Nog meer geruchten voor MWSF: iWork suite

25 reacties

Als we Think Secret moeten geloven, dat gaat MacWorld San Francisco ons over iets meer dan een week heel veel spectakel brengen. Want na hun voorspelling dat Apple een ‘headless iMac’ zal introduceren, verwachten ze nu ook nog een nieuwe applicatie-suite genaamd ‘iWork’.

iWork moet de zakelijke tegenhanger worden van iLife en zal in ieder geval Keynote 2.0 bevatten en een tekstverwerker genaamd ‘Pages’. Geruchten over een iWork(s) suite zijn al langer bekend. Daarbij werd aangegeven dat de tekstverwerker ‘Document’ zou worden genoemd, maar naar verluid heeft Apple dat gewijzigd in Pages om verwarring te voorkomen. Persoonlijk vind ik Pages in ieder geval een betere naam. Over meelevering van een Spreadsheet en/of database applicatie is nog niets bekend.

Volgens Think Secret zullen de systeemeisen van iWork redelijk bescheiden zijn.

[textquote]iWork ’05 will require a 500MHz system and Mac OS X 10.3.6 , sources say. Additionally, the software will require a serial number. It’s unclear whether the new iLife ’05 will also require a serial number–previous versions have not. Also unknown is where iWork ’05 pricing will fall. With Keynote currently selling for $99 and AppleWorks 6 costing $79, it seems unlikely that Apple will price iWork ’05 at the same $49 price point as iLife. [/textquote]
Al met al doet dit gerucht ons nog meer uitkijken naar MacWorld San Francisco. Als we nu maar niet teleurgesteld worden, het zijn immers (nog) maar geruchten…

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  freechris

  op zich wel mooi, office 2004 is nl. zo’n beetje het laatste microsoft programma op mn ibook die ik er maar al te graag af gooi om iets van apple te kunnen draaien dat veel beter geintegreerd is met de andere applicaties. gelukkig heb ik me niet blauw betaald voor office maar een goedkope studentenlicentie kunnen bemachtigen:)

 • Profielfoto
  macsterken

  Misschien interessant om te weten:
  Enkele developers van ClarisWorks hadden een eigen bedrijfje opgericht, Gobe (http://www.gobe.com).
  Zij ontwikkelen daar een office suite GobeProductive. Een zeer fijne applicatie. (http://arstechnica.com/reviews/02q2/gobe/gobe-1.html)
  Apple heeft een tijd geleden die mensen overgenomen. Ik vermoed dus dat iWorks iets in dezelfde trant zal worden als GobeProductive, maar dan met een volledige osx look&feel.

  — Uit “A brief history of ClarisWorks (zie google)”

  At times over the past few years, there have been rumors and speculation that Apple was working with / had reacquired Gobe and / or the original ClarisWorks team, to produce a new Mac version of AppleWorks based on Gobe Productive. Apple and Gobe did indeed discuss possibilities at various points in Gobe’s history; however, I am not at liberty to go into details. Apple did not in the end acquire Gobe as such, but three of its founders, Scott Holdaway, Scott Lindsey, and Carl Grice, did rejoin Apple as employees when Gobe failed. They won’t tell me what they are up to (even off the record!), but whatever it is, it does not involve the Gobe Productive codebase. Nor, I am reasonably sure, does it involve the ClarisWorks / AppleWorks codebase.

 • Profielfoto
  Qorne

  Wel vreemd, omdat Apple met iLife een vrij grote reclame campange had van “iLife de MS office voor de rest van je leven”
  Iets in die trend,

  Hoe zit het daarmee dan? ik vind het niet zo’n super set van Apple als MS besluit geen Office meer te maken voor de Apple dan willen mensen weer niet overstappen omdat ze geen Word hebben. een consument vertellen dat je met een ander programma het ook kan werkt niet. er moet Word op staan:P

 • Profielfoto
  Peach

  Indd, ik snap ook niet goed waarom een iWorks zo ‘goed’ zou zijn. 95% van de wereld werkt met office. Je hoet daarom geen pc-aanhanger te zijn, maar je hebt nu eenmaal een norm. De huidige norm is .doc en enkel de marktleider kan daar iets aan veranderen.
  De enige ‘deftige’ tweede is .pdf en langs die weg zijn wij (Apple-gebruikers) nog een beetje compatibel met onze windows-broeders. Weliswaar zit je dan wel in de puree als je achteraf er nog iets wilt aan veranderen (tenzij je nog eens een stukje software van de familie Adobe wilt kopen).
  Aub begin nu niet dat iWorks (en de huidige Appleworks) ook .doc files kunnen lezen en bewerken. Appleworks houdt er hier nogal van om met andere eenheden te werken (zo krijg je een compleet andere layout van je document op een windows pc). Was me dat een schock vorig jaar, toen ik m’n eindwerk ging indienen op school enkele uren voor af te geven.

