Apple verkrijgt patent op Spotlight zoektechnologie

25 reacties

Onlangs toonde Steve Jobs op de keynote speech van de MacWorld in San Francisco voor de tweede maal de functies en features van Spotlight, het geïntegreerde zoeksysteem van Mac OSX 10.4 (Tiger) dat dit jaar uitkomt.

Spotlight is in staat om razendsnel inhoudelijk te zoeken binnen alle bestanden op je computer. Zo kan je zoeken naar “oom Karel” en Spotlight vindt brieven, mails, foto’s en andere bestanden die allemaal met ome Karel te maken hebben.

5 jaar geleden (januari 2000) is Apple al begonnen met het ontwikkelen van deze technologie, wat 3 jaar eerder is dan Microsoft, die een dergelijk systeem willen inbouwen in Longhorn. Op 25 januari j.l. heeft Apple een patent gekregen op de zoektechnologie.

In het patent staat omschreven wat Spotlight precies doet voor de gebruiker. Er staat apart vermeld dat er al bij het intoetsen van de eerste letter meteen zoekresultaten verschijnen, die nauwkeuriger worden naarmate de gebruiker meer letters ingeeft.

Met dit patent kan Apple er voor zorgen dat grote concurrenten zoals Google en Microsoft geen namaak-Spotlight mogen maken, maar gewoon zelf iets moeten bedenken.

Bron: MacNewsWorld
Patent: U.S. Patents office

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  ego

  tja, overbodig geld zou ik zeggen

  Microsoft is toch veel te zwak om een degelijke imitatie te programmeren:D

 • Profielfoto
  macsterken

  Ik snap niet dat Apple het patent heeft verkregen. Iets gelijkaardig bestond al veel langer in BeOS. Najah, je ziet maar weer. Patenten zijn waardeloos, zolang er in die patentenbureaus mensen zitten met geen greintje verstand.

 • Profielfoto
  Zweefvliegerke

  microsoftpraktijken :angry:

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Of dat ze er uiteraard gewoon flink voor moeten betalen.

 • Profielfoto
  Bert

  De demo van Jobs tijdens de keynote heeft menig kaak spontaan naar onder laten zakken en zet concurenten ver achter op ‘schema’.

  … maar gewoon zelf iets moeten bedenken.

  Dit wordt voor MS en consorten sowieso ’n probleem… zelf iets bedenken ???

 • Profielfoto
  maruk

  Patenten zijn evenals de mensen die daar over gaan inderdaad wazig.
  En tuurlijk leend ook apple ideeen, maar ze voeren dingen altijd wel op een apple manier uit. Er is altijd wel iets mee. Net even gerafineerder of net even makelijker of slimmer.

 • Profielfoto
  remier

  “Er staat apart vermeld dat er al bij het intoetsen van de eerste letter meteen zoekresultaten verschijnen, die nauwkeuriger worden naarmate de gebruiker meer letters ingeeft.”

  Belachelijk dat daar patent op te verkrijgen is, als je het nieuws volgt op tweakers omtrent het invoeren van softwarepatenten in Europa is het gewoon dieptriest hoe ze nu voor de 2e dit zonder te vergaderen aan willen nemen als wet… :sealed:

 • Profielfoto
  i-love-apple

  Ja, handig. Zo’n zoekfunctie.

 • Profielfoto
  hankie

  Nou zeker handig. Ik vind het vooral knap dattie met de zoekopdracht “Oom Karel” ook alle foto’s e-maild en documenten vindt met de vermelding “ome Karel” …. geweldig!

 • Profielfoto
  Doede

  Zo’n programma had ik ook op de Mac LC II (rond 1993); die indexeerde je schijf en daarmee kon je dan ook alles vinden. Het ging niet zo direct als met het tikken van letters à la Spotlight of bijv. iTunes.

