MacWorld Expo 2005 preview

28 reacties

Morgen is het zover. CEO Steve Jobs zal de MacWorld Expo openen met zijn jaarlijks terugkerende keynote. Om 18.00 uur Nederlandse tijd zal Steve het podium bestijgen van de grootste zaal van het Moscone Center in San Francisco.

Helaas zal er dit jaar geen live webcast zijn. Desalniettemin zul je bij MacOSX.nl op het juiste adres zijn. We zitten vanaf 17.55 klaar om verslag te doen van het laatste nieuws van het front, te lezen op deze pagina. In de verschillende Chat-groepen macosx, macosx2, macosx3, macosx4 kun je ten tijde van de keynote ook terecht. De meerdere groepen zijn aangemaakt omdat ze snel vol zitten. Mocht het daar te druk zijn dan ben je tot slot ook welkom op irc-channel ‘macosx.nl’ van IRC-net (irc.xs4all.nl).

Wat zal Steve ons morgen voorschotelen? Niemand weet het zeker, maar wij hebben zo onze vermoedens. Lees verder om een indruk te krijgen van wat morgen waarschijnlijk is en wat onwaarschijnlijk. MacOSX.nl schilt de appeltjes op een schaal van 1 tot 5.

Update
Onze verslaggever ter plaatse is inmiddels gearriveerd in de persruimte van het Moscone Center, alwaar het gratis internetten, drinken en lunchen is.iMac zonder hoofd
Het is zo goed als zeker dat Apple een nieuwe Mac zal introduceren. Hoogstwaarschijnlijk wordt dit een goedkope Mac zonder scherm; alleen de kast dus. Deze nieuwe Mac moet de brug vormen voor PC gebruikers naar de veilige. virusvrije en makkelijke wereld die Mac OS X heet. De grote charme van deze Mac zal de prijs zijn, zo’n 500 à 600 euro.


PowerMac update
Steve beloofde bij de introductie van de G5 PowerMac dat de 3Ghz barrière binnen een jaar zou worden doorbroken. Het is nu inmiddels anderhalf jaar later en de 2.5Ghz PowerMac is de snelste telg in de PowerMac lijn. MacOSX.nl denkt dat dit na morgen ook nog het geval zal zijn. Een update wordt pas verwacht over 1 à 2 maanden.


Powerbook update
De Powerbooks zullen morgen vrijwel zeker geüpdatet worden, hoewel niet schokkend. De snelheid zal zo’n 167 Mhz stijgen, in de topmodellen zal het videogeheugen verdubbeld worden naar 128Mb en zal de harde schijf verhoogd worden van 80 naar 100Gb. Daarnaast zal in alle modellen Bluetooth 2.0 worden geintroduceerd.


Tiger
De opvolger van Panther zal voorlopig nog even op zich laten wachten. Steve zal tijdens de keynote uiteraard veel aandacht besteden aan alle nieuwe features in Tiger. Het zal nog 3 tot 5 maanden duren voordat we zelf met Tiger aan de slag kunnen. Hopelijk horen we morgen een definitieve datum uit de mond van Steve.


iPod shuffle
Morgen zullen we horen hoeveel iPods er verkocht zijn in het afgelopen kwartaal. Het zullen er miljoenen zijn. De iPod is nog niet over haar hoogtepunt heen en daarom zal morgen de ‘iPod shuffle’ geintroduceerd worden. Een ultra klein iPod telg gebaseerd op flash geheugen; 1 Gb. Over de prijs is niets zeker. Wij denken aan 169 euro.
De iPod mini zal niet in de vergetelheid raken want deze tot noch toe kleinste iPod beschikt vanaf morgen over 5Gb in plaats van 4Gb.


iLife ’05
Het is een jaar geleden dat iLife ’05 werd geintroduceerd. iPhoto kreeg destijds een flink schop onder de kont en er werd een nieuw iLife programma toegevoegd; GarageBand. Hoogstwaarschijnlijk krijgen alle iLife programma’s een update. Daarnaast is het de verwachting dat er een vierde JamPack wordt toegevoegd aan de drie bestaande JamPacks.


