DeX
DeX Nieuws 23 januari 2005

Newton, Isaac of die andere?

Geplaatst door AppleWatcher, geschreven door Torz

We zijn dagelijks in de weer met onze Macs: Desktop, Powerbooks, iBooks.. En niet te vergeten iPods. Oude en nieuwe modellen. Maar er is er één die bij de meeste mensen wat in vergetelheid is geraakt.
Bij andere Mac-gebruikers juist helemaal niet. Ik vond zo’n groen ding wel interessant en zag er jaren geleden één bij iemand in Frankrijk. Onlangs zag ik er één bij een fervent gebruiker. Geïntrigeerd ben ik op eBay gaan kijken en heb er een uit de VS laten komen.

Ik heb het hier over de Newton MP2100. de laatste uit de serie PDA’s van Apple. Apple is in 1997 met de Newton gestopt omdat het project te veel verlies draaide. Maar het gebruik van de Newton door liefhebbers is niet verminderd. Er zijn gebruikerssites en fora, downloadsites met een enorm archief met van alles en nog wat. Er is heel veel freeware. Er worden zelfs nog steeds programma’s geschreven en/of verbeterd. Er zijn handelaren gespecialiseerd in onderdelen/service parts en accessoires. Er zijn zelfs jaarlijkse awards voor de beste Newton-sites, -software, etc. En de community groeit nog steeds.

De Newton is ogenschijnlijk ingehaald door de veel kleinere en modernere PDA’s van Palm en Sony, voorzien van een kleurenscherm en meestal veel sneller dan de Newton.
Alleen, snelheid is bij een PDA wel een erg relatief begrip. Of je nu een 166 RISC-processor (Newton) hebt, of een 400 MHz IPaq, maakt in de praktijk niet veel uit. Alleen de aanwezigheid van een kleurenscherm is wel een grote vooruitgang. Maar zeg nu zelf, zeven jaar de tijd om als grootste verbetering een kleurenscherm aan te brengen, is dat in computerland niet heel erg weinig? Dat kan eigenlijk maar 2 dingen betekenen. Ofwel de technische ontwikkeling heeft vrijwel stilgestaan, of Apple was haar tijd ver vooruit. Eén van de grootste kwaliteiten van de Newton is de door de huidige generatie PDA’s weinig geëvenaarde handschriftherkenning.

Wat kun je nou eigenlijk helemaal met de Newton? Er is natuurlijk een adresboek, agenda en kladblok. Je kunt simpel alle notities archiveren. Er is software voor van alles en nog wat. Ook bestaan er boeken in Newton-formaat (.pkg; Newton-package, niet te verwarren met OSX packages). Je kunt je Newton via WiFi, Ethernet of LocalTalk backuppen/synchroniseren op je Mac (maar ook op een PC). Die PC heb je eenmalig nodig om de drivers voor WiFi en/of Ethernet te installeren. Bijkomend feit is dan dat je moet beschikken over een Mac met LocalTalk (of een USB-naar-LocalTalk-adapter, of een PC met seriële poort en bijbehorende bekabeling).

En Bluetooth, Internet en mailen, GPS? Wonderbaarlijk, maar dit apparaat uit 1997 (type MP2100 of eMate) kan het allemaal. Middels het programma Newtchat (shareware) en een oudere generatie WiFi-kaart is het mogelijk om via AIM (dezelfde service waar iChat vandaag de dag gebruik van maakt) draadloos te chatten en te surfen.
Dat laatste is wat lastig. Niet vanwege de verbinding, maar omdat de meeste websites talen gebruiken (CSS, JavaScript) die de browser van Newton niet ondersteunt. Een probleem wat overigens oudere versies van browsers op elke computer Mac (en PC) ook kennen.
Mac OS X in combinatie met de Newton is ook mogelijk. Maar helaas alleen met een serieel-naar-USB-adapter. Alhoewel? Als je beschikt over een Powerbook 3400, of nog beter, een Wallstreet Powerbook met een seriële poort, én Mac OS X, dan zou het ook moeten kunnen.
Niet alleen kun je een WiFi kaart in één van de twee PCMCIA-sloten stoppen, maar ook een Flash-kaart (variërend van 2 t/m 36 MB) past in deze sloten.
Dat lijkt weinig, maar is heel veel als je bedenkt dat de programma’s voor de Newton heel wat minder plaats innemen dan tegenwoordig.

Eigenlijk is er teveel om op te noemen. Ik zou nog een pagina vol kunnen schrijven. Het ongelofelijke van deze Apple is dat hij anno 2005 nog steeds heel goed bruikbaar is. En dat kun je voor een apparaat uit 1997 wel bijzonder noemen.

Waar de Newton echt geniaal in is, is het weggooien van een note.
Je velletje wordt een propje dat vervolgens in de prullenbak zweeft. Alleen Apple kan zoiets bedenken. Of Isaac misschien ook?

Torz.

Link: Gerelateerd forum-topic

Reageer op artikel:
Newton, Isaac of die andere?
Sluiten