iPod doet dienst in ziekenhuizen

Door: Sad - 16 reacties

Met Sinterklaas en kerst zijn dit jaar honderdduizenden iPod’s kado gedaan. Ook de iPod photo, de laatste telg in de iPod familie, begint zich al aardig over de aarde te verspreiden.

Diverse mensen vroegen zich af of deze iPod -die naast muziek ook foto’s kan weergeven- niet nét een stapje te overdreven was. Want wie neemt nou alle foto’s van alle vakanties mee in zijn zak? En als je hip over straat loopt met je iPod, ga je ook geen plaatjes kijken.

Er zijn inmiddels ook vele professionals die de iPod photo gebruiken om bijvoorbeeld ontwerpen mee te nemen. De ontwerpen zijn direct op een TV of beamer te tonen. Het mooiste voorbeeld van het gebruik van de iPod photo staat op de website van de RSNA, een organisatie van radiologen in de USA.

Radiologen van onder andere de Universiteit van California zetten de iPod photo in om medische foto’s op te slaan en mee te nemen naar andere afdelingen en collega’s. Röntgenfoto’s van patienten kunnen op die manier razendsnel geraadpleegd en geanalyseerd worden.

Osirix, een gratis Mac OSX applicatie van een Zwitserse arts, is in staat om de iPod photo in zijn geheel te scannen en medische foto’s te herkennen. De maker heeft juist gekozen voor de Mac en de iPod omdat deze zeer eenvoudig in het gebruik zijn en zonder verdere training of opleiding van de radiologen ingezet kunnen worden.

Het is dus niet alleen “digitale lifestyle” wat de klok slaat. Dankzij simpele consumenten apparaten als de iPod photo en de iSight (in het RSNA artikel is te zien dat ze ook iChat gebruiken om te communiceren) kunnen radiologen beter hun werk doen. En dat is een mooie gedachte zo aan het eind van het jaar.

RSNA: http://www.rsna.org/publications/rsnanews/dec04/ipod-1.html
Osirix: http://homepage.mac.com/rossetantoine/osirix/Index2.html
Bron: http://www.apple.com/nl/hotnews/

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  himac

  cool:D weer een +je voor de iPod photo

 • Profielfoto
  tennapel

  BELACHELIJK.

  Ziekenhuizen beschikken over netwerken en applicaties waarmee je alle foto’s kan opvragen vanuit centrale systemen.

  Verder moet ik er als patient niet aan denken dat mijn arts mijn foto’s ongecontroleerd meesjouwt.

  Dat ziekenhuis waar die radiologen werken moeten zich diep schamen dat ze geen goede infrastructuur bieden, een iPod is weinig professioneel (en duur).

 • Profielfoto
  Fuji

  ik vind het leuk initiatief, ipv grote fotos mee te sleuren bij patient…gewoon ff de ipod uit de zak en direct tonen waar het probleem zit op de fotos.

 • Profielfoto
  macsterken

  Ik heb het artikel gelezen, maar der staat nergens een vermelding dat het een ipod photo is hoor. Ze gebruiken de ipod gewoon als een externe harde schijf.

  Heb je trouwens al eens een radiologie foto bekeken? Je ziet amper een breuk op een grote afdruk, laat staan op een klein scherm als dat van de ipod.

 • Profielfoto
  PietjePuk

  Mss net iets té overdreven, zoals “tennapel” al aanhaalde is de iPod niet erg professioneel te noemen voor zo een zaken. Op die manier kan je de iPod voor nog veel van die zaken willen gebruiken.
  Laat de iPod photo op de eerste plaats de functie innemen waarvoor hij eigenlijk bedoeld is.

 • Profielfoto
  Bob Ross

  er staat juist wél vermeldt dat het om de Photo gaat hoor, lees nog maar eens.

  En inderdaad, pure onzin. De een gaat er serieus mee om, de ander gebruikt ‘m prive/werk door elkaar, gaat spelletjes doen, laat ‘m liggen en/of vallen etc. Laat ze prioriteiten stellen, ’t is al lastig genoeg in de zorg, zelfs in Zwitserland.

  Dát het kan is leuk, maar vrij nutteloos dus. Wellicht handig om automatisch je pornocollectie te filteren uit je vakantiekiekjes.

 • Profielfoto
  Sad

  Nou kennelijk is het niet nutteloos. Het zijn geen hobbyisten hoor die dit doen. Bovendien zou het best als naslagwerk kunnen dien en niet zozeer direct bij het behandelen van patienten.

 • Profielfoto
  MeesterPietje

  Beste mensen,
  Best grappig de iPod in het ziekenhuis, al zouden ze veel beter een goeie Powerbook aanschaffen met een vette harde schijf, daar heb je natuurlijk veel meer aan ! Ik ben zelf huisarts en zie wel eens artsen in het ziekenhuis met Tablet PC’s sjouwen. Nou dat lijkt aardig, maar zo’n Powerbook is net zo licht en stukken handiger ! In mijn werk gebruik ik hem dus uiteraard ook. Ik moet er niet aan denken dat mijn laptop 40 sec nodig heeft om op te starten ! Neen, openklappen en beginnen maar !

