Adriaan Mol
Adriaan Mol Nieuws 11 januari 2005

Live: MacExpo 2005 Keynote, Steve Jobs

Straks gaat Steve Jobs in San Francisco een keynote geven. Aangezien er geen live stream beschikbaar is, proberen we in dit artikel live updates te geven van wat zich in de zaal zoal afspeelt. Lees verder om dit live verslag te volgen. De laatste mededelingen staan telkens bovenaan. Veel plezier!

De keynote is inmiddels afgelopen en het verslag is na te lezen via ‘lees verder’. We hopen dat jullie genoten hebben van onze life feed, veel plezier met Apple’s nieuwe produkten. Uitgebreidere artikelen volgen later.

Inmiddels zijn de reactie-funtionaliteit en het forum weer beschikbaar! Wees nog wel een beetje lief voor onze server, want de belangstelling is groot. Soms zijn de laadtijden dus wat langer.

 • [20:04] Keynote afgelopen. Dat was de MWSF05 keynote, Steve bedankt het team en er klinkt applaus uit de zaal.
 • [20:03] Apple.com updates: Final Cut Express, iWorks, Mac mini, iPod Shuffle
 • [20:00] Steve toont tot slot een nieuwe TV commercial voor de iPod Shuffle.
 • [19:58] Met de iPod shuffle is de modellijn inmiddels zeer uitgebreid: iPot photo, iPod, iPod U2, iPod mini, iPod shuffle.
 • [19:55] De iPod shuffle komt in twee modellen: een 512MB versie voor $99 en een 1GB versie voor $149. Vanaf vandaag te koop! Zie Nederlandse Apple Store. Op de 512MB versie passen 120 songs, op de 1GB versie passen 240 songs. Het reclamemotto van de iPod is inderdaad ‘Life is random’.
 • [19:53] Speciaal voor de iPod Shuffle is aan iTunes ‘Autofill’ toegevoegd. Uiteraard kun je de iPod Shuffle ook als USB opslagmedium gebruiken. In de preferences kun je instellen hoeveel geheugen je wilt reserveren voor opslag van bestanden.
 • [19:47] De markt voor MP3 spelers is voor 65% in handen van de iPod, maar 29% nog in handen van spoelers met flashgeheugen. Nu introduceert Apple ook een iPod met flash geheugen (foto)! De flash spelers van de concurrentie zijn onder de maat. Over het algemeen hebben ze bijna onwerkbare bediening. De basis van de nieuwe flash iPod is het shuffelen van nummers; je hoeft muziek niet te zoeken want de speler shuffelt ze voor je. Daarom heet de de speler iPod Shuffle. De iPod shuffle is wit en kleiner dan een pakje kauwgom. En hij weegt minder dan een ons. Zoals de geruchten al voorspelden heeft de iPod shuffle géén scherm. Desondanks kun je behalve via shuffle ook gewoon playlists afluisteren. De iPod Shuffle heeft direct een USB aansluiting en lijkt zo dus op een USB stick.
 • [19:47] Dan zegt Steve de magische zin: “One more thing“.
 • [19:45] Het volgende onderwerp dat Steve aansnijdt is de iTunes ondersteuning door Motorola. Er waren al Motorola telefoons waarop je enkele iTunes nummers kunt beluisteren. Steve toont nieuwe Motorola telefoon met iTunes integratie.
 • [19:44] Steeds meer autofabrikanten beiden oplossingen om in de auto naar je iPod te kunnen luisteren. Inmiddels zijn Mercedes, Nissan, Volvo SsangYong, Alfa Romeo en Ferrari bezig met iPod oplossingen. Op de MacWorld Expo staan twee Mercedessen ten toon gesteld om de mogelijkheden te tonen.
