Butler: multi-purpose utility

Door: Lucas Raggers - 30 reacties

Butler is een alles in één utility. Het kan te veel om op te noemen. Om toch een idee te geven, hier een samenvatting: Butler is een file launcher, een bookmark manager, een zoek utility, een uitgebreid plakboek en nog veel meer.

Butler laat zich moeilijk omschrijven. Kort gezegd komt het op het volgende neer: met Butler kun je via icoontjes in de menubalk toegang krijgen tot alles wat je maar wilt. Dit kan een bepaalde map zijn, foto’s, bookmarks uit je browser of adressen uit je Adesboek. Kortom, alles wat je dicht bij je wilt hebben, kun je een plek geven in je menubalk.

Butler gaat verder dan dat. Je kun ook ‘slimme’ toepassingen in je menubalk zetten. Wat te denken van een google venstertje, een zoekvenstertje die zoekt in VanDale.nl of in het forum van MacOSX.nl? Liever knopjes om iTunes te bedienen? Misschien een knopje om je Mac direct op sleep te zetten? Om alleen de desktop te zien? Het kan allemaal.

Alles is aan te passen aan je behoeftes, hot keys zijn naar wens toe te voegen en het is allemaal nog gratis ook. Butler lokt je uit om je menubar helemaal vol te stouwen, let dus op! Lees verder voor enkele screenshots.

Peter Maurer: Butler

Klik op de thumbnails voor een vergroting.

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  Kees Tieleman

  Butler is inderdaad een prima utility! Ik gebruik het al een tijdje en volgens mij zijn de mogelijkheden eindeloos.

  Toch nog even een kleine correctie: Butler is niet gratis, maar donationware. Ik geef toe, het is een subtiel verschil :p maar toch… Niet dat ik al betaald heb :O

 • Profielfoto
  error

  Is het niet net zoiets als You Control? Daar wek ik al enige tijd met plezier mee. Iedereen die veel naar muziek aan het luisteren is via iTunes moet het gratis You Control Tunes eens proberen – via dit programma krijg je vanzelf zin in You Control en later in You Contro Fonts

  http://www.yousoftware.com

 • Profielfoto
  Esquare

  Nee, het heeft meer weg van LaunchBar en Quicksilver.

 • Profielfoto
  dada1958

  Ik heb Butler een middagje geprobeerd maar ik was al verkocht aan Quicksilver…

 • Profielfoto
  pietertje

  en bedankt! nu heb ik launchbar, quicksilver EN Butler… ze hebben alledrie zo hun voordelen…

 • Profielfoto
  i-mac

  You Control gratis ???? Dan heb jij een speciale versie beet:-)

 • Profielfoto
  JeePee

  Ik denk dat hij bedoelt dat You Control Tunes gratis is…:D

 • Profielfoto
  error

  Inderdaad. Als je You Control Tunes (GRATIS) registreerd krijg je op een gegeven moment een mail met een mooie korting voor You Control – ik betaalde ao’n 24 euro). Erg handig van die mensen om een populair onderdeel van You Conrol gratis weg te geven… want het smaakt naar meer.

  Ik ben sinds gisteren You Control Fonts aan het testen… ziet er ook veelbelovend uit.

  Ik ga ook eens met die Butler spelen. Butler is overigens van dezelfde maker als (Menu)CalendarClock. Ook erg handig en weer beter dan de calender-functie van You Control.

 • Profielfoto
  Strifer

  ben nu quicksilver aan het uitproberen en ik vind het echt gaaf met een hotkey enzo.. allemaal plus aan het downen nu.

  ik heb butler hier ook staan, maar ik denk dat dat minder handig voor me is, ik ga er wel zeker even naar kijken

  en ik heb dat kalendertje ook erbij genomen, wel de gratis editie. best wel cool. alleen hou ik mar de systeem tijd, die ziet er gewoon beter uit. beetje vaag waarom die van dat calendar ding zo’n lelijke font krijg (blokkig)

