Sad
Sad Nieuws 17 december 2004

Surround sound MP3 een feit

Begin dit jaar meldden wij dat het Fraunhofer Institut, de uitvinders van de MP3, een techniek bedacht hadden om surround sound audio files om te zetten naar MP3. Normale stereo audio heeft 2 kanalen, links en rechts. Surround sound audio heeft meer kanalen, en wordt dus afgespeeld op meer dan 2 speakers, zoals in het geval van home cinema systemen.

De surround MP3 techniek is uitwisselbaar met normale MP3. Een MP3s (een surround MP3) kan je gewoon afspelen in bijvoorbeeld iTunes, alleen dan hoor je alle kanalen gewoon door je 2 speakers. Fraunhofer heeft nu een MP3s encoder en een MP3s speler ontwikkeld voor zowel Windows als Mac OSX.

Op de site van Fraunhofer is nu een beta versie te downloaden van deze software. Als je een 5.1 surround kaart in je Mac hebt kan je met de encoder software je surround WAV files omzetten naar MP3s.

Met de MP3s player kan je de surround mp3 afspelen. Als je geen surround audio kaart in je Mac hebt, krijg je een foutmelding. De speler is nog in beta stadium en dus zitten er nog fouten in. Bij mij liep hij 2 keer vast en was bijna onmogelijk te “force quitten”.

Het is niet de bedoeling dat de Fraunhofer MP3s player dé nieuwe MP3 speler wordt. Het is slechts een voorbeeld van Fraunhofer waarmee de mogelijkheden van surround MP3 getoond worden. Het Duiste bedrijf hoopt hiermee de MP3s techniek te kunnen verkopen via hun dochterbedrijf Thomson, zoals ze ook gedaan hebben met de “normale” MP3 techniek, dat nu wereldwijd op elk computerplatform een veel gebruikt audio formaat is.

Mac gebruikers kunnen dus wellicht in de toekomst een nieuwe versie van iTunes verwachten met de MP3s techniek er in gebouwd. De kans hierop acht ik echter niet groot, Apple heeft tot op heden geen machines gemaakt met ingebouwd 5.1 surround geluid. Sommige PC case fabrikanten leveren dat al standaard.

Het is dus tijd voor Apple om de “digitale lifestyle” te voorzien van wat extra speakers.

Reageer op artikel:
Surround sound MP3 een feit
Sluiten