bij zeggen dat het erg lastig was te schrijven, aangezien ik meer informatie heb dan ik op dit moment mag geven. Ik heb de inhoud dan ook meerdere keren aangepast alvorens het te posten, maar op een gegeven moment houdt het op, dan plaats ik het maar, ik heb nog meer hobby’s…:D

  Schijfhulpprogramma kan geen partities wijzigen, alleen partitioneren nadat de volledige schijf gewist is. DiskStudio kan bestaande partities wijzigen, alleen niet verwijderen. Stel dat je 3 bestaande hebt, dan kun je er wel 16 aan toevoegen (ruimte gaat uiteraard van een te selecteren partitie af), maar je kunt niet van 3 naar 2 of 1.:)

 • Profielfoto
  Zweefvliegerke

  en wat is die informatie die je niet mag geven ?

 • Profielfoto
  JeePee

  Die krijg je in de review, alleen moet Micromat het programma eerst hebben vrijgegeven. De extra informatie die ik heb (specifieke dingen over DiskStudio die Micromat niet op hun site heeft vermeld), heb ik gekregen door het testen van de Beta, maar daarover mag ik nog niets zeggen, sorry. :sealed:

  Ik kan denk ik wel een tip geven aan mensen die op zoek zijn naar een programma dat kan partitioneren, namelijk: ga nu nog niets kopen, maar wacht nog even.:D

 • Profielfoto
  James T. Kirk

  OK, het is inmiddels een jaar later en ik zou graag een tool willen, die makkelijk grafisch een HFS+ partitie gebroederlijk naast een FAT 32 kan zetten. Het is tenslotte al via de commandline (maar erg lastig) mogelijk, dus zou het ook grafisch moeten te regelen kunnen zijn: http://www.macosxhints.com/article.php?story=20030613121738812&query=fat32+hfs+partition+disk