 • Profielfoto
  ard

  heb het net geinstalleerd en moet zeggen dat het vrij geweldig is. Kost nog wel wat tijd om alles eruit te halen wat erin zit maar een google-bar altijd ter beschikking te hebben is erg handig.;)

  Ard

 • Profielfoto
  SvS

  ik deel mn mening met die van Ard.:D

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  OnCue vond ik destijds, zij aan zij met de MultiFinder, geweldig stoer op m’n 9″ schermpje. Dit vind ik helemaal niks, allemaal wat ver gezocht. Lelijk, overbodig, amateuristisch, nada, noppes. Als het echt wat zou zijn had Steve het wel in Tiger gestopt. Zo, weer aan het werk.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  En dat zegt Mister Propvollemenubalk!

 • Profielfoto
  Bigs

  Ik heb nu 4 icoontjes in m’n menubalk, Bluetooth, Airport, Displays en Batterij en dat vind ik eigenlijk al teveel! Butler is aan mij niet besteed dus:)
  Zoiezo heb ik al een Google venster in Safari. Als je zelfs te lui bent om even Safari aan te klikken om iets te zoeken dan kun je alles wel in je menubar zetten:)

 • Profielfoto
  roborob

  Het gaat niet alleen om Google. Klik maar eens op het driehoekje in het venster. Je kunt dan bij heel veel verschillende sites zoeken. Ook kan je ze zelf toevoegen. Het Van Dale voorbeeld heb ik meteen opgevolgd. Ik vind het een goede utility. Snel een telefoonnummer opzoeken zonder adresboek te openen is ook zo’n mooie functie.

 • Profielfoto
  ISS

  ‘k Zie de toegevoegde waarde er niet zo van in, veel klikken en muisbewegingen > dat vind ik persoonlijk niet prettig werken.

  In de Dock heb ik al genoeg, Safari heeft ook een Google-zoekfunctie en mijn bookmarks staan al in Safari.

  Of kan iemand in heldere woorden overtuigen om juist wel zoiets als Butler te gebruiken?

 • Profielfoto
  Mendoza

  geinig stukje software. de dock werkt inderdaad prima, maar dit gaat sneller dan via de finder iets zoeken/opstarten.
  helemaal handig vind ik dat ‘google’ raampje.

 • Profielfoto
  iDude

  ik denk dat dit prog niet kan tippen aan launchbar. Wat mij betreft het handigste progje op dit gebied. Dit zou steve moeten inbouwen inn tiger

 • Profielfoto
  Esquare

  Uhm… ik gebruikte Launchbar tot voor kort ook. Heb er zelfs voor betaald. Maar ben toch overgestapt op Butler, dat meer mogelijkheden biedt. Met betalen wacht ik nog ff, want Tiger zal zeker meer navigatiemogelijkheden hebben dan Panther.

 • Profielfoto
  Bob Ross

  Eindelijk instant werkende controls voor iTunes, meer komt er ook niet op maar dit werkt lekker:)

 • Profielfoto
  SvS

  Euh… Na herstart vergeet Butler de instellingen voor Google-tool. Had ik voor niks Dale.nl en nog wat anderen ingevoerd:( Zie ik wat over hoofd?

 • Profielfoto
  flax

  butler rocks, ik ken de andere programma’s die hierop lijken niet, maar dat lijkt mij ook niet nodig:p

 • Profielfoto
  Job.

  Hebben jullie nog een tip voor mij wat het beste is, Launchbar, Butler etc.?

  (Want ik krijg over een paar weekjes een imac G5.)

 • Profielfoto
  dada1958

  @Job Gewoon kijken welke van de 3 je het beste bevalt…

 • Profielfoto
  mvexel

  Iemand had het al over LaunchBar – de Utility Die Alle Andere Handige Utilities Overbodig Maakt. Het zal me echt helemaal niets verbazen als dit een onderdeel wordt van een volgende MacOSX (onder het ondertussen welbekende Apple-motto ‘If You Can’t Beat ‘Em, Squash ‘Em And Steal Their Art’. Ondertussen bij versie 4 aangekomen, is er weinig meer waar je via LaunchBar *niet* met vier toetsen bij kunt komen. Bookmarks? Adressen? Telefoonnummers? Al je bestanden? Al je programma’s? Zoekmachines? Muziek? Werkelijk alles heb je onder je vingertoppen. Iets genialers is er de afgelopen jaren niet verzonnen, het spijt me, maar meer bescheidenheid kan ik niet opbrengen;) De enige voorwaarde voor een snelle gewenning aan al dit genot is een zekere toetsenbord-georienteerdheid, dat moet gezegd.

