Expeditie Macinson

Door: macpro - 26 reacties

Eind augustus kwam Jeroenimo met de uitnodiging voor Een keer zeilen met een groep MacOSX.nl-ers? Jeroenimo is schipper op de Passaat en maakt daarmee de Waddenzee toegankelijk voor alle landrotten. De uitdaging is opgepakt door een stuk of 15 MacOSX.nl-ers en afgelopen vrijdag was dan het grote weekend aangebroken.

De expeditie ging van start met als doel het eiland Terschelling bereiken. De beproevingen zijn het doorstaan van de golven, het geklapper van de zeilen, het geruis van de wind. Maar de zwaarste beproeving duurt het langst. Hier worden de wannabees van de echte Maccers onderscheiden. Gedurende de hele reis zullen we het moeten doen zonder breedband internet…


De Passaat

Vrijdagavond 8 oktober
Kinkwitch en ik arriveren als eerste op de boot. Snel een hut ingepikt en de spullen opgeborgen. Niet lang daarna arriveren Unsound en Antisound. Dan wordt het netwerk opgestart. De Airport Express hangt binnen notime aan de installatie en al vlug schallen de eerste muziek tonen door de boot. Om het nerd gehalte van deze reis verder te onderstrepen worden alvast foto’s gemaakt van de eerste set Macs op de boot en via Bluetooth en GPRS op het forum geplaatst.

Langzaamaan druppelt iedereen binnen en al snel is de boot vol. Jeroenimo en ik gaan even wat shoarma halen voor de wij-hebben-nog-niet-gegeten-deelnemers, met uiteraard een behoorlijke hoeveelheid knoflooksaus. Terwijl wij die opeten deelt Turbanus aan de anderen koffie met vlaai uit.

Na het eten worden de tafels vrijgemaakt voor de stokbrood en franse kaas, de wijn en natuurlijk de Beerenburg. Waarbij de kenners Jeroenimo en Lytstomke de nodige facts uit de mouw toveren. Beerenburg is dus niet één merk, maar een drank die in het noordelijk deel van Nederland wordt gemaakt. En elke streek heeft zijn eigen variant. De sterke verhalen over de Beerenburg worden al snel gevolgd door de sterke verhalen over de Mac.

Het draadloze netwerk wordt inmiddels gebruikt om via iTunes de diverse muziek bibliotheken ten gehore te brengen. Muziekluisterend en babbelend met elkaar gaat inmiddels vrolijk verder. Zowel vocaal als via iChat. Je bent Maccer of je bent het niet! Dit zijn de avonden waarop de tijd niet telt en je in een mum van tijd het nachtbraker topic binnenwandelt.

3 niet MacOSX koppels die ook deze reis hebben geboekt zitten erbij en kijken ernaar. Veel keus hebben ze niet. Het Mac evangalisme wordt volop gepredikt en de demo’s worden op alle tafels gegeven. Een deel van die kleine groep is nog bekend in Harlingen en gaat daar op stap om nog wat oude bekenden tegen te komen. Niet naar aanleiding van onze demo’s hoop ik.


De eetzaal

Zaterdagochtend 9 oktober
Zoals gebruikelijk in een vreemd bed uitermate slecht geslapen. Eigenlijk niet dus. Kinkwitch staat als eerste op, zodat zij kan beginnen met het ontbijt. De hut is ongeveer 1,5 bij 2 meter, waarvan de helft wordt opgeslokt door het stapelbed. Veel ruimte om daar met 2 personen rond te lopen is er niet, dus ik blijf nog even in mijn kooi. Nadat Kink richting de huiskamer/eetzaal is vertrokken is het mijn beurt om langzaam op te staan en restauratieve werkzaamheden aan het lichaam te beginnen. Waarbij de tandenborstel als eerste in de strijd wordt gegooid. Na de overdaad aan knoflooksaus bij de shoarma van gisteravond kun je onze hut de bijnaam “Casa Garlica” geven.

In de eetzaal zijn alle tafels klaar gemaakt voor het grote ontbijt. De koffie staat al te dampen en wordt gretig gedronken. Het eerste bakkie is nog normale kwaliteit. Het tweede bakkie krijgt met recht de kwalificatie “straf”. Maar om wakker te blijven na de korte nacht is dat wel welkom. voor sommigen is die nacht wel erg kort. Een paar gasten slapen nog vrolijk door, want die lagen pas rond half zes in hun bedje.

