Zal Apple in 2005 overschakelen naar PCI Express? (update)

Door: Sachin - 21 reacties

Vaak is de nieuwste technologie terug te vinden in PowerMacs maar tot nu toe maakte Apple geen gebruik van PCI Express. De reden hiervoor is simpel: tot op vandaag bood de AGP-technologie voldoende mogelijkheden.

In de PowerMac G5 wordt gebruik gemaakt van een AGP 8x Pro-sleuf voor gegevensoverdracht met een snelheid tot 2 GBps. De iMac G5 beschikt over AGP 8x-ondersteuning en een AGP 4x-slot is terug te vinden in zowel de PowerBook, de iBook als de eMac lijn.

De nieuwste en snelste kaarten van zowel NVIDIA als ATI worden nog voorzien van AGP ā€“ondersteuning waardoor het mogelijk is om een high-end NVIDIA grafische kaart te kiezen in de PowerMac G5. Apple gebruikers hebben vandaag de keuze uit de NVIDIA GeForce 6800 Ultra DDL en 6800 GT DDL. Het snelste grafisch monster van ATI, de RADEON X800, zal hoogst waarschijnlijk begin volgend jaar uitgebracht worden voor de Mac. Op het high-end segment is er geen vuiltje aan de lucht.

Bij de budget grafische kaarten ligt het enigszins anders. NVIDIA heeft aangekondigd de GeForce 6200 niet te voorzien van een PCI Express-to-AGP chip. Ook de ATI RADEON X300 komt enkel in PCI Express variant op de markt. Apple gebruikt nu nog de budget kaarten van de vorige generatie zoals de GeForce FX5200 en RADEON 9200.

PCI Express is de volgende stap in de evolutie van grafische kaarten. Bijgevolg moet Apple wel volgen. Op korte termijn zijn er wel genoeg AGP grafische kaarten beschikbaar op de markt.

In Cupertino zal men niet wachten tot het allerlaatste moment. O.a. onder druk van de Mac gamers zal de transformatie naar PCI Express sneller moeten gaan. Dit is echter niet de grootste drijfveer.

Apple is een bedrijf dat innoveert. Tot nu toe hadden ze echter geen behoefte aan PCI Express maar dit zal snel veranderen. De QuickTime-versie van Mac OS X 10.4 (Tiger) zal er ondermeer ondersteuning bieden voor nieuwe H.264/AVC-videotechnologie. Dit is een geavanceerde video-compressie technologie. Hierdoor bekomt men zeer kleine videobestanden van zeer hoge kwaliteit die bijgevolg uitermate geschikt zijn voor online videobestanden en videoconferenties met iChat AV.

Niet elke Mac zal optimaal gebruik kunnen maken van H.264/AVC. Deze technologie vereist zeer veel rekenkracht van de processor. Apple is zich hiervan bewust en zal daarom via de Core Video-technologie in Tiger gebruik maken van de rekenkracht van de grafische kaart. Met deze hardware-versnelling voor QuickTime en andere programma’s die Core Video ondersteunen kan de belasting van de G4/G5-processor verlaagd worden.
De grafische kaart in elke Mac zal door Core Video aangewend worden maar er zit wel een addertje onder het gras. Pas vanaf de NVIDIA GeForce FX 5200 en hoger zal deze nieuwe technologie volledig ondersteund worden door Apple. Eigenaars van een Mac met ATI RADEON 9200 of lager hebben pech. Pas vanaf de RADEON 9600 PRO kan Tiger optimaal gebruik maken van de video kaart. Als mijn informatie klopt zal niet elke Mac die nu verkocht wordt in de Apple Store optimaal gebruik kunnen maken van alle eigenschappen van Core Video.

Tot zover over het heden, laten we nu kijken naar de toekomst. Zowel NVIDIA als ATI zijn bezig met zeer interessante technologieƫn.

NVIDIA heeft zojuist Pure Video-technologie geĆÆntroduceerd voor hoge kwaliteitsweergave van DVD en high-definition (HD) videobeelden. Deze technologie zit verwerkt in de nieuwste GeForce 6xxx grafische kaarten die beschikken over twee chips. Naast de traditionele Graphics Processing Unit (GPU) is er tevens een Video Processor aanwezig om hoge resolutie videobeelden mooier en vloeiender af te spelen. Deze Video Processor is programmeerbaar waardoor Apple haar Core Video-technologie beter kan afstemmen op dergelijke video kaarten. ATI zit ook niet stil. De RADEON Xxx reeks bevat Full Stream-technologie voor mooiere en betere weergaven van DVD, HD, Real en DivX videobeelden. De programmeerbare Video Processor is echter een belangrijke troef waarover ATI kaarten niet beschikken.

