macpro
macpro Nieuws 26 oktober 2004

XServe Supercomputer haalt 12.25 teraflops

Vorig jaar haalde Virginia Tech de kranten met hun spectaculaire supercomputer. Een cluster van 1100 PowerMac G5 computers met de naam “System X” kwam terecht op de 3e plaats in de top 500 van supercomputers. Dit alles dankzij een rekenkracht van 10.28 teraflops.

Inmiddels zijn deze 1100 PowerMacs vervangen door 1150 XServes in een speciale dual 2.3 GHz versie. De belangrijkste redenen voor deze stap zijn de optimale structuur voor servers, de hoeveelheid computer kracht per module, de performance en de innovatieve beheers tools. Dat het met de performance wel goed zit bewijzen de nieuwe cijfers. Deze week is bekend geworden dat System X nu 12.25 teraflops haalt.

De uitdaging voor de 1e poging met de PowerMac G5 was het bouwen van een supercomputer voor éénvijfde tot ééntiende van de normale prijs van supercomputers. Dat is gelukt, want de eerste versie van System X kostte “slechts” $5.2 miljoen. Het ombouwen naar de XServes heeft nog eens $600.000 gekost.

In November wordt de nieuwe lijst met de top 500 van supercomputers bekend gemaakt tijdens “SuperComputing 2004” in Pittsburgh.

Virginia Tech announces its rebuilt System X achieves 12.25 teraflops
Foto’s van System X

Reageer op artikel:
XServe Supercomputer haalt 12.25 teraflops
Sluiten