 • [19:39] Steve Jobs gaat inmiddels verder over de iTunes Music Store en de iPod. De winkel is nog steeds een groot succes en Steve gaat in op de verkoopstatistieken. De verkopen van de iPod hebben in het vierde kwartaal van 2004 alle records gebroken: Meer dan 4,5 miljoen exemplaren verkocht! Inmiddels zijn er daardoor wereldwijd al meer dan 10 miljoen iPods verkocht, waarvan alleen al 8.2 miljoen in 2004. Drie van Amazon.com’s best verkochte electronica producten zijn iPods!
 • [19:36] Het instapmodel gaat $499 kosten en beschik over 256MB geheugen en een 1,15Ghz G4 processor. Een duurdere versie met van 1,42Ghz is te koop voor $599. De Mac Mini is te koop vanaf 22 januari.
 • [19:33] NIEUW: Mac Mini (foto) / (foto van doos). de Mac mini zal geleverd worden met een slot-loading combo-drive, firewire, DVI- en VGA-output en heeft de grootte van 3 iPod mini’s. Zo groot als een sigarendoos. Er klinkt een groot applaus in de zaal. Steve: “Bring your own display, keyboard and mouse.”. De nieuwe Mac mini wordt geleverd met Ethernet aansluiting, koptelefoon aanlsuiting, USB2 en als software natuurlijk iLife.
 • [19:31] Het lijkt erop alsof de eerder gedemonstreerde foto-browser uit iPhoto gedeeltelijk ook in Pages ge�mplementeerd is. iWork bestaat dus uit Pages en Keynote. iWork zal net als iLife ’05 22 januari beschikbaar zijn en $79,= kosten.
 • [19:28] Zoals op Nickelodeon geen avond voorbij gaat zonder Bassie en Adriaan, gaat dus ook deze keynote niet voorbij zonder dat Steve een handje wordt geholpen door Phil Schiller. Phil gaat ondertussen door met de Pages-demonstratie, hij neemt een template en sleept een foto uit iPhoto ernaartoe. Het schuiven van foto’s in Pages lijnt de tekst er omheen automatisch uit (real-time).
 • [19:26] Pages brengt dingen die we eigenlijk al verwachtten: kolommen, voetnoten, inhoudsopgaven, tabellen en grafieken, en alle ‘standaardmogelijkheden’ van tekstbewerking. Pages wordt geleverd met 40 door Apple ontworpen templates. Phil schiller gaat een Pages-demo geven, en zit dus blijkbaar toch niet in Parijs.
 • [19:25] Steve gaat geen aparte Keynote 2-demo geven, omdat de Keynote-presentatie met Keynote 2 gemaakt is. Keynote 2 brengt Flash export. Steve gaat door met Pages, Apple’s nieuwe tekstverwerker met ‘geavanceerde typografie’.
 • [19:21] NIEUW: Tot zover iLife ’05!! Steve gaat door met: iWork! iWork is bedoeld als opvolger van AppleWorks en zal heel makkelijk samenwerken met iLife. Keynote is geupdate, breng interactieve en zogenaamde kiosk-slideshows. (slideshows zitten nu dus in iPhoto, iDVD, iMovie, Keynote..). Keynote krijgt versienummer 2 mee. KeyNote 2 breng geanimeerde grafieken en tabellen.
 • [19:20] iTunes is de enige applicatie die niet gewijzigd is in iLife ’05. iLife ’05 is duurder dan zijn voorganger ($79) en wordt gratis bij nieuwe Mac geleverd. 22 januari zal iLife ’05 uitkomen.
 • [19:19] De demo is afgelopen, applaus klinkt in de zaal.
 • [19:15] De nieuwe Garageband kan 8 tracks tegelijk opnemen, brengt realtime muzieknotatie, biedt de mogelijkheid om pitch en tempo vast te zetten en om je eigen loops te maken. Bovendien heeft Garageband ’05 een stemvervormer. John speelt overigens met een MIDI-keyboard. Garageband neemt 4 tracks tegelijk op; Steve demo’t een playback.
 • [19:14] Steve gaat door met Garageband. Het vierde JamPack zal orkestintrumenten bevatten. De ongekende belangstelling werd onze server even teveel, maar we zijn er weer.