Na het ontbijt worden de auto’s in de loods geparkeerd, waarna we vertrekken voor de reis naar Terschelling. De weergoden zijn ons gunstig gezind en onder het genot van een lekker zonnetje en een goede wind varen we al snel met een 8 a 9 knopen naar het hoge noorden. Maar dat gebeurt natuurlijk niet zomaar. Eerst mogen we met z’n allen de boot zeilklaar maken. Na een korte uitleg van de zeilen en de touwen wordt iedereen op strategische plaatsen opgesteld en begint het touwtrekken. Met vereende krachten gaat het grootzeil tot bijna boven in de mast en wordt het met de zojuist geleerde mastworp vastgezet.
Daarna een test gedaan met Route 66 en mijn GPS module. We varen precies de route die de veerboot tussen Harlingen en Terschelling ook vaart, dus dat komt wel goed. Geschatte aankomsttijd in Terschelling: 5 voor elf ’s ochtends. Maar wij gaan uiteraard voor de pleziervaart, dus we kabbelen rustig over het water. Totdat de zee wat ruwer wordt en de boot lekker begint te deinen. Voor de echte zeelui geen probleem, maar enkele neusjes krijgen toch een wat wittere kleur. Inclusief die van mij. Maar niemand is de reling van dichtbij gaan inspecteren.

Zaterdagmiddag 9 oktober
De boot vaart met behoorlijke snelheid door het water. Met de wind in de haren en de zeilen lijkt het alsof we de snelsten op het water zijn. Maar de schijn bedriegt. Route 66 vertaalt onze snelheid naar 14 kilometer per uur. Rij dat met de auto en je hebt het gevoel dat je niet vooruit komt. Wij blijven gewoon genieten van onze snelle knopen. iVeo heeft inmiddels het roer van Jeroenimo overgenomen en alsof ze nooit anders heeft gedaan stuurt ze de boot naar de horizon. De lunch wordt door Turbanus rondgebracht in de vorm van stevige botterhammen met beleg. Dat geeft Jeroenimo weer energie om de jacht in te zetten op zusterschip Poseidon. Met een paar strategisch uitgevoerde bochten neemt de Passaat de voorsprong.


Capt’n iVeo

Na een uurtje of 5 komen we aan in de haven van Terschelling. Een deel van de gasten bezoekt de binnenlanden van Terschelling voor een stukje sightseeing. In de tussentijd is Kinkwitch met hulp van Goofyboy1 begonnen met de voorbereidingen voor het avondeten. Achter in de eetzaal worden de fototoestelen leeg getrokken in iPhoto en deelbare mappen aangemaakt. Iedereen kan zo de foto’s van anderen kopiëren, zodat we allemaal hetzelfde foto album hebben. Op een gegeven moment kopieer ik de foto’s van Unsound naar mijn PowerBook, terwijl ik tegelijk de foto’s van mijn camera importeer in iPhoto. En omdat mijn camera gedeeld is kan Kinkwitch op haar PowerBook gelijktijdig dezelfde foto’s in haar iPhoto bibliotheek laden. De digitale hub werkt prima op zee!

Zaterdagavond 9 oktober
Voor de liefhebbers worden mosselen geserveerd. De niet visliefhebbers worden verwend met varkenshaasje en aardappelgratin. Alles is aangevuld met verse rode kool en salade. Uiteraard wordt de maaltijd bijgestaan met rode en witte wijn. Nog voordat het toetje kan worden geserveerd volgt een kleine verrassing voor Jeroenimo en Turbanus. Om hen te bedanken voor de hulp bij dit weekend hebben we wat presentjes geregeld. Die worden met speech uitgereikt door Kinkwitch en Iveo. Daarna is het tijd voor het toetje: ijs, ijs en voor de liefhebbers ijs. Met zelf geklopte slagroom van Jeroenimo die een lamme arm heeft gekregen bij gebrek aan een mixer.

Na het toetje verschijnen Kees en Carolien bij de PowerBooks. Ze krijgen een complete demo van het Apple gemak, inclusief AirTunes. Het gemak waarmee mijn PowerBook de muziek van de iBook van Jeroenimo ophaalt en vervolgens naar de stereo stuurt levert grote verbazing en bewondering op. Die verbazing wordt nog groter als ik mijn Sony Ericsson telefoon tevoorschijn haal en via Bluetooth en Salling Clicker ze laat zien welke muziek nu speelt. Kees is dan niet meer achter de Mac weg te slaan en laat een volledige uitleg door Jeroenimo en Unsound over zich heen komen. Zijn vrienden scanderen nog leuzen over een bepaalde meneer Gates en een of ander wazig operating systeem, maar dat mag niet meer baten. De blik in de ogen van Kees spreekt boekdelen en zijn vrienden zijn hem kwijt.