Omdat het geheugen op de grafische kaart duur is hebben zowel NVIDIA als ATI een technologie ontwikkeld om ook het geheugen van de computer te benutten. NVIDIA’s Turbo Cash en ATI’s Hyper Memory laten toe dat de GeForce 6200 en RADEON X300 toch goede prestaties neerzetten met maar 32MB RAM op de videokaart zelf. Hierbij is de gegevensoverdracht tussen het RAM geheugen van de computer en de grafische kaart van doorslaggevend belang. PCI Express 16x laat een veel grotere gegevensdoordracht toe en is bijgevolg beter geschikt dan de huidige AGP-standaard.

Al deze nieuwe technologieƫn maken de overgang naar PCI Express voor Apple onvermijdelijk in 2005.

————————————————————————————

Update:

In computer-land veranderen sommige bedrijven zeer snel van strategie. Volgens The Inquirer is NVIDIA nu toch begonnen aan het maken van een AGP variant van de GeForce 6200. Wanneer deze grafische kaart beschikbaar komt is onbekend maar de introductie zal alleszins in 2005 plaats vinden. Tot nu toe waren er enkel AGP versies van de GeForce 6800 en we mogen binnenkort ook een GeForce 6600 AGP verwachten. Hierdoor zal de gehele productielijn van GeForce 6xxx kaarten een AGP broertje krijgen. Nu deze feiten bekend zijn hoeft Apple niet direct over te schakelen naar PCI Express!

Dit brengt veel voordelen met zich mee voor Apple. Behalve NVIDIA’s Turbo Cash zal alle andere technologie ook werken op de AGP-kaarten. Hierdoor kan Apple in de toekomst erg gemakkelijk een iMac G5 verkopen met GeForce 6200. De PowerMac’s kunnen zonder enig probleem voorzien worden van krachtigere en betaalbare video kaarten zoals de GeForce 6600. Het is nu wachten op ATI om te zien of ze ook hun recente kaarten introduceren met een PCI Express-to-AGP chip.

————————————————————————————

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  chonazz

  Gaan met die banaan zou ik zo zeggen:-)

 • Profielfoto
  MennoV

  Interessant artikel Fabian, dank je wel. Weer een reden erbij (naast de MacWorld Expo van begin januari) om de aankoop van een G5 even uit te stellen tot duidelijk is hoe Ć©Ć©n en ander zich precies gaat ontwikkelen.

 • Profielfoto
  Sachin

  Dank u wel MennoV:)

  In de eerst komende tijd zal er geen betere grafische kaart dan de NVIDIA GeForce 6800 op de markt komen. Of deze kaart aangesloten is via AGP8x of PCI Express maakt niet veel uit. Als het nodig is om een PowerMac te kopen zou ik enkel wachten tot na de Expo in januari 2005.

  Raar maar waar het is voor Apple belangrijker om PCI Express eerst uit te brengen in de iMac G5 dan de PowerMac G5 vermits de goedkope grafische kaarten van de huidige generatie enkel PCI Express ondersteunen:) Apple kan toch niet blijven gebruik maken van de oeroude en slecht presterende GeForce FX 5200!

 • Profielfoto
  Bert

  Goed en degelijk artikel:)

 • Profielfoto
  Bob Ross

  Goed stuk! Hier wil ik wel meer van zien.

  Enne, ik ben blij met mijn FX5200, ready to go;)

 • Profielfoto
  Elger

  Dit artikel is slechts de helft van het hele verhaal.

  Zie de volgende link:
  http://www.it-enquirer.com/index.php/ite/more/pci_xpci_express/

 • Profielfoto
  Sachin

  Bedankt voor deze link Elger! Nu heb ik nog iets om over te schrijven:) Het is wel gemakkelijker om aan de hand van een bestaand artikel iets zinvols te typen i.p.v. alles te moeten opzoeken:P

 • Profielfoto
  HJR

  Wat ik dan weer jammer vind, dat ze dus weer gebruik gaan maken van shared memory, dus video geheugen van main memory jatten. Als het geheugen zo duur is op een VGA plank, waarom maken ze dan niet gewoon 32 embedded ultrafast video geheugen op de kaart en een DIMM of SODIMM aansluiting voor extra videogeheugen waar langzamer normaal geheugen ingaat?

