Apple introduceert twee nieuwe technologieën in PowerBooks

26 reacties

Apple heeft in de zojuist uitgebrachte nieuwe PowerBooks twee nieuwe technologieën geintroduceerd; het “Scrolling Trackpad” en de “Sudden Motion Sensor”.

De Sudden Motion Sensor zit in gebouwd in de harde schijf en kan detecteren of er een schok of versnelling plaatsvindt en dan razendsnel de schijf even in de “geparkeerde” stand zetten om te voorkomen dat er schade ontstaat. Leg je je Powerbook iets te hard op tafel of laat je hem vallen, dan kan de harde schijf dit dus op tijd in de gaten hebben en beschermende maatregelen nemen.

Het “Scrolling Trackpad” biedt een mogelijkheid om zonder scrollmuis toch snel door documenten te scrollen.


Scrollen met het trackpad op de nieuwe PowerBooks
Door met twee vingers horizontaal of verticaal over het trackpad te bewegen kan je door grote documenten te scrollen zonder dat je de scrollbalken aan de randen van het scherm hoeft te verslepen. Deze nieuwe functie is aan te passen (of uit te zetten) via de voorkeuren van het trackpad.

Voor zowel de Sudden Motion Sensor als het Scrolling Trackpad heeft Apple patenten aangevraagd.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  huinkroese

  Vet! :p

 • Profielfoto
  huinkroese

  Maar had die ThinkPad van IBM niet ook al zo’n systeem tegen vallende laptops?

 • Profielfoto
  HSL

  ehm,.. kijk es naar sidetrack..
  dat gebruik ik al een jaar,.. die doet precies hetzelfde…

  dus het is niet hardware matig,.. maar gewoon puur softwarematig neem ik aan.

  en dan heb ik het over het scrollen,.. ik kan nu langs de zijkanten scrollen en de hoekjes gebruiken voor expose of andere opties..:)

 • Profielfoto
  Stof

  Ja, IBM heeft inderdaad een vergelijkbaar systeem. Blijkbaar is de implementatie van Apple voldoende afwijkend om een patent voor aan te vragen.

 • Profielfoto
  iljavanroon

  Zou die nieuwe scroll functie met nieuwe hardware te maken hebben, of zou je dit middels een firmware upgrade ook op oudere PBs mogelijk kunnen maken? Mij dunkt het laatste, maar hoe update je de firmware van de scrollpad?

 • Profielfoto
  Bob Ross

  IBM had dit ook al ja.

  Het scrolling trackpad is ook ’n goeie, alleen de patenten vind ik een beetje kinderachtig. Laat ze lekker de trendsetter zijn en andere bedrijven volgen.

 • Profielfoto
  Bob Ross

  @Iljavanroon;

  Een trackpad is slechts een ‘muis’, dus het zal niet in de specifieke firmware hiervan zitten, maar in de software van het OS/driverscript van de trackpad.
  Als er nog geen soortgelijke programma’s zijn zullen ze wellicht wel komen.

  Hoewel, al typende bedenk ik me dat er misschien toch wat meer sophisticated hardware gebruikt zal moeten worden gezien er met 2 verschillende coordinaten wordt gewerkt.

  Hm…

 • Profielfoto
  iljavanroon

  @HS-L, sidetrack ziet er interssant uit, kan je wat vertellen over hoe het in de praktijk bevalt. Wat zijn de voor- en nadelen van?

 • Profielfoto
  fotogravizer

  SideTrack werkt uitstekend en heeft meer mogelijkheden dan “Scrolling Trackpad” op het eerste gezicht lijkt te hebben. Blijkbaar zagen ze bij Apple ook in dat SideTrack onmisbaar ;)

 • Profielfoto
  Esquare

  @Bob Ross: trendsetters die geen patenten aanvragen zijn snel failliet. Wat ik trouwens nog veel kinderachtiger vind, is dat de bestaande trackpads zowat dezelfde functionaliteit kunnen hebben (zoals HS-L terecht opmerkt). Er was in feite alleen een simpel stukje software nodig. Nou bevalt SideTrack prima, daar niet van.