Asteroid
De geruchtensite ThinkSecret kwam een tijdje geleden met het gerucht over een zogenaamde ‘breakout box’. Het is een kastje dat je aansluit op je Mac waardoor je meer instrumenten kunt aansluiten. In combinatie met GarageBand 2.0 is dit zeer interessant voor de muzikanten onder ons.
Het publiceren van dit gerucht had tot gevolg dat Apple een juridisch offensief inzette tegen lekkers. ThinkSecret werd onlangs aangeklaagd.


iWork
Steve Jobs zet ons morgen een flinke kom met pap voor. In die kom zitten twee hele dikke krenten. De eerste is de nieuwe Mac zonder hoofd. De tweede is iWork. iWork wordt de opvolger van AppleWorks en zal net als iLife bestaan uit enkele programma’s: een tekstverwerker genaamd Pages, Keynote 2.0 en misschien nog een of meer andere programma’s.
Een remake van AppleWorks ligt al tijden voor de hand. De vraag is echter in hoeverre iWork MS Office kan vervangen. Compatibiliteit is hierbij een cruciaal begrip.


iPhone
Helaas. Een iPhone zal er nooit komen. Wat er wel komt is een Motorola GSM met iTunes erop. Een half jaar geleden kondigden Steve Jobs en Ed Zander (CEO van Motorola) al aan dat zij gingen samenwerken om dit mogelijk te maken. Hopelijk krijgen we morgen een preview van een en ander te zien. De verwachting is dat de ‘iMoto’ in de komende maanden verkrijgbaar zal zijn. Uiteindelijk zal Motorola met bijna al haar telefoons iTunes meeleveren.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  maceddy

  Sja, en of er uberhaupt een news feed uit de zaal komt is nog maar de vraag.

  Voordat het volk naar binnen mag moeten ze eerst een soort “NDA” tekenen. Worden ze dan alsnog gesnaaid door news te feeden naar internet, zijn ze goed de lul!

  Ikzelf zit overigens al 1,5 dag in de #macrumors chat op irc.tecknohost.com:D Nu maar wachten tot 18:00….

 • Profielfoto
  error

  Dus de flash iPod heet ‘Shuffle’, heeft geen display… en kan enkel via ‘shuffle’ afspelen. Goed concept!

 • Profielfoto
  boesboes

  Lijkt me een perfecte voorspelling. Ben het dan ook met alles eens:)
  Alhoewel voorspellen zo moeilijk niet meer is na alles wat uitgelekt is!

  behalve tiger, volgens mij duurt dit geen 3à5 maanden meer hoor!
  zeker geen 5. Ach ik weet het niet. Waar ik het meest naar uitkijk dit jaar is de powerbook G5 met z’n vernieuwd ontwerp en Tiger.

  En die hoofdloze imac kan ik nog steeds niet geloven dat dit waar zou zijn!? Vergis u niet, dit zou gewoon fantastisch nieuws!
  Dit is iets waar ik al jaren op wacht. Dit zal zoveel nieuwe gebruikers met zich mee brengen! Als het waar is komt ie volgens mij maar uit samen met tiger!
  oh en dit komt van thinksecret: HILARISCH!

  Speaking of which, insiders on site at the Moscone Center report that after the banner was accidentally unveiled (it was supposed to remain concealed until after tomorrow’s keynote), Apple security reacted “the way you’d expect the Secret Service to if President Bush was in trouble,” yelling at contractors in English and Spanish to take the banner down while chasing down pedestrians outside who they spotted taking photos of the gaffe (including, apparently, MacityNet). One bystander with a mediocre camera phone was found by Apple security who then demanded he delete the fuzzy photo–in a public place!

 • Profielfoto
  peterdus

  iWork? Waar ken ik dat ook weer van? Ah ja! Dat handige tooltje om je uren in bij te houden. En het werkt samen met iCal en Adressbook ook nog. Tegenwoordig heet het iBiz, lees ik net.

  http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/17264

  Heeft Apple die naam gekocht?

 • Profielfoto
  LuniX

  3 voor iWork, terwijl iWork van een of ander bedrijf plots iBiz heet, hmmm. Maar mooie opsomming met een nuchtere kijk, ik kan niet w88 maar ik ga niet 3 uur in de nacht de stream bekijken. Dat die ik vroeg in de ochtend voor school :p

 • Profielfoto
  sally

  5 je moet 4 zijn in iLife 05

  Maar mooi verzorgd Artikel!