 • Profielfoto
  Bob Ross

  colpolyp; Als naslagwerk wellicht, maar dan is het scherm mijns inziens veel te klein, geen ruimte voor notities en illustraties etc.

  Leuk, dat wel misschien, maar je kan niet eens even snel een zoekterm intypen.

  Ik denk/vind dat de tijd er nog niet rijp voor is. Binnen afzienbare tijd hebben we denk ik (wel) tablet PC’s, a la iMac G4 beeldscherm, met ingebouwd WiFi, BT etc.
  Zoals ze nu rondlopen met ordners en schrijfblokken wat later verwerkt wordt op een pc zal je later direct op je (tablet) PC kunnen zetten, zij het in notitievorm. (Ink??) De gegevens kunnen direct worden doorgespeeld naar afd. medicijnen, administratie etc. etc.

  Ahum… mijn visie :sealed:

 • Profielfoto
  Bob Ross

  colpolyp; Als naslagwerk wellicht, maar dan is het scherm mijns inziens veel te klein, geen ruimte voor notities en illustraties etc.

  Leuk, dat wel misschien, maar je kan niet eens even snel een zoekterm intypen.

  Ik denk/vind dat de tijd er nog niet rijp voor is. Binnen afzienbare tijd hebben we denk ik (wel) lichte en compacte tablet PC’s, a la iMac G4 beeldscherm, met ingebouwd WiFi, BT etc.
  Zoals ze nu rondlopen met ordners en schrijfblokken wat later verwerkt wordt op een pc zal je in de toekomst direct op je (tablet) PC kunnen zetten, zij het in notitievorm. (Ink??) De gegevens kunnen direct worden doorgespeeld naar afd. medicijnen, administratie etc. etc. via draadloze technologie.

  Ahum… mijn visie :sealed:

 • Profielfoto
  PeterDiertens

  Goed idee. Mijn vorig jaar overleden schoonvader was radioloog, hij nam vaak enorme tassen met röntgenfoto’s mee naar huis en sloop daarmee nog even naar boven om op zijn werkkamer nog even door te gaan. Dat gaat natuurlijk niet met de output van moderne PET, CT en andere scanners. Een naadloze integratie met die computerscanners, de apparatuur om dat op meerdere plekken te bekijken en aantekeningen te maken en dat werk weer mee te nemen is verre van speelgoed. Dat is gewoon een goed idee, period. De voornaamste functie van de iPod is dan ook om te dienen als monster memory-stick. Als drager van kopieën en als vervanger van die enorme tassen waar vaak origineel materiaal in zat.

 • Profielfoto
  schlijper

  macsterken heeft gelijk: het gaat NIET om een iPod photo maar om een gewone iPod. De naam iPod photo wordt niet gebruikt en op de foto onderaan het artikel ( http://www.rsna.org/publications/rsnanews/dec04/ipod-1.html ) wordt gewerkt met een 3e generatie iPod.

 • Profielfoto
  tennapel

  @peterdierens:

  Ik werk in een ziekenhuis waar op dit moment gewerkt wordt aan een fotoloze afdeling radiologie, d.w.z. alles elektronisch opgeslagen en inzichtelijk.

  Artsen kunnen vanaf huis inbellen en de foto’s bekijken samen met de labuitslagen en andere onderzoeksgegevens over een beveiligde lijn.

  De software waar de foto’s in staan maakt het ook mogelijk om door de verschillende foto’s heen te navigeren waardoor het net is alsof je door een lichaamsdeel heen navigeert vanuit verschillende invalshoeken.

  Zo zou het moeten, niet ongecontroleerd gegevens meesjouwen los van de andere patientgegevens. De iPod oplossing is echt te sullig voor woorden en geen goede vervanging voor de draagtas — bovenbeschreven oplossing is dat wel.

 • Profielfoto
  MacMeijers

  Het grote nieuws is niet zozeer dat een iPod als reuzemememory stick wordt gebruikt, maar nog veel meer de prachtige gratis MAC software om de CT-beelden te verwerken:p

 • Profielfoto
  XP-01

  @ssteins
  Over het algemeen doet Mac OS X er langer over om op te starten dan Windows XP.

  Die iPod Photo blijft een beetje overbodig als je het mij vraagt en veelste duur!

 • Profielfoto
  Aglaea

  En onze God Steve zeide: “Er Komt Geen Video iPod!” En aanschouwt, daar was een Foto-iPod! :O :O

  Sorry, maar een iPod photo heeft voor mij weinig te bieden, tenzij je er ook foto’s mee kunt maken. Als er een cameraatje in komt, dan zie ik er wat in. Beter een iPod met een camera dan een mobiele telefoon.

  Hoewel de iPod photo ongetwijfeld weer een succes wordt, vind ik dat dit toch een stapje te ver is in vergelijking met het originele concept. Het idee was een uitstekende muziekspeler. Agendafuncties erbij: prima. Maar verder is een iPod een te klein apparaat om foto’s goed tot zijn recht te laten komen. Dan nog eerder een iPod video.