 • Profielfoto
  Spongebob

  ik heb sidetrack ondertussen ook al een halfjaar op mijn powerbook zitten, maar ik vind het trackpad in combinatie met de pijltjestoetsen lekkerder werken. Als je je pijltjestoetsen dan nog eens combineert met het apple-toesje, kan je bijzonder snel van bladzijde naar bladzijde overwippen of meteen onderaan een bladzijde gaan. Ik mis een scrollfunctie hoegenaamd niet. Sidetrack staat hier dan ook geruime tijd uit…

 • Profielfoto
  Jlle

  Ik kan echt niet zonder Sidetrack… je kan het volledig configureren, zoals ik het nu kan zien heeft het meer opties dan Scrolling Trackpad. Werkt perfect op mn iBook G3 800.

 • Profielfoto
  HSL

  lilja: geen enkel nadeel aan sidetrack.. doet alles wat je wil.:)

 • Profielfoto
  zimba

  Die scrolling pad is zeker niet louter softwarematig, gezien bij een gewoon trackpad het OS enkel een x,y-coördinaat ontvangt. Hier moet hij er twee ontvangen, dus moet het pad er ook twee kunnen sturen.

  Sidetrack vind ik maar vervelend. Ik zat te veel per ongeluk in de scrollzone (zelfs in het kleinste formaat). Ik scroll liever met de pijltjes.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik heb nog geen ervaring met Apple notebooks (zojuist een 12″ PB besteld), maar volgens mij worden al die touch pads zowiezo door Synaptics geleverd. Mijn Windows notebookje had die Scrolling Trackpad functionaliteit natuurlijk niet, maar er zat wel een programmaatje bij waarmee je precies de druk kon zien op elk gedeelte van je touch pad. Twee of drie vingers waren dan duidelijk te onderscheiden. Dus volgens mij is er absoluut geen sprake van nieuwe hardware, maar gewoon van een beter (softwarematig) gebruik van bestaande technologie.

 • Profielfoto
  PietjePuk

  Leuk die update maar ik wacht nog liever een tijdje tot de PwB G5 er is.

 • Profielfoto
  I-think

  best vet dat met die harde schijf!

 • Profielfoto
  aToMac

  Wat is dat: “pan in active windows”?

 • Profielfoto
  PeterMeeuwsen

  pan in active windows:

  Ik heb er nog niet goed naar gekeken, maar ik vermoed dat het een soort functie is die je bij veel paketten hebt, en vaak aangegeven wordt met een handje als icoon… (photoshop etc)

  Hoe moet je dat omschrijven??

  Eigenlijk soort scrollen maar dan horizontaal en verticaal tegelijkertijd…

 • Profielfoto
  Cybermac

  Pan is volgens mij het horizontaal bewegen, zoals dat tilt verticaal is.

 • Profielfoto
  Freestylie

  die scrolling trackpad vind ik een beetje matig. Zo’n soort systeem heeft mijn pa ook in zijn hp laptop. Ok, ik moet toegeven, het werkt niet helemaal hetzelfde (op je trackpad zit een soort extra gedeelte en als je daar over beweegt met je vinger scroll je ook) maar het idee is hetzelfde.

 • Profielfoto
  153957

  “best vet dat met die harde schijf!”
  laat je je PB dan veel vallen?

  Er is nog iets nieuws: het keyboard achtergrond licht is 10x zo licht of zo…

 • Profielfoto
  Andre

  Er is nog een 3e die ik veel leuker vind…..
  ————–
  Brighter Idea

  The 15-inch PowerBook now features an even brighter, futuristic backlit keyboard. Built-in light sensors automatically adjust keyboard illumination and screen brightness based on the available ambient light. You’ll appreciate this breakthrough feature when you’re working in a low-light environment such as an airplane cabin or conference room.

 • Profielfoto
  japser909

  ??? ongelooflijk. en thuis prikken we er toch maar een muis in.

 • Profielfoto
  Anoniem

  Het zijn wel verbeteringen maar niet erg bijzonder. Als je gewend bent te scrollen met cursor-toetsen is dat scroll-padje niet handiger. En verder moet je PowerBook gewoon NOOIT laten vallen.
  Nog geen redenen om voor een nieuwe te sparen. ???