JeePee
JeePee Nieuws 23 oktober 2004
Leestijd: 1 minuut

“Spyware/malware voor Mac OS X”

Volgens verschillende sites, waaronder MacInTouch.com zou het eerste Mac OS X-virus een feit zijn. Toch zijn er diverse sites die hier denk ik terecht hun vraagtekens bij zetten, zoals Security.nl, MacFreak.nl en MrBarrett.com. Deze laatste is heel duidelijk en is niet zo bezorgd: “Het betreffende script kan alleen door een administrator geïnstalleerd worden, waarna het zichzelf in de opstartfolder nestelt. Het kan ook geïnstalleerd worden door vanaf een andere schijf op te starten en daar vandaan de malware te installeren, op die manier zijn er geen administratorrechten nodig en dus ook geen wachtwoord, permissies worden namelijk op die manier genegeerd. Je kunt absoluut niet geïnfecteerd raken door gewoon wat op internet te surfen, je wordt beschermd door het feit dat er voor de meeste installaties standaard een administratorwachtwoord nodig is.”

Een mogelijkheid om dit script geïnstalleerd te krijgen is het in een aantrekkelijk jasje te steken, waardoor een administrator verleid wordt het te downloaden en te installeren, waarna het schadelijke gevolgen kan hebben. Zo kan het bepaalde programma’s uitschakelen en gaat het op zoek naar serienummers en wachtwoorden. Zie voor meer informatie en testen om te zien of je het in je Mac hebt zitten, onderstaande links.

Bronnen: Security.nl, MacInTouch.com, MacFreak.nl, MrBarrett.com

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
“Spyware/malware voor Mac OS X”
Sluiten