Thunderbird vliegt uit

Door: Castor - 18 reacties

Ruim een half jaar geleden schreef ik een artikel over het ontwerp van een pinstripe theme voor Thunderbird de e-mail client van Mozilla.org. Als vervolg op de succesvolle makeover van Firefox, gingen Kevin Gerich en icon-kunstenaar Stephen Horlander aan de slag met de nogal Windows georiënteerde verschijning van Thunderbird.

Na vele maanden van hard werk is dit dondervogeltje klaar om uit te vliegen: de 1.0 release van Thunderbird is een feit. En er is een hoop verbeterd – zowel aan de interface als aan functionaliteit. Eindelijk is er een consistent applicatie-icon ontworpen door Jon Hicks, die Firefox ook al van zo’n sexy pictogram voorzag. De interface is zorgvuldig door Gerich en Horlander doorontwikkeld en heeft de applicatie een thuis op de Mac bezorgd. Op het weblog van Gerich is zojuist een interessant item verschenen dat de zoektocht naar de ideale make-up in kaart brengt. Hieronder een paar voorbeelden van overwogen graphics:

Diverse ‘delete’ knop voorstellen – afbeelding van Kevin Gerich

Zoals hierboven aangegeven, er valt op het vlak van functionaliteit ook nog het een en ander te ontdekken. Zelfs voor verstokte Mail.app en Entourage gebruikers. Een paar highlights:

Thunderbird biedt de optie om een ‘three pane’ layout te hanteren, waarbij accounts, berichtenlijst en body naast elkaar staan. Dé functie om met je cinemadisplay te pimpen lijkt me!

Het programma stelt je met ‘save search as folder’ in staat om op basis van zoekcriteria een map met mail te bewaren.

Zeer mooi geïmplenteerd is de ‘group messaging’ functie – hiermee kun je je mail gesorteerd in groepen laten weergeven – een soort ‘threads on steroids‘. Het werkt nog niet helemaal intuïtief, maar met deze beschrijving moet het lukken.

Net als voor Firefox zijn er daarnaast nog legio extensies om Thunderbird naar wens aan te passen. Het wachten blijft echter op een mogelijkheid om Apple’s Adresboek te gebruiken in combinatie met Thunderbird.

Apple is ondertussen druk met het ontwikkelen van de volgende versie van Mail.app en dat weerhoud mij er toch/nog van om over te stappen – dus ik draai ze nu nog ‘naast elkaar’… voor de prijs hoef je het in elk geval niet te laten.

Met dank aan:
Mozilla
Kevin Gerich
Jon Hicks
Fryke

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Iwan

  Vet! Goeie zaak, Uiterlijk van nieuw Mail.app is even wennen ???

  YourBad: Mozilla.org link werkt niet !

 • Profielfoto
  Castor

  MyBad indeed – fixed. Bedankt.

 • Profielfoto
  GIJay

  pimpin’ is tha word:)

  for real biotch, en ga hem nu checken

 • Profielfoto
  inod3

  Nah, Apple all the way!

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Waar kan ik hem downloaden?

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Aha, in Safari laat hij de downloadknop niet zien. Hier de link: http://download.mozilla.org/?product=thunderbird&os=osx&lang=en-US

 • Profielfoto
  tomfeys

  Hmm, hoe kan je ervoor zorgen dat ie automatisch mail binnenhaald?

 • Profielfoto
  LoveBug356

  Ik heb de vorige versies wel gebruikt op mijn windows machine maar het niet gebruiken van de adressgegevens van het adresboek in OsX zorgt er toch nog altijd voor dat ik kies voor Apple’s Mail.app op mijn Apple. Hier heb ik eigenlijk totaal geen klachten van dus ik zou eigenlijk niet meteen weten waarom ik moet veranderen.

  Apple kom maar met Mail 2.0 :)

 • Profielfoto
  Castor

  @tomfeys: Tools>Accounts>Server settings

 • Profielfoto
  tomfeys

  Dank je Castor:)

 • Profielfoto
  ISS

  Ik vind ‘Mail’ toch prettiger werken, Thunderbird doet me een beetje denken aan Outlook van een paar jaar terug.

  Een must ontbreekt inderdaad: integratie met OSX Adresboek.

  Over FireFox: trager dan Safari, enig pluspunt is dat ie bijna sites goed weergeeft.

 • Profielfoto
  Castor

  … en Firefox heeft een groeiend marktaandeel (de Windows versie)! Dat biedt hoop op meer platformonafhankelijke standaarden.

 • Profielfoto
  Peach

  Kan iemand me helpen met hoe ik mijn mails uit mail exporteer naar thunderbird (rss reader included :))
  In de F.A.Q. van thunderbird lees ik het volgende:
  “How do I import e-mail messages from mail.app (MacOS X)?

  Go to ~/Library/Mail/ and root out the .mbox files in the finder. These are actually OSX packages. Select Show Package Contents and a new window will open revealing several files including a file named mbox. Copy that file to the subfolder called Mail in your profile folder and rename it to something meaningful. This process needs to be done for each of your mailboxes. Finally start Thunderbird to see the new mail folders.”

  Dus de hamvraag van de week is: Wat is something meaninful:D

  Grtz Peach

 • Profielfoto
  Wolter

  En deze graphics zouden een Mac OS X smoel hebben?

 • Profielfoto
  ferdi

  had firebird geprobeerd, maar ben nu hooked aan entourage, ondanks microsoft een heerlijke mail/ news client.
  lijkt op de oude outlook 4.5, en dat vond ik een geweldig lekker logisch progje, beter dan de opvolger 5.0

 • Profielfoto
  els

  Geestig in dat artikel: “The colors started out a bit too clowny. Looking back, they seem more appropriate on Windows XP. “

 • Profielfoto
  XP-01

  Heb de laatste Mac OS X Tiger build draaien (8A323) en ik moet zeggen dat Mail 2.0 er verschrikkelijk mooi uitziet, wat een plaatje! Jammer dat je em niet over kunt zetten naar Panther, want 10.4 is me nog iets te onstabiel ???

 • Profielfoto
  iAgree

  Nog een paar maanden dan hebben we toch allemaal 10.4 :p , met mail, 2.0 dus.