IBM koopt Apple?

Door: Boris - 44 reacties

Het zal toch niet? Nou nee, of misschien wel? Maar waarschijnlijk niet. Tenzij. In ieder geval; The Register heeft een aardig artikel geschreven over geruchten als zou IBM Apple willen overnemen. IBM is bezig om zijn PC bouw fabriek af te stoten en dat zou betekenen dat ze daarna hun handen vrij zouden hebben om Apple over te nemen. Apple overnemen doe je natuurlijk niet zo maar. Ten eerste is de market cap van Apple op dit moment meer dan 25 miljard dollar. Nu heeft IBM wel wat in de melk te brokkelen want hun market capitalisatie is meer dan 160 miljard dollar. Qua kosten komt het dus vast wel goed. Maar zouden we het willen? Eugh, we moeten er toch niet aan denken?

Apple Koers
Artikel Theregister.co.uk

Reacties

44 reacties
 • Profielfoto
  Macteach

  Joh, die hadden we al een tijd niet gehoord.
  In de afgelopen jaren altijd wel minstens 1 keer.
  Onzin dus, net als altijd!

 • Profielfoto
  jangg

  Onzin? Zeer waarschijnlijk, maar …..
  Denk eens even in wat de mogelijkheden en kansen zijn als IBM met Apple de zakelijke markt opgaan! Dan is er eindelijk een serieus alternatief voor die Microsoft ellende in het bedrijfsleven. Dan valt er misschien eindelijk wat te kiezen voor de zakelijke desktops. En dan kunnen ICT-bedrijven eindelijk eens breed gebruik maken van de ontwikkelplatforms van Mac OS X. Om bijvoorbeeld een pakket te bouwen als Navision of Axapta of SAP.
  Kortom, het zou eindelijk eens wat leven in de brouwerij brengen op ICT-gebied.
  Maar ja, eens in de zoveel jaar gaat dit gerucht opnieuw de wereld in….. en telkens bleek het volkomen uit de lucht gegrepen. Het zal nu wel niet anders zijn.

 • Profielfoto
  Brims

  Bedoel je dat je OSX op een intel wil laten draaien?

  IBM heeft geen slechte naam.
  Maar voor velen zal er een stuk nostalgie naar de klote gaan.
  Incl. Mijn Apple gevoel!

 • Profielfoto
  Pieter Coolsma

  Was het niet Apple die zich in 1984 als David tegen IBM (Goliath) keerde?

  Times are changing… Maargoed ik geloof het sprookje niet.

 • Profielfoto
  maceddy

  MacOSX op een Intel wordt dan net zo instabiel als Windows op een Intel..

  Waarom denk je dat OS X op een Mac zo goed werkt?? Omdat hard- en software op elkaar afgestemd is.. Als je dus ook op PC’s wil laten werken zul je dus meer moeten gaan ondersteunen, wat de instabiliteit vergroot. Of je moet een apart OS X gaan maken voor Intel, wat weer onrendabel is…

  Daar komt bij, Apple laat zich niet zomaar overnemen.. Het heeft een naam…. Het is inmiddels meer dan alleen een merk…

 • Profielfoto
  Qorne

  Overnemen, tja daar is Steve echt te eigenwijs voor.
  Maar ik denk dat ze wel beter gaan samen werken, HP en Apple doen dit ook al. met maar 1 doen, en die weten we allemaal wel:P

 • Profielfoto
  Pieter Coolsma

  Waarom zou IBM OS X op een Intel willen laten draaien? Ze maken zelf hele rappe processoren… ;)

 • Profielfoto
  Sachin

  Zeg mensen dat heeft niets te maken met Mac OS X op Intel of een andere x86 processor. IBM wil hun x86 computers de deur uit omdat ze enkel een toekomst zien in de PowerPC en dus NIET in de x86 processors zoals de Pentium & AMD processors!!!

 • Profielfoto
  tennapel

  Een bedrijf dat z’n PC divisie de deur uit wil doen gaat een andere PC maker kopen … erg logisch.

  Iemand bij The Register verveelde zich kennelijk :)

 • Profielfoto
  Qorne

  Larridon, dat dacht ik ook al:)

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Op zich houd ik niet zo van die suggestieve titels, maar goed, toch een reactie.
  Misschien ben ik erg slecht geĆÆnformeerd, maar de G5 processor wordt toch door IBM gemaakt, or what? (Misschien dat Pieter dat reeds bedoelde met zijn knipoog, in dat geval sorry voor het intrappen van een open deur). Lijkt me dus dat de samenwerking al jaren erg nauw moet zijn…. Wellicht helaas voor het ware Apple gevoel. Maar goed er is meer voor nodig dan alleen een processor-samenwerking om een bedrijf te willen overnemen…. bijvoorbeeld iPodjes …?

