Online aangifte compatible met Mac

Door: Sad - 16 reacties

Webwereld meldt ons vandaag dat de digitale belastingaangifte, die vanaf 2005 verplicht wordt voor ondernemers en vanaf 2006 ook voor particulieren, niet meer alleen gedaan kan worden met een Windows PC.

Ook Linux en Mac gebruikers kunnen hun aangifte(n) elektronisch gaan invullen zonder daarvoor trucs uit te halen zoals het gebruik van Virtual PC. Bij de invoering van de belasting diskette (alléén voor Windows) in 1997 klaagden Mac en Linux gebruikers al steen en been dat de overheid op die manier het monopolie van Microsoft alleen maar versterkt. Helaas heeft het 8 jaar moeten duren voordat men oren kreeg naar platform-onafhankelijkheid.

Zo dirigeerde MacFan contacten tussen diverse Mac software ontwikkelaars die plannen hadden voor een eigen Mac versie van de belastingdiskette (waaronder ikzelf), en op MacFreak.nl liep begin dit jaar een petitie voor Mac-compatibele aangifte software in JAVA of PDF formaat.

In de contacten met de afdeling produkt ontwikkeling van de Belastingdienst heb ik ook voortdurend aangegeven dat een Mac versie van het aangifte programma zeer gewenst was en als het een on-line aangifte zou worden, dat het browser- en platform onafhankelijk zou moeten zijn. Daarnaast dat het ook W3C compliant zou zijn, en dus geen rare Microsoft-only code moest bevatten.

De inspanningen van iedereen die zich met dit onderwerp heeft beziggehouden hebben nu eindelijk hun vruchten afgeworpen. Staatssecretaris Wijn (van Financiën) heeft aangegeven dat ook Mac- en Linux gebruikers digitaal aangifte zullen kunnen doen.

Wij Mac-gebruikers zijn een schreeuwende in een woestijn van Microsoft overheersing. Gelukkig wordt er af en toe ook naar geluisterd, en zijn platform-onafhankelijkheid en open standaarden ook bij onze overheid nu langzaam een feit aan het worden.

bron: WebWereld
forum: http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?p=381555

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Applemoes

  Al twee keer aangifte gedaan op deze manier, werkt perfekt…..

 • Profielfoto
  ElectricCat

  goed nieuws zeg :)

 • Profielfoto
  Alfetta

  Inderdaad zeeg goed nieuws, dit was voor mij het enige wat nog ontbrak bij een mac!

 • Profielfoto
  nma

  Mooi. Het heeft even geduurd, maar de overheid luisterd af en toe nog wel. Met name als het om geld gaat.

 • Profielfoto
  sedikit

  hè hè .

 • Profielfoto
  nankovic

  goed nieuws dit! :)
  (al doe ik nooit aangifte)

 • Profielfoto
  Beathoven

  het kan al lang web-based als het moet, maar dat vertikken ze.

 • Profielfoto
  Double_UK

  Nu nog films bij Tiscali downloaden op je Mac….

  :(

 • Profielfoto
  teddibeer

  Dit is heel goed nieuws…ik heb mijn oude bestanden nog op een andere computer staan maar die kan ik nu dus ritueel gaan verbranden…

 • Profielfoto
  Sikko

  Eindelijk zeg, dat werd tijd. Goede actie van deze regering.
  Elk jaar was het weer rommelen geblazen: aanvankelijk met een blue power emulator o.i.d. en later met PC’s van het werk.
  Wanneer kennissen mij vertwijfeld vroegen: kan je dan wel alles met de Mac?? , dan antwoordde ik meestal ja, behalve de belastingaangifte. Dat wordt nu dus anders. Prima zaak!

 • Profielfoto
  robin

  Ook al twee keer online BTW-aangifte gedaan. Gaat zonder problemen. Gewoon met Safari.

 • Profielfoto
  vriesela

  Ook al online aangifte gedaan met Safari. Heel makkelijk. heel snel. Simpel.

 • Profielfoto
  philippo

  Weet iemand hoe het nu staat met de particuliere aangifte? Gaat dat ook zo voortvarend of ga ik dat nog voor mijn pensioen meemaken?
  Eerlijk gezegd erger ik me nogal aan het gebrek aan kennis en visie van de overheid als het om automatisering gaat. Zie ook dat idiote wurgcontract met Microsoft recentelijk.
  Nog een positief punt op dat gebied: De gemeent Haarlem is recentelijk geheel overgegaan op OpenOffice ter vervanging van MSOffice.

 • Profielfoto
  LeBigMac

  Ik denk dat het aantal aangiften op non-windows computers flink gaat stijgen. Nu zijn mensen niet meer verplicht om bij vrienden, ouders, met virtual pc of op het werk aangifte te doen maar kan het gewoon veilig thuis met het vertrouwde Macje onder OS X. Ook voor de Linux gebruikers een opsteker.

  Overheden, procedures en termijnen…. :sealed:

 • Profielfoto
  Sama

  Het zal verdorie tijd worden. Maar volgend jaar kan het dus nog niet en ik ben niet van plan om VPC op mijn nieuwe iMac G5 te zetten:( Op mijn ‘oude’ imac werkt VPC niet meer om mij volsterkt onduidelijke redenen (zal wel Microsoftgekte zijn ).

 • Profielfoto
  mbrant

  Bij de papieren die ik ontving over de electronische aangifte staat onder het kopje:
  Waaraan moet uw computer voldoen?
  Staat bij de webbrowsers o.a.ook Safari vermeld.
  Nou breekt mijn klomp!
  Ze hebben het gewoon over ONZE Safari en dat bij de belastingdienst!!:p :p
  Dit geldt voorlopig alleen voor de BTW en zakelijke belastingaangiften!
  Ik weet niet wanneer Philippo met pensioen gaat? In ieder geval wel voor die van mij in 2008. :D :D