 • Profielfoto
  Elger

  @larridon: Je artikel laat me wel watertanden over de mogelijkheden van PCI Express:)

 • Profielfoto
  Precarious

  het geheugen voor grafische kaarten duur?
  dan zal het geheugen voor computers ook wel duur zijn

  is gewoon weer een typisch marketing trucje om hun producten goedkoper te krijgen (of om ze met meer winst te kunnen verkopen)

 • Profielfoto
  Sachin

  Daarin heb je gelijk Precarious. Het geheugen voor op een video kaart is niet zo heel duur maar als ze de volledige kaart verkopen voor 50 euro (zoals de voor een PC versie van de GeForce FX 5200 met 64MB DDR) dan is het moeilijk om nog winst te halen. Daarom plaatsen fabrikanten er liever minder geheugen op. Apple is daarin marktleider. Ze plaatsen altijd de helft minder geheugen op de video kaart dan wat er standaard gelevert wordt voor PC’s. Dit zelfde is geldig voor het geheugen in de Mac tegenover een PC.

  PC heeft standaard 512MB DDR geheugen voor het systeem en 128MB voor de videokaart.

  Mac heeft standaard 256MB DDR geheugen voor het systeem en 64MB voor de videokaart.

  PC laptop heeft standaard 512MB DDR geheugen voor het systeem en 64MB voor de videokaart.

  iBook heeft standaard 256MB DDR geheugen voor het systeem en 32MB voor de vidoekaart.

  Bezoek http://www.dell.be of http://www.dell.nl als je me niet gelooft.

  Spijtige zaak!

 • Profielfoto
  iRick

  Alleen jammer dat de x800 al niet meer de snelste is van ATi:) .

  Die overstap heeft in mijn oog niet veel zin als je kijkt naar vooral het gamen op de mac, die games op de mac zijn totaal nog niet geoptimaliseerd op de kracht van osx.

 • Profielfoto
  iRick

  Alleen jammer dat de x800 al niet meer de snelste is van ATi:) .

  Die overstap heeft in mijn mening niet veel zin als je kijkt naar vooral het gamen op de mac, die games op de mac zijn totaal nog niet geoptimaliseerd op de kracht van osx.

 • Profielfoto
  iRick

  Ik klikte op verander omdat ik een typfout had gemaakt, nu staat mijn bericht er 2x…bug??

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  @larridon

  Dat Apple veel minder VRAM gebruikt heeft te maken met het feit dat de videokaarten speciaal voor het Macplatform moeten worden vervaardigd. Een Mac is nu eenmaal anders dan een PC. Om die kaarten te maken moet Apple zelf voor de ondersteuning zorgen want voor nVidia of ATI is dat onrendabel daar het Macplatform te klein is.

  Dat is ook de reden dat partners van deze twee fabrikanten zoals Sapphire en XFX alleen videokaarten maken voor de PC. Daardoor hebben wij minder keus: of low-budget of high-end. Echte mainstream performance kaarten zul je haast niet vinden voor de Mac: geen Geforce 6600 of Radeon X600 tenzij Apple daarom vraagt…Dat is zonde omdat de grafische kaarten in vooral consumentenmacs ver achterblijven bij die in de PC. Kijk maar naar de eMac: een 32MB Radeon 9200…
  Dat is achterhaald maar wat doe je eraan.

  Waarschijnlijk heeft het met geld te maken: speciale kaarten voor Mac fabriceren kost meer dan voor de PC, domweg omdat je er minder van kunt verkopen omdat de markt veel kleiner is waardoor de winst ook niet groot zal zijn. Daarom bouwen ze denk ik alleen op bestelling van Apple en die kiezen meestal voor de goedkopere kaarten…Wie een betere wil moet een PowerMac G5 hebben en een flinke portemonnee. Zo werkt dat denk ik. Jammer maar het is niet anders. En vergeet niet dat de consumentenmacs niet uitbreidbaar zijn. Daarin worden gewoon laptoponderdelen gebruikt waaronder de grafische kaart. Dat is namelijk goedkoper voor Apple, bij een gewone kaart zullen mensen hem vroeg of laat upgraden en moet Apple het misschien wel ondersteunen en dat kost weer geld… :sealed:

