Castor
Castor Nieuws 9 december 2004

Thunderbird vliegt uit

Ruim een half jaar geleden schreef ik een artikel over het ontwerp van een pinstripe theme voor Thunderbird de e-mail client van Mozilla.org. Als vervolg op de succesvolle makeover van Firefox, gingen Kevin Gerich en icon-kunstenaar Stephen Horlander aan de slag met de nogal Windows georiënteerde verschijning van Thunderbird.

Na vele maanden van hard werk is dit dondervogeltje klaar om uit te vliegen: de 1.0 release van Thunderbird is een feit. En er is een hoop verbeterd – zowel aan de interface als aan functionaliteit. Eindelijk is er een consistent applicatie-icon ontworpen door Jon Hicks, die Firefox ook al van zo’n sexy pictogram voorzag. De interface is zorgvuldig door Gerich en Horlander doorontwikkeld en heeft de applicatie een thuis op de Mac bezorgd. Op het weblog van Gerich is zojuist een interessant item verschenen dat de zoektocht naar de ideale make-up in kaart brengt. Hieronder een paar voorbeelden van overwogen graphics:

Diverse ‘delete’ knop voorstellen – afbeelding van Kevin Gerich

Zoals hierboven aangegeven, er valt op het vlak van functionaliteit ook nog het een en ander te ontdekken. Zelfs voor verstokte Mail.app en Entourage gebruikers. Een paar highlights:

Thunderbird biedt de optie om een ‘three pane’ layout te hanteren, waarbij accounts, berichtenlijst en body naast elkaar staan. Dé functie om met je cinemadisplay te pimpen lijkt me!

Het programma stelt je met ‘save search as folder’ in staat om op basis van zoekcriteria een map met mail te bewaren.

Zeer mooi geïmplenteerd is de ‘group messaging’ functie – hiermee kun je je mail gesorteerd in groepen laten weergeven – een soort ‘threads on steroids‘. Het werkt nog niet helemaal intuïtief, maar met deze beschrijving moet het lukken.

Net als voor Firefox zijn er daarnaast nog legio extensies om Thunderbird naar wens aan te passen. Het wachten blijft echter op een mogelijkheid om Apple’s Adresboek te gebruiken in combinatie met Thunderbird.

Apple is ondertussen druk met het ontwikkelen van de volgende versie van Mail.app en dat weerhoud mij er toch/nog van om over te stappen – dus ik draai ze nu nog ‘naast elkaar’… voor de prijs hoef je het in elk geval niet te laten.

Met dank aan:
Mozilla
Kevin Gerich
Jon Hicks
Fryke

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Thunderbird vliegt uit
Sluiten