 • [19:09] iDVD ’05 ondersteunt DVD-R en DVD+R, Steve geeft een Demo.
 • [19:07] Ando (de Sony-meneer) praat door over de integratie van Sony-hardware, Apple-software, etc. Ando vergeet ondertussen de naam van iMovie, is even z’n tekst kwijt.
 • [19:03] Steve toont een Sony HD DV-recorder, prijs: $3499,=. Een Sony-meneer met verstand van camera’s (president) komt het podium op. Apple en Sony werken al samen sinds de 3.5″ floppy. Steve demonstreert het bewerken van de zojuist opgenomen beelden in iMovie. De Sony-man is slecht te verstaan. Die praat nog steeds over Sony. Steve vermaakt zich kostelijk.
 • [ 19:01] !!! We zien iets wat lijkt op een iWork-pictogram in de Dock. Het lijkt op een iMac met wat documenten en een iSight erop.
 • [19:00] iMovie zal ook MPEG4-ondersteuning bieden en net als iPhoto met nieuwe transities en effecten komen. Bovendien zal iMovie in HD-kwaliteit films kunnen bewerken. Nieuwe functionaliteit in iMovie: Magic iMovie. Dit is een soort wizard voor het werken met films. Daarnaast is er een grote snelheidswinst geboekt.
 • [18:59] Dit was iPhoto ’05, Steve gaat door met een korte samenvatting van de nieuwe mogelijkheden (bestellen boeken – hard- of softcover). $3.99 klein formaat, $29.99 groot formaat. Het bestellen van boeken zal *wereldwijd beschikbaar* zijn! iPhoto nu echt afgelopen, Steve gaat door met iMovie.
 • [18:45-18:55] iPhoto krijgt een ‘eigen’ Dashboard waarmee helderheid, verzadiging, temperatuur, tint, scherpte, etc. van een afbeelding kunnen worden ingesteld. Demo: 25.000 foto’s in iPhoto. Scrollen gaat snel, superperformance. Steve toont iPhoto’s nieuwe Dashboard-controls. Steve toont nieuwe functionaliteit om foto’s automatisch recht te zetten. Dit gaat via een grid (en is bedoeld voor scheef genomen foto’s). Nieuwe slideshow-mogelijkheden worden getoond, meerdere transities in 1 show mogelijk. Steve toont nieuwe (dubbelzijdige) fotoboeken met nieuwe designs. Het is mogelijk om de foto’s in een fotoboek direct vanuit het fotoboek te bewerken.
 • [18:45-18:48] En nu iLife. iLife 05! Alle applicaties in iLife krijgen een upgrade (dus ook iTunes?). Steve begint met iPhoto, meer mogelijkheden voor het organiseren en zoeken met foto’s. Spotlight zit blijkbaar ook verweven met iPhoto, de nieuwe iPhoto brengt ‘instant keyword search’. Zelfs het RAW-formaat wordt in iPhoto ’05 ondersteund. iPhoto ’05 zal ook MPEG4-films kunnen importeren (en afspelen!). Steve toont de iPhoto-bibliotheek (die je gelijk met het editen van een afbeelding kunt openen).
 • [18:43] Apple had al Final Cut Pro HD; Steve introduceert nu Final Cut Express HD. Prijzen express: $299 full product, $99 upgrade.
 • [18:42] Eerste helft 2005 wordt Tiger geleverd. 2005 wordt het jaar van HD video.
 • [18:41] Er kunnen 10 mensen tegelijk deelnemen aan een audio-conference.
 • [18:38] Dat was Dashboard. Steve gaat door met iChat AV. Compressie met de H264-codec (dezelfde als in QuickTime 7) zal ook voor webcambeelden in iChat AV gebruikt worden. Steve demonstreert iChat AV en maakt verbinding met Parijs en het huis van Phil Shiller en Scot Forstal (tegelijk).
