Sad
Sad Nieuws 14 december 2004
Leestijd: 1 minuut

Online aangifte compatible met Mac

Webwereld meldt ons vandaag dat de digitale belastingaangifte, die vanaf 2005 verplicht wordt voor ondernemers en vanaf 2006 ook voor particulieren, niet meer alleen gedaan kan worden met een Windows PC.

Ook Linux en Mac gebruikers kunnen hun aangifte(n) elektronisch gaan invullen zonder daarvoor trucs uit te halen zoals het gebruik van Virtual PC. Bij de invoering van de belasting diskette (alléén voor Windows) in 1997 klaagden Mac en Linux gebruikers al steen en been dat de overheid op die manier het monopolie van Microsoft alleen maar versterkt. Helaas heeft het 8 jaar moeten duren voordat men oren kreeg naar platform-onafhankelijkheid.

Zo dirigeerde MacFan contacten tussen diverse Mac software ontwikkelaars die plannen hadden voor een eigen Mac versie van de belastingdiskette (waaronder ikzelf), en op MacFreak.nl liep begin dit jaar een petitie voor Mac-compatibele aangifte software in JAVA of PDF formaat.

In de contacten met de afdeling produkt ontwikkeling van de Belastingdienst heb ik ook voortdurend aangegeven dat een Mac versie van het aangifte programma zeer gewenst was en als het een on-line aangifte zou worden, dat het browser- en platform onafhankelijk zou moeten zijn. Daarnaast dat het ook W3C compliant zou zijn, en dus geen rare Microsoft-only code moest bevatten.

De inspanningen van iedereen die zich met dit onderwerp heeft beziggehouden hebben nu eindelijk hun vruchten afgeworpen. Staatssecretaris Wijn (van Financiën) heeft aangegeven dat ook Mac- en Linux gebruikers digitaal aangifte zullen kunnen doen.

Wij Mac-gebruikers zijn een schreeuwende in een woestijn van Microsoft overheersing. Gelukkig wordt er af en toe ook naar geluisterd, en zijn platform-onafhankelijkheid en open standaarden ook bij onze overheid nu langzaam een feit aan het worden.

bron: WebWereld
forum: http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?p=381555

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Online aangifte compatible met Mac
Sluiten