Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 17 december 2004

Review: iPod photo 60Gb

Onlangs introduceerde Apple de iPod photo. De iPod photo is de ware opvolger van alle voorgaande iPod modellen. Deze nieuwe telg in de immer groeiende iPod familie heeft een kleurenscherm en brengt niet alleen muziek tot leven, maar ook foto’s. Je complete iTunes en iPhoto library kun je kwijt op de nieuwe iPod photo 60Gb.

Lees verder voor een review.

Logische stap
Eind jaren negentig kwam Napster met haar revolutionaire programma. Muziek downloaden, hoewel illegaal, werd een ongekend succes. iTunes 1.0 kwam in januari 2001 uit en zorgde dat al die MP3 bestanden goed georganiseerd werden. Digitale muziek was dus in opkomst en de iPod was eind 2001 de volgende stap; bijna al je muziek in een prachtig wit doosje, altijd bij de hand. De cirkel is rond als Apple eind april 2003 de iTunes Music Store introduceert. De iTunes Music Store is hét legale alternatief voor Napster (inmiddels uitgerangeerd) en alle andere downloadprogramma’s. Het project ‘Muziek op de Mac’ is af.

Niet lang nadat iedereen bekend was met de iPod, rees alweer de vraag: wat is de volgende stap? Video, dat is de volgende stap. Maar dit is iets te voorbarig. Video heeft namelijk nog niet de geschiedenis doorlopen zoals muziek dat heeft gedaan. Voor video is er geen revolutionair programma zoals Napster dat was voor muziek, voor video geen algemene standaard zoals MP3 destijds voor muziek, voor video geen legale online winkel zoals de iTMS dat is voor muziek. Hierbij nog enkele praktische problemen buiten beschouwing gelaten zoals het grote formaat van videobestanden en de vraag of je wel films wil bekijken op een klein schermpje.

Kortom, iPod en video gaan nog niet samen. Er moeten kleinere stapjes gezet worden. En een kleiner stapje is namelijk: foto! Foto’s zijn net zo ingeburgerd (misschien nog wel meer) als muziek op de computer. Bijna iedereen heeft digitale foto’s, er rusten geen speciale rechten op foto’s, foto’s zijn relatief klein qua formaat en voor foto’s bestaat een standaard (voornamelijk jpeg). Niets dat een iPod photo dus in de weg staat.

iPod photo
En zo gebeurt het dus dat eind oktober de iPod photo geintroduceerd werd. Officieel is dit nog steeds de 4e generatie iPod, maar als je generaties relateert aan schokkende vernieuwingen dan is de iPod photo eigenlijk de 2e generatie iPod. Hieronder een verslag van anderhalve week iPod photo in gebruik.

De iPod Photo komt in hetzelfde prachtige doosje als iedere andere iPod. Het uitpakken van een iPod is altijd een feest (zie ook hier en hier op het internet). De inhoud van dit doosje is behoorlijk gevuld. Aan de rechter kant vinden we de iPod met daaronder een AV-kabel. Aan de rechter kant ligt het dock, de koptelefoon, een draagtasje, een hoesje, een FireWire- en USB2-kabel.

Kleurenscherm
Het meest in het oog springende verschil tussen de iPod photo en de normale iPod is natuurlijk het beeldscherm. De normale iPod heeft een beeldscherm met een resolutie van 160×128 pixels met 4 grijstinten. De iPod photo heeft een resolutie van 220×176 pixels en ondersteunt 65.000 kleuren.

Het scherm van de iPod photo is fantastisch. Niet alleen is wit weer gewoon wit (op de normale iPod heeft wit een blauwachtige uitstraling), maar het gebruik van kleur maakt alles helderder, lichter en dus simpelweg mooier. De grotere resolutie zorgt er ook voor dat er één regel meer tekst op het scherm past. Het font Chicago is vervangen door Apple’s ‘huisstijlfont’ Myriad en dat zorgt er mede voor dat de interface eerder op het systeem MacOSX lijkt dan op een speciaal ontworpen interface voor een gadget. Het beeldscherm heeft een klein nadeeltje. In vergelijking met de B/W iPod is het scherm niet zo heel goed afleesbaar als het licht uit is. Eigenlijk moet je het licht altijd aan hebben wil je alles gemakkelijk kunnen zien. Niet dat dit erg is, want er valt ook heel wat moois te zien.