 • Profielfoto
  Sachin

  Dat weet ik Pleeborstel en je hebt (jammer genoeg) volledig gelijk. Vermits de GeForce 6200 de low-budget kaart is van de nieuwe generatie zal Apple ze hoogste waarschijnlijk inbouwen zodra ze de iMac G5 “vernieuwen”. Dit kan inderdaad nog een tijdje duren:(

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  Dat hangt ervanvaf hoe snel IBM is het met versnellen van de G5. Zoals het er nu naar uitziet hebben ze dezelfde problemen als Motorola een paar jaar geleden toen die de G4 niet over 500 Mhz heen kregen> Dat heeft ook een tijd geduurd. Voor nVidia is het niet zo’n probleem om die kaarten aan Apple te leveren hoor. Datzelfde geldt voor ATI. De kans is groot dat de volgende iMac een Radeon X300 of Geforce 6200 zal hebben. Alleen de vraag is hoe IBM dat processorprobleem gaat oplossen…

 • Profielfoto
  Sachin

  Best geen Radeon X300. ATI speelt het spel vals. Hun X300 en X600 is gebaseerd op de oude Radeon 9xxx reeks. Bijgevolg maken ze geen gebruik van nieuwe technologie. Zeker de X300 is super traag! De X600 zal ongeveer dezelfde snelheid hebben als een Radeon 9600. Een GeForce 6200 is altijd sneller dan de X600 (PC benchmarks)! Een ATI X700 is beter dan een GeForce 6600 en dus ook beter dan de 6200 maar zo’n kaarten zijn te duur voor in een iMac G5.

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  We hoeven sowieso geen snelle kaarten te verwachten in de consumentenmacs, dat heeft het verleden wel bewezen. De enige reden dat er een Radeon X300 of GeForce 6200 in de nieuwe iMac komt te zitten zal zijn dat de huidige kaarten niet meer worden gemaakt voor de Mac. Dat is gewoon te onrendabel. De PC-versies kun je nog wel voor 70 euro kwijt maar voor de Mac heeft dat geen zin omdat de enige Mac die uitbreidbaar is geen consumentenmachine is. PowerMac gebruikers zullen dan ook eerder voor de Radeon X800 of Geforce 6800 kiezen en dat is financieel veel interessanter voor de fabrikant. Het grote probleem bij de gewone Mac: Apple gebruikt gewoon laptopkaarten in die iMac en die zijn altijd trager dan een desktopkaart, helaas. Het zou hun sieren als ze eens 128MB VRAM in die iMac propten want 64MB is niet meer van deze tijd. Ik vind het een schande dat de eMac zelfs nog 32MB heeft, dat schiet echt niet op voor een merk wat met grafische prestaties wordt geasocieerd… :angry:

 • Profielfoto
  Sjobal

  PCI-Express (PCIe) biedt nog meer voordelen voor de Mac. Ten eerste kan Apple MXM (nVidia) of Axiom (ATi) gaan toepassen in hun laptops. Met deze technologie wordt het mogelijk om de grafische kaarten van laptops te vervangen, iets dat vooral interessant is voor de PowerBook. Ten tweede is het mogelijk gebruik te gaan maken van meerdere videokaarten in Ć©Ć©n systeem, middels een technologie vergelijkbaar met SLI (nVidia) of AMR (ATi). Dit zou voor de PowerMac een zeer interessante mogelijkheid zijn.
  Ten derde zorgt PCIe vanwege zijn seriĆ«le structuur voor een vereenvoudiging van de moederbord lay-out, wat weer een verlaging van de kostprijs van de Apple computers zou betekenen. Dus ik zou zeggen:”Zet alle systemen om op PCIe Apple!”

 • Profielfoto
  Bockaert Rudy

  niet zo leuk wat ik hierboven lees.
  Ik heb een Dual G5 van 2 Ghz en 3,5 Giga ram met een GeForce FX5200 AGP videokaart (ik zie op het net dat dat een” low budget ” kaart is van max 107 euro) Wel erg voor een computer van 3700 euro,
  Ik draai veel HDV video op mijn apple en gebruik een Cinema display van 20inch. Ik wil nu een tweede scherm van 23 inch kopen om in Final Cut Pro de canvas op het tweede scherm te volgen.
  Mijn vraag is nu “gaat mijn Videokaart die twee schermen aankunnen”Met welke videokaart zou ik het best zijn
  Dank en groetjes
  Rudy