Sad
Sad Nieuws 10 december 2004

GameSpy dreigt Mac gamers weg te pesten

GameSpy is een belangrijke speler op games gebied. Het Amerikaanse bedrijf biedt de mogelijkheid voor multi-player gamers om elkaar’s servers te vinden. Dankzij GameSpy kunnen Mac spelers de meeste spellen zoals Medal of Honor, BattleField 1942 en NeverWinter Nights heel eenvoudig samen met Windows gamers spelen.

GameSpy dreigt nu de Macintosh ondersteuning extreem duur te maken of zelfs helemaal af te schaffen. Zonder GameSpy zullen Mac gamers, die net uit het verdomhoekje aan het groeien waren tussen al dat Windows-geweld, niet meer kunnen gamen met Windows-medespelers.

Daarmee wordt in één klap de Mac weer 10 jaar terug in de tijd gegooid en zijn Mac games niet meer compatible met hun Windows-variant, laat staan dat de nieuwste multi-player games überhaupt nog uitkomen voor de Mac.

GameSpy biedt aan software ontwikkelaars zoals Aspyr Media een SDK (Software Developers Kit). Dat is een pakketje software dat fabrikanten direct in hun nieuwe games kunnen inbouwen, zodat ze eenvoudig verbinding kunnen maken met de GameSpy hoofd computer. De spelers van het uiteindelijke spel zien dan “Powered by GameSpy” een schermpje in hun spel waarmee ze snel en makkelijk andere spelers kunnen vinden.

Uiteraard moeten de games fabrikanten een licentie betalen aan GameSpy om deze SDK te gebruiken. GameSpy heeft nu aangekondigd om de Mac versie hiervan 2 tot 10 keer zo duur te maken, of zelfs helemaal af te schaffen. De eerste berichten hierover ontstonden toen de Mac versie van America’s Army vertraging opliep omdat de GameSpy licentie te duur was geworden en het geld op was.

Er wordt al druk gespeculeerd of het niet mogelijk is om de GameSpy SDK na te maken. Er is echter nog een extra complicatie: Ryan C. Gordon, een belangrijke games programmeur op Mac en Linux heeft nu ontdekt dat GameSpy ook de CD-key verificatie (waarmee gecontroleerd wordt of je wel een legaal gekocht spel speelt) voor Macintosh gamers kan blokkeren. Ook al kan je de GameSpy SDK voor de Mac eventueel zelf namaken, dan kan GameSpy alsnog alle Mac spelers blokkeren.

Dit hele verhaal wordt als een ramp gezien voor Mac gamers over de hele wereld. Als GameSpy daadwerkelijk doorgaat met deze plannen, en er komt niet heel snel een goed alternatief, dan zal het absoluut niet meer interessant zijn voor games fabrikanten om Mac versies te gaan maken. Laat staan dat Mac gamers hun Mac nog gebruiken om te spelen.

Bron: http://www.insidemacgames.com/news/story.php?ArticleID=10573
Forum: http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?t=32099

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
GameSpy dreigt Mac gamers weg te pesten
Sluiten