Zondagochtend 10 oktober
Lekker uitgeslapen loop ik de eetzaal in. Daar zit vrijwel iedereen al aan de koffie en boterhammen. Niet lang daarna vertrekken we uit Terschelling en kiezen het ruime sop. Het zonnetje doet z’n best om ons te warmen, maar de koude wind heeft daar andere ideeën over. Zelfs Bouy, het hondje van Jeroenimo, loopt rillend over het dek en krijgt al gauw een warm plekje onder de jas van Kinkwitch.

Op een gegeven moment krijg ik van Loesje het roer in handen geduwd en een stoomcursus schipperen. En dat valt toch wel even tegen. Zo’n boot heeft met z’n 140 ton wat tijd nodig om te reageren op bewegingen van het roer, en die vertraging is even wennen. Maar de boeien kan ik nog aardig ontwijken en het lukt zelfs om twee schepen in te halen. Dan komt een snelle veerboot ons tegemoet. En ik vaar net aan de linkerkant van de vaargeul. Volgens Jeroenimo geen enkel probleem, die veerboot kiest zelf z’n route wel en is dit gewend. Met een behoorlijk vaartje (omgerekend 70 km/u) schiet de veerboot ons voorbij. Niets aan het handje. Alleen zat achter ons nog een klein zeilbootje die wel de andere kant van de vaargeul had gekozen. Maar ook dat gaat gelukkig goed.

In de kombuis is inmiddels wat paniek uitgebroken. De voorraad proviand is behoorlijk geslonken dus Kinkwitch mag flink improviseren om een goede lunch neer te zetten. Om de magen alvast te vullen worden de zakjes chips, nootjes en chocola al op tafel gezet. Kinkwitch is niet voor een gat te vangen en heeft al snel een goede lunch bedacht. Mini pizza’s en rösti. Toch wordt het koken een ware beproeving. Door de sterke wind en de richting moet de Passaat behoorlijk slagzij maken om goed vooruit te komen. En regelmatig gaan we overstag (de andere kant op varen) om goed van de wind gebruik te kunnen maken en toch nog de juiste richting uit te gaan.


Captain Jeroenimo

Gaat Jeroenimo met de boot weer overstag, raakt Kinkwitch weer overstuur. De potten en pannen schuiven alle kanten op en als ze die niet stevig vasthoud is de kans groot dat alles op de vloer beland. Gelukkig heeft Kinkwitch de hulp van Chris Meijburg gekregen. Nadat die alle piepers had geschild en geraspt werd hij gepromoveerd tot hoofd pannenhouder. De hongerige magen hebben geen problemen met de lunch dus die de pannen zijn snel leeg.

Met de extra energie kan iedereen weer de zeilen goed in de wind zetten en Harlingen komt inmiddels langzaam in zicht. Tijd om de zeilen te strijken en netjes af te dekken. Maar hoe maak je ook alweer zo’n knoop? En welke touwen moeten waar? Het is duidelijk, ik ben nog steeds een echte landrot.

Nadat Jeroenimo de boot vakkundig aan de kade heeft afgemeerd komen we nog even bijelkaar in de eetzaal. Jeroenimo krijgt een bedankje en applaus voor een goed geslaagd weekend zeilen. Iedereen heeft zin in een vervolg op deze tocht, dus verwacht over een tijdje een nieuw topic voor de 2e editie van de jaarlijkse MacOSX.nl zeiltocht.

Foto albums
Links naar de diverse foto albums worden hier geplaatst. In de loop van de week zullen er nog wat albums bijkomen, dus kijk af en toe nog eens in dit artikel, of het zeiltopic.

Een keer zeilen met een groep Macosxers?
Foto’s van Turbanus
Foto’s van Hansenonline
Foto’s van Unsound
Foto’s van Macpro
Foto’s van Macpro – deel 2
Foto’s van Kinkwitch
Foto’s van Kinkwitch – deel 2
Foto’s van Elstar
Foto’s van Loesje en Lyts Tomke

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  jeroenimo

  Wauw! wat een prachtig verslag! Pro misschien eens solliciteren bij de lonely planet travelguide?
  Ik vond het een heerlijk weekend en wil echt iedereen bedanken voor hun meegaan aan boord en ook voor de inzet tijdens en na het zeilen.
  Ik hoop dat er een vervolg komt op dit reisje en dan kunnen we misschien een keer expeditie macinson naar Vlieland gaan doen!
  groetjes

  Jeroenimo

 • Profielfoto
  Hugo

  gaan ze een keer zeilen staat nog die hele boot vol met Powerbooks en iBooks :O :D

 • Profielfoto
  DingDong

  Zolang ik dan ook in de gaten heb dat we daadwerkelijk op een ander eiland zijn aangekomen vind ik het helemaal prima;):P

  Count us in:D

 • Profielfoto
  maceddy

  Geweldig!! Mooi verhaal pro;) Heb weer het een en ander gemist lees ik:(
  Geen nood, volgende keer ben ik er zeker bij!!!