 • Profielfoto
  japser909

  Of je moet een apart OS X gaan maken voor Intel, wat weer onrendabel is… ??? :D djsz… man stel je voor: iedereen hier opeens met vraagjes en apple die hards worden, kotsen op M$ en zoals we hier zo mooi alles in de grond trappen, zou toch te gek zijn ? wordt is tijd dat IBM na OS2warp is wat mooois op de markt brengt, dan volgen best wel velen fabrikanten om drivers e.a te maken.. kijk hoe het nu met linux is, op vele PC boer doosjes staat al zo watervogel :p … dus IBM go ahead ALL SYSTEMS GREEN !!!

 • Profielfoto
  sedikit

  Nog sterker: Vannacht hoorde ik op de BBC-radio Worldservice dat i.v.m. het vergaren van kennis, de Chinese Volksrepubliek in de toekomst bedrijven over gaat nemen.Hierbij werd Apple expleciet genoemd.

 • Profielfoto
  Wolter

  Een overname betekend nog niet dat het bedrijf verwijnt, dat zou wel heel dom zijn, dat heet het kind met het badwater weggooien.
  een overnam zou alleen inhouden een nog sterker Apple onder de paraplu van IBM

 • Profielfoto
  himac

  oeeef!!! als dat IBM dat flikt!
  ik ga echt niet op een windhoos werken! kut systeem!

  PLzzzzzzzz laat Apple voortleven! :D:D:D

 • Profielfoto
  ollebolle

  @ wolter,
  dat was precies ook mijn idee, maar zoals hierboven vermeldt zal het gewoon maar om een grap gaan wrschlk. ik zie niet waarom dat S. Jobs dat zou laten gebeuren, tenzij hij misschien weggaat, maar Apple is zijn kindje dus..
  maar moest het waar zijn zou het marktaandeel fors kunnen stijgen van apple, dankzij het invloedrijke IBM en hun nog meer invloedrijke kapitaal.

 • Profielfoto
  himac

  oeeef!!! als dat IBM dat flikt!
  ik ga echt niet op een windhoos werken! kut systeem!

  PLzzzzzzzz laat Apple voortleven! :D:D:D

  @Wolter

  een overnam zou alleen inhouden een nog sterker Apple onder de paraplu van IBM

  okey… dat zou wel lekker zijn maar ik wil zowieso nie een rotnaam zoals IBM op me computer hebben staan, ik wil me lieve vertrouwde macje!

 • Profielfoto
  Hermanko

  Feit : IBM stoot de PC* divisie af .
  Gerucht : IBM neemt Apple over voor 25 miljard $ !
  Feit : IBM levert nu de Power-pc ‘chips’ G5 aan Apple.
  Gerucht : IBM kan via hun 160 miljard $ business-netwerk Apple Macintosh & OS X in het bedrijfsleven introduceren.
  Feit : *IBM heeft geen vertrouwen meer in Intel en Micro$oft, te onstabiel.
  Gerucht : IT branche kan een nieuwe weg in slaan en werken aan de overgang naar Mac. OS X,
  er zijn daarna 90 % minder systeem beheerders nodig..

  We zullen zien ! H
  ???

 • Profielfoto
  Spongebob

  de twee honden die in de jaren 80 vochten om het been, sluiten blijkbaar eindelijk definitief vriendschap om de derde hond (ms) dan toch een goeie loer te draaien. Prachtig. Apple kan er alleen maar sterker uitkomen. IBM is heus niet zo dom om een icoon als Apple niet meer de vrijheid te geven van vorm en eigenheid. Dit kan wat worden. De krachtigste computers met het mooiste uiterlijk en een retestabiel OS. Eat your heart out, Bill :D

 • Profielfoto
  falcovandermaden

  Kan iemand zich nog de periode herinneren dat onze God Steve zich niet met apple bezig hield. Ik bedoel in de periode van ‘NeXt’? Ik kan niet echt zeggen dat het toen lekker ging met Apple. Sterker nog ze waren op sterven na dood. Steve heeft ons gelukkig weer helemaal op de kaart gezet.

