Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 10 januari 2005

MacWorld Expo 2005 preview

Morgen is het zover. CEO Steve Jobs zal de MacWorld Expo openen met zijn jaarlijks terugkerende keynote. Om 18.00 uur Nederlandse tijd zal Steve het podium bestijgen van de grootste zaal van het Moscone Center in San Francisco.

Helaas zal er dit jaar geen live webcast zijn. Desalniettemin zul je bij MacOSX.nl op het juiste adres zijn. We zitten vanaf 17.55 klaar om verslag te doen van het laatste nieuws van het front, te lezen op deze pagina. In de verschillende Chat-groepen macosx, macosx2, macosx3, macosx4 kun je ten tijde van de keynote ook terecht. De meerdere groepen zijn aangemaakt omdat ze snel vol zitten. Mocht het daar te druk zijn dan ben je tot slot ook welkom op irc-channel ‘macosx.nl’ van IRC-net (irc.xs4all.nl).

Wat zal Steve ons morgen voorschotelen? Niemand weet het zeker, maar wij hebben zo onze vermoedens. Lees verder om een indruk te krijgen van wat morgen waarschijnlijk is en wat onwaarschijnlijk. MacOSX.nl schilt de appeltjes op een schaal van 1 tot 5.

Update
Onze verslaggever ter plaatse is inmiddels gearriveerd in de persruimte van het Moscone Center, alwaar het gratis internetten, drinken en lunchen is.


iMac zonder hoofd
Het is zo goed als zeker dat Apple een nieuwe Mac zal introduceren. Hoogstwaarschijnlijk wordt dit een goedkope Mac zonder scherm; alleen de kast dus. Deze nieuwe Mac moet de brug vormen voor PC gebruikers naar de veilige. virusvrije en makkelijke wereld die Mac OS X heet. De grote charme van deze Mac zal de prijs zijn, zo’n 500 à 600 euro.

PowerMac update
Steve beloofde bij de introductie van de G5 PowerMac dat de 3Ghz barrière binnen een jaar zou worden doorbroken. Het is nu inmiddels anderhalf jaar later en de 2.5Ghz PowerMac is de snelste telg in de PowerMac lijn. MacOSX.nl denkt dat dit na morgen ook nog het geval zal zijn. Een update wordt pas verwacht over 1 à 2 maanden.

Powerbook update
De Powerbooks zullen morgen vrijwel zeker geüpdatet worden, hoewel niet schokkend. De snelheid zal zo’n 167 Mhz stijgen, in de topmodellen zal het videogeheugen verdubbeld worden naar 128Mb en zal de harde schijf verhoogd worden van 80 naar 100Gb. Daarnaast zal in alle modellen Bluetooth 2.0 worden geintroduceerd.

Tiger
De opvolger van Panther zal voorlopig nog even op zich laten wachten. Steve zal tijdens de keynote uiteraard veel aandacht besteden aan alle nieuwe features in Tiger. Het zal nog 3 tot 5 maanden duren voordat we zelf met Tiger aan de slag kunnen. Hopelijk horen we morgen een definitieve datum uit de mond van Steve.

iPod shuffle
Morgen zullen we horen hoeveel iPods er verkocht zijn in het afgelopen kwartaal. Het zullen er miljoenen zijn. De iPod is nog niet over haar hoogtepunt heen en daarom zal morgen de ‘iPod shuffle’ geintroduceerd worden. Een ultra klein iPod telg gebaseerd op flash geheugen; 1 Gb. Over de prijs is niets zeker. Wij denken aan 169 euro.
De iPod mini zal niet in de vergetelheid raken want deze tot noch toe kleinste iPod beschikt vanaf morgen over 5Gb in plaats van 4Gb.

iLife ’05
Het is een jaar geleden dat iLife ’05 werd geintroduceerd. iPhoto kreeg destijds een flink schop onder de kont en er werd een nieuw iLife programma toegevoegd; GarageBand. Hoogstwaarschijnlijk krijgen alle iLife programma’s een update. Daarnaast is het de verwachting dat er een vierde JamPack wordt toegevoegd aan de drie bestaande JamPacks.

Asteroid
De geruchtensite ThinkSecret kwam een tijdje geleden met het gerucht over een zogenaamde ‘breakout box’. Het is een kastje dat je aansluit op je Mac waardoor je meer instrumenten kunt aansluiten. In combinatie met GarageBand 2.0 is dit zeer interessant voor de muzikanten onder ons.
Het publiceren van dit gerucht had tot gevolg dat Apple een juridisch offensief inzette tegen lekkers. ThinkSecret werd onlangs aangeklaagd.

iWork
Steve Jobs zet ons morgen een flinke kom met pap voor. In die kom zitten twee hele dikke krenten. De eerste is de nieuwe Mac zonder hoofd. De tweede is iWork. iWork wordt de opvolger van AppleWorks en zal net als iLife bestaan uit enkele programma’s: een tekstverwerker genaamd Pages, Keynote 2.0 en misschien nog een of meer andere programma’s.
Een remake van AppleWorks ligt al tijden voor de hand. De vraag is echter in hoeverre iWork MS Office kan vervangen. Compatibiliteit is hierbij een cruciaal begrip.

iPhone
Helaas. Een iPhone zal er nooit komen. Wat er wel komt is een Motorola GSM met iTunes erop. Een half jaar geleden kondigden Steve Jobs en Ed Zander (CEO van Motorola) al aan dat zij gingen samenwerken om dit mogelijk te maken. Hopelijk krijgen we morgen een preview van een en ander te zien. De verwachting is dat de ‘iMoto’ in de komende maanden verkrijgbaar zal zijn. Uiteindelijk zal Motorola met bijna al haar telefoons iTunes meeleveren.

Reageer op artikel:
MacWorld Expo 2005 preview
Sluiten