GameSpy dreigt Mac gamers weg te pesten

Door: Sad - 31 reacties

GameSpy is een belangrijke speler op games gebied. Het Amerikaanse bedrijf biedt de mogelijkheid voor multi-player gamers om elkaar’s servers te vinden. Dankzij GameSpy kunnen Mac spelers de meeste spellen zoals Medal of Honor, BattleField 1942 en NeverWinter Nights heel eenvoudig samen met Windows gamers spelen.

GameSpy dreigt nu de Macintosh ondersteuning extreem duur te maken of zelfs helemaal af te schaffen. Zonder GameSpy zullen Mac gamers, die net uit het verdomhoekje aan het groeien waren tussen al dat Windows-geweld, niet meer kunnen gamen met Windows-medespelers.

Daarmee wordt in één klap de Mac weer 10 jaar terug in de tijd gegooid en zijn Mac games niet meer compatible met hun Windows-variant, laat staan dat de nieuwste multi-player games überhaupt nog uitkomen voor de Mac.

GameSpy biedt aan software ontwikkelaars zoals Aspyr Media een SDK (Software Developers Kit). Dat is een pakketje software dat fabrikanten direct in hun nieuwe games kunnen inbouwen, zodat ze eenvoudig verbinding kunnen maken met de GameSpy hoofd computer. De spelers van het uiteindelijke spel zien dan “Powered by GameSpy” een schermpje in hun spel waarmee ze snel en makkelijk andere spelers kunnen vinden.

Uiteraard moeten de games fabrikanten een licentie betalen aan GameSpy om deze SDK te gebruiken. GameSpy heeft nu aangekondigd om de Mac versie hiervan 2 tot 10 keer zo duur te maken, of zelfs helemaal af te schaffen. De eerste berichten hierover ontstonden toen de Mac versie van America’s Army vertraging opliep omdat de GameSpy licentie te duur was geworden en het geld op was.

Er wordt al druk gespeculeerd of het niet mogelijk is om de GameSpy SDK na te maken. Er is echter nog een extra complicatie: Ryan C. Gordon, een belangrijke games programmeur op Mac en Linux heeft nu ontdekt dat GameSpy ook de CD-key verificatie (waarmee gecontroleerd wordt of je wel een legaal gekocht spel speelt) voor Macintosh gamers kan blokkeren. Ook al kan je de GameSpy SDK voor de Mac eventueel zelf namaken, dan kan GameSpy alsnog alle Mac spelers blokkeren.

Dit hele verhaal wordt als een ramp gezien voor Mac gamers over de hele wereld. Als GameSpy daadwerkelijk doorgaat met deze plannen, en er komt niet heel snel een goed alternatief, dan zal het absoluut niet meer interessant zijn voor games fabrikanten om Mac versies te gaan maken. Laat staan dat Mac gamers hun Mac nog gebruiken om te spelen.

Bron: http://www.insidemacgames.com/news/story.php?ArticleID=10573
Forum: http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?t=32099

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  himac

  Zolang Gameranger blijft bestaan maakt het mij NIET VEEL uit…. maar het is zowieso e cht afschuwelijk om de Mac af te schaffen of te blokkeren op en een prijsverhoging.. 2 TOT 10 keer! dat is echt nie normaal meer…..

 • Profielfoto
  fotogravizer

  Waarom wil GameSpy de Mac boycotten dan?
  Ik neem aan dat ze hier een reden voor opgeven, maar ik lees deze nergens terug.

 • Profielfoto
  japser909

  te weinig gamers ? ???

 • Profielfoto
  tennapel

  Er is een moordende concurrentie in Games land en de onwtikkelkosten van een spelletje zijn vaak een veelvoud van het budget van een Hollywood blockbuster film; ontwikkelen voor een beperkt publiek (en Mac is nu eenmaal een beperkt publiek) is extreem duur geworden en ik denk dat ze het financieel niet meer trekken om multi-platform ontwikkeling te kunnen blijven ondersteunen.

  Gelukkig zijn er nog Playstations, Xbox-en en Gamecubes op de markt die je kan gebruiken:-)

 • Profielfoto
  zakalwe

  @tennapel: volgens Ryan is dit dus niet het geval, hij zegt nog nooit gebruik gemaakt te hebben van GameSpy’s support en de enige kosten die GameSpy maakt is de benzine die ze gebruiken om naar de bank te rijden om de cheque te incasseren… (ik denk dat daar ook nog wel de kosten voor servers en bandbreedte bij komen).