 • Profielfoto
  ThomasL

  Ben net even langs het moscone gelopen het zit helemaal vol met Mac mensen. De starbucks is afgeladen met mensen met een Apple laptop, Apple logo’s door de gehele stad, reclame voor Apple hangt nu echt overal en overal mensen met iPod. Een heerlijk gezicht!

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Heerlijk zo’n teaser! Wat ben ik toch trots op de redactie van deze site:)

 • Profielfoto
  ziggy

  let op het shuffleteken…

 • Profielfoto
  Napsju

  Ik heb hier toch maar weinig te zeggen, maar benieuwd ben ik zeker.

  (Al zal de inhoud van mijn bankrekening………. :sealed:)

 • Profielfoto
  HSL

  http://www.macitynet.it/english/aA20182/

  :)

  Life is random,…. iPod …

 • Profielfoto
  Josh

  Nog niet eerder geweten dan MacOSX.nl een IRC-address heeft. Heb meteen “geconnect”.

 • Profielfoto
  andreascreten

  morgenvroeg, voor schooltijd nog kijken:)

 • Profielfoto
  I-think

  huh de keynote is toch nu al geweest
  waarom is er dan zoveel onduidelijkheid nu??

 • Profielfoto
  Kyokushinkai

  Wat is dat irc? Wanneer ik het adres irc.xs4all.nl in de browser (op school) intyp wil het niet. Wat kan ik er mee?

 • Profielfoto
  maceddy

  @I-think.. De Keynote is vanavond;)

 • Profielfoto
  iBob

  Ik ben zeer benieuwd wat het dit jaar gaat brengen. En ik ga zeker morgenochtend vroeg de stream checken.
  Op hoop van zegen, richting de consumentenmarkt.
  Meer Apple meer leven. :p

 • Profielfoto
  Ijope

  ik had nog op die site gekeken en eerst stond er nog een app die de naam iwork droeg zonder s dan wel maar goed

  verder is nog op de site te lezen dat er een paar mensen naar apple zijn verhuist en niet willen zeggen waar ze aan werken

 • Profielfoto
  ISS

  @Kyokushinkai (en de rest):

  Ga naar http://webchat.xs4all.nl

  Tik het volgende op de pagina in:

  kanaal (channel): #macosx.nl
  gebruiker: je naam of iets anders

  TIP: gebruik gebruik geen Safari, maar Firefox als browser (Safari werkt niet, loopt vast)

 • Profielfoto
  Strifer

  een flash pod zonder schermpje zou echt zonde zijn, ook op een klein spelertje vind ik dit erg handig en zeker op een speler van 1 gb, waar toch nog wel wat albums en nummers op kunnen!!!

 • Profielfoto
  feike

  Ik ben ook wel toe aan een nieuwe Appleworks. De huidige ziet er wel erg achterhaald uit, en is bij lange na niet perfect. Klein voorbeeldje: bij het tekenen in de schets-modus zit de muis er altijd een pixel (of zelfs meer) naast:(
  Laat maar komen iWorks!!:D

 • Profielfoto
  popsickle

  niets meldt toch dat de ipod shuffle geen schermpje zou hebben?

 • Profielfoto
  Ross

  ik geloof ook niet dat ze die zonder scherm uit zullen brengen. Onzin. Je zou m totaal niet kunnen bedienen. Ik durf er zelfs om te wedden.

 • Profielfoto
  gtalien

  Ik denk dat er toch een schermpje in zal zitten

 • Profielfoto
  druppelstop

  zonder scherm kan best….kijk maar eens in de bakken bij media markt wat daar ligt voor 15 euro…

 • Profielfoto
  Elger

  Nog een uurtje! VOEL DIE ZENUWEN!:D

 • Profielfoto
  Quaint

  @ Elger: Het is inderdaad spannend! De vorige keren was ik lang niet zo nieuwsgierig als nu. Apple leeft bij mij al een jaar of 8 nu (toen mijn vader zijn Powerbook 520 kreeg!), maar het wordt nu wel erg extreem bij mij!

  Grtz Aljo

 • Profielfoto
  Jor1

  pas maar op, de afgelopen jaren was de keynote eigenlijk een klein beetje teleurstelling…Er wordt iets teveel van verwacht de laatste tijd. Het kan alleen maar tegenvallen zo…;)