macpro
macpro Nieuws 13 december 2004

iEmulator – snelheid is een relatief begrip

Eind oktober werd iEmulator aangekondigd, vlak na het debacle van CherryOS. iEmulator zou in staat zijn om met een behoorlijke snelheid een PC te emuleren op een Mac. Maar veel informatie was niet beschikbaar. Om een beeld te geven van de te verwachten snelheid werd geschreven dat een Pentium processor tussen de 200 en 550 MHz haalbaar zou zijn op een PowerBook G4 15″. Eind november leverbaar werd als leverdatum genoemd.

Inmiddels is eind november voorbij en iEmulator is daadwerkelijk leverbaar. Voor $23,95 krijg je een emulator die zich volgens een DOS test venster kan meten met een 1,4GHz PC. De Floating Point prestaties komen zelfs uit op 3,2 GHz. De meting is uitgevoerd op een PowerMac G5. Geweldige prestaties, ware het niet dat ze vergeten te melden op welke configuratie van de PowerMac G5 de test is uitgevoerd.

De eerste reacties van gebruikers beginnen inmiddels ook binnen te lopen. Een tweetal mensen heeft de gok gewaagd en iEmulator aangeschaft. Maar de resultaten vallen behoorlijk tegen.

[textquote]I figured, what the what, and I bought iEmulator because I’m fascinated by emulators. The iEmulator turns out to be the free open-source QEMU X86 emulator with a more friendly front end. I simply used a disk image of WinXP that I had created for QEMU.

I doubt it’s as fast as VirtualPC. It’s dog slow on my DP 1.8 PowerMac G5.[/textquote]

Voor die $23,95 krijg je dus een schil om een open-source emulator. Die emulator zelf verkeert nog in de 0.6.1 versie. Volgens de QEMU website is er sprake van een product dat in de “very alpha stage” verkeert. Overigens hebben de makers van iEmulator op hun website al aangegeven dat hun werk gebaseerd is op QEMU.

Wie nog twijfelt over het snelheidsverschil tussen iEmulator en Virtual PC kan in de technische specificaties van QEMU het verlossende antwoord vinden:

[textquote]The commercial PC Virtualizers (VMWare, VirtualPC, TwoOStwo) are faster than QEMU, but they all need specific, proprietary and potentially unsafe host drivers. Moreover, they are unable to provide cycle exact simulation as an emulator can.[/textquote]

Ben je dus op zoek naar een snelle emulator, laat iEmulator dan gerust links liggen.

iEmulator homepage
iEmulator demonstratie filmpjes
Reacties van gebruikers
QEMU homepage
QEMU Internals

Forum discussie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iEmulator – snelheid is een relatief begrip
Sluiten