  Blijkbaar een zeer belangrijke expo, als alle roddels hier aanwezig nu ook nog eens echte producten worden …

  Grtz Peach
  *learning deviant gedrag, sociologie*

 • Profielfoto
  macsterken

  Er is toch wel een groot gat in de markt van “productivity suites”. Ik zie geen enkel probleem in iWorks die bestaat naast Office. Er zijn nu eenmaal mensen die niet zo super veel features nodig hebben, of die niet alle dagen .docs via hun mail krijgen. (of als ze het al krijgen, dat het een relatief simpel .doc is).
  MS Works leeft toch ook perfect naast MS Office? iMovie naast Final Cut Pro?

 • Profielfoto
  ISS

  Leuk geruchten, maar alles ‘straks’ niet uitkomt is ‘iedereen’ weer teleurgesteld en verontwaardigd. Eerst zien, dan geloven.

  Eerlijk is eerlijk, MS Office 2004 werkt zoals een zakelijk pakket hoort te werken: goed.

  Hoe was het ook alweer? De wens is de vader van gedachte?

 • Profielfoto
  aaike

  Pittig detail… iWork bestaat al: http://www.iggsoftware.com/iwork/
  Niet echt hetzelfde, maar die naam zal toch niet kunnen me dunkt.

 • Profielfoto
  Strifer

  dan pakken ze misschien wel iWorks met een s erbij..

 • Profielfoto
  iOhan

  Als iWorks echt zo goed belooft te worden, dan toch meteen ook maar een Windows-versie maken? Als je daarin programma’s als iCal, Garageband etc. zou opnemen kon het wel eens heel interessant zijn voor bedrijven die schoon genoeg hebben van Office. Particulieren zijn natuurlijk veel behoudender en blijven Office kiezen zolang het ‘gratis’ bij een nieuwe pc wordt geleverd.
  Ik ben in elk geval heel benieuwd naar die iWorks!

 • Profielfoto
  Quicksilver

  Ben ik de enige die hoopt op nieuwe Powerbooks ??

 • Profielfoto
  macsterken

  > Als iWorks echt zo goed belooft te worden, dan toch meteen ook maar
  > een Windows-versie maken? Als je daarin programma’s als iCal,
  > Garageband etc. zou opnemen kon het wel eens heel interessant zijn
  > voor bedrijven die schoon genoeg hebben van Office. Particulieren zijn
  > natuurlijk veel behoudender en blijven Office kiezen zolang het ‘gratis’
  > bij een nieuwe pc wordt geleverd.

  Apple zijn business model is altijd al geweest om goeie software te maken om hun hardware te kunnen verkopen met grote margins. iTunes is enkel en alleen maar naar windows geport, om meer ipods te kunnen verkopen.

 • Profielfoto
  JWB

  Ben het eens met een aantal reacties hier: Office2004 is gewoon goed. Jobs heeft dit zelf in een keynote gezegd. Dus lijkt me dit alleen een anti-MS-offensief te worden. En dat zal lastig worden. Compatibileit blijft een groot manco van veel office-suites. Ik vermoed dat dit voor ‘Pages’ niet veel anders zal zijn. Tuurlijk wil ik graag een all-apple iBook hebben, maar we moeten wel reeel blijven: als apps het goed doen, dan maakt het mij eigenlijk niet al te veel uit van wie ze afkomstig zijn. Als MS goed zijn werk doet met apple-apps….

 • Profielfoto
  Qorne

  misschien komt er wel een iWork oid, maar dan nietzoals wij verwachten, of wordt het gewoon de nieuwe AppleWorks, want AppleWorks nu nog meeleveren is een beetje triest, software isnoal ouddated

  Aangezien ze de nieuwe iMac waarschijnlijk 100% compleet willen leveren maken ze gewoon een nieuw simpel office programma, AppleWorks zijn ze al mee gestopt, als je nu een iMac oid koopt zit er een demo van MS Office X op.

  Apple wil gewoon een compleet pakket leveren, dus ze maken een office pakketje.:P

 • Profielfoto
  Turbanus

  Wat een kul over Word en Office van M$…. het wordt toch zo langzamerhand wel duidelijk dat Apple een mooiere goudmijn heeft gevonden in de vorm van een iPod en een muziekwinkel! Deze goudmijn zal waarborgen dat Apple zich kan veroorloven om zijn wegen van die van M$ te gaan scheiden. En maar goed ook, want door al dat Officegedoe, weten de meeste Maccers niet eens wat er allemaal al met het bestaande Appleworks mogelijk is. Ik ben dan ook zeer benieuwd wat er wordt gebakken, dat deze bestaande mogelijkheden moet gaan overtreffen.