  Deze ontwikkeling is echter wel significant, aangezien de grootste verkoopkracht voor PC toch echt games en entertainment is, een markt waar Apple nog steeds in schterloopt.

 • Profielfoto
  Esquare

  Gamers denken wel vaker dat pc’s vooral voor games worden gebruikt, maar dat is dus echt niet zo. Weliswaar speelt 80% van de gebruikers wel eens een spelletje, maar dat is nog heel vaak zoiets braafs als Solitaire en niet meer dan een paar uur per week. Online-gamers op de Mac blijven voor ontwikkelaars een te kleine groep zolang het aantal Mac-gebruikers niet significant (factor vijf) toeneemt. Die toename kan echter nooit met games worden bereikt.

 • Profielfoto
  pako

  Wat ik er tot nu toe van gelezen heb is dat de GameSpy SDK zonder aanpassingen wordt gebruikt in spellen. Dus geen enkel probleem met specifieke Mac-onderdelen maar gewoon de PC-source-code wordt gebruikt. Dan is het toch vreemd dat die SDK-licentie voor Mac-spellen in een keer het dubbele zou moeten kosten. Zeker in het geval van AA -wat een gratis spel is- kunnen ze toch wel wat water bij de wijn doen??

 • Profielfoto
  Zweefvliegerke

  ok, er word op de pc meer geamed dan op mac, maar volgens mij kopen de maccers meer (legale) games dan windhozers [in %]. ik ken windhoozers die geen enkel legaal game op hun pc hebben staan, is dat dan beter ?

 • Profielfoto
  Boskabouter

  Sinds wanneer wordt er dan IETS legaals gedaan op Windows PC’s? Het is een grote janboel van illegale software, netwerk protocollen om illegaal software te kunnen downloaden (Gnutella ed.), Microsoft die zelf een gekraakte versie heeft gebruikt in hun Windows Media Player, virussen die er met de dag bijkomen, en die vaak ook nog voor illegale doeleinden geschreven worden en ga zo maar door….
  Deze zet van Gamespy is weer een van de vele pogingen om de Mac de nek om te draaien, blijkbaar zit de angst dat de Mac terrein blijft winnen wel erg hoog als men nu dit soort praktijken gaat bezigen….

 • Profielfoto
  ajschol

  Ik heb sinds enkele dagen een Xbox… Daar game ik liever op dan op mijn mac.
  Anyways, ik kan me voorstellen dat dergelijke regelingen niet wettig zijn. Deze “GameSpy”… is dit een Europees bedrijf? We hebben nl. mededingingswetten. Iedereen die de krant gelezen heeft weet dat Kroes lekker op dreef is, de laatste tijd…
  Maar goed, ik ben geen jurist, dus misschien kraam ik wel onzin uit.
  :p

 • Profielfoto
  Sachin

  Klookzakken! Voorwat is dat nu weer goed? Uitgekocht door Microsoft?

 • Profielfoto
  Eprom

  Dit is dus precies de reden waarom we al weken op de laatste versie van America’s Army moeten wachten.
  En dit spel werkt dus NIET met Gameranger!

 • Profielfoto
  Arturobiatch

  BE – LA – CHE – LIJK !!!! Sta ik net op het punt een beetje meer te gaan gamen met m’n Mac, omdat mijn favo spel – Delta Force Black Hawk Down – voor de Mac is uitgekomen… wordt de ondersteuning voor interplatform-gamen door GameSpy afgeketst op een absurde manier!

  Ik begrijp dat er gelukkig nog andere soortgelijke services zijn, maar dit is toch wel een service waar je de meeste windows-gamers op kunt terugvinden….

  *Zucht*
  :(

 • Profielfoto
  hydro

  Wat een slappe l**len daar bij gamespy, alleen maar 100% gefixeerd op geld!!! erg belachelijk, ze zouden zich daar moeten schamen, heel diep schamen. het lijkt net micro$choft.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Jammer dan. Voor 149 euro koop je een playstation met ethernet. Klaar. Echte spellen, geen gezeik.

