Zal Apple in 2005 overschakelen naar PCI Express? (update)

Vaak is de nieuwste technologie terug te vinden in PowerMacs maar tot nu toe maakte Apple geen gebruik van PCI Express. De reden hiervoor is simpel: tot op vandaag bood de AGP-technologie voldoende mogelijkheden.

In de PowerMac G5 wordt gebruik gemaakt van een AGP 8x Pro-sleuf voor gegevensoverdracht met een snelheid tot 2 GBps. De iMac G5 beschikt over AGP 8x-ondersteuning en een AGP 4x-slot is terug te vinden in zowel de PowerBook, de iBook als de eMac lijn.

De nieuwste en snelste kaarten van zowel NVIDIA als ATI worden nog voorzien van AGP –ondersteuning waardoor het mogelijk is om een high-end NVIDIA grafische kaart te kiezen in de PowerMac G5. Apple gebruikers hebben vandaag de keuze uit de NVIDIA GeForce 6800 Ultra DDL en 6800 GT DDL. Het snelste grafisch monster van ATI, de RADEON X800, zal hoogst waarschijnlijk begin volgend jaar uitgebracht worden voor de Mac. Op het high-end segment is er geen vuiltje aan de lucht.

Bij de budget grafische kaarten ligt het enigszins anders. NVIDIA heeft aangekondigd de GeForce 6200 niet te voorzien van een PCI Express-to-AGP chip. Ook de ATI RADEON X300 komt enkel in PCI Express variant op de markt. Apple gebruikt nu nog de budget kaarten van de vorige generatie zoals de GeForce FX5200 en RADEON 9200.

PCI Express is de volgende stap in de evolutie van grafische kaarten. Bijgevolg moet Apple wel volgen. Op korte termijn zijn er wel genoeg AGP grafische kaarten beschikbaar op de markt.

In Cupertino zal men niet wachten tot het allerlaatste moment. O.a. onder druk van de Mac gamers zal de transformatie naar PCI Express sneller moeten gaan. Dit is echter niet de grootste drijfveer.

Apple is een bedrijf dat innoveert. Tot nu toe hadden ze echter geen behoefte aan PCI Express maar dit zal snel veranderen. De QuickTime-versie van Mac OS X 10.4 (Tiger) zal er ondermeer ondersteuning bieden voor nieuwe H.264/AVC-videotechnologie. Dit is een geavanceerde video-compressie technologie. Hierdoor bekomt men zeer kleine videobestanden van zeer hoge kwaliteit die bijgevolg uitermate geschikt zijn voor online videobestanden en videoconferenties met iChat AV.

Niet elke Mac zal optimaal gebruik kunnen maken van H.264/AVC. Deze technologie vereist zeer veel rekenkracht van de processor. Apple is zich hiervan bewust en zal daarom via de Core Video-technologie in Tiger gebruik maken van de rekenkracht van de grafische kaart. Met deze hardware-versnelling voor QuickTime en andere programma’s die Core Video ondersteunen kan de belasting van de G4/G5-processor verlaagd worden.
De grafische kaart in elke Mac zal door Core Video aangewend worden maar er zit wel een addertje onder het gras. Pas vanaf de NVIDIA GeForce FX 5200 en hoger zal deze nieuwe technologie volledig ondersteund worden door Apple. Eigenaars van een Mac met ATI RADEON 9200 of lager hebben pech. Pas vanaf de RADEON 9600 PRO kan Tiger optimaal gebruik maken van de video kaart. Als mijn informatie klopt zal niet elke Mac die nu verkocht wordt in de Apple Store optimaal gebruik kunnen maken van alle eigenschappen van Core Video.

Tot zover over het heden, laten we nu kijken naar de toekomst. Zowel NVIDIA als ATI zijn bezig met zeer interessante technologieën.

NVIDIA heeft zojuist Pure Video-technologie geïntroduceerd voor hoge kwaliteitsweergave van DVD en high-definition (HD) videobeelden. Deze technologie zit verwerkt in de nieuwste GeForce 6xxx grafische kaarten die beschikken over twee chips. Naast de traditionele Graphics Processing Unit (GPU) is er tevens een Video Processor aanwezig om hoge resolutie videobeelden mooier en vloeiender af te spelen. Deze Video Processor is programmeerbaar waardoor Apple haar Core Video-technologie beter kan afstemmen op dergelijke video kaarten. ATI zit ook niet stil. De RADEON Xxx reeks bevat Full Stream-technologie voor mooiere en betere weergaven van DVD, HD, Real en DivX videobeelden. De programmeerbare Video Processor is echter een belangrijke troef waarover ATI kaarten niet beschikken.

Omdat het geheugen op de grafische kaart duur is hebben zowel NVIDIA als ATI een technologie ontwikkeld om ook het geheugen van de computer te benutten. NVIDIA’s Turbo Cash en ATI’s Hyper Memory laten toe dat de GeForce 6200 en RADEON X300 toch goede prestaties neerzetten met maar 32MB RAM op de videokaart zelf. Hierbij is de gegevensoverdracht tussen het RAM geheugen van de computer en de grafische kaart van doorslaggevend belang. PCI Express 16x laat een veel grotere gegevensdoordracht toe en is bijgevolg beter geschikt dan de huidige AGP-standaard.

Al deze nieuwe technologieën maken de overgang naar PCI Express voor Apple onvermijdelijk in 2005.

————————————————————————————

Update:

In computer-land veranderen sommige bedrijven zeer snel van strategie. Volgens The Inquirer is NVIDIA nu toch begonnen aan het maken van een AGP variant van de GeForce 6200. Wanneer deze grafische kaart beschikbaar komt is onbekend maar de introductie zal alleszins in 2005 plaats vinden. Tot nu toe waren er enkel AGP versies van de GeForce 6800 en we mogen binnenkort ook een GeForce 6600 AGP verwachten. Hierdoor zal de gehele productielijn van GeForce 6xxx kaarten een AGP broertje krijgen. Nu deze feiten bekend zijn hoeft Apple niet direct over te schakelen naar PCI Express!

Dit brengt veel voordelen met zich mee voor Apple. Behalve NVIDIA’s Turbo Cash zal alle andere technologie ook werken op de AGP-kaarten. Hierdoor kan Apple in de toekomst erg gemakkelijk een iMac G5 verkopen met GeForce 6200. De PowerMac’s kunnen zonder enig probleem voorzien worden van krachtigere en betaalbare video kaarten zoals de GeForce 6600. Het is nu wachten op ATI om te zien of ze ook hun recente kaarten introduceren met een PCI Express-to-AGP chip.

————————————————————————————

Reageer op artikel:
Zal Apple in 2005 overschakelen naar PCI Express? (update)
Sluiten