  Trouwens, volgens mij zit er een cyclus in software ontwikkelingen. Er is al menig goed idee geweest, geschreven en geimplementeerd om vervolgens weer te verdwijnen. En om dan later met een hoop “oohs” en “aahs” weer te worden her-uitgevonden.

  Maar ja, dat wisten we al. “History repeats itself”

 • Profielfoto
  macsterdam

  @macsterken :: Klopt, BeOS was in dat, en vele andere opzichten, verder dan wel ander OS ook. Eerlijk gezegd was BeOS altijd mijn favoriet OS, want het was supersnel en waanzinnig stabiel. Grappig is wel dat een aantal belangrijke programmeurs van Be nu voor Apple werkt! :D

 • Profielfoto
  Larz

  mooi toch, mogen de andere er niks meer mee:)

  weer een stapje meer bij de overwinning van microshit!

 • Profielfoto
  jo_vermeulen

  Even reageren op larz. Softwarepatenten zijn slecht voor de innovatie! Zelfs al komen ze niet van Microsoft maar van Apple.

  Meer info op http://www.nosoftwarepatents.com/nl/m/intro/index.html

  Verder zijn de GNOME hackers ook al een tijdje bezig aan een gelijkaardig systeem, dat volgens mij ook al heel goed werkt. Dashboard ( http://www.nat.org/dashboard/ ) en Beagle ( http://www.gnome.org/projects/beagle/ ).

  Het is zeker de moeite waard om de Beagle demo’s eens te bekijken:

  http://www.nat.org/demos/

  Vooral de live query is cool:-)

 • Profielfoto
  4iam

  Launchbar doet hetzelfde zij het in beperktere vorm.
  oom karels addressbook vermelding, de documenten die met oom beginnen. leert ook nog.
  Spotlight zal wel veel dieper graven, maar probeer zeker Launchbar eens.

  http://www.obdev.at/products/launchbar/

  “”
  LaunchBar is an award winning productivity utility that offers an amazingly intuitive and efficient way to control your computer. It provides instant access to thousands of files and folders, contacts and bookmarks, applications and preference panes just by entering short abbreviations of the searched item’s name.

  You just hit Command-Space to bring LaunchBar’s input window to front, enter an arbitrary abbreviation, and as soon as you start typing LaunchBar displays the best matching choices, ready to be opened immediately.
  “”

 • Profielfoto
  I-think

  terecht lijkt me dat ze patent gebruiken want hier zullen wel heel wat uurtjes werk inzitten, en ze kunnen de techniek verkopen aan andere producenten

 • Profielfoto
  MacBeer

  Was er geen grote fabrikant in Duitsland die enkele jaren geleden ‘patent’ kreeg op de kleur Magenta? Idioot maar waar. Meteen daarna is dit lek in de wet gedicht. De Deutsche Post wilde volgens mij de gele kleur van hun huisstijl patenteren maar dat lukte toen niet meer.

 • Profielfoto
  ego

  Patenten zijn er voor iets e… Bedrijven die veel geld inversteren in R&D moeten daarvoor beloond worden. Apple brengt altijd veel innovatieve producten op de markt, maar als iedereen altijd direct apple kopieert, zal apple ook wel eens gaan denken, dat ze ook maar zullen afwachten en dan kopieren.

  Een bedrijf moet kunnen profiteren van de R&D die ze heeft gedaan…
  Anders kan ze geen winst maken, en geen andere nieuwe producten maken

 • Profielfoto
  macsterken

  Voorbeeld van een patent die IBM heeft:
  Druk op return in spreadsheet
  De cursor verplaatst zich naar de volgende cel.

  Ongetwijfeld was dit ooit een fantastische innovatie, zoals wij nu spotlight of expose zien. Het essentiële probleem met patenten, is dat die belachelijk lang meegaan in het snel evoluerende computerwetenschappen veld. Een software patent zou volgens mij maximum 2 jaar mogen meegaan.