 • [18:35] Voorbeelden van gedemonstreerde widgets: Calculator, Address Book, Calendar, Stickies, iTunes controller, World Clock, etc. Translator-widget vertaalt realtime. Weather widget ziet er zeer cool uit (regen stroomt uit de widget). De Unit-converter converteert veel grootheden (snelheid, kracht, etc.). Klok Widget is ‘omkeerbaar’ waardoor het een wereldklok wordt. De architectuur van de Widgets is volledig open (Steve toont ondertussen een eBay-widget); iedereen met een beetje verstand van programmeren zal dus widgets kunnen maken.
 • [18:34] Steve heeft het nu ver Dashboard en alle mooie widgets daarin zoals, goudengids, stock trader en woordenboeken. Onder de Dock verschijnt een extra Dashboard Dock met Widgets als je met de muis naar de dock toe gaat met Dashboard actief.
 • [18:33] QuickTime 7 is de eerste grote upgrade van QuickTime in de laatste 10 jaar. meer dan 330 miljoen QuickTime-gebruikers zijn Windows-gebruikers.
 • [18:31] Steve vertelt over Quicktime 7 wat in Tiger zal zitten en heeft het over de codes waaronde H.264. De nieuwe codec H264 (ondersteund door QuickTime 7) zal ook ondersteund worden door Blue Ray en HD-DVD. H264 biedt video die schaalbaar is voor weergave op mobiele telefoons tot HD-DVD.
 • [18:29] Steve praat over grote databases en het doorzoeken van grote blobs met data. Ook wordt de Spotlight-implementatie in Mail gedemonstreert (smart-folders). Steve demo’t Mail met 100.000 e-mails.
 • [18:27] Steve moest overschakelen op een andere Mac i.v.m een probleem.
 • [18:26] Steve demonstreert iTunes-artwork-screensaver via Spotlight (wat dat ook moge zij).
 • [18:24] Steve demonstreert Spotlight, natuurlijk weer ‘bliksemsnel’, 250.000 bestanden worden doorzocht. De Spotlight-technologie zal ook beschikbaar komen voor 3rd-party ontwikkelaars; momenteel zijn er al meer dan 100 ontwikkelaars bezig met de implementatie van de Spotlight-technologie in hun software.
 • [18:19] Spotlight is volgens Steve beter dan Google en Microsoft omdat de technologie in het hart van het besturingssysteem is ge�mplementeerd. Steve vertelt dat Tiger gereleased zal worden in de eerste helft van 2005; nog geen exacte datum echter.
 • [18:15] Steve: ‘de iMac is de meest populaire Mac die Apple gemaakt heeft’ – en gaat door met Mac OS X. Er zijn nu wereldwijd 14 miljoen Panther-gebruikers. Steve praat door over Panther en gaat verder met bekende informatie over Tiger. Volgens Steve is er niet genoeg tijd om alle features van Tiger te behandelen, maar laat een paar belangrijke de revue passeren.
 • [18:13] 101 winkels wereldwijd. 1000000 bezoekers / week. Nieuwe winkel wordt getoond. Steve komt met informatie over de iMac (oud nieuws).
 • [18:11] Steve komt op. Applaus. Het licht dimt in de zaal, het gaat nu echt beginnen. De pers zit in een aparte kelder in het MWSF-gebouw en kijkt naar een HD-kwaliteit beamer-projectie van de keynote.
 • [18:10] Er wordt nu een nummer van Black Eyed Peas gedraaid in de zaal.
 • [18:05] Er is beeld. Het nummer ‘Vertigo’ van U2 draait in de zaal.. De mensen in de zaal worden opgeroepen mobiele telefoons en pagers uit te zetten.
 • [18:05] In de Expo hallen is alles nog afgedekt met gordijntjes: Zie foto welke met GSM gemaakt is door onze verslaggever.
 • [17:58] Wachten op Steve’s opkomst, zaal stroomt vol.
Reageer op artikel:
Live: MacExpo 2005 Keynote, Steve Jobs
Sluiten