Apple klaagt ThinkSecret aan

28 reacties

Vlak vóór een MacWorld Expo is het altijd een ware gekte op diverse Apple websites wereldwijd. Zo zijn er hevige roddels over een onthoofde nieuwe Mac, een eventuele concurrent voor MS Office, iPhone, nieuwe notebooks, ja zelfs over een groots Apple offensief waarmee Apple in 2005 de grondvesten van de computerwereld zal doen schudden.

Grootste bron van al dit geklets is altijd weer ThinkSecret.com, die het heel vaak nog bij het juiste eind hebben ook. Niet zo vreemd, want ze hebben zelfs een telefoonnummer waar je anoniem je geheimen over Apple en haar produkten kwijt kan.

Apple is het gedoe nu zat en klaagt ThinkSecret aan. De eigenaar van ThinkSecret wordt voor de rechter gedaagd omdat hij gebruik zou maken van Apple’s bedrijfsgeheimen die uitgelekt zijn door medewerkers die daarmee hun geheimhoudingscontract verbroken hebben.

Men heeft niet precies aangegeven om welke geheimen het gaat: “…disclosed numerous confidential details regarding the technical capabilities of Apple’s unreleased computer product as well as Apple’s confidential marketing plans.”, zo staat er in de aanklacht.

Het wordt weer een hete zomer, op 11 januari.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  ThomasL

  Vandaag in de SF-Gate (de locale krant van San Francisco) een groot stuk over Apple, iBiz, de roddels van thinksecret.com en de aankomende Keynote. Verder weinig spectaculaire nieuwe dingen behalve alle roddels die we al kende.

 • Profielfoto
  RebelKet

  Nou, ik ben benieuwd hoe Apple dan het bewijs wil rondkrijgen… ThinkSecret plaatst ‘geruchten’, verkregen door vrije nieuwsgaring. Gewoon een kwestie van vrijheid van informatie en meningsuiting en dat hebben ze in de VS heel duidelijk in de grondwet vastgelegd.
  Als Apple vindt dat werknemers hun contract met de baas schenden, moet de baas het met die werknemers verhapstukken.

 • Profielfoto
  Marresc

  Ik ben thinksecret ook zat. Al die geheimen die ze verklappen. :(

 • Profielfoto
  Sad

  straks zegt Steve op de Keynote: “Ik had 10 nieuwe vette produkten, maar die lanceren we pas over 3 maanden om ThinkSecret te pesten, whoahahah!”

 • Profielfoto
  MacAttack

  Mja dat ze het einde van Microsoft verklappen vind ik ook wel ver te gaan maar ik kijk er al naar uit ;)

 • Profielfoto
  macpro

  Het is een beetje krom allemaal. Apple wil bijvoorbeeld niet dat er vanalles over Tiger bekend wordt, omdat ze hun voorsprong op de concurentie willen behouden. Maar datzelfde Apple stuurt naar ontwikkelaars een developer release van Tiger en raad eens wie daar ook bij zit? Juist!

  Wat betreft het uitlekken van geruchten heb ik al eerder aangegeven dat het nadelig is voor de omzet van Apple omdat iedereen blijft wachten met kopen. En dat gedrag kan Apple missen als kiespijn, dus het indammen van de geruchtenstroom vind ik een prima zaak.

 • Profielfoto
  Geitekaas

  Kinderachtig…..

 • Profielfoto
  awesomemac

  Of zegt nu deze reactie van Apple juist iets over de waarheid in deze geruchten?

 • Profielfoto
  Fuji

  en terecht vind ik. bedrijfsgeheim mag niet worden gebroken, hoe zou je zelf reageren?

 • Profielfoto
  Joor

  dit is toch allemaal één grote mediahype, geweldige reclame voor apple. en dat weten ze natuurlijk zelf ook. en voor rebelket: apple heeft de mol binnen het bedrijf (meerdere geloof ik) inderdaad al aangeklaagd. 6 dagen lang gratis reclame door zulke dingen is geweldig voor zo’n bedrijf. maak me gek. ik ben benieuwd wat er gaat komen…

 • Profielfoto
  maceddy

  Tja, wat al is gezegd.. ThinkSecret krijgt ook alleen maar de informatie binnen en plaatst het op hun website…

  Kunnen zij weinig aan doen dat die informatie niet uitgelekt mocht worden door Apple??