  Trouwens, laten we wel wezen. Patenten beschermen grote bedrijven tegen de kleintjes. Niet de kleintjes tegen de grote, of de ene grote tegen de andere grote. Grote bedrijven hebben immers meer dan genoeg patenten verzameld om zich te beschermen tegen aanvallen. Hoe eerlijk is dat dan nog voor de beginnende programmeur?
  Als je denkt dat Apple nu Microsoft kan tegenhouden, hun WinFS te implementeren: think again. Als Microsoft zin heeft, haalt het zijn patenten op opengl boven, en kan je quartz extreme, core image, en praktisch ieder geavanceerd grafisch effect in osx schrappen.
  Dus die houden elkaar niet tegen, die kloten enkel maar kleine bedrijven die geen monster konvooien hebben aan advocaten.

  Bah, als ze de helft van alle advocaten richting zon zou schieten, de aarde zou een stukje dichter bij paradijs zijn.

 • Profielfoto
  macpro

  Waar ik vooral van heb staan kijken is de snelheid van spotlight.
  De Tiger preview had ik geïnstalleerd op een externe harde schijf via mijn iMac. Vervolgens de schijf aan de iBook gehangen en daarmee opgestart.
  Als eerste actie via Spotlight wat gaan zoeken en hij vond direct documenten op de schijf van de iBook.
  Zonder indexeren of weet ik wat.
  Petje af.

 • Profielfoto
  wiedo

  ik snap niet dat apple niets aan dit soort fake shit doet:
  http://www.otakusoftware.com/topdesk/

 • Profielfoto
  japser909

  haantje de voorste, altijd dat jochie i/d klas wat ik op zijn bek ramde ;) win95 ehhh, let me see.. ohja das leuk, apple maar patentje vragen ? ome gatje zal het een worst wezen :D ouwe koeien uit de sloot halen, al draagt een aap een goude ring… /me zoekt op ome arie zijn varkens … hey das lollig, patent op wat ? ik volg het nie, maar das normaal, nieuwegeitjes in ander jasje met xtra knopjes typisch ome snobs ;)

 • Profielfoto
  Red Guy

  ik vind het een slechte zaak dat er patenten te krijgen zijn op zulke algemene zaken als een manier van zoeken in documenten. maar aan de andere kant…… als apple het niet doet gaat microsoft ermee aan de haal en doen ze weer alsof ze het zelf bedacht hebben.

 • Profielfoto
  BartVB

  Ik heb echt helemaal geen probleem met patenten zolang het ook echt om vindingen gaat waar enorm in geinvesteerd is. Het maken van een nieuw medicijn kost bergen met geld en tijd, IMO is het dan te verantwoorden dat het bedrijf dat het medicijn ontwikkeld heeft daar een tijd als enige de vruchten van mag plukken anders is er een aantal maanden later een kopie van dat medicijn op de markt waar de concurrent amper in heeft hoeven investeren (vage zin :D).

  Bij dit soort software patenten gaat het om leuke ideeen, niet om enorme innovaties waar maanden of jaren aan ontwikkeld is. Dat spotlight verhaal is een leuke uitvoering van een eeuwen oud idee wat mij betreft alle behalve patent waardig. Maar zo zie je tegenwoordig helaas veel meer dingen voorbij komen. Een erg enge ontwikkeling voor mij als kleine software ontwikkelaar.

 • Profielfoto
  macsterken

  > ik vind het een slechte zaak dat er patenten te krijgen zijn op zulke
  > algemene zaken als een manier van zoeken in documenten.
  > maar aan de andere kant…… als apple het niet doet gaat microsoft
  > ermee aan de haal en doen ze weer alsof ze het zelf bedacht hebben.

  Ja, maar nu doet Apple alsof ze het zelf bedacht hebben. Dat klopt ook niet bepaald. Waarom dan beter Apple dan Microsoft die de eer op strijkt? Geen van de twee verdienen die. Apple heeft er een mooie implementatie aan gegeven, niets meer, niet minder.

 • Profielfoto
  Dries

  ehh… ik vind ehhh. nou ja laat maar