  Toch komt er een tijd dat Steve Apple gaat verlaten. Vrijwillig of noodgedwongen, wat dan…? Een goede verhouding met IBM in een partnership of een fusie, zie ik in iedergeval wel zitten. Uiteraard met behoudt van de identiteit van Apple. Maar zeg nou zelf de merknaam Apple, iPod ed zijn inmiddels zo enorm sterk dat een eventuele overnemende partij het wel uit zijn hoofd laat om hier iets aan te wijzigen.

  Enne, laat Intel hier buiten want die hebben helemaal niets in deze pap te brokkelen. IBM produceerd zelf de PowerPC G5 waar motorola dit deed tot de G4. Er is dus geen enkele behoefte om op een Intel Platform OSX te gaan draaien.

 • Profielfoto
  macanoid

  IBM heeft Apple al eens bijna gekocht in 1994/1995. Zelf denk ik dat het een goeie zet is en dat het Mac OS er wel eens heel groot van kan worden!! Gaat de afkorting IBM, I Bought Macintosh toch nog waar worden! :p

 • Profielfoto
  Josh

  Cafe’s kun je verkopen, winkelketens worden verkocht, gehele multinationals veranderen van eigenaar. Alles kan. Daarom ben ik niet een aanbidder van S. Jobs geworden omdat theoretiisch ook hij de Mammon kan dienen.

 • Profielfoto
  SUPERJORN

  Van mij hoeft Apple niet groot te worden. Ik vind het wel goed zo.

 • Profielfoto
  plexyglazz

  Het zou niet slecht voor Apple zijn en erg goed voor IBM. Wel erg onwennig voor ons Maccers, maar de ervaring van IBM op Unix gebied en corporate networking moeten we toejuichen.

  Ik denk echter dat het geen overname wordt, maar hooguit een zeer goede samenwerking, met eindeloze mogelijkheden.

 • Profielfoto
  Sad

  Apple Business Machines… klinkt goed!

 • Profielfoto
  DEMON

  Even vloeken in de kerk!

  Als Apple een fusie zou aangaan met IBM zou dit wel eens ten goede komen van het marktaandeel. Er is meer geld achter de hand om meer bekendheid te krijgen onder het normale volk.

 • Profielfoto
  Turbanus

  Er zijn meer bedrijven tenonder gegaan aan hun eigen succes hoor….;)

 • Profielfoto
  Elger

  Dan moet iedereen bij Apple zeker ook de IBM Business songs leren, dat zal steve nooit willen. Bovendien wordt Apple dan zo pot-dicht gestopt met allerlei trage organen dat het in een stort:)

 • Profielfoto
  Obi

  wat de poster vergeet te vertellen en wat de echte aanleiding is voor het gerucht is het volgende. IBM heeft net een ‘open source’ platform voor de power processor gepresenteerd. Onder een soort gpl licentie mogen ‘derden’ mede processoren (oa cell, ps3) ontwikkelen gebaseerd op het power platform (de G5). Bedrijven die toegezegd hebben om mee te doen staan genoemd, opmerkelijk genoeg staat Apple er niet bij. Terwijl Apple de grootste afnemer is van hetzelfde ‘platform’. Dat impliceert dat er mogelijk iets anders aan de hand kan zijn tussen apple en ibm.

  stel je voor een ibm ‘pc’ die die een darwin versie heeft als os, en ontworpen is door Apple..
  dat zou ook inhouden dat ibm software in het vervolg makkelijk op een mac draait..

 • Profielfoto
  kenmasters

  Het klint op het eerste gezicht een beetje als een vijandige actie, dat overnemen. Maar ik zie er toch wel wat in. Iedereen is of gaat naar x86, dat IBM daar weinig in ziet en gaat voor POWER/PPC is niet zo vreemd. Power is een goede architectuur en kan zeker op alle fronten concurreren met x86. Als iedereen afhankelijk is van dezelfde architectuur kun je je ten eerste niet onderscheiden en ten tweede als er dingen mis gaan in x86 land is iedereen aan de beurt. IBM vangt door zijn pc gebeuren af te stoten en alleen voor Power te gaan beide problemen op. En een overname van Apple zou voor beide partijen erg goed kunnen zijn. Apple meer zekerheid en meer marktaandeel en IBM ook meer zekerheid en een kant en klare desktop afdeling.