 • Profielfoto
  kwest

  Waarom moeten op een Mac alle programma’s van Apple zijn? Microsoft heeft ons getoond waartoe een monopolist in staat is… Niet dat ik zo’n aanhanger ben van MS Office ,op m’n PowerBook slokt het batterijen…
  Maar op die manier drum je alle ‘kleintjes’ uit de markt, remember Watson – Sherlock en die heisa over Dashboard.

 • Profielfoto
  atelier argos

  iWork als naam bestaat al! http://www.iggsoftware.com/iwork/
  Zal Apple dit zomaar gaan gebruiken of komt er toch een andere naam?
  iWorks ligt er erg dicht tegenaan. Ben benieuwd wat het gaat worden.

  Overigens is iWork een prettig programma om mee te werken.

 • Profielfoto
  Gans

  Apple zou wel gek zijn als de goede relatie die ze met Micorsoft zeggen te hebben onder druk zetten. Als ze een aanval op de Wintel markt willen doen met een goedkope headless iMac, zullen ze niet in een keer ook MS Office overboord willen zetten. Ik denk eerder dat iWork een soort ontbrekende schakel wordt tussen de al bestaande programma’s. Een soort combinatie van CRM4Mac, de oude Apple Works en Keynote en wellicht een simpel beeldbewerkingsprogramma.
  Ze zullen er alles aan doen om welsiwaar marktaandeel weg te snoepen, maar toch Microsoft te vriend te houden. Het is vervelend, maar Apple heeft MS nu nog echt nodig. Al was het maar alleen om nieuwe gebruikers mee over de streep te trekken.

 • Profielfoto
  Mac

  :O
  iWork is ondertussen iBiz geworden…
  http://www.iggsoftware.com/ibiz/

 • Profielfoto
  nervus

  Waaruit je zou kunnen concluderen dat Apple Iggsoftware bewerkt/uitgekocht heeft: dus inderdaad een IWork from Apple ???

 • Profielfoto
  dada1958

  Apple kan ook de naam voor een zacht prijsje hebben gekocht.

 • Profielfoto
  Anoniem

  Dat wordt druk. Er zijn al minstens twee andere iBiz’en:

  http://www.ibizpda.com/

  en

  http://www.ibiznetwork.com/

  :D

  – Koen.

 • Profielfoto
  JeePee

  Daaaaaag Microsoft!:P :D

 • Profielfoto
  freechris

  http://www.macrumors.com

  Filings at the U.S. Patent and Trademark Office show that Apple has registered iWork:

  Serial Number: 78462838
  Mark (words only): IWORK
  Current Status: Newly filed application, not yet assigned to an examining attorney.
  Filing Date: 2004-08-05
  Last Applicant(s)/Owner(s) of Record: Apple Computer, Inc.
  History: 2004-08-13 – New Application Entered In Tram

  and that IGG Software was the previous registrant, with the change made last August, apparently based on a request made in February:

  Serial Number: 78227786
  Mark (words only): IWORK
  Current Status: Further action on the application has been suspended.
  Filing Date: 2003-03-19
  Last Applicant(s)/Owner(s) of Record: IGG Software, LLC
  History: 2004-02-20 – Communication received from applicant
  2004-03-04 – LETTER OF SUSPENSION E-MAILED
  2004-08-20 – Report Completed Suspension Check Case Still Suspended

 • Profielfoto
  Elstar

  Office4Mac is een goed pakket! Het beste productive-pakket verkrijgbaar! Wat zeg ik, het enige! Elke € waard!

  (ach, wie zit ik nou voor de gek te houden? Uit ergernis over de gebreken van AppleWorks en het, al 3 jaar, uitblijven van een goede opvolger, heb ik net een week geleden Office aangeschaft. Heel goed pakket, maar veel te duur. En net nu ik 5 meier over de balk gegooid heb, komt Apple met een opvolger. GVD… blij dat ik het niet zelf heb hoeven betalen.)

 • Profielfoto
  Elstar

  Office4Mac is een goed pakket! Het beste productive-pakket verkrijgbaar! Wat zeg ik, het enige! Elke € waard!

  (ach, wie zit ik nou voor de gek te houden? Uit ergernis over de gebreken van AppleWorks en het, al 3 jaar, uitblijven van een goede opvolger, heb ik net een week geleden Office aangeschaft. Heel goed pakket, maar veel te duur. En net nu ik bijna 5 meier over de balk gegooid heb, komt Apple met een opvolger. GVD… blij dat ik het niet zelf heb hoeven betalen.)