  Als ik iemand een geheim vertel over bijvoorbeeld Adriaan (om maar een voorbeeld te nemen :P), en diegene plaatst dat op internet, dan kan degene die het plaatst toch nooit schuldig worden bevonden??

  Of wel ???

 • Profielfoto
  Uxmal

  Lijkt me wel frustrerend voor de mensen hij Apple, maar ThinkSecret aanklagen lijkt me niet zinvol.

  ;)

 • Profielfoto
  Peach

  ikke studeer journalistiek (dat weet iedereen ondertussen wel al). Thinksecret heeft niets te vrezen. De wetgeving is (internationaal) hier rond vrij duidelijk. Apple kan thinksecret zelfs niet dwingen om haar bronnen vrij te geven. Wel ja, in één geval wel.. als er sprake is een probleem voor de staatsveiligheid. Maar dit lijkt me hier niet echt geval. Trouwens als Apple problemen heeft met haar werknemers, zou ze dat beter intern oplossen

  Grtz Peach
  ps: product is met een c :p

 • Profielfoto
  Qorne

  Thinksecret.com is gewoon van Steve zelf joh, reclame siteje van Apple:P;)

  BTW waar kondigt ThinkSecrect het einde van MS aan? of was dit een geintje?

 • Profielfoto
  druppelstop

  dit is vast stiekem een klein beetje media aaqndacht zoeken door apple;)

 • Profielfoto
  Thijlus

  als het zo simpel is als peach zegt dan moet apple dit zelf ook weten, door thinksecret aan te klagen maak je dan toch alleen maar reclame voor een site die er toch mee wegkomt.

  misschien een beetje dubbelspel wat apple hier speelt :p

 • Profielfoto
  Sad

  @peach: produkt met een c? dat was in de jaren 50 zo, nu mag allebei:)

 • Profielfoto
  remier

  Re: Peach

  Geruchten plaatsen mag altijd, alleen screenshots plaatsen ed. niet:

  “PRE-RELEASE SOFTWARE IS APPLE CONFIDENTIAL INFORMATION. YOUR UNAUTHORIZED DISTRIBUTION OF PRE-RELEASE SOFTWARE OR DISCLOSURE OF INFORMATION RELATING TO PRE-RELEASE SOFTWARE (INCLUDING THE POSTING OF SCREEN SHOTS) MAY SUBJECT YOU TO BOTH CIVIL AND CRIMINAL LIABILITY AND RESULT IN IMMEDIATE TERMINATION OF YOUR ADC MEMBERSHIP.”

 • Profielfoto
  error

  Ik heb wel het idee dat sites als thinksecret.com en appleinsider.com dit jaar meer details weten over aanstaande Apple producten dan vorige jaren… en er waarschijnlijk meer ‘insiders’ zijn die hun mond niet kunnen houden. Apple kan niet zoveel tegen de geruchtensites… maar wel tegen hun bronnen.

  Toen ik de afgelopen dagen thinksecret.com las dacht ik wel even ‘jammer, feestje (keynote) wel een beetje verpest’. Maar goed. Wordt wel weer een fijn Apple-jaar.

 • Profielfoto
  Peach

  @ coly.. toch raar dat vandale.nl of vandale.be en het groene boekje ‘produkt’ dan niet herkennen éh;-)

  @ remier: ’t hangt natuurlijk af van hoe je aan die informatie komt. Als je zelf naar Apple gaat, binnenklimt, elke vorm van beveiliging passeert en vervolgens foto’s maakt van hun producten.. ja, dan heb je duidelijk te maken met ‘spionage’. Dat is idd niet compleet legaal. Maar het ging hem hier toch gewoon over plaatsen van geruchten?

  Grtz Peach

 • Profielfoto
  kristo

  Welke baat heeft een werknemer erbij om toekomstige nieuwe producten van zijn bedrijf anoniem te lekken aan een website of andere medium? De enige reden kan toch enkel één of andere financiële vergoeding zijn of evt. speculatie met aandelen van het eigen bedrijf ?

 • Profielfoto
  Pink Grapefruit

  Peach…. Stel een vriend van mij kopieert een DVD van een andere vriend die in de winkel is gekocht. Dat mag niet, daar zijn we het allemaal over eens. Er staat ook een waarschuwing op die DVD: copying, hiring, public viewing, blabla is prohibited. Op het moment dat je de DVD aanschaft ‘teken’ je als het ware die overeenkomst. Dus mijn vriend is schuldig, want hij heeft iets gedaan wat verboden was. Als ik nu een kopie van die kopie maak, dan is dat volgens jouw redenering niet strafbaar…. Mijn vriend was degene die de bron heeft gekopieerd (developer, intern bij Apple), maar ik(ThinkSecret) heb niks te maken met de overeenkomst.