 • Profielfoto
  iMacOtto

  Kan me herinneren dat IBM stond voor “I am Building a Macintosh”.
  Voor Wintel heb ik een keer op een vakantie in Egypte gehoord dat IBM stond voor:
  “Insh Allah Bukra Malajies”, wat zoiets betekende: “Als God het wil, morgen misschien!”
  :D

 • Profielfoto
  MacThijn

  Laat het gewoon niet zo zijn!!!

 • Profielfoto
  jozem

  Draai de vraag eens om. Apple koopt PC-divisie IBM. Dan zijn over enkele jaren Apple computers op de markt met twee icoontjes in je dock. Een Pinquin en een Apple-tje. Dat is makkelijk switchen.

  Think different.

 • Profielfoto
  jozem

  Rectificatie; i.p.v. Pinquin bedoel ik Langhoorn.

 • Profielfoto
  bommels

  nounounou wat een weerstand lees ik hier van de Apple-Apostelen! Maar wat is er mis mee als Big Blue Apple zou kopen -als het al waar is?
  Als ze de Jobs-Marketing-Machine intact laten blijft iedereen het applegevoel houden en Different Think’en. Ondertussen zorgt IBM met hun enorme kennis op UNIX (linux, AIX) gebied ervoor dat OSX bij de tijd blijft en niet aan stabiliteit inlevert. En als laatste kan dit de integratie van OSX met de Power architectuur alleen maar ten goede komen (ik zie een powermac met POWER4+ CPU’s voor me :p )

  Ik vind IBM wel cool, en zie een hoop voordelen…

 • Profielfoto
  kristo

  Inderdaad dit zou de revenge kunnen zijn van de twee grootsten die nieuwkomer Microsoft zagen weglopen met hun been. Het marktaandeel van Apple computers en vooral van het Mac OS zou hiermee gigantisch kunnen stijgen. Helaas zou dit ook de negatieve gevolgen kunnen meebrengen die nu gekend zijn in de windows wereld.

  Indien dit zou gebeuren zie ik ook een heel rooskleurige toekomst voor alle huidige en nieuwe Apple aandeelhouders.

 • Profielfoto
  Tigertail

  ik moet er niet aan denken dat je straks imacs , emacs en powerbooks op de markt krijgt met een IBM logo erop.
  :sealed:

 • Profielfoto
  zebo

  Teveel geld over…IBM kan beter microsoft overnemen.

 • Profielfoto
  ISS

  Nou nou… ik zal er echt niet van wakker liggen hoor als IBM Apple overneemt:)

  Apple: de beste, de kleinste.

  Apple had groter kunnen zijn ware het niet dat ze in het verleden Ć©Ć©n strategische weeffout hebben gemaakt.

  De belangrijkste fout heeft Apple gemaakt met zijn besturingssysteem. Apple besluit het besturingssysteem voor zichzelf te houden en niet – zoals Microsoft – aan derden in licentie te geven.

  In de zomer van 1984 waarschuwt Bill Gates de topman van Apple, John Sculley. Gates beseft dat niet hardware, maar software de toekomst heeft….

  Maar ja… OSX draait niet op een Intel-chip en WIndows niet op een PowerPC. Misschien dat een partij zoals IBM wel voor schaalvergroting kan zorgen, wat weer ten goede komt aan de verkoopprijzen.:) :)

 • Profielfoto
  Bram

  Misschien is het nu wel zo dat IBM meer tijd in de PowerPC gaat stoppen, ook omdat ze zelf geen Intels meer gaan afnemen. Het zal niet veel schelen, maar alle kleine beetjes helpen.

  Over processors gesproken: kan Apple van Freescale geen dochteronderneming maken: dan zijn ze er aardig zeker van dat er processors worden geleverd. Of gaat dat toch een beetje duur worden?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  De PC-divisie van IBM is inmiddels overgenomen.
  Dus die speculaties kunnen stoppen!

 • Profielfoto
  ISS

  Ook een leuk gerucht: er komt weer een Apple-aanbieding bij de Albert Heijn net zoals een aantal jaren terug. Korting met AirMiles…

 • Profielfoto
  iAgree

  Ibm heeft de pc divisie dus echt verkocht inmiddles, en nu ???? :p

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  Mag dan al 20 jaar Mac freak zijn, als IBM apple overneemt dan gaan alle Mac spullen hier de deur uit…

  Liever nog Bill Gates CEO van Apple, bij wijze van spreken, dan IBM eigenaar van Mac.

  Maar in het licht van het grote geld zou je geen principes meer hebben? Bullshit. :sealed: