Protest tegen contractering MS door overheid

Door: - 10 reacties

Naast verschillende kritische kamervragen [WebWereld], protesteert nu ook Bits of Freedom, een Nederlandse organisatie die strijdt voor online-burgerrechten, tegen de contractering door de Nederlandse overheid van Microsoft voor softwareontwikkeling.

In hun open brief aan verschillende Nederlandse ministeries stelt de organisatie dat er negatieve gevolgen zitten aan de contractering van Microsoft door de overheid voor ‘de softwaremarkt en het innovatie innovatieklimaat in Nederland’.

De brief is ondertekend door verschillende prominente organisaties in de Open Source-wereld, waaronder de Apache Software Foundation, de NLLGG en NLUUG, en RedHat Benelux.

Bits of Freedom is een door XS4ALL gesteunde organisatie. Klanten van XS4ALL kunnen de donatie door XS4ALL aan Bits of Freedom verhogen door zich aan te melden als sympathisant.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  GodzillaPresley

  Gaan de ogen dan eindelijk open?

 • Profielfoto
  Marc-Siebren

  Er is ene Jean leBlanc die zegt dat er geen bal klopt van het verhaal. Zijn reactie vind je oa bij de reacties (http://www.webwereld.nl/nieuws/reactie_compleet.phtml?id=20235) bij het Webwereld artikel, ergens onderaan. Ik weet niet wie er gelijk heeft, maar dat de discussie bestaat is misschien wel interessant.

 • Profielfoto
  philippo

  Mocht Jean leBlanc niet gelijk hebben (laten we hopen dat hij wel gelijk heeft), dan vind ik de mededeling dat organisaties als Bits for Freedom en RedHat protest aantekenen nogal weinigzeggend. Dat is nogal voorspelbaar en vooral(voor RedHat ) in hun eigen belang. Het is net zoiets als wanneer Super de Boer protest aantekent wanneer Zalm een broodje bij Albert Heyn koopt. Ja, nogal wiedes dat ze dat niet leuk vinden.
  Het zou pas leuk zijn als een partij ‘uit het eigen kamp’ protest zou aantekenen. Alle secretaressen die op het binnenhof werken bijvoorbeeld, of de europese commissie, of de systeembeheerders van de ministeries.
  Heel fijn dat de linux groepjes geprotesteerd heeft, maar het zegt me niks.

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  Ik vind het goed dat er mensen protesteren maar de overheid kennende zal er toch niet naar geluisterd worden. Zeker met deze regering die gewoon doet waar ze zin in hebben, of we nu willen of niet. Ze kiezen voor de makkelijkste weg: de massa. Omdat Windows overal is moeten wij ook maar zal het argument wel wezen. En anders komen ze wel met andere zogenaamde voordelen die aan dat contract vastzitten. Kortom, ik verwacht geen heil van dat protest, Microsoft gaat rustig dat contract uitvoeren en over een week is iedereen het weer vergeten. :sealed:

 • Profielfoto
  LeBigMac

  Sowieso inderdaad afwachten wat de werkelijke uitkomst van het verhaal is.

  Voor zover ik weet (iig het ministerie waar ik gewerkt heb) wordt meer en meer op ICT-kosten bespaard. Zo zijn er al enkele voledig opensource desktopomgevingen getest om MS onder druk te zetten en belangrijker: eventueel in een later stadium uit te rollen. Het lijkt me sterk dat de (centrale & decentrale) overheid graag meer afhankelijk is van MS en daar ook nog meer aan zou willen besteden…. zeker omdat er tegenwoordig toch wel enige expertise in huis is op het gebied van OSS

 • Profielfoto
  Zorcky

  Ik vrees er ook voor dat dit alles gewoon niets zal uithalen

 • Profielfoto
  Slagroom

  Hebben jullie ook al gehoord dat LinSpire een aanbod voor 260.000 licenties voor 5,6 milj. heeft gedaan?

  …schrijven is een vak apart

 • Profielfoto
  Josh

  Ik volg Bits niet op de voet maar betaal wel de ene € per jaar. Kijken wat er gebeurt. Of niet gebeurt.

 • Profielfoto
  LuniX

  260.000 licenties voor 156 Mil eu’s!
  260.000 eMacs voor 185.5 Mil euros! Zeker betere TCO* ofniet?

  *) = Total Cost of Ownership