 • Profielfoto
  moodjoo

  @ Job. Maak er een poll van… ;)

 • Profielfoto
  Bigs

  Hm.. ik heb LaunchBar eens geprobeerd en dat is wel een top programma! Ik heb hem m’n homedir en m’n applications dir laten indexeren en nu kan ik eidenlijk makkelijk programma’s starten die niet in m’n dock staan (heb wel een map met aliasen in m’n Dock staan, maar dat is ook niet ideaal). Ook het opzoeken van documenten gaat erg relaxed, vooral omdat je met links en rechts ook nog eens gewoon door directories kunt navigeren en bovendien ook dingen rechtstreeks in de Finder kunt openen.

  Ik ben er nu al gek van:D (alleen nog ff uitzoeken hoe ik het dock icoon verberg)

 • Profielfoto
  Castor

  Launchbar is goed, maar Quicksilver is – tegenwoordig met plug ins – ook erg goed en goedkoper.;)

  http://www.macosx.nl/?p=showarticle&art_id=1358

 • Profielfoto
  sybian

  Ik gebruik Butler al een tijdje – nadeel van Butler vind ik dat je geen folders en files kunt opzoeken, alleen url’s, app’s, adressen en nng wat types. Files en Folders kan Quicksilver wél, dus gebruik ik die daar voor. Voor de adressen gebruik ik BuddyPop – veel sneller dan butler.
  Vooral het ‘google’ venstertje van butler vind ik handig – ook voor macosx heb ik optie ingebouwd – maar die werkt nog niet ideaal; gaat gelijk naar de eerste hit ipv een lijst met gevonden draadjes weer te geven.
  Wie heeft voor mij de ‘code’ om een vandale en macosx-search te doen? En heeft iemand ook een vertaal-site-search? Bijvoorbeeld voor www4.travlang.com ?

 • Profielfoto
  Arnie

  Geen folders en files opzoeken?! Wat dacht je van een ‘Container’ aanmaken en daarin al je favoriete folders slepen? Verbind er een toetscombinatie aan en je hebt overal, binnen elk programma, systeembreed, al je bestanden onder je cursor.

  Je hoeft hiervoor niet eens naar het docklet of de menubar, sterker nog, die gebruik ik nauwelijks (ook mijn menubar is al vol genoeg en heb het docklet in de ‘accordion’ mode in een verdomhoekje)!

  Ik druk bv. ctl.-D en al m’n Documents, Movies, Music en Pictures komen te voorschijn. Druk bv. ctl.-A en alle (alle!) Apps komen in een mooi venstertje onder je muis vandaan. Even de eerste twee letters intypen en het gewenste item wordt geselecteerd. Enter en Opstarten maar. Een veel snellere manier bestaat niet.

  Je kunt het zelfs zo instellen dat het geselecteerde bestand opent in het momenteel actieve programma. Zeer handig voor een bestand openen dat eigenlijk standaard in een ander programma wordt geopend (jpgs in photoshop ipv preview/mp3s in peak ipv itunes/mpgs in vlc ipv quicktime/…)
  Zo ook met al je Bookmarks, al je Adressen, je 20 laatste pasteboards,…

  Heb dit programma nog maar zeer kort, maar ben er nu al van overtuigd dat ik hier een flinke donatie voor over heb.
  Echt, ik ben zwaar onder de indruk van dit programma, knap cocoa-werk, symphatieke user guide. Ik moet nog zien wanneer deze mogelijkheden standaard in Tiger terecht komen…