Apple hardware regio-gebonden?

17 reacties

Op de web-editie van de Wall Street Journal vandaag een artikel over regio-gebonden hardware. Het is al langer bekend dat bijvoorbeeld DVD-spelers een regio-code hebben zodat ze niet alle DVD’s kunnen afspelen. Ook sommige nieuwe HP-printers accepteren alleen maar inkt-cartridges met regio-code om te voorkomen dat mensen zelf inkt gaan importeren uit andere landen.

Een inwoner van Fiji, die al jaren zijn Macs in de USA bestelde, kreeg een harde knal te horen toen hij zijn nieuwe iMac G5 aansloot. De machine bleek alleen 110 Volt aan te kunnen, terwijl iMacs in Europa bijvoorbeeld op zowel 110 als 230 Volt kunnen werken.

Ook Apple lijkt dus nu mee te doen aan wat veel fabrikanten al langer doen: het binden van hardware aan een regio, om te voorkomen dat men bijvoorbeeld gebruik maakt van een lage dollarkoers en hardware uit de USA gaat importeren. Het is veel makkelijker voor een fabrikant om 1 adapter in te bouwen in een systeem, dus waarom alléén voor de USA (en Japan) een speciale 110 Volt versie inbouwen?

“[Apple] declined to explain why the easily transportable iMac G5s Apple sells in the U.S. aren’t dual voltage”, schrijft the Wall Street Journal. “Apple does not discourage anyone, anywhere from buying an iMac G5”.

Bron: Wall Street Journal

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  PietjePuk

  Spijtig van zo’n zaken, maarja ze bestaan al langer dan vandaag.
  Kdenk wel niet dat een bedrijf op zich daar enig voordeel mee doet om regiogebonden producten te maken, het zou eerder veel handiger zijn zonder.

 • Profielfoto
  XP-01

  Ook lekker dom van die “inwoner”, zoiets check je toch eerst?

 • Profielfoto
  Nickel

  Nee he, net nu ik van plan was die mooie iBook in America te gaan halen….:( :( :( Diep TRIEST

 • Profielfoto
  Zweefvliegerke

  @pietjepuk6546: als Apple een iMac (ook andere producten) in Europa verkoopt hebben ze meer winst… (lage dollar, veel euros => nog veel meer dollars)

 • Profielfoto
  Elger

  Ik dacht dat de meeste voedingen een switch hiervoor hebben. In de andere landen zal deze wel omgezet worden omdat dit voor de klanten makkelijker is (!!)

 • Profielfoto
  Napsju

  Wereldwijde garantie zeggen ze toch?
  Terug er mee!, krijgen ze er vanzelf genoeg van, en zullen ze er weer dual-voltage meuk in zetten….:p

 • Profielfoto
  Nisei

  Onzin. Dit heeft echt niets te maken met het binden aan een regio. Natuurlijk is een single voltage voeding goedkoper dan een dual voltage. En voor een grote markt waar toch echt alleen maar 110 volt wordt gebruikt (de VS dus) is het echt voordeliger om een single voltage voeding in een apparaat te zetten. Om je iBook hoef je je waarschijnlijk echter niet druk te maken, deze maakt gebruik van een externe geschakelde voeding en die zijn eigenlijk altijd dual voltage, bovendien zou het erg onverstandig zijn om een laptop, waarmee immers veel gereisd wordt, te binden aan een regio.

 • Profielfoto
  BenVG

  voor een ibook is dit geen probleem he XP-01, enkel een europeese adapter nodig, heeft niets met de ibook zelf te maken

 • Profielfoto
  Ducboy59

  Heel vervelend voor die meneer: had hij maar eerst even met zijn vorige mac moeten rondneuzen op internet, want bij introductie van de G5 imac is het op diverse mac sites genoemd.

  Of is er geen internet op de Fiji’s …
  ???

 • Profielfoto
  bluap

  1. desktop macs hebben geen wereldwijde garantie
  2. ibooks hebben wel dual voltage
  3. RTFM

 • Profielfoto
  XP-01

  @BenVG
  Ik heb het helemaal niet over de iBook gehad dus snap je reactie totaal niet…

  @Napsju
  Wereldwijde garantie geldt niet voor desktop Macs.

 • Profielfoto
  LoveBug356

  Maar logisch dat Apple dit deed.

 • Profielfoto
  SanderMichelsen

  adaptertje ertussen? werkt bij mij in ieder geval bij alle 110 volt apparaten (van faxen tot computers en keuken apperatuur)

 • Profielfoto
  Buzz

  Dit staat al vanaf de aankondiging van de iMac G5 in de kleine lettertjes van de Tech Specs op de (Amerikaanse) Apple site. En in de eerste week dat hij leverbaar was, afgelopen september, heb ik al minstens twee vergelijkbare verhalen gelezen op de Apple Support Discussions. En Apple doet er blijkbaar niet moeilijk over. Zoek daar maar eens op een draadje van ene Mikael Edstrom, die zijn Amerikaanse iMac in Engeland aansloot:

  “As suspected, I had fried my power supply when plugging it into a 240v UK outlet. I ordered a new one from Apple, who replaced free of charge (…) I also bought a step down transformer for about $100. All in all, not a very pleasant experience, but it was successfully and fairly cheaply resolved. “

 • Profielfoto
  janvanes

  “…waarom alléén voor de USA (en Japan) een speciale 110 Volt versie inbouwen?”
  De VS en Japan zijn samen goed voor meer dan de helft van Apple’s verkopen. Dan loont ’t natuurlijk om daar een iets goedkopere single voltage voeding te monteren.
  Je kunt je afvragen waarom wij een dual voltage voeding “krijgen” – volgens mij wordt in heel Europa immers 220 gebruikt?

 • Profielfoto
  Nisei

  Net 2 nieuwe G5s binnen gekregen. En daar staat toch echt met koeieletters WERELDWIJD.

 • Profielfoto
  mulderd

  Heeft echt wel te maken met de marktwerking. Shoppers bestellen net zo makkelijk in Amerika. Internettijdperk. Koopgrenzen zijn er niet meer met die nieuwe 24 uurs economie.
  Inderdaad is het beter voor Apple als ze gewoon in Nederland worden gekocht. Ze hebben immers al geinvesteerd in de Apple stores. Al die zaken moeten toch ook weer terugverdiend worden ? Een webwinkel die goedkoper zou zijn dan de retailers zou leuk zijn, want je mist de kosten van de retail, maar is niet haalbaar. Ze zouden er goed aan doen om wereldwijd de prijzen enigzins te koppelen aan een currency. Bij voorkeur de $.
  Voor Apple altijd dezelfde omzet/winstverhouding en voor ons buitenlanders erg leuk als de koers weer eens fluctueert.

  Voor de rest, inderdaad, RTFM voor je iets koopt…