Sad
Sad Nieuws 28 december 2004

iPod doet dienst in ziekenhuizen

Met Sinterklaas en kerst zijn dit jaar honderdduizenden iPod’s kado gedaan. Ook de iPod photo, de laatste telg in de iPod familie, begint zich al aardig over de aarde te verspreiden.

Diverse mensen vroegen zich af of deze iPod -die naast muziek ook foto’s kan weergeven- niet nét een stapje te overdreven was. Want wie neemt nou alle foto’s van alle vakanties mee in zijn zak? En als je hip over straat loopt met je iPod, ga je ook geen plaatjes kijken.

Er zijn inmiddels ook vele professionals die de iPod photo gebruiken om bijvoorbeeld ontwerpen mee te nemen. De ontwerpen zijn direct op een TV of beamer te tonen. Het mooiste voorbeeld van het gebruik van de iPod photo staat op de website van de RSNA, een organisatie van radiologen in de USA.

Radiologen van onder andere de Universiteit van California zetten de iPod photo in om medische foto’s op te slaan en mee te nemen naar andere afdelingen en collega’s. Röntgenfoto’s van patienten kunnen op die manier razendsnel geraadpleegd en geanalyseerd worden.

Osirix, een gratis Mac OSX applicatie van een Zwitserse arts, is in staat om de iPod photo in zijn geheel te scannen en medische foto’s te herkennen. De maker heeft juist gekozen voor de Mac en de iPod omdat deze zeer eenvoudig in het gebruik zijn en zonder verdere training of opleiding van de radiologen ingezet kunnen worden.

Het is dus niet alleen “digitale lifestyle” wat de klok slaat. Dankzij simpele consumenten apparaten als de iPod photo en de iSight (in het RSNA artikel is te zien dat ze ook iChat gebruiken om te communiceren) kunnen radiologen beter hun werk doen. En dat is een mooie gedachte zo aan het eind van het jaar.

RSNA: http://www.rsna.org/publications/rsnanews/dec04/ipod-1.html
Osirix: http://homepage.mac.com/rossetantoine/osirix/Index2.html
Bron: http://www.apple.com/nl/hotnews/

Reageer op artikel:
iPod doet dienst in ziekenhuizen
Sluiten