Kleurenscherm, grote harde schijf, het lijkt erop dat de batterij hier flink onder gaat lijden. Niets is minder waar. De batterij gaat officieel 15 uur mee. Dit zal je niet snel halen, aangezien het licht bij gebruik (scrollen) eigenlijk altijd aan moet staan. Het verbruik daalt logischerwijs wanneer je veel slideshows afspeelt. Volgens de specificaties is het mogelijk om 5 uur achter elkaar slideshows te bekijken. Ik heb het niet getest.

Ruimte
Er zijn twee modellen van de iPod photo. Ze verschillen van elkaar door de grootte van de harde schijf die erin zit. De ene heeft een capaciteit van 40Gb, de ander heeft de beschikking over 60Gb. Voor deze test had ik de beschikking over het topmodel. Het eerste wat me te doen stond na het uitpakken was het vullen van de iPod photo. Dat dit zeer eenvoudig is, weet iedere iPod gebruiker. Een kwestie van aansluiten op je Mac of PC en iTunes doet de rest.

In de voorkeuren van de laatste versie van iTunes is nu een tabblad gereserveerd speciaal voor de iPod. Hier kun je allereerst aangeven hoe je je muziek wil synchroniseren: automatisch alle muziek en playlists, alleen bepaalde playlists of handmatig de iPod vullen. Aangezien de iPod photo 60Gb heeft, heb ik ervoor gekozen al mijn muziek en playlists automatisch te synchroniseren.

Het volgende tabblad gaat over het synchroniseren van foto’s. Je kunt je foto’s synchroniseren vanuit iPhoto, maar je kunt ook zelf een map aangeven op je harde schijf mocht je iPhoto niet gebruiken. Ook hier heb ik aangegeven dat ik al mijn foto’s en albums automatisch wil synchroniseren. Daarnaast vind je hier nog de mogelijkheid om je foto’s ‘full resolution’ op je iPod te bewaren. Dit heeft als voordeel dat ik niet alleen mijn foto’s kan bekijken, maar dat ik ze ook van de iPod kan afhalen (in tegenstelling tot muziek, zit er in foto’s geen DRM; je hebt de foto’s tenslotte zelf gemaakt).

Nadat je dit allemaal eenmalig hebt ingesteld, kan het synchroniseren echt beginnen. Dit kan afhankelijk van je collectie muziek en foto’s behoorlijk lang duren. Niet alleen worden je foto’s op de iPod gezet, ook wordt van iedere foto twee thumbnails aangemaakt. De eerste op de grootte van de resolutie van het beeldscherm en eentje op een nog kleiner formaat. Maar na ruim een half uur was de klus geklaard. Daarna heb ik er handmatig nog twee DVD’s en belangrijke documenten opgezet en uiteindelijk stond het volgende op de iPod photo:
– 4841 songs (19,8 Gb)
– 3157 foto’s (4,3 Gb)
– 2 DVD’s (8,9 Gb)
– belangrijke documenten (6,2 Gb)
Op dit moment kon ik niets verzinnen waarvan het nuttig zou zijn om op de iPod photo te zetten. Uiteindelijk is er nog 16,5 Gb vrij, wat overeenkomt met zo’n 12000 foto’s of 4000 songs. Ik kan even vooruit.

Foto’s bekijken
Foto’s bekijken met de iPod photo kan op twee manieren. Allereerst natuurlijk op de iPod photo zelf. In het onderstaande filmpje kun je zien dat het scrollen door je foto’s waanzinnig snel gaat. Het gaat bijna net zo snel als het scrollen door muziek. Het moet gezegd, het beeldscherm is niet erg groot maar het scherm is zo goed dat je geen detail van een foto mist.

De tweede manier om foto’s te bekijken is misschien nog wel leuker dan de eerste manier. Bij de iPod photo wordt een AV-kabel meegeleverd (ongekend fraai in afwerking) waarmee je de iPod photo kunt aansluiten op de televisie. Ook is het meegeleverde dock voorzien van een s-video out uitgang waardoor de kwaliteit nog hoger wordt. Tevens biedt deze uitgang nog andere voordelen zoals het aansluiten van je iPod photo op een beamer. Hoe het ook zij, het bekijken van foto’s op een televisie is een van de grote charmes van de iPod photo. Je kunt een slideshow weergeven, al dan niet met achtergrondmuziek en mooie overgangen en terwijl de slideshow op de televisie aan het spelen is, zie je op de iPod photo welke foto gaat volgen.

