Kritische blik op Panther

Door: DeX - 18 reacties

Macgebruikers zijn over het algemeen vol lof over Apple, de Mac en Mac OS X. Sommigen beweren zelfs dat Mac OS X nooit vastloopt en zo veilig is dat hackers onmogelijk kunnen inbreken. Gelukkig zijn er ook ‘nuchtere’ types in de Mac-scene, zo ook fryke van macnews.net.tc. Hij heeft een artikel geschreven over de blunders en fouten die Apple begaan (geïntroduceerd) heeft bij het uitbrengen van updates en nieuwe versies van Mac OS X 10.3 Panther.

[textquote]Sure, the big cats only live for 1 year (or 1.5 now), but they all have their ups and downs. And we, sadly, must admit, that the Panther era (so far) wasn’t all good. In fact: It started with probably the biggest hickup in OS X history.[/textquote]
Al met al een interessant artikeltje, weer eens wat anders dan de ons zo kenmerkende Mac-aanbidding. Lees het hele artikel hierrrr

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  xray

  Blij dat er een bericht is dat relatie heeft met de naam van de site…Ik ben speciaal lid geworden om even te melden dat ik – long time Mac user- heel vaak hier info lees, maar de laatste tijd het Mac gevoel mis. Alleen zoete roze berichtjes over Ipod sokjes ( jullie hebben de crisis van de jaren 80 niet meegemaakt), het is zo ver van wat de Apple is, en was, dat ik er een beetje heimwee naar krijg.

  Tuurlijk leuk een succes, de Ipod is een moneymaker. Het is ook een succesvol en goed ding. Maar er zijn nu al mensen die denken dat Apple een muziekmerk is…

  En lyrische talk over sokjes wordt ik echt misselijk van. Is dat de adept van de nieuwe eeuw? Er is meer te melden op software en hardware betreffende Apple of het OS.

 • Profielfoto
  tonie

  Lang geleden stopte een van mijn kinderen een cdeetje in mijn iMac. Die speler deed het al een jaar niet meer dus er gebeurde niets.
  Gisteren de update naar 10.3.7 gedaan en wat sprong daar in het scherm ? Na een jaar niets van zich te hebben laten horen stond daar ineens “heb je even voor mij” van F. Bauer op het bureaublad. Het duurde zelfs even voordat ik doorhad dat de cd speler plots weer werkt ! Nu maar hopen dat dit aan 10.3.7 ligt en ik de cd speler nu kan blijven gebruiken !

 • Profielfoto
  LoveBug356

  @xray

  Daar sluit ik mij volledig bij aan. Ik wil ook meer kritische artikels lezen.

  Mijn grootste ergernis. De slechte werking van bestandsuitwisseling tussen verschillende computers (Mac,Linux,Windows). Iedere update preken ze een “verbeterde werking” maar ik merk enkel dat het nu nog vere van goed is.

 • Profielfoto
  Jello

  zullen we effe ook zo’n artikel schrijven over alle windows-bugs ?
  Oei, dan moeten we wel ene host vinden van meer dan 12340 GB om alle webpagina’s zonder afbeeldingen te tonen ;) .

  Bha, het is goed. Apple is niet het beste van beste, maar het is toch wel beter qua stablieligheid en gebruikerscomfort.

 • Profielfoto
  Peach

  MacOSX.nl werkt voor 70% rond nieuwsberichten. In nieuwsberichten mag je niet kritisch zijn (of wat dan ook!). In nieuwsberichten moet je neutraal zijn en enkel de feiten weergeven. Ja natuurlijk zijn er tal van nieuwsberichten waarin een kritische (en dus opinierende) ondertoon zit. Hier in België noemen we hen de ‘populaire pers’. Ik kan hier tal van voorbeelden voorgeven (om mijn mening te onderbouwen), maar ik mis daarvoor de tijd en zin, dus aan de mensen die het met mij niet eens zijn: kom gerust mijn cursus persleer en mediastudies inzien!
  Rond de andere 30% kan je idd een discussie bouwen xray. Maar denk goed na, met wat je bedoelt met ‘kritische artikels’. Als MacOSX.nl net dat beetje té kritisch gaat worden, zal Apple geen demo hardware meer sturen. Je moet natuurlijk kritisch zijn… maar je moet niet beginnen bashen!

  Grtz Peach

 • Profielfoto
  sedikit

  Ik ben het volledig eens met de eerste reactie, van xray. In het verleden had ik ook kritiek op de overdreven kritiekloze aanbidding van alles wat Apple betrof. Dat werd nogal duidelijk bevestigd door zeer veel onbeargumenteerde onzin. De laatste tijd vond dat er wel erg veel onzin werd verkondigd over frontjes, kabeltjes, kleurtjes en zelfs sokjes, van de iPod, zodat het vaak leek alsof ik op een pagina van de aankleed-opties zat van Barbie en Ken.Het is verfrissend om ook eens gezonde kritiek te horen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik heb nu sinds een dikke week ook een Mac (20″ iMac G5), en ben al drie bugs in OS X tegengekomen!

  1.) Meteen de eerste dag de ergste: Een externe USB 2.0 schijf die een spinning-beach-ball-of-death in de Finder teweeg bracht, waarna het hele systeem niet meer toegankelijk was. Stroom eraf en opnieuw opstarten bleek de enige oplossing! Ok, in XP deed die schijf ook al eens raar, maar daar kreeg ik een nette error en trok hij nooit het hele OS met zich mee.
  2.) Spinning-beach-ball-of-death over de klok en andere mini-icoontjes in de menu-balk. Gek genoeg was het afkoppelen van de iPod afdoende (tip uit dit forum!). Sinds installatie 10.3.7 ook nog niet teruggezien.
  3.) En dan gisteren wilde hij zichzelf niet afsluiten. Bleek uiteindelijk een hangend isync-onderdeel te zijn. Na 10 minuten proberen vroeg hij me uiteindelijk of ik dat wilde force-quitten.

