Firefox extensies: Leer de vos nieuwe streken

5 reacties

Een van de voordelen van het gebruiken van Firefox is dat er ondertussen een leuke verzameling extensies beschikbaar is. Hiermee kun je de browser naar eigen inzicht opwaarderen. Er zijn vast lezers/forumleden die Firefox al helemaal op maat gemaakt hebben, maar voor wie tot nu toe de kale standaardversie gebruikte staan hieronder een paar aanraders. Installeren is een fluitje van een cent in de meeste gevallen, alleen hapert het automatisch updaten nog weleens.

Scrapbook
Als een webpagina offline wilt bewaren is deze extensie een uitkomst. Na het installeren vind je onder ‘Tools’ een optie ‘Scrapbook’ die een sidebar opent waar je bewaarde pagina’s kunt bewaren, ordenen en zoeken. Verder is je contextuele menu uitgebreid met een ‘Capture page’ functie.

Developer extension
Deze extensie is voor voor webdevelopers een verademing. Firefox wordt uitgebreid met veel opties die handig zijn wanneer je met het maken, controleren of corrigeren van een webpagina bezig bent. Je kunt bijvoorbeeld CSS stijlen bekijken en bewerken, afbeeldingen uitzetten, frames en tabellen omkaderd tonen, je browser scherm op specifieke afmetingen weergeven en zo nog tal van dit soort handigheden


Forecastfox (v/h Weatherfox)
Deze uitbreiding toont de weersvoorspelling met de bekende pictogrammen onderin je browservenster (de statusbalk) – niet schokkend, wel handig.

BBcode
Voor forumaddicts is dit een must(?) naar mijn bescheiden mening: BBcode. De UBB tags waarmee je je posts in diverse fora kunt ‘stylen’, wordt door deze extensie verwerkt in de contextuele menu’s van Firefox. Er zijn diverse opties, maar zelf gebruik ik het plakken van (clipboard) tekst en afbeeldingen compleet met de quote- en imagetags erg veel. Checken!

Uiteraard is het aanbod nog veel groter en enorm divers, ik nodig iedereen dan ook van harte uit om hieronder de door jou gevonden juweeltjes van extensies met ons te delen.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  tennapel

  Adblock is verreweg de lekkerste extensie: klik al je reclame weg!

 • Profielfoto
  maceddy

  Ik heb afgelopen 2 weken Firefox weer geprobeerd maar zit nu toch weer op Safari…

  Stabiliteit van FireFox is gewoon niet lekker, hij bugt mij nog teveel.

 • Profielfoto
  Quack

  Adblock alleen is inderdaad al de reden om Firefox te gebruiken. Ook handig is BugMeNot (zie bugmenot.com). Daarmee kun je heel eenvoudig user/passwd’s van irritante sites krijgen, zonder dat je je hoeft te registreren. En een grappige is ook Firesomething, die de naam van Firefox aanpast voor ieder nieuw scherm. :)

 • Profielfoto
  Hemi

  Adblock is nummer 1 op mijn list ook.

  En zojuist heb 3 andere Extensies geinstalleerd welke ook wel interessant zijn tw,

  – FireFTP, voegt een FTP-functie toe aan de browser.
  – ScrapBook, heel simpel een website ‘lokaal’ maken, zie tekst boven.

  en de laatste, but certainly not the least…

  – Bookmark Synchronizer,
  De naam zegt het al. Synchroniseer je bookmarks mbv van een WebDAV of eigen FTP-server.

 • Profielfoto
  Cretandus

  Ik vind ImageZoom ook iets schitterend! Je kan één enkele afbeelding vergroten of verkleinen, of andere afmetingen geven. Zeer handig om iets te vergroten, zonder iets persé te moeten opslaan op je harde schijf…