Een belangrijke en veel voorkomende vraag is de volgende: Kan ik mijn foto’s rechtstreeks op de iPod zetten? Het antwoord is helaas: Nee. Aan de ene kant erg jammer, aangezien je nu afhankelijk bent van een Mac of PC om je foto’s van je camera op de iPod photo te zetten. Aan de andere kant is het ook logisch en praktisch onhaalbaar. De iPod photo is niet bedoeld als extra opbergruimte voor je foto’s tijdens bv. een vakantie. De iPod photo is gemaakt om je foto’s altijd bij je te hebben en om ze weer te geven op een televisie. Zoals gezegd is het ook praktisch onhaalbaar. Apple kan nu eenmaal niet 15 kabeltjes meeleveren voor 15 verschillende soorten digitale camera’s; het kan ook moeilijk een cardreader meeleveren (zoals Belkin die maakt voor de iPod) voor de verschillende opslagmedia van digitale camera’s. Dit zou de prijs van de iPod photo niet ten goede komen. Daarnaast is het technisch ook lastig aangezien het ordenen en aanmaken van thumbnails van foto’s in dat geval moet worden overgelaten aan de chip in de iPod i.p.v. aan een G4 of G5 processor. Het is de vraag of de chip dit aankan. Één ding staat in elk geval vast: de iPod is in de eerste plaats een muziekspeler.

Je zou het bijna vergeten
Na al het kleur- en fotogeweld zou je bijna vergeten dat de iPod photo in de eerste plaats een muziekspeler is. Ook als muziekspeler profiteert de iPod van haar mooie beeldscherm. Zo worden bijvoorbeeld albumillustraties getoond bij ieder nummer en dat geeft het geheel iets meer cachet. Natuurlijk heb je dankzij de 60Gb meer dan genoeg ruimte om je volledige muziekcollectie altijd bij je te hebben. Althans, natuurlijk alleen als je niet meer dan zo’n 1500 CD’s hebt.

Conclusie
De iPod photo is fantastisch. Binnen enkele dagen waren mijn vooroordelen over de iPod photo verdwenen. Mijn eerste vooroordeel was de angst voor een dikke iPod. De door mij gekoesterde 20 Gb iPod is heerlijk slank en de iPod photo lijkt in eerste instantie het dikke broertje ervan. Maar zoals gezegd, gebruik de iPod photo één dag en het zal je een worst wezen of de iPod photo nu een paar millimeter dikker is of niet.

Het tweede vooroordeel is de vraag wat je nu eigenlijk moet met een kleurenscherm en je volledige foto-archief op een muziekspeler. Ook deze vraag werd al snel beantwoord. Het beeldscherm van de iPod photo is schitterend. Het biedt meer ruimte, is zeer helder en de interface is veel mooier door het gebruik van kleur. En je complete foto-archief op je iPod betekent dat je niet meer een laptop hoeft mee te nemen naar mensen om je foto’s te laten zien, laat staan je grote fotoboeken met zelf ingeplakte foto’s. De iPod photo en een kabeltje is meer dan voldoende.

Tot slot is de 60Gb aan ruimte een openbaring. Het hangt natuurlijk af van de grootte van je muziek- en/of fotocollectie, maar 60Gb is mijns inziens niet eenvoudig te vullen; je kunt met de iPod photo even vooruit. Kortom, het moge duidelijk zijn. De iPod photo is een logisch vervolg op de voorgaande iPods. Hij is even eenvoudig te bedienen, hij blijft even sexy en zorgt voor nog meer “Ohhhh’s” en “Ahhhhhh’s” bij familie en vrienden (en mensen die het geluk hebben naast je te zitten in de metro).

Apple: iPod photo
iPod photo: Foto’s
Filmpje: Scrollen door foto’s / albumillustraties (7Mb)

Met dank aan Apple Nederland voor het in bruikleen geven van de iPod photo 60Gb.

Reageer op artikel:
Review: iPod photo 60Gb
Sluiten