  Dat soort problemen heb ik in Windows XP echt zelden of nooit meegemaakt (toegegeven eerdere Windows versies waren wel veel erger). Maar toch zou ik niet meer terug willen naar XP! Ik had alle hype verhalen over OS X al gelezen, maar ik had niet gedacht dat ik zo snel om zou zijn. Ik beschouwde mezelf tot vorige week als een ‘naast-elkaar-gebruiker’ maar nu ben ik een echte ‘switcher’. Nu maar hopen dat Apple die laatste bugs nog eruit weet te werken.

 • Profielfoto
  Fat Freddys Cat

  Ik ben heel tevreden met m’n G5. Alhoewel hij begin deze week wel héél veel ventilator-lawaai bleef maken. Uitzetten en weer opstarten bleek toen de oplossing.

  Maar wat ik even wil zeggen: Wat ’n verademing…!! Eindelijk ook ‘ns wat objectieve kritiek over Mac/OSX te lezen.

 • Profielfoto
  Sad

  Het is niet echt een kritiek, maar een opsomming van de software updates en wat er mee mis was.

  Volgens mij heeft Apple ook een hidden agenda. Als ze 10.3 dusdanig updaten dat ALLES perfect is, wie wil er dan nog Tiger kopen volgend jaar? Zo denk ik dat ze de SAMBA ondersteuning en Windows uitwisseling laten voor wat het is, aangezien Tiger Active Directory en NT domeinen gaat ondersteunen.

 • Profielfoto
  LoveBug356

  @Peach
  Volgens mij is je definitie van kritisch toch iets anders.

  Met een kritisch artikel bedoel ik (en vele anderen), een artikel waar geen partij wordt getrokken voor een standpunt. Als er iets slecht is moet dit worden gezegd en als het goed is moet dit natuurlijk ook worden gezegd. Een kritisch artikel is dus niet per definitie negatief.
  Gewoon de feiten vertellen zoals ze zijn, niet rond de pot draaien en geen min punten verzwijgen.

  De ‘Populaire pers’ is nu juist niet kritisch en schrijft wat de mensen willen horen. Het is niet omdat dit een Apple-site is dat we geen slecht nieuws of opmerkingen mogen geven op Apple. Ieder bedrijf maakt fouten en apple is daar dus ook bij.
  Je mag er zeker van zijn dat Apple naast lofzangen ook eens negatieve kritiek wil horen. Als deze terecht is kunnen ze er aan werken en hun producten nog beter maken.

  en als je enkel artikels schrijft om in een goed daglicht bij Apple( of eender wie) te staan dan ben je volgens mij niet goed bezig, dan hoor je ook bij die ‘populaire pers’. Deze verkoopt goed maar heeft een inhoudelijke waarde van null. ???

 • Profielfoto
  flax

  heb 6 jaar geleden imac gekocht , mijn eerste apple ervaring…
  binnen een paar weken volledig gecrasht, opgepoetst, jaren lang op gewerkt, ook met panther,en vorige week met pijn in mijn hart verkocht….nu g5 , net zo goed , alleen sneller.

  Mijn apple ondervindingen zijn nu eenmaal positief….

 • Profielfoto
  markclausing

  Heel terecht om ook eens kritiek te horen. Ik vind macosx een heerlijk systeem en veel fijner dan windows, maar nog verre van perfect.

 • Profielfoto
  GIJay

  Ach, weer zo een eindeloze discussie. Ik denk dat we dit onderwerp al een stuk of 10 keer hebben gehad. Heel leuk, als je tijd teveel hebt. Ik ben blij met mijn mac, punt uit gedaan.

 • Profielfoto
  DJP

  Ik heb eigenlijk nooit problemen met uitwisseling van bestanden tussen m’n mac en m’n pc. Ik start gewoon de ftp functie van osx en inloggen maar. Werkt veel beter dan die windows bestandsdeling.

 • Profielfoto
  MacGyver

  apple < -> linux werkt ook perfect! Kan gewoon via AFP. Naar windows is hopeloos. (altans, dat is mijn ervaring)

 • Profielfoto
  de mossel

  Wel, mijn ervaring is:
  Eerst jaren lopen “klooien” op een Windows. Nu “alweer” 4 jaar op een Apple (macintosh) en geen noemenswaardige problemen. Tja een strandbal heeft iedereen weleens en een programma geforceerd sluiten ook.
  Stabiliteit is wel een groot voordeel ook als je net zoals ik veel filmpjes maak. Voor de rest ben ik een echte tevreden gebruiker, alhoewel XP wel een stuk beter is als alle voorgaande Windows.

 • Profielfoto
  druppelstop

  hmm dit soort topics zijn geen zeldzaamheid in de mac-wereld. Altijd klaagt er wel iemand dat er teveel kritiekloze macgebruikers zijn. Uiteindelijk lijkt het wel op mac gebruikers als eerste klaarstaan om Apple af te kraken!
  Weet je nog, de reacties op de eerste iPod? Die negative geluiden waar in de eerste plaats te horen op macfora…
  Wat niet wil zeggen dat ik tegen een kritische blik op Apple/Mac ben hoor!! Ik wil alleen het één en ander relativeren.

 • Profielfoto
  benj1989

  in mijn cursus (van Nederlands) staat :
  “tekst die bedoeld is om de mening van de schrijver mee te delen (bv.recensie) : kritisch”