Nieuwe Mac-emulator voor de PC op de markt?

Door: - 26 reacties

Op CherryOS.com is wordt een nieuwe Mac-emulator voor de PC aangekondigd. Volgens een eerder artikel op MacCentral beweert de ontwikkelaar dat deze emulator op 80% van de snelheid van de PC zal werken waarop hij wordt uitgevoerd. CherryOS emuleert als enige tot dusver een G4-processor.

Of een G4-processor op 80% van de originele snelheid van de PC te emuleren is, wordt natuurlijk sterk betwijfeld. Technisch is dit namelijk nogal stug. Ook resulteert een poging om het pakket toe te voegen aan het winkelmandje, in een foutmelding. De Store werkt inmiddels wel, maar er is geen enkele aanwijzing dat het pakket daadwerlijk verkrijgbaar is.

Een paar maanden terug werd al een andere, cross-platform Mac-emulator uitgebracht die een PowerPC emuleerde: PearPC. Deze emulator werkt echter zo traag dat hij nauwelijks serieus bruikbaar is.

Op SlashDot loopt al een tijdje een discussie over deze merkwaardige aankondiging. De emulator kan niet worden gedownload of uitgeprobeerd zonder hem voor $49 aan te schaffen. Sommigen denken aan een hoax, of een PearPC verwikkeld in een nieuw jasje.

De tijd zal ’t uitwijzen. Zolang de aanschaf noch download van dit pakket mogelijk wordt gemaakt lijkt ’t een leuk vormgegeven maar flauwe grap.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  hnrk

  intussen kan pearpc een G4-processor (met Altivec support) emulaten. Ik draai zelf de laatste build van pearpc en het draait goed genoeg om expose aan te kunnen (vergelijk de werkbaarheid/snelheid met een G3 dus er is nog zat te doen) Maar verder lijkt mij cherryos ook een hoax.

 • Profielfoto
  thijsbrg

  In de Intro Video zeggen ze dat ze met G5 Speed bezig zijn!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik geloof er geen moer van! Zo fake als maar kan.

 • Profielfoto
  Sixer

  Als je goed naar http://cherryos.com/images/screenshots/7.jpg kijkt zie je ook dat er van die scrollbars niets klopt. Waarom zou de zijbalk naar boven zijn gescrolld en die onderste balk naar rechts, als het gedeelte linksboven van OS X zichtbaar is?

 • Profielfoto
  addyboy

  smells like hoax to me..

 • Profielfoto
  Pasav

  toch weer leuk dat ze het proberen … stiekem willen ze allemaal MacOS X ..:D

 • Profielfoto
  Wolter

  Is het misschien een leuke grap?

 • Profielfoto
  Sachin

  “Professionele” oplichters!

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Tja maar als je al ziet in hoeverre ze bezig zijn met de ontwikkeling van PearPC… eigenlijk alleen maar een goede ontwikkeling, is uiteindelijk wel het einde van windows;)

 • Profielfoto
  tennapel

  @Ganymedus: wat een onzin. Het gaat om de software die draait op windows, niet om de Intel chip.

  Meer info: http://wiredblogs.tripod.com/cultofmac/index.blog?entry_id=479527

 • Profielfoto
  mulderd

  Komkom…
  Het zou een geweldige ontwikkeling zijn als Apple OSX porteert op Intel. Dat zou een hoop Winsnot gebruikers kunnen overtuigen dat OSX een geweldig OS is. Het drukt Winsnot zeker niet van de markt, maar kijk eens naar het marktaandeel van Linux door de afgelopen 3 jaar en wat de predicties zijn ? Dat gaat knallen en zeker voor desktop. (En dat hebben we het niet over Linux gebruikers met Winsnot emulaties)
  De volgende stap is om ook nog eens een knappe G5 aan te schaffen en de Winsnot gebruikers zijn over. Dat gepruts met emuleren onder Winsnot… Gewoon direct een kernel bakken voor Intel !

 • Profielfoto
  Elger

  mulderd, das leuk… maar het lijkt me toch een verschrikkelijke klus.

 • Profielfoto
  Esquare

  http://www.cherryos.com/what.html

  “CherryOS has been tuned for performance. You can expect to get about 80% of your processors power when working in the Apple Environment. For example a 3.2ghz P4 would run as fast as a 800 MHz G4 machine.”

  Volgens mij gebruiken ze de Calculator van OS X!:D

  Het ding bestaat wel, trouwens:
  http://wiredblogs.tripod.com/cultofmac/index.blog?entry_id=479527

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Voorlopig is er nog niemand op deze aardkloot die ook daadwerkelijk heeft verklaard dat hij/zij/het CherryOS heeft draaien met hierop een werkend Mac OS. Beetje vaag allemaal.

 • Profielfoto
  Sixer

  Mulderd: Apple kan Mac OS X in een paar uur naar x86 porten, sterker nog, ze houden een x86 versie van OS X gedeeltelijk bij als escape plan. Echter, wanneer gebruikers de hardware van Apple niet meer nodig hebben om OS X te draaien, houdt Apple op te bestaan.

  Niet doen dus.