 • Profielfoto
  japser909

  @zweefvliegerke: [ ok, er word op de pc meer geamed dan op mac, maar volgens mij kopen de maccers meer (legale) games dan windhozers [in %]. ik ken windhoozers die geen enkel legaal game op hun pc hebben staan, is dat dan beter ? ] hoe kom je daar nu weer bij ? mss dat je mac games nie zo easy kan downen ? zeker de aantallen zijn ENORM…. :angry:

 • Profielfoto
  Laagwater

  De consumenten Mac, lees Imac, wordt geleverd met een zeer ondermaatse en niet te vervangen videokaart, dus Apple zelf neemt gamers al absoluut niet serieus. Waarom dan moeilijk doen dat Gamespy af wil van het macplatform. Ikheb een PC gekocht om mee te gamen. Moeten ze bij apple ons gamers maar eens serieus nemen vind ik. Greets Laagwater… ???

 • Profielfoto
  iAgree

  Voor gamen worden er toch gamecomputers gemaakt die zijn het best uitgerust voor dit soort taken , dan kun je je mac ook lekker schoon houden voor het echte computer werk, maar het zal wel aan mij liggen;-)

 • Profielfoto
  Flipstra

  @DJdata: voor muziek heb je een stereo, voor communicatie een telefoon, voor brieven een typemachine of pen en papier… wat is het echte computerwerk? Ik vind gamen ook behoorlijk computerwerk. Ganzeborden doe ik al jaren niet meer.
  Waarom denk je dat er high-end grafische kaarten op de markt zijn… om mee te Photoshoppen?
  Het grote voordeel om te gamen met je Mac samen met windownezen is dat het een stuk toegankelijker is. Zo ken ik veel meer mensen met een computer en internet dan mensen met een PS2 of XboX

 • Profielfoto
  Bonte

  Tja, net een zware G5 en kaart gekocht (ja ja, ook om te gamen) en dan gebeurt er dit :/

  Ik denk wel dat ze een oplossing gaan vinden, zelfs mac/Linux only zou me niet zoveel storen. Een Mac spel is meestal toch al een jaar later uit dan de PC versie en zwaarder op het systeem, dit kan er dan ook wel bij. Trouwens volgens wat ik gelezen heb zijn 40.000 van de 80.000 spelletjes (per … dag??) bij Gamespy Halflife 1 en dan nog eens 10.000 HL 2. We gaan wel zien maar Gamespy zal hierdoor best wat PC games verliezen ook want onvermijdelijk gaan er labels overstappen naar iets anders.

  Het kost hen alvast niets extra om Mac te ondersteunen, het zijn gewoon IP nummers die uitgewisseld worden.

 • Profielfoto
  Rutger1981

  Echt f***d heeft Gamespy ook al zijn mods voor Ghost Recon gecancelled:(

 • Profielfoto
  i3enhur

  Volgens mij is dat gewoon een foutje op de server Rut…
  :O

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Gaan we toch iets constructiefs doen met onze macs ipv gamen

 • Profielfoto
  Dianne

  Er zijn ook Mac games die niet gebruikmaken van Gamespy: World of Warcraft bijvoorbeeld. Geweldig spel:D

 • Profielfoto
  kevkoptel

  Inderdaad. Ik speel vaak Warcraft III en nog nooit miserie gehad. Toch leuk zo’n onafhankelijke server door de makers zelf. :) Dan nog ook zo macvriendelijk. Zijn dan toch nog sympathieken bij :p

 • Profielfoto
  XP-01

  Nou nou overdrijven is ook een vak hoor, als de auteur het artikel nog wat dramatischer geschreven had was ik in huilen uitgebarsten en een stille tocht voor Mac online gaming begonnen…

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Dat is een compliment voor de redacteur. Emoties opwekken is een kunst!

 • Profielfoto
  Sad

  Dank je:) Het is ook een ramp voor gamers wereldwijd. Maar als je niet gamet is het moeilijk in te denken hoe zeer hiermee de Mac die op gamesgebied toch ernstig aan het groeien was, weer terug wordt getrapt in de tijd.

 • Profielfoto
  Sbojevets

  Is dit een gevalletje MONOPOLYPOSITIE???

  Als er geen andere fabrikanten zijn?

  Ik game niet…(soms een demo’tje) maar vindt dit een zwaar beroerde zet van GameSpy!

 • Profielfoto
  pako

  Ik zou als ik GameSpy was de licentie niet bij de ontwikkelaar neerleggen maar bij de gamer. Bijvoorbeeld voor €5 een licentie voor een jaar ofzo.

 • Profielfoto
  Jello

  HELP … alle servers weg …
  worden we ‘geblockt’ of is er een technisch probleem?