JeePee
JeePee Nieuws 9 januari 2005
Leestijd: 2 minuten

Partitioneren met DiskStudio

Volgende week zal Micromat op de Expo een voorproefje geven van een nieuw programma, genaamd DiskStudio. Het programma kan zonder dat de harde schijf gewist hoeft te worden heel eenvoudig partities erbij maken en deze ook weer verwijderen.

DiskStudio kan partities toevoegen zonder de harde schijf te wissen, maar reeds bestaande partities (die niet door DiskStudio zijn aangemaakt) kan het niet verwijderen. Reeds bestaande partities kan het programma alleen verwijderen door de volledige harde schijf te wissen. Verder kan het programma zoals gezegd de harde schijf dus wissen en deze in een ander formaat dan HFS+ zetten. Micromat hoopt het in februari te kunnen verschepen voor zo’n $ 50,-, hoeveel het in Nederland zal kosten is nog niet bekend.

Was TechTool Pro 4 bij haar introductie in november 2003 het enige programma dat onder Mac OS X partities kon toevoegen aan een harde schijf zonder deze te wissen, inmiddels zijn er meerdere op de markt. Groot nadeel van TechTool Pro 4 was dat de aangemaakte partitie (ook wel eDrive genoemd) eigenlijk onbruikbaar was voor andere zaken dan als extra nood-reparatiepartitie dienst te doen.

Eind mei 2004 kwam SubRosaSoft met het programma VolumeWorks en eind juni 2004 volgde Coriolis Systems met iPartition, beide programma’s maakten het mogelijk om harde schijven zonder te wissen te voorzien van extra partities, partitiegroottes te wijzigen en/of partities te wissen. Het klinkt allemaal heel eenvoudig, maar ongevaarlijk was en is het veranderen van de schijfindeling nooit, daarom is een goede backup altijd aan te raden.

Op dit moment is het nog te vroeg om een vergelijking te maken tussen VolumeWorks, iPartition en DiskStudio (de eerste twee zijn in MacFan 54 uitgebreid getest), zodra die mogelijkheid zich aandient, zal ik een review schrijven.

Over voors en tegens van partitioneren zie o.a. dit draadje in het forum
Meer info: Micromat.com en Noadis.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Partitioneren met DiskStudio
Sluiten