 • Profielfoto
  HSL

  inderdaad,.., waar verdient apple nou meer aan aan software of aan hardware?

  precies,.. hardware.. en wie gaat er nou apple hardware kopen als het ook op een pctje draait die 1/6 van de prijs is? ik durf zelfs te denken dat er heel veel forum leden op dat moment geen apple meer kopen maar een X86 machine om daar OSX op te draaien!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Helemaal goed gelezen had ik de specificaties niet, maar als je hun rekenwijze doorvoert dan heb je een 5 Ghz Pentium 4 nodig om een 1,25 Ghz G4 te kunnen emuleren.

  Volgens CherryOS kun je nu Mac OSX draaien systemen die goedkoper zijn dan die van Apple. Een eMac met de snelheid van een G5 Pentium (zo bereken zij het dus) kost 849 euro. Wat kost een 5 Ghz Pentium 4 systeem kompleet? Voor dat geld van die eMac koop je hoogstens een dumpmerk 2.5 Ghz, waarmee je een 600 Mhz Mac emuleert.Tel uit je winst.

 • Profielfoto
  Esquare

  Een 5 GHz Pentium heb ik nog nooit gezien (behalve dan een supergekoelde overclocked setup ter grootte van een nachtkastje). Je komt zo dus niet veel verder dan een 3,6 GHz P4 oftewel een 900 MHz G4. En die maakt je dan al snel 2500 euro lichter…

 • Profielfoto
  coenremmelts

  geen idee wat je er van moet verwachten.. trouwens dit scrnshotje: http://www.cherryos.com/images/screenshots/9.jpg

  staat niet als link op hun site, het ziet er hier ook anders uit dan op dei andere scrnshots.. ik ben wel heel erg benieuws of het echt is iig!

 • Profielfoto
  mulderd

  @Joris en @HS-L
  Apple verdient het meeste met renteinkomsten en met de iPod. Dus echte winsten boeken ze niet in hun PC-hardware… Het geronnen geld gaat altijd in development van hardware én OS zitten.
  Daarnaast moet je het ook in een breder perspectief bekijken. De Total Cost of Ownership voor een bedrijf is gewoon beter als je OSX draait !
  Intel kopen, OSX licentie en draaien. En dat in plaats van Winsnot. Koop je ook nog eens een Apple PC, ben je sneller én heb je een betrouwbaardere ondergrond. De wet van de grote getallen zal Apple laten groeien. Sky high !
  Dat individuele (particuliere) gebruikers meer in de portemonnee kijken is normaal. Maar jullie hebben, net als ik, ook gekozen voor een stabiel, snel, mooi uitzien bakkie. Waarom zou je dan kiezen voor wat anders ? Alleen een lagere prijs is een optie als ik het verschil niet kan opbrengen.
  Daarnaast is het verschil niet 6x zoals gesuggereerd wordt, maar al veeeel dichterbij.
  Een beetje i-mac is nog maar 1399 euri geloof ik. De slechtste Dell begint bij 699, dus het verschil is een stuk acceptabler. Was het niet dat we 3 jaar geleden nog steeds 2250 euro mochten uitgeven voor een PC Prive project ?
  Daar kon en kan je een echt leuk Maccie voor kopen. Ook een heeele stevige Intel met OSX… Utopie helaas.
  ;)

 • Profielfoto
  XyonN

  Zolang ik nog geen downloadlink zie, zeg ik dat die screenie van PearPC is.

  Ik geloof niet in het bestaan van Cherry OS….
  Simpel.

  XyonN

 • Profielfoto
  XyonN

  Hi XyonN,

  If you would use the CherryOS application right now you would understand the scrollbars,

  They are fixed graphics ( why: because we are working on the GUI interface design ). We are preparing a Movie that will show it in action ( for all the Hoax supporters out there ), that’s why the Arben Kryeziu Movie was taken down. Also we are planning to release a trial by the end of next week. So the internet community is able to judge the software before they purchase it.

  Best regards,
  CherryOS Team

  Tja, we zullen zien:P

 • Profielfoto
  kwispel

  De stabiliteit van OS X is gebaseerd op proprietaire hardware. Grof gezegd: je hebt geen keuze en dat maakt het voor Apple makkelijk. Windows MOET al dat bagger uit Taiwan en China ondersteunen en dat levert veel problemen op. Een kerel uit Albanie/Hawaii die zegt dat ie alleen alle hardware compatibiliteit nachtmerries van PC had opgelost liegt (hoogstwaarschijnlijk;)

 • Profielfoto
  iRick

  Volgens mij word de mac hardware ook in landen als Taiwan en China gemaakt :P.

  Maar ik heb PearPC nu even draaien op deze windows bak, en ik vind het nog wel “redelijk” draaien eigenlijk, geen crashes(duh), volgens osx emuleert hij een g3 916mhz, met 1.39gb aan memory, kan het alleen niet merken en volgens mij bestaat die g3 niet eens.

 • Profielfoto
  kevkoptel

  CherryOS Trial and Purchase Download Available November 25, 2004

  We at Maui X-Stream (MXS) wish to communicate the current and future status of CherryOS.

  ——————

  Mmmh misschien dan toch…

 • Profielfoto
  xianx

  is het mogelijk om op mac os x …. weer een mac os x te draaien als virtual of wat dan ook