 • Profielfoto
  Urbin Design

  Lekker weer , goede wind, leuke foto’s ook en ook nog goed gegeten.
  Ziet er goed uit.:D

 • Profielfoto
  Whieee

  woej! Da’s nog eens iets anders dan een suffe meeting:) Gewoon lekker zeilen…

 • Profielfoto
  Turbanus

  En na het strijken van de unsound-vlag, bleek die al heelwat te hebben geleden…..:D

 • Profielfoto
  iVeo

  Mogguh…
  Ik heb nu al heimwee…..
  Mooi verhaal,Pro!
  En de foto’s ook erg leuk om te zien.
  (Op een paar na natuurlijk ;) )

 • Profielfoto
  Chris Meijburg

  Super-verhaal Pro!
  @iVeo: heb je je haren al weer geföhned?;)

 • Profielfoto
  unSOUND

  Ik heb alleen maar aan de Mac’s gezeten….
  Zijn we de haven eigenlijk wel uit geweest ?

 • Profielfoto
  Bert

  Volgens mij hebben we écht wat gemist:p
  Goed verhaal Pro (en Kink);)

 • Profielfoto
  Loesje

  Ik vind het een leuk idee om de volgende keer naar Vlieland te gaan, ditmaal heb ik mijn broer op Vlie gebeld op weg naar Terschelling. Maar het varen op zich is het belangrijkst… of je moet langer gaan.
  Het is een heel mooi verslag geworden Pro!
  Pro heeft al zijn humor erin gestopt op een literaire manier ook nog!
  En geen onwaarheden verkondigd.

  :D

 • Profielfoto
  macpro

  Oh, ik lees net dat mijn humor op is.;)
  Dus Loesje schrijft volgend jaar het verslag. :p

 • Profielfoto
  Turbanus

  Als dat dan maar waarborgt dat de waarheden en onwaarheden volgens waarheid vermeld blijven worden….:D

 • Profielfoto
  ram0n

  ziet er supergezellig en leuk uit!!;)

 • Profielfoto
  Pinkeltje

  Kink, jij weet ze mooi te maken ik ben onder de indruk van je kijk op detail, goed werk geleverd.
  Jij begrijpt wat schoonheid is.;)

 • Profielfoto
  DingDong

  TNX….de 2de set foto’s (nu met mensen) staat inmiddels ook op mijn site:D

 • Profielfoto
  hansenonline

  mooie fotos mensen, lekker om te bekijken en je weer terug te wanen op het wad!

  daan.

 • Profielfoto
  xer

  Tjonge en al die foto’s online. lache hoor. Erg geslaagd weekend..
  Jammer dat m’n petje in het water geblazen is..:D

 • Profielfoto
  remier

  Ziet eruit als een errug geslaagd weekendje, super!

 • Profielfoto
  Sachin

  Leuke boot! ‘k Heb er lang geleden eens een weekje op gevaren:) De foto van de Passaat hangt nog altijd in m’n kamer:D

 • Profielfoto
  Loesje

  Okee, Pro, ik wil het verslag volgend jaar best maken, maar dan als coproductie samen met jou. Volgend jaar heb je nl. allang weer nieuwe humor en is de mijne nog verder afgezwakt. ;)

  De leuke foto’s die Lyts Tomke en ik hebben gemaakt moeten nog online worden gezet, een pagina is in de maak… helaas hebben we alleen de avonduren daarvoor. :(

 • Profielfoto
  Brims

  Ja,

  En we hebben geen Mac account… buuuh

 • Profielfoto
  Loesje

  foto’s are on their way to the internet – blieb – :)

 • Profielfoto
  JBu

  Ik schaam me diep, volgende keer ben ik aanwezig denk ik zomaar:)

 • Profielfoto
  wontolla

  Ik heb genoten van jullie verslag en foto’s. Wat een heerlijke tocht en wat kan je mooie foto’s maken op en vanaf een boot. Hulde mensen.
  Volgend jaar varen we in konvooi vrees ik, als ik al die enthousiastelingen zie.:) :)