  Ik weet dat ik het nu over auteursrecht heb, maar dit is zeker wel te betrekken op een gevalletje als deze. ThinkSecret heeft informatie vrijgegeven, waarvan zij wist dat er een NDA voor getekend was, ze maken zich dus schuldig aan distributie van informatie, iets wat nadrukkelijk verboden wordt door de NDA van Apple.

  En dat gelul met ‘journalistieke vrijheid’ dat vind ik toch wel zo vreselijk slap. Het is journalistieke vrijheid als het jullie uitkomt, maar over sommige onderwerpen zal je de journalistiek niet horen, zeker niet als het hen niet uitkomt. Vb. commisie van de betuwelijn e.d. Alle journalisten moesten beloven niet voor 12:00 te publiceren… Maar volgens jou had dat best gemogen. Niet direct, maar wel indirect. En dat is dus gewoon niet waar…

 • Profielfoto
  I-think

  beetje kinderachtig van apple maar ik vind het ook niet zo leuk
  net als verjaardagen, als je je cadeau’s al weet is het minder leuk maar vroeger ging je toch op zoek, ik word toch liever totaal verrast maar ik lees het dan ook niet echt,maar is wel zielig voor de ontwikkelaars, want die hebben zich het leplazurus gewerkt en denken dan zelf met de eer aan de haal te gaan en dan doet zo’n site het.

 • Profielfoto
  Sachin

  Jammer uiteindelijk snap ik Apple wel:(

 • Profielfoto
  jodela_ET

  In elk geval : waar rook is, is vuur …

 • Profielfoto
  XP-01

  Het blijft een Amerikaans bedrijf, en aanklagen is “the American way”;) :p

 • Profielfoto
  Elger

  Apple klaagt thinksecret aan,
  Apple wordt aangeklaagd wegens monopoliemisbruik… http://www.tweakers.net/nieuws/35641

 • Profielfoto
  Peach

  @ Pink Grapefruit: Jij haalt echt wel compleet verschillende zaken aan.
  Ten eerste geloof ik niet dat iemand het recht heeft om de persvrijheid (en dus ook de meningsvrijheid) in vraag te stellen. Het is aan iedereen vrij te publiceren wat zij willen ALS zij de gevolgen willen dragen. Daarmee bedoel dat er sancties kunnen volgen op het publiceren van bepaalde inforamtie (zowel informele als formele sancties).
  Bv: Als een minister of woordvoerder op een persbriefing (geen persmeeting!) vraagt om bepaalde informatie niet te publiceren (al dan niet met een deadline) hoef je daar als journalist nog steeds niet op in te gaan. Natuurlijk moet de journalist er rekening mee houden dat, wanneer hij die informatie toch (te vroeg) publiceert, hij ongetwijfeld niet meer zal worden uitgenodigd op een persbriefing. ’t Is dus in feite een systeem van geven en nemen, want op persbriefings (en dus geen meetings) kom je maar binnen op uitnodiging.
  Thinksecret bekomt hun informatie langs (meerdere) bronnen binnen Apple zelf. Hiermee wordt idd het beroepsgeheim verbroken. Maar hier moet jij je realiseren dat dit niet door Thinksecret gebeurd. Het moet idd wel frustrerend zijn voor Apple, want zij kunnen nooit die namen te weten komen. Deze worden immers beschremd onder de wetgeving inzake Bronnengheim.
  Anderzijds wil ik er wel op wijzen op het mogelijke ‘probleem’ dat hieraan zit. Momenteel is er dus nog geen probleem, zolang Thinksecret correcte informatie krijgt van hun informanten. Ik kan u in mijn cursus genoeg rechtszaken tonen waarbij een gefrustreerde informant plots ‘minder correcte’ informatie gaf. Als de journalist die informatie dan niet (drie)dubbelchecked.. Wel ja, de verantwoordelijkheid ligt bij de journalist.
  Daarbij is er nog een goed voorbeeld te geven van foute journalistiek: Groot-Brittanië. Het befaamde ‘tabloid’-gebeuren is meer dan een fenomeen. Elke vorm van (mogelijke) informatie belandt nu eenmaal in die kranten. Bronnen checken? Dat is vrij utopisch naar Engelse normen.

  Grtz Peach